Problemy ze wzrokiem 11333 38

O temacie

Autor Tomek

Zaczęty 27.01.2011 roku

Wyświetleń 11333

Odpowiedzi 38

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Jako że spora część użytkowników ma mniejsze (na przykład ja, chociaż moim problemem na razie jest jedynie pogorszenie wyrazistości obrazu, natomiast w rzeczach takich jak czytanie nie muszę wspomagać się na razie okularami), czy też większe, problemy ze wzrokiem, nie można było uniknąć takiego tematu.

http://lexummedica.pl/nasze-uslugi/laserowa-korekcja-wad-wzroku/metody-leczenia.html
Czy ktoś z Was próbował jakichś zabiegów mających na celu poprawienie wzroku? Jak wrażenia? Stać was na to? :D

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zabieg LASIK (jedno oko) Cena: 2 350,00zł.
To my podziękujemy :ok:

Ja problemów ze wzrokiem nie miałem długo, dopiero jak przerzuciłem się na LCD zacząłem widzieć trochę słabiej (podobnie jak ogro, gorsza ostrość). Dziś nie widzę już napisów lecących w TV z odległości ok. 1,5m oraz muszę improwizować w szkole przepisując z tablicy siedząc w ostatniej ławce. Ciężka sprawa, ale nie śpieszno mi do okularów...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zasadniczo to u mnie problemy ze wzrokiem też zaczęły się dopiero po zakupie 22calowego acera lcd. kiedyś siedziałem dwa razy dłużej na kompie z monitorkiem crt i zero problemów, ale to pewnie tylko zbieg okoliczności

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Problemy ze wzrokiem
#3 2011-01-27, 16:18(Ostatnia zmiana: 2011-01-27, 16:21)

Ja pierdole to robią to od oka, na sztuki? Widać, że pierdolony dusigrosz kapitalizm chcą wysiorbać kasę na każdym kroku.
Interesowałem się tym trochę, u mnie podobnie mają się cenny około $2000 za zabieg. Podobno jest dość bezpieczny, ale istnieje wciąż ryzyko, że mogą jeszcze bardziej zjebać wzrok.  :lol:

Od początku grudnia do końca stycznia, do jutra miałem wolne od studiów, miałem w planie wyrobić sobie okulary, ale nie chciało mi się, lepiej się nołlajfi.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Problemy ze wzrokiem
#4 2011-01-27, 16:23(Ostatnia zmiana: 2011-01-27, 16:29)
w zasadzie to i ja zacząłem mieć widocznie gorzej dopiero po zakupie lcd. Ale się nie dziwię że nie mam wzroku jaki miałem mając pięć lat, to chyba normalne że im starzej tym gorzej. Leżąc na łóżku jestem w stanie o ile się skupię czytać forum, więc na razie nie narzekam. Ale idzie w złą stronę.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ja mam do łóżka od monitora z dwa metry, może więcej i jestem w stanie przeczytać co najwyżej duże litery w sygnie żelazka

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mi od kilku lat stopniowo rozwija się krótkowzroczność, przez jakiś czas nosiłem okulary ale przestałem bo uznałem że nie są mi zwyczajnie potrzebne. W szkole na większości lekcji siedzę w pierwszej ławce, tylko siadając na końcu miewam poważne problemy z domyśleniem się co też może znajdować się na tablicy. Ogólnie ta wada z wiekiem ponoć stopniowo ustępuje, bo oczy większości osób mają naturalną skłonność do naturalnego przestawiania się w kierunku dalekowzroczności.
Z tego samego powodu z którego nie noszę okularów, nie mam przynajmniej na razie zamiaru interesować się korekcją chirurgiczną, zwłaszcza że nie mam paru k na zbyciu.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja jestem z kolei dalekowidzem, na moim zepsutym wielkodupnym monitorku sobie wzrok zjebałem. Jeszcze mogę czytać książki, ale muszę dosyć mocno skupiać wzrok, poza tym obawiam się, że mam zespół suchego oka. :ok:

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
mój tata sobie robił laserewy zabieg poprawy korekcji wzroku. Jest zadowolony, okulary wyjebał, jak nowo narodziny a 60-latek :)

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zapytaj się jaki i za ile

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Problemy ze wzrokiem
#10 2011-01-28, 08:26(Ostatnia zmiana: 2011-01-28, 08:26)
Ja tam mam okulary i mam wyjebane na wa.
Musze nosic to gowno bo mam -2,25 :D

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Ja byłem nolifem tyle lat i mam zajebisty wzrok :D

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

Problemy ze wzrokiem
#12 2011-01-28, 10:21(Ostatnia zmiana: 2011-01-28, 10:32)
Ja mam sporą krótkozwroczność. Nosiłem soczewki, zjebało się po pewnym czasie (zapalenie rogówki) i teraz noszę rzadziej i nie jest już tak komfortowo.
To my podziękujemy :ok:
Dla mnie to nie takie oczywiste. Uprawiam sport, póki mogę nosić czasem soczewki - jest ok, ale jeśli pojawi się głębszy problem to nie wykluczam tego na oba oczy. Kasę już zbieram.

Aha, ogólnie na wadę wzroku większy wpływ mają geny niż siedzenie na kompie. Raczej nie wytłumaczy się inaczej tego, że ktoś pracuje kilka godzin na kompie dziennie i jest ok a drugi siedzi okazjonalnie a wzrok mu się psuje. Wada krótkowzroczności pogłębia się najczęściej w wieku dorastania, tak do osiemnastki, czasem dłużej.

Lord Miguel

Lord Miguel

Użytkownicy
posty71
Propsy7
  • Użytkownicy
Morał taki:
"Nie chcesz okularów, nie kupuj LCD"
:D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ja pierdole to robią to od oka, na sztuki?
Robią to od oka, na sztuki, bo jak zrobisz jedno i się zjebie, to masz możliwość nie podjąć się drugiego zabiegu. Gdyby zrobili Ci oba na raz i oba by nie wypaliły, mógłbyś mieć problem.

Mój ojciec miał wymieniane soczewki, bo mu się białko ścięło od alkoholu. W gruncie rzeczy nie pamiętam, czy miał w końcu oba zabiegi, ale wiem że po pierwszym była znaczna poprawa. Wszystko było chyba refundowane.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk

Kain

Problemy ze wzrokiem
#15 2011-01-28, 13:51(Ostatnia zmiana: 2011-01-28, 13:51)
Ja robiłem sobie badania w 2 klasie podstawówki to nic mi nie wykryło a jak zrobiłem w 6 klasie to mi wykryło, i ponoć to jest wada wrodzona, tak, mam okulary i bez nich raczej bym się nie obył ponieważ mam +2,5 :D

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

Problemy ze wzrokiem
#16 2011-01-28, 14:24(Ostatnia zmiana: 2011-01-28, 14:32)
Robią to od oka, na sztuki, bo jak zrobisz jedno i się zjebie, to masz możliwość nie podjąć się drugiego zabiegu. Gdyby zrobili Ci oba na raz i oba by nie wypaliły, mógłbyś mieć problem.
Nie, płaci się z osobna za oczy, ale robią na raz. Nie jest dobrze dla oczu, gdy jest duża różnica wad na jednym i drugim. To znaczy, że gdyby wyleczyli jedno i było 0D a na drugim, nieleczonym -5D to wtedy pojawiałby się problem. Podobno najgorzej jest w wypadku noszenia okularów w takim przypadku. Z soczewkami przy różnicy wad problem wydaje się być mniejszy.

Mój ojciec miał wymieniane soczewki, bo mu się białko ścięło od alkoholu. W gruncie rzeczy nie pamiętam, czy miał w końcu oba zabiegi, ale wiem że po pierwszym była znaczna poprawa. Wszystko było chyba refundowane.
Refundacja jest przy właśnie takich przypadkach. Za korekcję laserową krótkowzroczności, dalekowzroczności czy astygmatyzmu zapłacić trzeba samemu i prędko się to nie zmieni raczej.

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Ja byłem niedawno po odbiór okularów (pierwsze w życiu) i jakość obrazu polepszyła się znacznie; mam -1,5 i -0,5. Tylko nie bardzo czuję się w okularach a soczewki mi odradzają.
Co do laserowej metody - na kilku forach czytałem, że to jeszcze bardziej pogarsza wzrok. No i poza tym trochę kosztuje...

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Co do laserowej metody - na kilku forach czytałem, że to jeszcze bardziej pogarsza wzrok

W jakim sensie, bo nie rozumiem. Rozwiń myśl.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Z tymi CRT i LCd może być sadzonka prawdy. Ja mam CRT, nawet często maniacze i problemów z wzrokiem nie mam.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry