Działy: Grafika 2D i 3D 3489 12

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 8.03.2010 roku

Wyświetleń 3489

Odpowiedzi 12

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Działy: Grafika 2D i 3D
2010-03-08, 09:16(Ostatnia zmiana: 2010-03-08, 09:16)
Witam.

Wypadałoby przeprowadzić pewne reformy w działach dotyczących grafiki. Moim zdaniem najlepiej byłoby je połączyć, i w niektórych miejscach może nieco rozbudować.

Jakie są wasze propozycje? Które subfora złączyć, a które podzielić na kategorie 2D/3D?

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Przede wszystkim nadal niezalogowany użytkownik w ogóle ich nie widzi, w przeciwieństwie do np. offtopu.
Według mnie należałoby w głównym dziale grafika wydzielić duży poddział game-art. Można pokusić się też o podział na np. design (webdesign, wszelkie projekty typu logo, wizytówki itp.) No i bitwy, tutaj podział wydaje się zasadny, lepiej zostawić w oddzielnych działach bitwy 2d i 3d.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
w głównym dziale grafika wydzielić duży poddział game-art. Można pokusić się też o podział na np. design (webdesign, wszelkie projekty typu logo, wizytówki itp.) N

czy to forum jest aż tak duże?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Gameart można wydzielić i zrobić w nim system taki jak pisałem kiedyś: oddzielny temat na każdy większy projekt, zbiorczy temat na małe. Podobnie w innych działach, chociażby jak wspomniany design, chociaż nazwałbym to inaczej i wrzucił tam wszystko, co nie jest związane z gameartem, czyli: webdesign, wizualizacje, modele nieużytkowe, rysunki itd. Bitwy razem, niech ludzie wiedzą że to nie są dwa oddzielne światy. Pytania/problemy z wydzielonymi podkategoriami. Tutoriale razem, nie mamy tego wiele, trzeba tylko zadbać by wszędzie były prefixy.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Tak jak Kyro mówi - przede wszystkim połączenie jakoś bitew i przypinanie odpowiednich, aktualnych tematów. Oczywiście wszystko z prefixami.

PS. Przeniosłem z pytania/problemy http://themodders.org/index.php?showtopic=216

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

#5 2010-03-08, 16:25(Ostatnia zmiana: 2010-03-08, 16:27)
Przede wszystkim nadal niezalogowany użytkownik w ogóle ich nie widzi, w przeciwieństwie do np. offtopu.
Według mnie należałoby w głównym dziale grafika wydzielić duży poddział game-art. Można pokusić się też o podział na np. design (webdesign, wszelkie projekty typu logo, wizytówki itp.) No i bitwy, tutaj podział wydaje się zasadny, lepiej zostawić w oddzielnych działach bitwy 2d i 3d.
Przecież kilka dni temu poprawiałem dostępy dla gości i już wszystko jest ok.

Kyro, mogłyś zilustrować jakoś rozmieszczenie tych działów?
Nawet w formie prostego tekstowego drzewka

Forum
-- Subforum 1
  --- cośtam 1
  --- cośtam 2
-- Subforum 2
  --- cośtam 1
  --- cośtam 2

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Grafika
- Pytania/problemy
-- Grafika 2D
-- Grafika 3D
-- Inne
- Gameart
- [Reszta]
- Bitwy
- Tutoriale/baza linków.

Nic szczególnego.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

#7 2010-03-08, 21:18(Ostatnia zmiana: 2010-03-08, 21:20)
Przecież kilka dni temu poprawiałem dostępy dla gości i już wszystko jest ok.
Przepraszam za niedopatrzenie, jak teraz patrzę jest ok.

czy to forum jest aż tak duże?
Może trochę przesadziłem, ale w game-arcie dzieje się na tyle dużo, że warto by pomyśleć nad dużym działem.
Co do innych działów to w sumie sam nie wiem co by się najlepiej sprawdziło. Nazwanie działu "Grafika 3d, ale nie gameart" czy "Reszta" byłoby nieco dziwne.
Złączenie tutoriali 2d i 3d jak najbardziej, byleby to poukładać i do każdego tematu dodać te nowe ikonki.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

#8 2010-03-08, 21:44(Ostatnia zmiana: 2010-03-08, 21:45)
Tutoriale będą w jednym forum, ale podzielone nad pokategorie:
3D, 2D i dodatkowo w tych podkategoriach kolejne np. w 3D 3ds max, Blender, czy w 2D Gimp, Photoshop
Albo nie dzielić już na 3D i 2D, po prostu odrazu dać
3ds max
Blender
Wings (? nie wiem czy potrzeba, nie ma póki co zapotrzebowania)
Gimp
Photoshop
Pozostałe

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#9 2010-03-09, 09:18(Ostatnia zmiana: 2010-03-09, 09:19)
Jeśli chodzi o Wingsa, to faktycznie, ma on bardzo minimalistyczny interface, wszystkie najczęściej używane funkcje są w menu kontekstowym i działanie ich jest naprawdę intuicyjne. Jedyne do czego można by zrobić tutek to dwa dwa i pół narzędzia bardzo przydatne przy modelowaniu organiki, mianowicie wirtualne lustro, tryb szybkiej edycji i zestaw funkcji zniekształcających.

Według mnie tych tutoriali nie będzie na tyle dużo żeby zaistniała konieczność podziału na kategorie, poza tym tutki z jednego programu przy odrobinie doświadczenia można z całkiem dobrymi efektami wykorzystywać w drugim. Dlatego proponowałbym raczej dodawać w nazwie tematu info o programie, ewentualnie dokonać podziału na 2D i 3D.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Buła może odrazu
3ds max
Blender
Wings
Softimage
Maya
Silo
Google SketchUp
Gimp
Photoshop
Corel
SketchBook

Bez przesady z takim podziałem.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

#11 2010-03-09, 10:25(Ostatnia zmiana: 2010-03-09, 10:26)
aktualnie 2D jest już podzielone na PS i Gimpa i nie uważam żeby było w tym coś dziwnego, a wręcz przeciwnie.
W 3D też tutki raczej dzielą się na te z 3ds maxa i te z blendera, więc można by posegregować.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#12 2010-03-09, 11:18(Ostatnia zmiana: 2010-03-09, 12:16)
po co? tych tutoriali jest aż tak dużo?
w ogóle jestem przeciwny zamieszczaniu tu tutoriali na jakieś gówna, których jest pełno na stronach typu "photoshop skarbnica wiedzy" czy coś. tutoriale powinny być przynajmniej po części związane z tematyką forum. poza tym tyle razy mówiłem że na nowym forum tutoriale będą zrobione w oddzielnej sekcji więc co wy w ogóle teraz robicie i w jakim celu?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry