Anime 229196 762

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 15.12.2009 roku

Wyświetleń 229196

Odpowiedzi 762

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
No to wstępnie na liście PTW są Angels Beat, Gosick(no zobaczymy jak z tym tytułem będzie) no i Bakemonogatari.

Elfen Lied mocno słabe nie było, choć do dziś nie mogę zrozumieć sporej rzeszy fanów, która ubóstwia ten tytuł i traktuje jako wybitne arcydzieło.

Za Clannada kiedyś chcę się zabrać, ale też nie czuję się gotowy, chyba zresztą straciłem ochotę na takie historie 
Jak to? :D Z tego co pamiętam opis na malu to ta historia jest wręcz stworzona dla Ciebie :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ludzie się zmieniają, zmieniają się okoliczności :D Ja generalnie zawsze lubiłem to co ma odpowiednio wysoką ilość tragedii i dramatu xD Nie ma to bezpośredniego związku z romantycznymi uczuciami. Patrz Madoka, gdzie przynajmniej oficjalnie jedynym uczuciem wykraczającym poza przyjaźń było to Sayaki do Kyousuke.

Rozważ mimo wszystko Durararę. Na MAL ma ocenię 8.5. Jest bardzo dużo akcji, ogląda się naprawdę fajnie. Po prostu nie pozostawia po sobie żadnych godnych uwagi wspomnień. Na zaniżenie mojej oceny mogło wpłynąć to że ilość tragizmu jest dość niewielka, <tutaj zastosowałem cenzurę> jednak nie spoileruję :D
Historia jest absolutnie niewiarygodna, ale ma w sobie coś co potrafię określić tylko wyrazem "awesome". Że wspomnę tylko kolesia rzucającego automatami z napojami.
Ma 25 odcinków, ale ogląda się jednym tchem, ewentualne z przymusową przerwą na sen :D

Angel Beats zaczyna się trochę dziecinnie / ze sporą dawką akcji. Poważnie, tragicznie i bardziej uczuciowo robi się w drugiej części, kiedy bohater zaczyna rozumieć co się właściwie dzieje.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
<tutaj zastosowałem cenzurę> jednak nie spoileruję 
Spokojnie możesz spoilerować(byle w tagu ;p ), bo ja i tak ich nie czytam, np. ciesze się, że nie przeczytałem spoilerów dotyczących Ga-Rei Zero, szczególnie tego, który dotyczył zakończenia, to by mi strasznie zepsuło przyjemność z oglądania.

No jeżeli tak gorąco polecasz Durara, to czemu nie. Jak coś mi się bardzo spodoba(no i o ile oglądam to w weekend, lub dzień wolny), to taka potrzeba jak sen praktycznie nie istnieje, no chyba, że nagła sytuacja do tego zmusi(już raz się o tym przekonałem, c'nie Sawik? :lol2: ).

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Corpse Party obejrzane, być może ze względu na grę (którą o dziwo OVA ekranizuje bardzo dokładnie, nie wychwyciłem nawet żadnych zmian w dialogach) wpadła dyszka, mimo że część z Was nie uznaje moich rekomendacji - naprawdę polecam, Ruuku aka Sawik.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Krótka wymówka: Jestem zmuszony zrobić krótką VN, a do tej pory czytałem/grałem w tylko dwie (Saya No Uta, Corpse Party) więc się zapoznaje z paroma...
Padło na Katawa Shoujo z pod bandery 4chana. 
Moje źródła donoszą że grał w to też Hwep i Aztek (wiem o co najmniej trzech razach [Emi, Liliy i Hanako] :D)
....

Warto przechodzić wszystkie ścieżki? Aż wstyd się przyznać, ale zaabsorbowała mnie historia do tego stopnia, że mam ochotę przejść to jeszcze raz(a nie powinienem mieć czasu by przejść to pierwszy raz :lol2: ).... Jak dobrze rozumiem akt drugi i dalej, są zmienne w zależności od tego kogo wybierzemy wcześniej, co stawia mnie w sytuacji w której potrzebuję DUŻO czasu by to wszystko przejść. A muszę się zapoznać z jeszcze co najmniej dwoma, swoją drogą, poleca ktoś coś?
Jak do tej pory przeszedłem ścieżkę Emi i Kenji'ego (chociaż akurat ta była krótka).

Kompletnie nie nawiązując do wcześniejszej zawartości postu... 
Zna ktoś dobrego psychiatrę? 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Kompletnie nie nawiązując do wcześniejszej zawartości postu...
Zna ktoś dobrego psychiatrę?
Spróbuj porozmawiać z Żelazkiem.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ja grałem ze ścieżką Hanako. Jest gdzieś mój post o tym. Polecam, bardzo nie podobała mi się jedynie ostatnia część (co być może wiele o mnie mówi). Swoją drogą obecnie mam wrażenie że przedstawienie jej postaci było dość naiwnie wyidealizowane. 

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Trzy dni temu miał premierę w USA nowy film kinowy PMMM: The Rebellion Story, który kończy trylogię. Wbrew moim początkowym obawom co do dopisywania na siłę ciągu dalszego do pozornie zamkniętej historii (i z częściowo szczęśliwym zakończeniem - blee), wygląda na to że jednak stanowi bardzo pasujący i tragiczny ciąg dalszy :>
http://kotaku.com/the-new-modoka-magica-movie-is-the-sequel-you-never-kne-1453844468
Zapowiada się zajebiście, nie mogę się doczekać chociaż jakichś camripów.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#548 2013-11-16, 21:54(Ostatnia zmiana: 2013-11-17, 02:18)
http://www.nyaa.se/?page=view&tid=493198&showfiles=1

Nie śpię dzisiaj. Będę oglądał w kółko aż się nacieszę xD

Jest to "oglądalny" camrip filmu o którym pisałem post wyżej. Jakiś tydzień czy dwa temu był inny, ale niestety tak chujowy że nawet ja poddałem się po minucie oglądania.

//edit: obejrzane. Sam lepszego zakończenia bym nie wymyślał :D Choć tak jak w przypadku głównej serii, początek był zdecydowanie zbyt cukierkowy. I tu cukierkowością pobił na głowę pierwszą część. Za to powaga tematów jakie zostały poruszone potem i odważne przyznanie się tych których obecność wcześniej były sugerowane, ale oficjalnie nie poruszane robią na mnie bardzo dobre wrażenie.

Z drugiej strony zdecydowanie nie traktowałbym tego jako sequela. To jest całkiem inna historia, z innym tempem, settingiem i nastrojem. Nie ma ani szczęścia ani tragizmu z oryginalnej Madoki. Film opiera się na swoich poprzednikach i buduje nową fabułę, poważniejszą, sięgającą dalej i oferującą nowe zakończenie dla historii, jak dla mnie nieporównywalnie lepsze od tego z drugiej części
Spoiler
(choć szczerze mówiąc jeszcze długo przed obejrzeniem tego filmu próbowałem interpretować zakończenie serialu na swój własny, przewrotny i dość ponury sposób, który wcale nie jest tak odmienny od tego co się stało w Rebellionie :D).

Jak ktoś nie ma zamiaru oglądać, to krótkie podsumowanie tego co się stało:
Spoiler
Świat jest niemal sielankowo szczęśliwy. Wszystkie bohaterki są razem, Sayaka blisko z Kyoko, a Homura z Madoką - Madoką która normalnie istnieje. Homura w końcu zdaje sobie jednak sprawę że ten świat jest iluzją, barierą wytworzoną przez potężną wiedźmę. Wiedźmę którą jak się okazuje jest ona sama, choć nie pamięta już tego kiedy ani jak dosięgnął ją ten los. Pomimo że żyje wewnątrz bariery, to jest jednak wiedźmą dość wyjątkową, właściwie egzystuje na krawędzi przemiany (za sprawą eksperymentu Inkubatorów), a istniejąca poza barierą i światem realnym boska Madoka wciąż jest w stanie ocalić ją przed przemianą, pozwalając jej zginąć, ale zarazem uwalniając jej duszę i zabierając ją ze sobą do zaświatów (jak się dzieje ze wszystkimi czarodziejkami). Homura jednak w ostatniej chwili się buntuje, pokazując swoje prawdziwe, ukrywane oblicze - nie godzi się na taki los. Świadomie doprowadza w kluczowym momencie do swojej ostatecznej przemiany, pochłania moc Madoki i przepisuje świat na nowo, według swojej własnej wizji. Trudno powiedzieć czy jest dokładnie wiedźmą, jest raczej tym w stosunku do wiedźm, czym Madoka była wobec czarodziejek. Na koniec drugiego filmu Madoka była gotowa z czystego altruizmu poświęcić siebie dla dobra innych i stała się Boginią nadziei dla innych. Homura wręcz przeciwnie - otwarcie wyznaje że wszystko co od początku robiła wynikało z jej miłości (!) do Madoki i że nie pozwoli jej się tak poświęcić, że ich szczęście jest najważniejsze. Sama obejmuje w posiadanie władzę nad światem, tym razem jako mroczny, wszechmocny Demon i kształtuje go według własnej woli, nie zważając na to, co uważają pozostałe czarodziejki, w tym Madoka. Dzięki temu osiąga jednak szczęście, doprowadza do tego co było niemożliwe - może być z Madoką. Madoka podświadomie zdaje sobie sprawę z tego co się stało i się na to nie godzi, na co Homura odpowiada że w takim razie pewnego dnia stanie się jej wrogiem. Ale to bez znaczenia - wciąż chce oglądać świat w którym jest ona szczęśliwa. Podobne do Madoki zastrzeżenia ma m.in. wiedząca co się stało Sayaka - jednak choć chce walczyć z Homurą, to nie jest w stanie sprzeciwić się istocie która właściwie włada światem.
Fajnie że Homura pod koniec wreszcie nabrała charakteru i dostała nowy image :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To jest straszne. Obejrzałem ten Rebellion już drugi raz i jestem na jeszcze gorszym głodzie Madoki. A chociaż zakończenie formalnie nie jest zamknięte, to wolałbym żeby nic nie dorzucali. Co robić. Mogę czekać na blu-raya, ale to dużo nie pomoże. Rebellion ma to wszystko czego brakowało serialowi. Wolałbym jakby serial to miał, ale sequel też jest znośny, chociaż klimat ma inny - pod pewnymi względami lepszy, pod innymi gorszy. W każdym razie nowe zakończenie podobało mi się, to właśnie powinno stać się zamiast wniebowstąpienia Godoki na koniec serialu (tylko z Madoką) (właściwie dokładnie tak interpretowałem oryginalne zakończenie, tylko z założeniem że nikt się nie dowiedział co się naprawdę stało). Homura, na miejscu w jakim znalazła się na koniec Rebelliona Madoka, wybrałaby przecież inaczej, IMO lepiej. W końcu co tak naprawdę Madoce zależało. Na ostatnie zadane pytanie powinna była odpowiedzieć inaczej. Ale nie, kolesie chcieli mieć otwarte zakończenie, a do tego potrzebny jest konflikt : |

Jak ktoś chce szczęśliwego i zamkniętego zakończenia, to niech przerwie oglądanie camripa na 1h 38m. Serio. Ponoć takie właśnie planował Urobuchi, a do wymyślenia reszty zmusili go pozostali. Ale to dobrze, inaczej oceniłbym ten film jako słaby. Nowe zakończenie całkiem zmieniło jego wymowę i sprawiło że jest w zasadzie dużo poważniejszy i wznioślejszy niż serial. Jeśli serial nawiązywał do Fausta, to Rebellion do pierwszej księgi Raju Utraconego Johna Miltona.

Spoiler
Jakbym był naprawdę zły, to ustawiłbym sobie nowy avatar i tytuł "Homucifer".
Właściwie to ustawię sobie Akuma Homura. To zaskakujące ile artworków na jej temat już istnieje.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie ma Aliego, żeby spropsował - to go wyręczę :lol2: Ja czekam na HD, bo już moje zdanie na temat tej wersji znasz :I
Higurashi już nowe wyszło tak w ogóle, ale jakoś nie mam na nie parcia. Spore oczekiwania pokładam natomiast w filmowego Steins;gate :3

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie ma Aliego, żeby spropsował - to go wyręczę
Już jestem i oczywiście props dany.

Ja też kilka serii obejrzałem i tylko w skrócie powiem, bo prawie wszystkie omówił Avallach.

Gosick - fabuła, bohaterowie, muzyka wręcz idealna, więc nic innego jak 10/10
Bakemonogatari - anime dobre choć nie porwało, jedynie postać Senjougahary trzymała mnie przy tym anime i dzięki niej 8/10.
Higurashi no Naku Koro ni Kaku - oczekiwania były spore, ale na nich sie skończyło. Postacie i fabuła spłycone do granic, "zabij i przeżyj". Jedynym pocieszeniem, była szalejąca Rena, no ale cóż za to nie można dać więcej jak 7/10.
Puella Magi Madoka Magica: Rebellion - serial był więcej niż dobry, ale 3 kinówka miażdży. Prawie wszystko to co mi nie pasowało w serii TV(oprócz sweeet początku) poprawili na wielki plus. Zakończenie, wyjaśnienie wielu nurtujących wątków i muzyka nie pozwalają na nic innego jak 10/10

Teraz mam w Watching Clannad, ale przez brak czasu nie mam jak dokończyć, ale ku mojemu zdziwieniu mam chęć to oglądać, a nawet wziąć się za After Story :D

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie wie, a czekał równie długo co ja, to oznajmiam, że wyszła już oficjalna angielska wersja Steins;Gate: Fuka Ryouiki no Déjà vu. :P

W porównaniu do kinówek Higu i Mirai Nikki, na które również z niecierpliwością czekałem na Steins;Gate nie mogę powiedzieć złego słowa. Jedyna kinówka(w zasadzie wraz z Rebelionem), która trzyma porównywalny, równie wysoki poziom co serie telewizyjne. Gorąco polecam każdemu fanowi serii!!

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czekam na link do kumpla z roku, ale Ty może podrzucisz go szybciej :I

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Toż to ta sama kiepska jakość, co krąży na necie już od co najmniej 2 miesięcy.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Ali G

Anime
#556 2013-12-16, 18:51(Ostatnia zmiana: 2013-12-16, 18:59)
Kurde mogłem to obejrzeć dużo wcześniej, a nic o tym nie wiedziałem... :facepalm:

Nie wiem czy byłeś na tej stronie i czy to nie jest fail, ale to może być coś czego szukasz.

http://kickass.to/gekijouban-steins-gate-fuka-ryouiki-no-deja-vu-a15158/x264/#720p

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kurde, nie mają jaj, żeby robić naprawdę dobre zakończenia. Fajny pomysł na fabułę, ale istniało tyle lepszych możliwości by ją rozwiązać. W innych world linach pewnie tak to zrobili :C W tym - 8/10.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Ali G

Anime
#558 2013-12-28, 16:51(Ostatnia zmiana: 2013-12-28, 17:02)
Nie ma to jak spędzić święta z chińskimi bajkami :D

Clannad - 9/10
Clannad After Story - 10/10
School Days - 8/10 (każdy kto oglądał wie za co aż tak wysoka ocena :lol: )

Dla mnie na ocenę niższą niż 5 zasługiwałyby animce typu "school, romance" [hide]typu Clannad :lol2: [/hide] itp. ( choć do tego raczej nigdy nie dojdzie, więc moje oceny nigdy nie spadną poniżej tej 6 raczej).

W takim razie to już chyba nieaktualne :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#559 2014-01-09, 18:51(Ostatnia zmiana: 2014-01-09, 19:07)
Związane z tematem: jakiś czas temu wyszła gra na PS Vita Madoka Magica: Battle Pentagram. Z tego co się zorientowałem pod płaszczem gry akcji o walce z wiedźmami jest to visual novela dająca graczowi możliwość rozwijania romansów między czarodziejkami :lol2:

O ile w Rebellionie i tak zdecydowali się na dość odważne kroki, to BP w zależności od wyborów gracza idzie o wiele dalej w wiązaniu ze sobą wybranych bohaterek.
Ogólnie wymaksować da się dowolną z 10 możliwych relacji, ale te najbardziej otwarcie romantyczne to Sayaka-Kyoko, Madoka-Sayaka i Madoka-Mami. Główna wydawałoby się para Homura-Madoka została jak dla mnie nieco zaniedbana (raz śpią razem, ale ich rozmowy są na dość przyjacielskim poziomie, podczas gdy pozostałe wyznają sobie miłość, chodzą na randki itd). Do poczytania: http://wiki.puella-magi.net/Yuri_undertones#The_Battle_Pentagram . Jestem w szoku że ktokolwiek mówi tu jeszcze o PODtekstach yuri :lol2:

//edit: właśnie znalazłem świetneporównanie tego jak wygląda fanservice w innych anime, a jak w Rebellionie (wbrew pozorom nie zawiera spoilerów) :lol2:
Fanservice in other animes: Boobs! Bouncy! Panties! Butts!

Fanservice in Madoka Magica: They’re ALIVE! TtHEY’RE SMILING AT EACHOTHER! HAIR STROKING! TEACUP RIDES! THEY’RE ALL ALIVE IN THE SAME ROOM AT THE SAME TIME, THANK YOU BASED SHAFT STUDIO!

PS - znalazłem taki plakacik, kto zna Evangeliona powinien skojarzyć :D (tylko musiałem ocenzurować podtytuł bo jest mega spoilerem do Rebelliona):

Na swój sposób trafne porównanie, bo jakby nie patrzeć jest to zakończenie trylogii (przynajmniej w dotychczasowej konwencji) i pod wieloma względami jest bardzo zaskakujące i kontrowersyjne:

0 użytkowników
Do góry