OTO KATOLIZM 100281 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 100281

Odpowiedzi 393

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

OTO KATOLIZM
2009-12-25, 00:37(Ostatnia zmiana: 2010-12-17, 13:21)
Także nie lubię świąt [wtedy atmosfera u mnie w domu jest strasznie cukierkowata, wręcz sztuczna] ale staram się poczuć "ducha świąt". Nie uważam by święta, życzenia i prezenty były jakąkolwiek formą obrazy wobec ateistów, a przynajmniej ja się nie czuje urażony.
Jako, że żyjemy w kraju w którym zdecydowana większość ludzi to wierzący [ "niepraktykujący" :D  ] to musimy pogodzić się z corocznymi wigiliami, prezentami, życzeniami i innymi duperelami.
Wracając do tematu, nie uważam by składanie życzeń [ często przez przymus i "tradycję" ] cokolwiek miało poprawić w moim życiu, bądź dodać mi otuchy ale uważam, że sam gest to już dużo.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

OTO KATOLIZM
#1 2009-12-25, 00:48(Ostatnia zmiana: 2009-12-25, 00:49)
A dla mnie święta są jak każdy kolejny dzień, no, nieco milej, nieco więcej ludzi przy stole, znacznie lepsze ziemniaki i więcej różnorakiego żarcia. U mnie tam nikt się nie pieprzy z cukierkowością i sztucznym robieniem atmosfery - po prostu zazwyczaj jest dobrze.

I życzę wszystkim Zoomom, Dzikim, Meatom, i Kyromanom wesołych świąt, bo liczy się to, że chcę dobrze życzyć - więc niech sobie Kyromany to przerobią na "życzę Ci, żebyś nigdy nie słyszał o Bogu".

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO KATOLIZM
#2 2009-12-25, 09:28(Ostatnia zmiana: 2009-12-25, 13:21)
Wigilia to przede wszystkim święto RODZINNE i przynajmniej u mnie w niby wierzącej rodzinie nikt nigdy nie chodził spać do kościoła na pasterce, nie modlił się przy stole ani też nie czytał żadnych opowieści dziwnych treści z biblii przed jedzeniem (jak zapewne u większości) i nie widzę w tym nic złego ani tym bardziej żadnej ujmy dla moich świąt z powodu nieobecności tych elementów. Z resztą gdybyście znali nieco więcej ponad definicję z wiki to wiedzielibyście, że większość ateistów nie ma nic przeciwko świętom czy uroczystościom a nawet uważa je za potrzebne. Święta to rodzina, konsumpcja i komercja, kto myśli o jakimś bogu? Ja słyszałem jedynie o mikołaju, promocjach, prezentach i takich tam pierdołach bo nawet te pierdolnięte media o dziwo nic nie wspominały o "istocie boga" czy genezie tego dnia, tak aby przypomnieć katolom polaczkom o co tak naprawdę chodzi :D . Paradoksalnie największe i najważniejsze święto katolickie, które jest przy tym najbardziej świeckie :D .

I buła skończ pierdolić bo na dobre każdy tu wpisany z początku złożył życzenia na swój sposób, nie koniecznie dzięki oklepanym banialukom w stylu "wesołego karpia i pijanego sylwestra niech ci kupią mercedesa" albo coś o prowadzeniu przez wigilijną gwiazdę (czym kolwiek ona jest) :D . Ja np nie chce aby mnie prowadziła Żadna Głupia Gwiazda, podobnie jak inni toteż to wyrazili i co w tym niby złego?

Ps: Jeszcze raz dołączam się do życzeń: http://dakann.deviantart.com/art/Xmas-from-A-H-147133859

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75065#msg75065 date=Dec 25 2009, 09:28 AM\'
Święta to rodzina, konsumpcja i komercja, kto myśli o jakimś bogu? Ja słyszałem jedynie o mikołaju, promocjach, prezentach i takich tam pierdołach bo nawet te pierdolnięte media o dziwo nic nie wspominały o "istocie boga" czy genezie tego dnia, tak aby przypomnieć katolom polaczkom o co tak naprawdę chodzi :lol2:

To tak, jakby powiedzieć, że jeśli ślepy nie widzi obrazów, to ich nie ma.
Tyle na ten temat.

