Właśnie wlazłem do tego działu z zamiarem założenia tematu bitwy ze skrzynką pocztową, zostawiając steampunk na później. Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Twierdzisz, że glossinessa się nie używa - może w Gothicu się nie używa, ale gdzie indziej owszem. Nie wiem w jaki sposób Ty sobie wyobrażasz robienie chociażby świecenia się świateł i okien. Poza tym, nikt nie każe nikomu robić akurat takich map, nikt nawet nie każe nikomu robienia jakichkolwiek map poza diffuse. Tematy mogą być różne, a steampunkowy piec jest równie normalnym tematem co statek kosmiczny, miecz czy skrzynka pocztowa. Nie każdy lubi steampunk, co zrozumiałe, nie każdy też jednak lubi sf, mediewistykę, heroic fantasy, a niektórzy nawet nie lubią realistycznych gier ze skrzynkami. Napisałem, że glossiness map da się chociażby wyrenderować w maxie, jednocześnie zaznaczając, że nie wiem czy da się go wyświetlić we viewporcie (z wiadomych przyczyn), natomiast Ty od razu odbierasz to jako propagowanie Jedynego Słusznego Renderera i atak na swoją niezależność. O chuj Ci za przeproszeniem chodzi, panie Buła?