jest to możliwe i osiągalne zarówno naturalnie jak i przez stymulanty.
dużo tematów poruszonych w filmie dotyczących snów jest ciekawie przedstawionych, o ile kiedyś będą takie możliwości, świadomego snu to historia głównego bohatera może stać się faktem dla bardzo wielu ludzi którzy nie radzą sobie z rzeczywistością. naprawdę polecam.
a co mi tam, raz się żyje:
oneironautyka: dwa razy w życiu do tego podchodziłem na zasadzie dłuższych ćwiczeń i pgólnej praktyki, wyniki były średnie, nie starczało zaparcia i dyscypliny. Zdarzało się na tyle rzadko, że po miesiącu, trzech jakoś rezygnowałem. Ale pamiętam, że w dzieciństwie LD przychodziło do mnie naturalnie i tylko dla tego poważnie zainteresowałem się tym w wieku późniejszym tym bardziej, kiedy jakoś 20 lat temu przez przypadek natknąłem się na publikacje na ten temat i dowiedziałem się, że zajmują się tym naukowcy.
są ćwiczenia i zasady które znam. Stosując się do nich, uzyskiwałem świadomy sen, ale szybko się urywał, nie raz potrafiłem w śnie zmienić "scenografię". Podekscytowanie jednak i zbytnia świadomość powodowała że się wybudzałem. Sen taki w moim przypadku nie trwał dłużej niż minutę, trzy... w każdym razie dawała energie w dniu a świadomość tego napawała mnie optymizmem.
Potwierdzam również, że są stymulanty, mam kumpla który się tym interesuje, aktualnie przebywa w stanach a tam mają jakieś gówno w sklepach, które on sobie bierze.
incepcje oglądałem i jest to jeden wielki poradnik na temat tego jak osiągnąć stan świadomego śnienia. Ździwiłem się oglądając ten film, ponieważ całą tą filozofie, założenia znałem od jakiś 20 lat, kiedy pierwszy raz sięgnąłem po książki Adama Bytofa.
dla zainteresowanych:
http://www.filmweb.pl/film/Ucieczka+w+sen-1984-96109jeden z odcinków serialu Ed, traktuje strikte o tym problemie: Ed - sezon 3 odcinek 17 - Capitan Lucidity
ponadto, w piotrze i pawle, sprzedają gazetę "Sens" numer 10/25 październik opisuje szerzej ten temat
jak widać, tematem tym zaczynają interesować się szerzej i oficjalnej. Jeśli to się kiedyś rozwinie i rozpowszechni, zostaną nam dane narzędzia które pomogą nam w wielu dziedzinach życia. Począwszy od nauki przemawiania przed dużą publicznością, wyzbywania się kompleksów i nabywania śmiałości, poprzez rozwijanie rzemiosła bez kupywania drogich narzędzi w sklepach dla hobbistów a skończywszy na zwykłej chęci przeżycia czegoś niesamowitego bez starty zdrowia - latanie, kreowanie własnego świata do eksploracji itd itp.
od LD bardzo bliska droga do OBE, ale odradzam.
bonus: kurs:
https://www.youtube.com/watch?v=LeYQSK9Ngs0