Osobiście ja miałem 3 dni rodzinne, bez kompa, a było bardzo przyjemnie w takim gronie, w którym praktycznie nie ma się szans spotkać przez cały rok. Dla Boga też było miejsce i to znaczące. Zależy kto jak na święta spogląda, a jeśli chciało się usłyszeć, to i w TV można było znaleźć informacje o głównym celu świąt i bynajmniej nie chodzi tu o komercję, czy Świętego Brodatego.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75065#msg75065 date=Dec 25 2009, 09:28 AM\'
Wigilia to przede wszystkim święto RODZINNE i przynajmniej u mnie w niby wierzącej rodzinie nikt nigdy nie chodził spać do kościoła na pasterce, nie modlił się przy stole ani też nie czytał żadnych opowieści dziwnych treści z biblii przed jedzeniem (jak zapewne u większości) i nie widzę w tym nic złego ani tym bardziej żadnej ujmy dla moich świąt z powodu nieobecności tych elementów. Z resztą gdybyście znali nieco więcej ponad definicję z wiki to wiedzielibyście, że większość ateistów nie ma nic przeciwko świętom czy uroczystościom a nawet uważa je za potrzebne. Święta to rodzina, konsumpcja i komercja, kto myśli o jakimś bogu? Ja słyszałem jedynie o mikołaju, promocjach, prezentach i takich tam pierdołach bo nawet te pierdolnięte media o dziwo nic nie wspominały o "istocie boga" czy genezie tego dnia, tak aby przypomnieć katolom polaczkom o co tak naprawdę chodzi :lol2: . Paradoksalnie największe i najważniejsze święto katolickie, które jest przy tym najbardziej świeckie :D .

I buła skończ pierdolić bo na dobre każdy tu wpisany z początku złożył życzenia na swój sposób, nie koniecznie dzięki oklepanym banialukom w stylu "wesołego karpia i pijanego sylwestra niech ci kupią mercedesa" albo coś o prowadzeniu przez wigilijną gwiazdę (czym kolwiek ona jest) :D . Ja np nie chce aby mnie prowadziła Żadna Głupia Gwiazda, podobnie jak inni toteż to wyrazili i co w tym niby złego?

Ps: Jeszcze raz dołączam się do życzeń: http://dakann.deviantart.com/art/Xmas-from-A-H-147133859

Święta wywodzą się ze starych pogańskich tradycji ignorancie, nie od narodzin Jezusa.

Axel

Axel

Użytkownicy
Król Mount & Blade
posty244
Propsy2
  • Użytkownicy
  • Król Mount & Blade
Większość świąt wywodzi się od pogańskich tradycji , katolicyzm rlz.

Mount & Blade i Dofus wymiatają :D

Jeżeli ktoś gra w Dofusa niech napisze do mnie na pw !

Wie is ezel? Ik.

Item editor - M&B

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

OTO KATOLIZM
#6 2009-12-26, 20:54(Ostatnia zmiana: 2009-12-26, 20:54)
Święta wywodzą się ze starych pogańskich tradycji ignorancie, nie od narodzin Jezusa.

Tak, te święta też wywodzą się od świętowania przez POGAN narodzin ich BOGA.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Szczerze mowiac, to swieta "bozego narodzenia" wywodza sie z okazji przesilenia zimowego, ktore od czasow poganskich ludzie swietowali okolo 17 grudnia. Kiedy juz wymyslono Jezusa Chrystusa, Chrzescijanie po prostu zlaczyli razem te swieta: 25 grudnia i 17 grudnia, w jedno.
Ten festiwal zimowy mial na celu rozweselenie ludzi w czasie zimowym, kiedy swiat jest taki ponury i zimny.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Teraz spełnia dobrze obydwie funkcje - zależy kto czego oczekuje od świąt i Świąt.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Kto powiedział, że Jezus w ogóle nie istniał?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Kiedy juz wymyslono Jezusa Chrystusa, Chrzescijanie po prostu zlaczyli razem te swieta: 25 grudnia i 17 grudnia, w jedno.
Może nie tyle co wymyślono, co najprawdopodobniej Paweł dopasował nową religię do starych wierzeń pogańskich.
Ten festiwal zimowy mial na celu rozweselenie ludzi w czasie zimowym, kiedy swiat jest taki ponury i zimny.
Dni stają się dłuższe -> początek roku, święto Słońca i tak dalej. Skąd informacja o 17 grudnia? Ja jako przykład mogę podać Sol Invictus, świętowane właśnie 25 grudnia.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Dokładnie. Pragnę zauważyć, że postać Jezusa z Nazaretu nie jest wymyślona.
Taka postać istniała, a to czy jest tym za kogo mają go chrześcijanie to już kwestia wiary.
Na samą #msgote author=Dekster link=topic=8192.msg75313#msg75313 date=1261861746]Kto powiedział, że Jezus w ogóle nie istniał?[/quote]

Taka postać istniała, a to czy jest tym za kogo mają go chrześcijanie to już kwestia wiary.
Na samą historyczność#msgote author=Dekster link=topic=8192.msg75313#msg75313 date=1261861746]Kto powiedział, że Jezus w ogóle nie istniał?[/quote]

Na samą  tej postaci jest sporo dowodów.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nie kwestia wiary, ale kwestia argumentacji. Ja na przykład jak najbardziej uznaję to, że taka postać istniała tak samo jak Sokrates (po obu zachowały się jedynie zapiski sporządzone przez innych ludzi), jednakże nie uznaję, by czynił cokolwiek nadnaturalnego. Nie uznaję, nie: nie wierzę.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#13 2009-12-26, 22:44(Ostatnia zmiana: 2009-12-26, 23:44)
W kronikach żydowskich widnieje jako heretyk i mag, u rzymian jako rebeliant. I warto zauważyć że to te źródła powstawały na bieżąco, w czasach samego Jezusa. Za to ewangelie wbrew legendom stanowią najprawdopodobniej zebrane po wielu latach przez bardziej wykształconych wiernych wspomnienia i opowieści przekazywane nawet przez kilka pokoleń.

// EDIT: No nie, sam zaczynam offtopować. Przecież to temat z życzeniami świątecznymi, nie o Jezusie z punktu widzenia świadectw historycznych i genezie świąt katolickich :) .
Skoro jest tyle osób które chciałyby pogadać o czymś innym, może załóżmy jednak osobny temat?

------
Teraz można sobie pogadać - VEQ
//Bula: Dobrze się spisałeś xDDD

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Wg jednych źródeł istniało aż kilku Jezusów pochodzących z Nazaretu i kilku innych o których było bardziej lub mniej głośno, łączenie ich w jedną osobe jest błędem, nie pamiętam jednak gdzie o tym czytałem.

Szczerze mowiac, to swieta "bozego narodzenia" wywodza sie z okazji przesilenia zimowego, ktore od czasow poganskich ludzie swietowali okolo 17 grudnia
Czemu mieliby świętować przesilenie zimowe 17 skoro jest 21-22 grudnia? I BTW, może ktoś wie, czemu nie świętujemy tej daty jako nowego roku? Tzn czemu kalendarz jest tak przesunięty że przesilenie nie wypada 30 grudnia lub 1 stycznia? Jak to było od początku stworzenia kalendarza?

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

OTO KATOLIZM
#15 2009-12-27, 09:40(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 09:42)

Dla mnie święta to jednak miły czas. Pomijając babcię, która chciałaby mnie nawrócić (na szczęście nie należy do moherów itp. powie jedno zdanie i się nie narzuca z tym), jest rodzinnie i wesoło.
PS: Jakby na tM zrobić sondę, to chyba jakieś 80% jest ateistami...

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Źle to ująłem, z tym wymyśleniem :) . Uważam, że istniał, ale nie wierzę w te jego nadprzyrodzone zdolności czy coś. Był człowiek jak człowiek.

A ciebie też wymyślono, czy jesteś tylko nieudolną prowokacją?
A Ciebie nie stać, na coś ciekawszego niż obrażanie?

Nie, ja :D

Może nie tyle co wymyślono, co najprawdopodobniej Paweł dopasował nową religię do starych wierzeń pogańskich
Tak, właśnie coś w ten deseń.

Dni stają się dłuższe -> początek roku, święto Słońca i tak dalej. Skąd informacja o 17 grudnia? Ja jako przykład mogę podać Sol Invictus, świętowane właśnie 25 grudnia.
Dziadek, Fora internetowe, różne źródła informacji w internecie

Czemu mieliby świętować przesilenie zimowe 17 skoro jest 21-22 grudnia? I BTW, może ktoś wie, czemu nie świętujemy tej daty jako nowego roku? Tzn czemu kalendarz jest tak przesunięty że przesilenie nie wypada 30 grudnia lub 1 stycznia? Jak to było od początku stworzenia kalendarza?

Dlaczego miałby być tak przesunięty?

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie, ja biggrin.gif
Naucz się używać przecinków, bo w tej sytuacji twoja wypowiedź nie ma większego sensu.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO KATOLIZM
#18 2009-12-27, 11:48(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 11:48)
Cytat: Retsked link=topic=8192.msg75371#msg75371 date=Dec 27 2009, 11:39 AM\'
Naucz się używać przecinków, bo w tej sytuacji twoja wypowiedź nie ma większego sensu.

A Ciebie nie stać, na coś ciekawszego niż bezsensowna krytyka?
Przecież, on nie powiedział że jezus nie istnieje. To tylko nasze urojenia i błędna interpretacja, jego słów.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Jedaith link=topic=8192.msg75364#msg75364 date=Dec 27 2009, 09:40 AM\'

Dla mnie święta to jednak miły czas. Pomijając babcię, która chciałaby mnie nawrócić (na szczęście nie należy do moherów itp. powie jedno zdanie i się nie narzuca z tym), jest rodzinnie i wesoło.
PS: Jakby na tM zrobić sondę, to chyba jakieś 80% jest ateistami...

CO 80 % ??!!! Ja uważam że jakieś 99.5 % ^^
A po za tym lubie święta.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry