Caesum, faktycznie oprócz autoukrywającego sidebara dodam tryb gdzie jest on całkowicie zastąpiony przez belkę podobną do obecnej. A powodem jest... kompatybilność z tabletami
Na razie moje testy pokazują że działanie sidebara zarówno na stockowej przeglądarce Androida jak i Chrome Android jest dość mocno zabugowane i zdecydowanie wątpię żebym mógł je sensownie naprawić. Dlatego dodam tryb w którym sidebar jest ukrywany całkowicie, a zamiast niego jest belka z linkami - Logowanie/rejestracja, profil, wylogowywanie, szukanie, użytkownicy, shoutbox, wiadomości, nowe posty. Link do ustawień będzie już w profilu. Link na główną to logo. Logowanie będzie dopiero po kliknięciu linku logowania. Wyszukiwanie będzie dopiero po kliknięciu linku szukania. Shoutbox będzie dopiero po kliknięciu linku shoutboxa. Swój nick i avatar zalogowany user pozna dopiero po kliknięciu linku profilu.
Jak widać funkcjonalność będzie ta sama, jednak część opcji będzie wymagała użycia linku (czyli tradycyjnie, jak np teraz), podczas gdy na sidebarze były umieszczone od razu.
Aha, ewentualnie ratunkiem byłoby gdyby ktoś mi podał jakąkolwiek stronę ze statycznym sidebarem dobrze działającą na tabletach.
Po prostu przewijanie i zbliżanie przez dotyk nie respektuje do końca tego że dany element ma być na stałe przyczepiony do krawędzi ekranu, przynajmniej przy tych metodach których ja użyłem.
Z ostatnich zmian zaimplementowałem możliwość włączania autoukrywania sidebara - wystarczy kliknąć na jego lewą krawędź i zabrać myszkę (tak samo się go przywraca do normalnego stanu). Do tego wymieniłem system przewijania. Teraz na FF, Operze, Safari i nowym IE jest on wyłączony (bo one wszystkie mają płynne przewijanie w standardzie) a na Chrome bardzo łagodny i znacznie wydajniejszy. Zresztą wersja developerska Chrome też już ma możliwe do włączenia płynne przewijanie, więc można się spodziewać że w końcu i tam stanie się ono standardem.
Aha, stary system przewijania nadal jest dostępny - po prostu w trakcie kręcenia kółkiem myszki kursor musi być na pasku przewijania (prawa strona ekranu).