Nowe forum 125335 551

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 3.08.2013 roku

Wyświetleń 125335

Odpowiedzi 551

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#521 2013-09-15, 00:09(Ostatnia zmiana: 2014-01-15, 19:43)
Analiza zdana, to i są jakieś postępy. Dziś większość dnia dostosowywałem do użycia ze skinem i z smf skrypt js kolorujący składnię kodu na potrzeby tagów code (SMF w standardzie tej funkcji nie posiada). Do tego napisałem porządny styl - wyświetlanie po lewej numerów linii, leciutkie podświetlanie linijki na której jest myszka, przy kliknięci linijki podświetla się ona porządnie, a razem z nią numer jej linii (tu ciekawostka: linie rzeczywiście są liczone przez css3, ich numery nie są nigdzie zapisane).

Naprawiłem też hovera na logo, do tego teraz koło zębate w nim kręci się bez przerwy dopóki jest tam myszka :D
Aha, nie pisałem chyba jeszcze o tym że zmieniłem za sugestią Darka tryb podświetlania. Wcześniej był to biały tekst z poświatą, nieco za mało odróżniał się od zwykłego. Teraz jest to pogrubiony błękitny na czarnym tle.

W razie ochoty na podejrzenie zmian proponuję użyć f5, Chrome nagminnie próbuje mi za pierwszym razem po uploadzie ładować niektóre pliki z cache i wychodzą dziwne rzeczy czasami :D

No i jeszcze jedna zmiana. SMF pozwala używać tagu
marquee
(animowana ikonka m w toolbarze). To koszmarny relikt z czasów IE6 (jest niezgodny ze standardami i niezalecany do używania, bo jest krótko mówiąc wkurwiający). Jeszcze nie widziałem żeby jakiś troll na tm próbował tego używać, ale wolałem zadziałać z wyprzedzeniem i wykodziłem specjalny css blokujący animację marquee w Chrome i Firefoxie :D
W IE nadal się animuje, ale ten tag to w końcu wynalazek właśnie IE. Jak ktoś z niego korzysta, to zasługuje na cierpienie oglądania tego.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skin fajny. Marquee używałem już w testach na początku forum - nadaje się tylko do jednego tekstu...

Tak czy siak piszę, by powiadomić Cię, że firefox Cię pokonał. Tag nadal działa :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na początku odpisałem że rzeczywiście, działa na dysku, a po wrzuceniu na serwer już nie. Jednak teraz parę razy przeładowałem i nagle ruszyło. FF musiał sobie zacache'ować stary css (dokładnie o tym pisałem w poście wyżej :lol2:).
Też spróbuj np ctrl+shift+r czy ctrl+f5 (nie pamiętam które jak działa w ff).

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Avallach, wyjeb ją po prostu w ustawieniach forum.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W sumie niegłupie. Zrobię tak, bo chyba większość z nas się zgadza że ten tag jest po prostu wkurwiający i nie ma praktycznych zastosowań.
Z drugiej strony ja to traktuję trochę jak te moje upraszczanie sygnatur. Nie wszyscy muszą lubić prostotę. Jak już nakładać ograniczenia, to może lepiej byłoby robić to tylko na konkretnym skinie, tak że jeśli komuś ono nie pasuje, to zawsze może skorzystać z innego. No ale ten przypadek jest raczej oczywisty.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#526 2013-09-16, 16:26(Ostatnia zmiana: 2013-09-16, 17:20)
Przydałby się feedback w sprawie tła. Przeglądałem dziś trochę forów o grafice i znalazłem jedno z dość dobrym i nowoczesnym designem - Evermotion. Zaciekawiło mnie pod tym względem, że posty nie miały ani tła, ani nawet ramki. Były tylko oddzielane od siebie poziomą kropkowaną linią, a mimo to całość była czytelna. Spróbowałem trochę podobnego podejścia - posty mają jedynie ramkę górną i dolną, do tego przerywane, a tło jest półprzezroczyste. Co o tym myślicie, która wersja jest lepsza?

Przy okazji możecie rzucić okiem na styl cytowania nad którym pracuję, na razie mam problemy z poprawnym zachowaniem cudzysłowu kończącego.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Av, to co dałeś jest dobre pod względem układu. Jednak sama grafika po prostu ssie : | to jest cofanie się.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zrezygnowałbym z odstępu między postami - wystarczy taka przerywana linia, czy coś - lub po prostu mniejszy odstęp. Trudno mi jednak powiedzieć, który ze styli jest lepszy. Wydaje mi się po prostu, że po wprowadzeniu skina Pagana ten twój po prostu obrzydł :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mój wymaga jeszcze dużo poprawek, najbardziej wygląd działów wymaga zmian: http://themodders.org/index.php?board=200.0;theme=6

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#530 2013-09-16, 17:07(Ostatnia zmiana: 2013-09-16, 17:15)
Wowoz, ja biorę pod uwagę że zdecydowana większość osób nie lubi zmian. Zwłaszcza zmian odważnych, zrywających z przyjętymi tradycjami. To normalne i nieuniknione. Obserwuję jednak istniejące już przykłady świetnego nowoczesnego designu i pod różnymi względami się nimi inspiruję. Nawet jeśli w jakiejś konkretnej sprawie się mylę, to wierzę że istnieje kierunek zmian który w praktyce okaże się tym przynoszącym poprawę.

Co do tego tła to po namyśle osobiście jestem sceptyczny, ale wybór wydaje się nietrywialny, więc chętnie bym usłyszał co o tym myślicie. Jednolite, jaśniejsze tło i prosta ramka, czy niemal przezroczyste i ramka udziwniona, bez przerw między postami.

//edit: porównanie z wersją bez przerw między postami: http://s4.ifotos.pl/img/Bez-nazwy_nspxxxe.png

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na pewno podzielenie tła na dwa różne kolory nie ułatwia czytania.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ja pierdolę, jestem ślepy :F

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Nowe forum
#534 2013-09-16, 17:26(Ostatnia zmiana: 2013-09-16, 17:34)
//edit: porównanie z wersją bez przerw między postami: http://s4.ifotos.pl/img/Bez-nazwy_nspxxxe.png
Moim zdaniem - lepiej :D

@pagan: http://awesomescreenshot.com/0841pxv527 ja tam u siebie już dawno wywaliłem białe belki :lol:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zapodaj kod to załaduję do skina:)

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
.stickybg {
    background: none repeat scroll 0% 0% rgb(15, 15, 15);
}
.stickybg2 {
    background: none repeat scroll 0% 0% rgb(10, 10, 10);
    }

.lockedbg2 {
    background: none repeat scroll 0% 0% rgb(40, 0, 0);
    }
.lockedbg {
    background: none repeat scroll 0% 0% rgb(30, 5, 5);
}
.shoutbox_warning {
    background: none repeat scroll 0% 0% rgb(14, 19, 23);
    padding-left: 10px;
    }

Zmieniaj kolory wg uzniania. O ile przyklejone tematy raczej pasują, to podejrzewam, że ten czerwony jako zamknięty temat może nie przypaść Ci do gustu. Na końcu jeszcze poprawiłem ostrzeżenie SB - to będziesz musiał dodać, nie ma w CSSie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Tylko musiałbyś CSS loga brać z innego miejsca. Poza tym- ok.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Przerywana linia krzywdzi mi oczy i zwraca na siebie niepotrzebnie uwagę

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry