Anime 205973 762

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 15.12.2009 roku

Wyświetleń 205973

Odpowiedzi 762

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Rozen Maiden 2004 czy 2013? Jakieś większe różnice?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mam wchuj złą passę. Najpierw obejrzałem Clannad Movie: 4/10, strasznie nędzne. Potem Selector Infected Wixoss. Rzekomo miało podobać się fanom Madoki. Okazało się być niemalże bluźnierczą, odartą z yuri, zrzyną z Madoki wymieszaną z jakimś Yu-Gi-Oh czy innymi Pokemonami. Na dodatek zamiast zakończenia jest po prostu zapowiedź nowego sezonu. Żenada, ledwo 5/10. Dziś z kolei obejrzałem Akuma no Riddle. Miała być solidna, ponura akcja skrzyżowana z shoujo ai. Spoiler: nikt nie umiera, a relacja między dwiema głównymi bohaterkami ogranicza się do czegoś między niechęcią i nieufnością a niepewną przyjaźnią. Do tego fabuła nie ma sensu. Ledwo 5/10.

Ja tylko chcę więcej Madoki T _ T
Jedyne co pozytywnie wspominam z obejrzanych od dłuższego czasu to Sakura Trick i Ga Rei, ale to było przecież dawno temu. Może po prostu mam za mało czasu na oglądanie anime, a może po prostu wszystko co było warte obejrzenia już zobaczyłem : |

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Powinieneś obejrzeć Death Note... w końcu (bo jest naprawdę zajebisty)

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
^ tylko pierwsza połowa, druga to nudne gówno.

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD

Amand

Anime
#584 2014-07-28, 20:29(Ostatnia zmiana: 2014-07-28, 20:49)
Mi się tam oba podobały, chociaż faktycznie sezon 2 był o wiele gorszy. Szczególnie końcówka, za której zjebanie odpowiadają twórcy anime. Nie umieścili oni w nim bardzo ważnego fabularnie epilogu (którym jest chapter 109 mangi - polecam przeczytać, tłumaczy on, dlaczego zakończenie było takie a nie inne).

Post połączony: 2014-07-28, 20:49
Chapter 108 mangi*

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Potem Selector Infected Wixoss. Rzekomo miało podobać się fanom Madoki. Okazało się być niemalże bluźnierczą, odartą z yuri, zrzyną z Madoki wymieszaną z jakimś Yu-Gi-Oh czy innymi Pokemonami. Na dodatek zamiast zakończenia jest po prostu zapowiedź nowego sezonu. Żenada, ledwo 5/10.
Jaką od razu zrzyną, to że seria jest zupełnie nieoryginalna i używa tych samych już oklepanych schematów co Madoka to znaczy że jest jego kopią? To teraz można wymieniać połowę anime scifi i nazywać je kopiami Evangeliona. Anime ocenił bym na 7/10, głównie dlatego że lubię "karciane" serie i trochę seinen'owego oblicza. Co do zakończenia racja, ale drugi sezon wyjdzie już w grudniu więc ja nie widzę żadnego problemu.

Dziś z kolei obejrzałem Akuma no Riddle. Miała być solidna, ponura akcja skrzyżowana z shoujo ai. Spoiler: nikt nie umiera, a relacja między dwiema głównymi bohaterkami ogranicza się do czegoś między niechęcią i nieufnością a niepewną przyjaźnią. Do tego fabuła nie ma sensu. Ledwo 5/10.
Zgadzam się w 100%, syf totalny, już nawet drugi sezon Date A Live mi bardziej się podobał.

Ja tylko chcę więcej Madoki T _ T
Nie przesadzasz już z tą Madoką? Anime jakich wiele.

A, i żeby przerwać twoją passe Avallachu, proponuje ci obejrzenie Hitsugi no Chaika, jedno z najlepszych anime poprzedniego sezonu.

To ja już by wolał obejrzeć Boku no Pico zamiast tego, przecież to jest takie irytujące i lubiane tylko przez hype gimbazy.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
To ja już by wolał obejrzeć Boku no Pico zamiast tego, przecież to jest takie irytujące i lubiane tylko przez hype gimbazy
Mega props :lol2:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie słuchajcie go, instynkt mi mówi, że to mangozjeb :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#588 2014-07-30, 23:07(Ostatnia zmiana: 2014-07-30, 23:54)
Jaką od razu zrzyną, to że seria jest zupełnie nieoryginalna i używa tych samych już oklepanych schematów co Madoka to znaczy że jest jego kopią?

UWAGA SPOILERY (jakby po takiej rekomendacji ktoś jeszcze chciał to oglądać)

Chodzi mi o ten schemat: jest tajemnicza istota która oferuje nastolatkom spełnienie jednego dowolnego życzenia w zamian za magiczną walkę w surrealistycznych lokacjach. Główna bohaterka to naiwna idealistka dla której kluczowe wartości to przyjaźń i rodzina. Nie ma żadnych marzeń, ale z jakiegoś powodu posiada potencjał który czyni ją właściwie niepokonaną. W którymśtam odcinku nagle okazuje się że cały ten interes skrywa ponury sekret - kiedy w końcu przegra się trzy razy (a realistycznie rzecz biorąc, czeka to prędzej czy później każdego) życzenie które się miało zamienia się w przeciwną mu klątwę, o czym jako pierwsza przekonuje się przyjaciółka bohaterki - przez co trafia za "despair event horizon". Zresztą nawet jak się nie przegra, to i tak jest się w głębokiej dupie (zamienia się w istotę takiego rodzaju, jakimi się walczyło). Główna bohaterka wpada na przezajebisty pomysł. Będzie grała pomimo to, i poświęci się, żeby zażyczyć sobie ocalenia wszystkich pozostałych. Jest jednak tajemnicza, dość ponura czarnowłosa dziewczyna która jest jej w jakiś dziwny sposób bliska, ale próbuje ją powstrzymać.

Aha, no i oprócz głównej bohaterki są jeszcze jej przyjaciółki, które oczywiście też siedzą w tym biznesie. Życzeniem jednej z nich jest miłość chłopaka, z którym normalnie nie może być.

Nie przesadzasz już z tą Madoką? Anime jakich wiele.
Jakoś na żadne drugie nie natrafiłem :D
Cała masa bliskich mi emocji + przezajebisty soundtrack + świetna fabuła. Widywałem to w innych anime jedynie po kawałku.
Angel Beats (dopiero na koniec) daje podobną dawkę uczuć. Spirited Away i Shinsekai yori także mają klimat który mi kojarzy się z baśnią / snem. Sakura Trick też jest pełne emocji, ale z kolei tych najbardziej pozytywnych. The Disappearance of Haruhi Suzumiya i Steins;Gate zmierzają się z podobnym uczuciem zagubienia związanego z podróżami w czasie i problemami sercowymi. Mógłbym wymieniać tak dłużej. Tylko Madoka to tak świetnie łączy.

Jakbym miał już ją z czymś porównywać, to jedynie w pojedynczych kategoriach.
Spirited Away ma jak dla mnie silniejszy klimat - tak jak już napisałem, czegoś między baśnią a snem. Może to dlatego że obejrzałem to we wczesnej podstawówce. Madoka dzieje się niestety w niedalekiej, raczej zaawansowanej technologicznie przyszłości co uniemożliwia mi takie skojarzenia.

Z drugiej strony o ile pamiętam to od Madoki zacząłem na dobre oglądać anime. To też może mieć wpływ na mój szczególny sentyment.

A, i żeby przerwać twoją passe Avallachu, proponuje ci obejrzenie Hitsugi no Chaika, jedno z najlepszych anime poprzedniego sezonu.
Hmm, generalnie mam złe doświadczenia z anime klasyfikowanymi jako "Shounen". No i to ma obecnie wychodzący drugi sezon, co jest dla mnie dużym minuem. No, ale może zobaczę.

To jest tasiemiec, tego się nie da obejrzeć za jednym zamachem :( No i te wszechobecne spoilery xD

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Nie słuchajcie go, instynkt mi mówi, że to mangozjeb :lol2:

Ale że ja? Jak ja nigdy mangi w ręce nie miałem xD

Chodzi mi o ten schemat: jest tajemnicza istota która oferuje nastolatkom spełnienie jednego dowolnego życzenia w zamian za magiczną walkę w surrealistycznych lokacjach. Główna bohaterka to naiwna idealistka dla której kluczowe wartości to przyjaźń i rodzina. Nie ma żadnych marzeń, ale z jakiegoś powodu posiada potencjał który czyni ją właściwie niepokonaną. W którymśtam odcinku nagle okazuje się że cały ten interes skrywa ponury sekret - kiedy w końcu przegra się trzy razy (a realistycznie rzecz biorąc, czeka to prędzej czy później każdego) życzenie które się miało zamienia się w przeciwną mu klątwę, o czym jako pierwsza przekonuje się przyjaciółka bohaterki - przez co trafia za "despair event horizon". Zresztą nawet jak się nie przegra, to i tak jest się w głębokiej dupie (zamienia się w istotę takiego rodzaju, jakimi się walczyło). Główna bohaterka wpada na przezajebisty pomysł. Będzie grała pomimo to, i poświęci się, żeby zażyczyć sobie ocalenia wszystkich pozostałych. Jest jednak tajemnicza, dość ponura czarnowłosa dziewczyna która jest jej w jakiś dziwny sposób bliska, ale próbuje ją powstrzymać.

Aha, no i oprócz głównej bohaterki są jeszcze jej przyjaciółki, które oczywiście też siedzą w tym interesie. Życzeniem jednej z nich jest miłość chłopaka, z którym normalnie nie może być.

Nie, ona wcale nie jest taka niepokonana, to Tama taka jest, to że ona na nią trafiła to przypadek.
Jedyne co mi tak bardzo przypomina Madoke to brak życzenia u głównej bohaterki i to że tak czy siak wybraniec ma przerypane.
Ty looknij na Chaike lepiej  :P

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#590 2014-08-10, 17:39(Ostatnia zmiana: 2014-08-10, 17:51)
Jakiś czas temu obejrzałem Tasogare Otome x Amnesia. Ogólnie jest to skrzyżowanie Ano Hana (tragiczny wątek miłosny z udziałem ducha dziewczyny) + Another (ponury klimat, gore i charakter ducha) + (w mniejszym stopniu) <jakiś-komediowy-harem-z-fragmentami-radosnego-slice-of-life>.
Trzeci składnik na pierwszy rzut oka może wydawać się niepasujący. Takie spostrzeżenie jest całkowicie trafne, wolałbym jakby to sobie odpuścili. Jak to jednak zdarza się w takich anime, klimat stopniowo przechodzi od komediowego w poważny (szybko, ale nie definitywie). Ogólnie anime warte uwagi - 7/10. Anime bardzo dobre (kiedy już robi się poważne) - 8/10. I ma fajny opening:
https://www.youtube.com/watch?v=ZEoY_Rp_ADE

Moja lista plan to watch dramatycznie się kurczy, zostawiając właściwie tylko takie pozycje, na które właścwie nie mam ochoty.
W międzyczasie widziałem też Akuma no Riddle i Gokukoku no Brynhildr - oba przeciętne. To drugie to po prostu dużo lepsza wersja Elfen Lied (które z kolei uważam za bardzo słabe).

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
No Avallach, Tasogare Otome x Amnesia to fajna bajka, trzeba przyznać, ale warto też obejrzeć OVA.
W dodatku obczaiłeś już Hitsugi no Chaika jak cię prosiłem? :P

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#592 2014-08-10, 18:06(Ostatnia zmiana: 2014-08-10, 20:56)
Jakie ova? Widziałem tylko serial i speciala (13 odcinek).

Obczaiłem w sensie: czytam wpis na MAL, widzę że to shounen, komedia, będzie drugi sezon, a na plakacie są nastolatki w skąpych strojach - dochodzę do wniosku że to nie dla mnie. Wolę trochę poważniejsze klimaty.

Podlinkujesz swojego MALa?

@down: 13 odcinek to special, nie OVA.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
No ten 13 odcinek to OVA.

A co do Chaiki to nie daj się zmylić, praktycznie brak fanserwisu, i seria jest w wielu momentach na prawdę poważna, aspekty komediowe nie są takie częste jak można by się spodziewać. Zresztą obejrzyj przynajmniej 2 epki i sam oceń, ja tak zawsze robię gdy się waham.

Nie mam MALa, a raczej mam ale nieaktualizowany do bardzo bardzo dawna.

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
@6up Death Note tasiemcem? W 2 dni go skończyłem :D

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Pod wpływem linkowanego op i obiecującej rekomendacji wziąłem się za Tasogare Otome x Amnesia,,, I co tu dużo pisać świetne! Brak patetyczności, sztucznej, wymuszanej dramy(a to niestety jest rzadko spotykane w tym gatunku), a to okraszone zajebistym ost. Do wad można zaliczyć to, że podczas stopniowego zmniejszania dawek humoru nie zeszli w pewnym momencie do jego minimum, w końcówce było go jednak za duzo(czasami na prawdę niszczył nastrój). No i zakończenie... Do 20 min było zajebiste, gdyby anime się zakończyło na tej przedostatniej scenie(w której był chyba najlepszy kawałek) to byłoby chyba najlepsze zakończenie jakie kiedykolwiek widziałem w swojej skromnej karierze. Ale twórcy szybko wybili mi to z głowy(spoilerów sobie daruje). Więc jak kt0oś weźmie się za oglądanie i chce zakończenia jak na dramat przystało radzę wyłączyć 12 odc po 20 min, serio!!  A ode mnie na prawdę mocne 9/10.

A co DN... Może i jest dobry, ale tylko dobry i imo nie zasługuję na ten hype i kult, który się nadal wokół tego kręci.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
A ja jak to oglądałem bodajże rok temu to się cieszyłem z happy endu.
Widzę iż nikt tutaj nie docenia Czajki ;_;

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Może i bym przebolał ten happy end gdyby nie był wciśnięty aż tak na siłę.
Spoiler
Jak mieli zamiar od początku zrobić happy end, to po co ten cały dramatyzm, zniknięcie Yuuko? Jak po chwili pojawia się jakby nigdy nic i mówi, że na tym świecie trzyma ją.... pocałunek. Serio? To było tak mdłe jak polsatowskie komedie romantyczne ;(

Widzę iż nikt tutaj nie docenia Czajki ;_;
Aktualnie nie moje genres.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Przesadzasz, aż tak źle nie było :ok:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
https://www.youtube.com/watch?v=eRTugqDo1WM

Więc to takie rzeczy ogląda Aztek?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry