Świadome śnienie 50660 198

O temacie

Autor

Zaczęty 6.11.2010 roku

Wyświetleń 50660

Odpowiedzi 198

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Świadome śnienie
#80 2010-11-08, 19:13(Ostatnia zmiana: 2010-11-08, 19:15)
Ja rano po wstaniu stwierdziłem że jak zwykle nie pamiętam snu, zacząłem się ubierać, nagle coś mnie tknęło i przypomniałem sobie strzępki które na wszelki wypadek szybko zapisałem. Pamiętam że była wojna światowa albo jakiś okres międzywojenny (kraj okupowany, jednak obszar nieobjęty walkami bezpośrednio), panowała (choć jakby dziwnie wybiórcza kiedy próbuję sobie przypomnieć) bieda, wszystko było stare i zaniedbane, przypominam sobie jakichś żołnierzy z którymi jechałem w jednym przedziale pociągiem i którzy w pewnym momencie gdzieś poszli zabierając jednego z podróżnych (nie pamiętam czy go znałem, chyba był nieco starszy ode mnie). Ogólnie jakby w jakiś sposób wiedziałem że jestem "z zewnątrz", żołnierzy kojarzyłem z Niemcami chociaż nie było ku temu żadnych przesłanek. Pomyślałem też chyba że wiem że to druga wojna światowa (też w sumie nie było ku temu żadnych powodów, jakaś intuicja/zgadywanie) i że przecież wiem że się kiedyś skończy choć na to nie wygląda.

Sceny najwyraźniej następowały po sobie bez żadnego związku poza ogólną scenerią historyczną, klimatem.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

emace

Świadome śnienie
#81 2010-11-08, 20:28(Ostatnia zmiana: 2010-11-08, 20:30)
super Avallach :)  Sny potrafią przypomnieć się nagle, nawet w połowie dnia. Może to mieć związek akurat z tym co się aktualnie wydarzyło i następują powiązania, szczególnie, jeśli ktoś jest nastawiony w ogóle na eksperymentowanie ze snami. próbował z was ktoś przypomnieć sobie sen zaraz po przebudzeniu albo godzinę po, metodą wyliczania imion i nazwisk znanych, bliskich i bardzo bliskich osób ?

dzisiaj mnie olśniło, znalazłem sobie autorską nazwę dla zjawiska wyrzucania ze świadomego snu... jest to "przedwczesne obudzenie", skojerzenia co do terminu są jak najbardziej podstawne :)   - nie chcesz, ale nic nie robisz by temu zapobiec, wręcz sam się o to prosisz a nawet to przyśpieszasz, przez co trwa to tylko minutę, trzy. Analizowałem to godzinę w drodze z pracy i chyba mam rozgryzione czemu się tak dzieje, na zasadzie wiadomo jakiej analogii.

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Wczoraj wracajac do domu myslalem zeby polozyc sie z mysla o swiadomym snieniu, ale niestety kladac sie mialem glowe za bardzo zaprzatnieta rozkminianiem wzoru na odleglosc zmutowanego genu od centromeru w grzybie Sordaria brevicollis, wiec ostatecznie zapomnialem. Nie pamietam zadnych snow, ale przynajmniej po 2,5h obudzilem sie wypoczety. :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Świadome śnienie
#83 2010-11-09, 14:15(Ostatnia zmiana: 2010-11-09, 14:23)
Najfajniejszym etapem spania jest moment poprzedzający sen, kiedy umysł odmawia posłuszeństwa, a mimo to jeszcze zachowuje świadomość. Spróbujcie się pobawić myślami, a zobaczycie fajne, niekształtne wizualizacje. :D  Co do świadomego śnienia, hm, kiedyś chyba chciałem poruszyć coś na ten temat, ale odzew był znikomy, również i z mojej strony. Udało mi się kilkukrotnie zapanować nad myślami w trakcie snu, szybko jednak orientowałem się, że wszystko dookoła mnie jest wytworem mojego umysłu, czego efektem było przebudzenie. Ostatnio zaszedłem nieco dalej. Śniło mi się, że wstaje rozbudzony z mojego łóżka, zaczynam chodzić sobie po pokoju, prawdopodobnie (choć nie dam głowy) poszedłem do kuchni i otworzyłem okno, a zza niego widziałem dziwne, zniekształcone krechy... to bardzo trudno powiedzieć, cholernie dziwne zjawisko. W każdym razie był to jeden z nielicznych snów, nad którym udało mi się zapanować, może nie w pełni, ale przynajmniej nie wybudziłem się po 30 sek. Chodziłem po tym pokoju i cały czas zdawałem sobie sprawę z tego, że śpię, że wszystko co mnie otacza jest wytworem wyobraźni, to jest świetne, choć niezupełnie tak fenomenalne, jak wszyscy w około próbują mówić.

Zresztą dobry jest podany tutaj przykład powolnego biegania. Sam też miałem takie sny - uciekałem przed czymś(to były bardzo różne rzeczy) i nie potrafiłem szybko biec. Jakie emocje czułem? Przede wszystkim lęk i niemoc. Tak naprawdę to było uczucie niemocy wobec pewnych problemów, nie wiedziałem jak sobie poradzić z nimi, czułem się kompletnie bezsilny. Miałem takie sny od kiedy tylko pamiętam, już od wczesnego dzieciństwa. Kiedy jednak poradziłem sobie z tymi ograniczeniami, sny zniknęły - od jakiś dwóch lat nie miałem koszmaru tego typu

Miałem to samo za dzieciaka. Co ciekawe często postaciami, przed którym próbowałem spierdalać były komiczne, zupełnie niestraszne pierdoły jak choćby lampart z opakowania od chipsów Cheetos. :D

:facepalm:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
lampart z opakowania od chipsów Cheetos. :D
Gepard, nie lampart!  :[

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Ja może biec w miarę biegłem, ale zawsze się przewracałem ;d  Z reguły akcja w moich snach dzieje się w nieco zmienionych, aczkolwiek znanych mi miejscach, jak i ze znajomymi osobami.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spróbujcie się pobawić myślami, a zobaczycie fajne, niekształtne wizualizacje.

"hipnagogi", w tym momencie jest dobry moment by bezpośrednio wejść do świata snu i go kontynuować za pomocą metody WILD. Zryw miokloniczny może to przerwać. Ale ponoć wykorzystuję się to po to by wręcz uskutecznić bezpośrednie wejście w stan LD.

że wszystko dookoła mnie jest wytworem mojego umysłu, czego efektem było przebudzenie

z tym wywalaniem ze snu, jest jak z jedzeniem słodyczy. Chcesz, żeby ta chwila trwała bardzo długo, ale nic nie robisz by to przedłużyć. Przynajmniej w moim przypadku tak jest, Jem bardzo szybko i łabczywie odchodząc od zmysłów, a po nie całej minucie, żałuje że to już koniec. Zwolnij, gryź wolno, smak pozostanie na dłużej, oblizuj podniebienie i dziąsła po każdorazowym kęsie.

Ja tu widze analogię do "konsumowania" momentu doświadczenia LD. Może wystarczy przyjrzeć się, jakie zjawiska występują w ludzkim umyśle, kiedy zmuszamy się do delektowania się bez emocji, odmawiania zjedzenie wszystkiego i próbie zbytniego nie ekscytowania się smakiem.

Śniło mi się, że wstaje rozbudzony z mojego łóżka, zaczynam chodzić sobie po pokoju

to już prawdopodobnie OBE, może masz predyspozycje.

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
emace, jemu się śniło, że chodzi po pokoju. to nie musi się równać od razu jakimś doświadczeniom pozacielesnym

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Piskor link=topic=11870.msg118178#msg118178#msg118178#msg118178 date=1289322126
emace, jemu się śniło, że chodzi po pokoju. to nie musi się równać od razu jakimś doświadczeniom pozacielesnym

wiem, mówię tylko ze jest taka możliwość. kto chętniejszy do eksperymentów, lepiej żeby nabrał podejrzeń ;)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: emace link=topic=11870.msg118176#msg118176#msg118176#msg118176 date=1289321700
to już prawdopodobnie OBE, może masz predyspozycje.
A jutro, Dziki, dostaniesz rozdzke i list pisany szmaragdowym atramentem.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ja często nie mogę szybko biegać, ale zawsze mogę... spowolnić czas :D  A lęk i niemoc czułem jak raz mi się śniło że spadam z góry i się zabijam. sen o zabiciu się to naprawdę poryta sprawa. Jak Wam się śni że skądkolwiek spadacie to też czujecie takie zjebane coś, co niby jest niemiłe ale daje przyjemność ? :D

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
hmmm... Zabicie się jest z drugiej strony świetnym sposobem na wyjście ze świadomego koszmaru - skaczesz z dachu wieżowca, budzisz się zlany potem, a wszystkie zombie, potwory, Buły, Thora, Fahreny i inni znikają. Od kolegi to wiem, on praktykuje LD dość często ;)

Sam dzisiaj zacząłem prowadzić dziennik snów. Śniło mi się, że jestem w jakimś basenie i urządzam tam "Mam Talent" (notabene, nie oglądam go od finału poprzedniej serii). Przypłynęły dwie amfibie i zaczęły pokazywać jakieś sztuczki. A potem jakiś chłopak przypłynął (nie znam go) i zaczął skakać na jakiejś fontannie z zabawkowym motorkiem w ręku.

WTF?

Kiedyś miałem już świadomy sen, ale... hm... świadomość zachowałem, ale nie byłem świadom że mogę kontrolować świat. No i przez to szybko przerodził się w koszmar.
Na bagnach Istanu (taka kraina z gry Guild Wars) znalazłem jakieś zapomniane plemię. Zaczęliśmy gadać o grach, Guild Warsie właśnie i Gothicu (skąd mieli komputery z internetem - nie mam pojęcia). Potem położyłem się spać w ich obozie. Gdy się obudziłem i chciałem do któregoś zagadać, okazało się że wszyscy to zombie. Czym prędzej wsiadłem do autobusu (?) i pojechałem do domu, ale nie wiedzieć czemu autobus zniknął jakieś 200 metrów przed moim przystankiem. Szedłem w kierunku mieszkania, ale nadjeżdżał już drugi autobus wypełniony po brzegi goniącymi mnie zombiakami. Chciałem biec, ale jak w każdym śnie czułem jakby moje nogi były z ołowiu. Gdy dotarłem zakrętu, z którego do domu było ok. 50 metrów, zaczął mnie doganiać wielki zielony stwór, który przypominał żabę (zombie zniknęły). I wtedy się obudziłem.

Chcę tam wrócić i wymordować tych sk*rwieli deszczem ognia, dlatego ćwiczę LD  :lol2:

makin' bacon

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
wierzycie w sny prorocze? koleżance śniło się, że jest ze mną w ciąży. :<

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam dowod ze to nie prawda: nie jebales i nie bedziesz :lol2:

Edit: w sumie props, sam bym to wykorzystał w Twoją stronę przy pierwszej lepszej okazji.

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Prekognicja jest fizycznie niemożliwa.
I ch*j.

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
sen z udziałem moim i bjorna

Tak
13:08:08
porwali nas islamiści
13:08:15
i coś tam pierdolą po arabsku
13:08:18
napierdalają nas
13:08:22
przykładają guny do głowy
13:08:32
a ja chuja rozumiem

Tak
13:08:36
thoro tłumaczył
13:08:40
że nas za katoli mają

Inso
13:08:43

Tak
13:08:50
coś tam krzyczeliśmy potem
13:08:58
że nie ma boga nad allaha
13:09:00
ale w końcu
13:09:05
jeden zajebał thora
13:09:17
rozstrzelał mu brzuch

Inso
13:09:19
: O

Tak
13:09:22
potem mnie napierdalali

Tak
13:09:25
coś tam się darli
13:09:27
a ja dalej
13:09:29
że nie katol
13:09:31
i allah panem
13:09:34
ci nic nie rozumieli
13:09:39
w końcu jeden wziął nóż
13:09:44
i mi poderżnął gardło
13:09:48
ja tak zdychałem kilka sekund
13:09:50
a potem się obudziłem

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
ojapierd*le  :pokerface:

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
drugiego snu nie zapodam, bo wszyscy pomyślą, że zmyśliłem. w każdym razem - była zajebista ADRENALINA

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Cytat: Piskor link=topic=11870.msg118635#msg118635#msg118635#msg118635 date=1289594740
była zajebista ADRENALINA
Ale to oznacza, że sen nie mógł być świadomy. Właśnie to mnie w nim wkurwia, a raczej nudzi, że jak tu przeżyć (prześnić) coś niezwykłego wywołującego adrenalinę, jeżeli się wie, że się jest całkowicie bezpiecznym.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie rób tak. przed snem nie wymuszaj snu świadomego, jedynie narzuć tematykę. to wystarczy

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry