Studia 354244 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 354244

Odpowiedzi 904

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Bierzcie przykład z Bułkowskiego.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Znaczy? Ja znam tylko wieści z wrocławskiego frontu tak zwanych informatyków :lol2:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Czyli IT nadal się dobrze trzyma.

Popisuje się ciągle menda jedna...

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Studia
#625 2013-01-31, 00:15(Ostatnia zmiana: 2013-01-31, 00:20)
Hej, kochane doświadczone życiowo moderki, poradźcie bratniej duszy która jest zagubiona i nie wie jaką drogę w życiu wybrać.
Studiuje Inżynierie środowiska na Politechnice Wrocławskiej w Wałbrzyskiej filli, takim zadupisatym miasteczku przy Wrocławiu.
Jest ślicznie, naprawdę.
Problem tylko w tym że robie praktycznie wszystko oprócz nauki tej wspanialej biologii, chemii która jest tam wymagana. Po kilkuletnie przerwie zrobiłem coś, czego myślałem że nigdy nie zrobie, tzn  zacząłem znowu rysować, pisać, wróciłem lekko do grafiki, tworzę na gitarze więcej niż kiedykolwiek, ogólnie nagle wyszło mi twórcze udzielanie się. W żadnej z tych dziedzin nie jestem i nie byłem mistrzem, ale cholera, sprawia mi to przyjemność i chce się rozwijać w tych kierunkach, a najlepiej to na tym zarabiać. Zwykle sczeniackie marzenia, ale z drugiej strony, zauważylem że jedyny powód dla którego wgl studiuje to przypływ gotówki od uradowanego dziadka oraz aprobata rodziców. Nie martwie się że zawiodę siebie, martwie się że zawiode ich, a kiedyś pewien mądry człowiek powiedział mi, że jeśli robie coś dla kogoś, a nie dla siebie, to robie coś, czego nie powinienem. Zastanawiam się nad rezygnacją i próbą dostania się na architektuę albo grafikę, coś co chciałbym studiować, wyjazd do jakiegoś większego miasta, poznanie nowych ludzi albo odnowienie starych znajomości z osobami które wyjechały, rozwinąć charakter by lepiej przystosować się do prawdziwego życia, zdobyć doświadczenie, poszerzyć horyzonty. Myślę też o wyjezdzie za granicę, obecnie moja bliska znajoma zarabia 5 tys miesiecznie pracujac w firmie przesyłkowej w Niemczech, moj niemiecki leży, ale jest także tłumaczką, jakoś moglibyśmy razem zamieszkać, albo wyjechac z bardziej ogarnietymi znajomymi do Anglii, wiekszość w końcu zna teraz Angielski na bardzo wysokim poziomie. Nie wiem czy nadal studiowac na niby dobrej uczelni zeby zdobyć niby potrzebny papier w życiu czy może zaryzykować i zrobić w końcu krok na przód.

Spoiler

WAH WAH WAH.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
http://www.forbes.pl/kariera/artykul/sekcja/kariera/it-najlepiej-oplacanym-sektorem-gospodarki-w-polsce,29404,1
- Wynagrodzenia (...) wynosiły od 4 tys. zł w przypadku specjalistów, do  13 tys. zł w przypadków dyrektorów i członków zarządów. Starsi  specjaliści zarabiali 6 tys. zł, a kierownicy o 1,5 tys. zł więcej –  wylicza Krzysztof Domagała z Sedlak & Sedlak. Zarobki analityków ds.  IT wynosiły 6 tys. zł. Z kolei najniżej wynagradzanym stanowiskiem był  serwisant sprzętu komputerowego, z medianą na poziomie 2,4 tys. zł.  Poniżej 3 tys. zł otrzymywali informatycy (stanowisko ogólne) oraz  graficy komputerowi.  

So sad Buła, itd :(

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Studia
#627 2013-01-31, 00:25(Ostatnia zmiana: 2013-01-31, 00:30)
Architektura to kierunek strasznie wymagający. Z drugiej strony na sztuce ciężko zarobić cokolwiek sensownego jeśli nie jest się naprawdę świetnym. Nie wiem na którym roku jesteś, ale rozsądne wydaje się ukończenie przynajmniej pierwszego stopnia studiów, po prostu tytuł inżyniera z danej dziedziny jest po prostu potrzebny jeśli chce się dostać odpowiednią pracę, niestety nie wszędzie doświadczenie / ogarniętość jest ceniona wyżej od formalnego wykształcenia. Wyjazd wydaje się być półśrodkiem, bo bez wykształcenia nie dostanie się dobrej pracy, co najwyżej dobrze płatną w porównaniu z tą w Polsce.

@Pagan: zauważ że w przypadku informatyków jest zaznaczone "stanowisko ogólne". Oznacza to nie tyle że informatycy ogólnie zarabiają mało, ale że jedynie ci którzy nie mają ŻADNEJ specjalizacji (chyba że grafikę komputerową, ci także :D ). Programiści, administratorzy systemów/baz danych itd są z kolei bardzo poszukiwani.

Spośród 20 różnych języków programowania najwyżej wyceniana w 2011 roku była znajomość ABAP (rozwiązania informatyczne służące do zarządzania korporacjami). Osoby posługujące się nim zarabiały 7,5 tys. zł. Zarobki na poziomie 6 tys. zł otrzymywali posługujący się Perl’em (język oprogramowania, z którego korzysta m.in. Wikipedia). Znajomość zdecydowanej większość pozostałych języków wiązała się z zarobkami na poziomie 5-6 tys. zł miesięcznie. Najniżej – na 4,2 tys. zł – wyceniano znajomość PHP (język oprogramowania służący m.in. do tworzenia stron internetowych).
W przypadku programów graficznych najwyższe zarobki (4,2 tys. zł) otrzymywały osoby pracujące w programie GIMP. Znajomość większości programów do obróbki grafiki pozwalała otrzymywać miesięcznie 3,5-4 tys. zł. Najmniej zarabiali graficy pracujący w programie Corel Draw. W ich przypadku mediana wyniosła 3,2 tys. zł.
Ciekawe :D

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pierwszy rok, dopiero raczkuje

Spoiler

WAH WAH WAH.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
To chyba możesz myśleć o zmianie, tylko musisz to sensownie przemyśleć.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Studia
#630 2013-01-31, 07:46(Ostatnia zmiana: 2013-01-31, 07:49)
Tak to jest, jak się nie czyta całego tematu: http://themodders.org/index.php?topic=12638.msg1068349#msg1068349 :lol2:
To jest nic.
Mało osób wie, że kilkaset kilometrów od naszych studentów z Wrocławia, wyrasta nowa nadzieja polskiej informatyki - czyli ja.

NZAL - Nie zaliczone
BHP też nie zaliczyłem, ale nie wpisali mi jeszcze.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Jestem taki dumny

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Hej, kochane doświadczone życiowo moderki, poradźcie bratniej duszy która jest zagubiona i nie wie jaką drogę w życiu wybrać.
Studiuje Inżynierie środowiska na Politechnice Wrocławskiej w Wałbrzyskiej filli, takim zadupisatym miasteczku przy Wrocławiu.
Jest ślicznie, naprawdę.
Problem tylko w tym że robie praktycznie wszystko oprócz nauki tej wspanialej biologii, chemii która jest tam wymagana. Po kilkuletnie przerwie zrobiłem coś, czego myślałem że nigdy nie zrobie, tzn  zacząłem znowu rysować, pisać, wróciłem lekko do grafiki, tworzę na gitarze więcej niż kiedykolwiek, ogólnie nagle wyszło mi twórcze udzielanie się. W żadnej z tych dziedzin nie jestem i nie byłem mistrzem, ale cholera, sprawia mi to przyjemność i chce się rozwijać w tych kierunkach, a najlepiej to na tym zarabiać. Zwykle sczeniackie marzenia, ale z drugiej strony, zauważylem że jedyny powód dla którego wgl studiuje to przypływ gotówki od uradowanego dziadka oraz aprobata rodziców. Nie martwie się że zawiodę siebie, martwie się że zawiode ich, a kiedyś pewien mądry człowiek powiedział mi, że jeśli robie coś dla kogoś, a nie dla siebie, to robie coś, czego nie powinienem. Zastanawiam się nad rezygnacją i próbą dostania się na architektuę albo grafikę, coś co chciałbym studiować, wyjazd do jakiegoś większego miasta, poznanie nowych ludzi albo odnowienie starych znajomości z osobami które wyjechały, rozwinąć charakter by lepiej przystosować się do prawdziwego życia, zdobyć doświadczenie, poszerzyć horyzonty. Myślę też o wyjezdzie za granicę, obecnie moja bliska znajoma zarabia 5 tys miesiecznie pracujac w firmie przesyłkowej w Niemczech, moj niemiecki leży, ale jest także tłumaczką, jakoś moglibyśmy razem zamieszkać, albo wyjechac z bardziej ogarnietymi znajomymi do Anglii, wiekszość w końcu zna teraz Angielski na bardzo wysokim poziomie. Nie wiem czy nadal studiowac na niby dobrej uczelni zeby zdobyć niby potrzebny papier w życiu czy może zaryzykować i zrobić w końcu krok na przód.

Przydałby Ci się ktoś kto ma jakieś porównanie jak wygląda życie po skończeniu ISia, a jak wygląda po rezygnacji. Niestety nikt takim doświadczeniem nie ma prawa dysponować. Tu znajdziesz najwyżej jedną osobę, która po długich bojach z Wrocławskiego ISia zrezygnowała, ale na razie jakoś ciągnie i jest szczęśliwa XD. Pierwszy rok notabene był dla niej najciekawszy - laboratoria z biologi, chemia wody, psychologia, laboratoria fizyki, IPP, podst. ochrony środowiska, Budownictwo (rysunek)... Na pierwszym roku było tak na prawdę sporo ciekawych przedmiotów, których nie doznasz w następnych semestrach. Później będzie tylko fiza pod różnymi postaciami, nudne i bardzo czasochłonne projekty, stosy wypalonych fajek i siedzenie na parapecie z myślą "czemu?" XD. Studia będą wymagały poświęcenia znacznej ilości czasu i uwagi przez co niemal nie możliwe będzie zajmowanie się grafiką czy rozwijanie innych zainteresowań na boku. Będziesz musiał ostatecznie wybrać między jednym, a drugim. Oczywiście uogólniam, bo być może należysz do tych niezwykłych, zawsze zorganizowanych jednostek, które na wszystko mają czas i wszystko zawsze wiedzą, chodzą na konsultacje, imprezy i nie mają z niczym problemów, jednak tych osób jest kilkanaście na 160 osobową grupę.
Wszystko to kwestia wyboru i determinacji w dążeniu do celu. Jeśli to zrobisz, potem powinno być łatwo. Były dwie osoby, na które nikt by nie postawił na pierwszym semestrze, że dotrwają do drugiego roku, ale po odpowiedniej mobilizacji, okazało się, że zasilili grono ów kilkunastoosobowej grupy szczęśliwców, która dotrwała do 5 roku bez spadochroniarstwa. Ci zaś, którzy mieli masę różnych zainteresowań, rozpoczynali działalność własnej firmy, itp. nie przebrnęli trzeciego roku.
Podsumowując: wybieraj i zrób to na pierwszym roku XD. Jeśli by Ci przyszedł taki zabawny pomysł do głowy zostania człowiekiem orkiestrą co napierdala grafikę, studiuje inżynierię i jeszcze nie daj Boże pracuje, żeby opłacić poprawki... uwierz, że to się nie uda XD.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Buła, czyżby moja pomoc dotycząca teorii mnogości okazała się niewystarczająca? :(

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Studia
#634 2013-01-31, 09:40(Ostatnia zmiana: 2013-01-31, 09:43)
Buła, czyżby moja pomoc dotycząca teorii mnogości okazała się niewystarczająca? :(
Przykro mi Adanosie, ale nawiązując do klasyka, tak samo jak z gówna bicza nie ukręci, tak ze mnie matematyka się nie zrobi :lol2:

Nie no, na poważnie to zrobiłem sobie długą rozkmine nad sensem życia i doszedłem do wniosku, że rzucam te studia bo szkoda mojego czasu :I

Ale dzięki za pomoc, dzięki Tobie jednego kolosa zdałem w miarę spoko :lol:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
kurna buła... tak was tam cisną, czy ty taki młot jesteś?

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mowię, że olałem to z miesiac temu, bo stwierdziłem że to nie to.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Avallach@ Też mnie to trochę zaskoczyło.
Co do zarobków to jeszcze znalazłem to

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Tak to jest, jak się nie czyta całego tematu: http://themodders.org/index.php?topic=12638.msg1068349#msg1068349 :lol2:
To jest nic.
Mało osób wie, że kilkaset kilometrów od naszych studentów z Wrocławia, wyrasta nowa nadzieja polskiej informatyki - czyli ja.

NZAL - Nie zaliczone
BHP też nie zaliczyłem, ale nie wpisali mi jeszcze.

Dlaczego? Jak widzisz te studia, jak widzisz siebie w przyszłości?

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dlaczego? Jak widzisz te studia, jak widzisz siebie w przyszłości?
Po pierwszym semestrze stwierdziłem, że jednak jest ciężko, a założenie miałem takie, że chciałem mieć te studia jakieś z infy zdając na minimum wymagane, a w tym czasie szlifować grafikę. Ale jest za ciężko, za dużo wymagają i trzeba by poświęcić bardzo dużą cześć wolnego czasu, żeby zdać. Podjąłem decyzje, że w takim razie muszę wybrać jedno i wybrałem.
Co do przyszłości, to liczę, że jednak to z grafiki będę żył i na tym etapie już chyba nie jest to gimbiarskie marzenie o zostaniu astronautą, tylko realna opcja, pod warunkiem że poświęcę temu więcej czasu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry