Nowe forum 125870 551

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 3.08.2013 roku

Wyświetleń 125870

Odpowiedzi 551

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#480 2013-09-07, 20:49(Ostatnia zmiana: 2013-09-07, 20:55)
Wersja z wyśrodkowanymi postami dla Caesuma:

Właściwie od biedy dałoby się coś takiego zrobić jako opcję, chociaż jak dla mnie wygląda jak po arabsku (ale niektóre fora stosują taki układ).

//edit: jednak nie o to mu chodziło, właściwie to o to co miałem zrobić jeśli ktoś wybierze autoukrywanie sidebara. Zaraz dam demko chyba.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tekst w navbarze wyrównałbym do lewej, usunąłbym z góry "Autor: Avallach Odsłon: 731". Dalej uważam, że te dodatki w logo zbędne, a scrolle do wymiany. Samo logo mogłoby być trochę większe bo wygląda jak ucięte. Poza sidebarem dałbym również podstawowe opcje na górze strony w postaci paska. Zastanawia mnie również jak taki kobylasty skin radzi sobie z naprawdę dużą ilością tekstu.

No i skoro już taka moda na te sidebary i dodatki to może dobrze by było dodać również podobny z drugiej strony, tylko z facebookowymi newsami i najlepszymi postami, tak jak na starym forum. No i może opcję, żeby można było przypiąć sidebar by się nie chował.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
dobra dobra, ale nie będzie tej chińskiej dziewczynki w banerze?

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wolisz brzydala wiedźmina od dziewczynek z anime? :<

Wrzuciłem po prostu skrypt który przy każdym odświeżeniu ma 1/5 szansy na wylosowanie alternatywnego obrazka i motta pod logo. Na razie obrazki są tymczasowe, a cytatów jest tylko kilka.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Tekst w navbarze
Ale że które to?
usunąłbym z góry "Autor: Avallach Odsłon: 731"
Zajmuje to bardzo mało miejsca, a daje ogólne pojęcie o temacie. Zostawiłbym. 
Dalej uważam, że te dodatki w logo zbędne
Informacja o wersji prawdopodobnie wyleci jak skin będzie gotowy. Motto zostaje.
scrolle do wymiany
Na jakie? Domyślne odpadają zdecydowanie. Jedyne jakie mogę zaakceptować to wąskie i ciemne paski. Na Chrome i Safari ten efekt można osiągnąć css'em. Na FF jedynie obecną metodą, czyli biblioteką opartą o js. Przy obecnej metodzie można je bogato konfigurować - np ustalać długość paska. Napisz konkretniej co ci nie pasuje. Dostosowywać można też szybkość i płynność przewijania, czy nawet wyłączyć to upłynnianie (aczkolwiek na FF jest ono domyślne, więc wyłączenie go spowodowałoby na FF efekt GORSZY niż normalnie). 

Sidebar w zupełności wystarczy do nawigacji. Nie zamierzam powielać linków do dodatkowej belki, która tylko niepotrzebnie komplikowałaby kolumnę zawartości. 

Jeśli chodzi ci o wydajność, to wbrew pozorom skin jest dość lekki, a przede mną jeszcze sporo optymalizacji (bo część kodu pisałem najpierw żeby po prostu działała, nie żeby działała wydajnie).

Aż takich szerokich ekranów żeby robić dwa sidebary przy sensownej szerokości posta to chyba nie mamy. Zresztą nie widzę potrzeby. 
Sidebar ma działać w dwóch trybach możliwych do przełączenia w ustawieniach / przyciskiem - w pierwszym widoczny cały czas, a kolumna z postami przesunięta w prawo, a w drugim sidebar autochowający się, a kolumna z postami wyśrodkowana. Na razie jednak nie będę się zajmował kodzeniem przełączania i zapamiętywania ustawień, zrobiłem tylko te dwa tryby z osobna.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Nowe forum
#486 2013-09-08, 00:18(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 00:53)
Ale że które to?
Ta kolumna z avatarem i info o użytkowniku.
Informacja o wersji prawdopodobnie wyleci jak skin będzie gotowy. Motto zostaje.
Brzydkie, nieestetyczne, do tego mija się z prawdą. No ale jak sobie chcesz. Może uda mi się kogo innego namówić potem, by to usunął.
Na jakie? Domyślne odpadają zdecydowanie.
Skoro to ma być dostosowane również do tabletów to wąskie zdecydowanie odpada. Popraw i szybkość i płynność, bo na razie u mnie jakoś to powoli chodzi i z opóźnieniem. Jeszcze jak myszką się to przewija to jest w miarę, ale jak używasz kółka myszki to katastrofa.
Sidebar w zupełności wystarczy do nawigacji. Nie zamierzam powielać linków do dodatkowej belki, która tylko niepotrzebnie komplikowałaby kolumnę zawartości.
No bo oczywiście po co dać możliwość użytkownikom korzystania po swojemu, skoro można na nich wymusić używanie czegoś, czego nie lubią. Microsoft popiera.
Aż takich szerokich ekranów żeby robić dwa sidebary przy sensownej szerokości posta to chyba nie mamy.
Bullshit. Przecież już obecnie na tym co masz teraz miejsce po prawej jest dokładnie takie samo jak miejsce po lewej gdy się schowa twój zacny sidebar. Nie rozumiem gdzie ty tu widzisz więc niewystarczającą ilość miejsca. No chyba że mowa tu o ekranach 4:3, ale wtedy twój skin i tak jest raczej do dupy.

EDIT: no dobra, to motto może zostać, ale zrób je jakieś porządne a nie // pseudo programistyczne gledzenie //. Jakoś z cytatami nie zrobiłeś czegoś równie brzydkiego.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#487 2013-09-08, 08:40(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 08:51)
Ta kolumna z avatarem i info o użytkowniku.
"Navbarem" nazywa się navigation-bar, czyli pasek z linkami do nadrzędnych forów / innych stron.
W każdym razie wyrównanie do lewej zawartości kolumny z danymi użytkownika to według mnie koszmarny pomysł. Nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek coś takiego widział (a zebrałem sporą kolekcję screenów z różnych systemów forów i skinów).
Może uda mi się kogo innego namówić potem, by to usunął.
To tak nie działa. Skin jest mój, ja nim zarządzam. Albo używacie go takiego jaki jest, albo innego.
Skoro to ma być dostosowane również do tabletów to wąskie zdecydowanie odpada.
Używałeś kiedyś tabletów? :lol2: Nie wiem jak na iPadach, ale na Androidzie pasek przewijania wygląda właśnie dokładnie tak jak zrobiłem - właściwie na nim się wzorowałem. Nie służy do bycia chwytanym i przeciąganym, jest tylko dyskretnym wskaźnikiem tego gdzie obecnie jesteśmy na stronie. Przewija się przeciągając całą zawartość.
Popraw i szybkość i płynność, bo na razie u mnie jakoś to powoli chodzi i z opóźnieniem. Jeszcze jak myszką się to przewija to jest w miarę, ale jak używasz kółka myszki to katastrofa.
Napisałem że mogę to zrobić, ale potrzebuję konkretów. Szybciej / wolniej? Płynniej / mniej płynnie?
No bo oczywiście po co dać możliwość użytkownikom korzystania po swojemu, skoro można na nich wymusić używanie czegoś, czego nie lubią. Microsoft popiera.
Bo użytkownicy czasami są dość tępi i nie potrafią zrozumieć że pewne ich nawyki są absurdalne. Przewinięcie na samą górę strony żeby dostać się do belki nawigacyjnej jest o wiele mniej wydajne niż najechanie myszą na brzeg ekranu gdzie te same opcje będą już czekać (domyślnie nawet ciągle widoczne).  Nie ma żadnego logicznego powodu żeby dodawać jeszcze raz to samo, ale w o wiele gorzej dostępnym miejscu, gdzie zresztą obok i tak ciągle byłby sidebar. To jest totalnie bez sensu.
Bullshit. Przecież już obecnie na tym co masz teraz miejsce po prawej jest dokładnie takie samo jak miejsce po lewej gdy się schowa twój zacny sidebar. Nie rozumiem gdzie ty tu widzisz więc niewystarczającą ilość miejsca. No chyba że mowa tu o ekranach 4:3, ale wtedy twój skin i tak jest raczej do dupy.
Przy głównym ustawieniu sidebar jest ciągle widoczny. To chowanie jest dodatkową opcją, której nie popieram, ale którą dodam dla tych którzy mają problemy z odwracaniem wzroku 100px w prawo. Jakby dorzucić drugi sidebar z prawej, to przynajmniej na mojej rozdziałce, praktycznie nie byłoby marginesów między treścią a sidebarami. A one są bardzo istotne właśnie po to żeby nie odwracać uwagi użytkownika od treści.
EDIT: no dobra, to motto może zostać, ale zrób je jakieś porządne a nie // pseudo programistyczne gledzenie //. Jakoś z cytatami nie zrobiłeś czegoś równie brzydkiego.
To motto jest na zasadzie komentarza do kodu. Mi taki pseudo programistyczny akcent się podoba. Podobne pomysły stosują m.in. designerzy Microsoftu, którzy swoją drogą są naprawdę w czołówce tej dziedziny: http://www.buildwindows.com/img/logo-build-big.png (i to w samym logo!). Wydaje mi się że ten symbol komentarza // jest na tyle charakterystyczny że powinni go kojarzyć nawet nie-programiści, którzy chociaż widzieli na oczy jakiś skrypt z gry (nawet Gothic używa tego w swojej składni skryptów :|).
Cytaty komentarzami już nie są, są cytatami. Dlatego są w cudzysłowach, a nie //.

//edit:
Aha, co do drugiego sidebara, to dojdzie na głównej - na zasadzie identycznej jak na facebooku. Lewy statyczny, prawy przewijany razem z zawartością i będący jej częścią (taki był też na starym tm). Po prostu spis forów nie potrzebuje aż tyle miejsca i uwagi co widok postów.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#488 2013-09-08, 09:10(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 09:18)
Właściwie jak macie pomysły, to moglibyście zgłaszać propozycje na losowe headery i cytaty. Header musi mieć ładnie wycięte tło. Obecnie wysokość to 115px, ale może się to zmienić, więc dołączajcie też wersje 200px (bo tylu na bank nie przekroczy). Cytaty można zgłaszać z własnych postów bądź cudzych (o ile jest się dość starym i rozpoznawalnym użytkownikiem - wydaje mi się że rozsądne wymaganie progowe to 1k+ postów). Osoba cytowana ma prawo zażyczyć sobie usunięcia lub zmiany cytatu na inny. Cytat powinien ironicznie - humorystycznie odnosić się do charakteru forum lub danego użytkownika, dobrymi przykładami które na razie znalazłem są:
"Proponuję go profilaktycznie zbanować" ~Aztek
"tak w ogóle to ktoś coś robi tutaj?" ~Caesum
Długość cytatu jest ograniczona - optymalnie jakby mieścił się w jednej linijce pod logo, w ostateczności jeden-dwa wyrazy mogą wylądować w drugiej.

Co do headera, to moim pierwszym skojarzeniem jest bezimienny z g2 z tym swoim inteligentnym wyrazem twarzy :lol2:

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Nowe forum
"Pierdol wstyd, pracuj nad sobą" ~ to chyba Faren napisał.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Co do Beezimiennego, proponuję to ujęcie

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
"Pierdol wstyd, pracuj nad sobą" ~ to chyba Faren napisał.
nie przypominam sobie
chyba że to troll z [ nick ]

makin' bacon

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zaktualizowana wersja mojego skina na theModders, demo tutaj: http://sclavinia.pusku.com/tajny/index.php?topic=22.0

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Dla mnie kolorystyka jak i styl zostal najlepiej wypracowany przez thora. Po co robicie skiny pod siebie? zrobcie jeden dla ogółu.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Nowe forum
#495 2013-09-08, 11:07(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 11:20)
"Navbarem" nazywa się navigation-bar, czyli pasek z linkami do nadrzędnych forów / innych stron.
Chodziło mi o postbit(?). Ta kolumienka obok postów.
To tak nie działa. Skin jest mój, ja nim zarządzam. Albo używacie go takiego jaki jest, albo innego.
No to wywalamy
Napisałem że mogę to zrobić, ale potrzebuję konkretów. Szybciej / wolniej? Płynniej / mniej płynnie?
No chyba powolne i działające z opóźnieniem to dostatecznie jasne dla ciebie słowa. Tu nawet nie chodzi o to, czy za szybko czy za wolno. To po prostu ni chuja nie jest zsynchronizowane ani z kółkiem ani z myszką.
Bo użytkownicy czasami są dość tępi i nie potrafią zrozumieć że pewne ich nawyki są absurdalne. Przewinięcie na samą górę strony żeby dostać się do belki nawigacyjnej jest o wiele mniej wydajne niż najechanie myszą na brzeg ekranu gdzie te same opcje będą już czekać (domyślnie nawet ciągle widoczne).  Nie ma żadnego logicznego powodu żeby dodawać jeszcze raz to samo, ale w o wiele gorzej dostępnym miejscu, gdzie zresztą obok i tak ciągle byłby sidebar. To jest totalnie bez sensu.
Sidebar, który jest absolutnie zbędny per se a który tak namiętnie chcesz tu wkleić. Wątpliwe, żeby ktokolwiek tu korzystał tak często z nawciskanych tam opcji poza tobą.
Jakby dorzucić drugi sidebar z prawej, to przynajmniej na mojej rozdziałce, praktycznie nie byłoby marginesów między treścią a sidebarami.
To jaką ty masz rozdziałkę, honey? Mam 1440x900 i wcale nie widzę powodu, dla którego nie miało by być sidebara z drugiej strony. Jeśli już tak bardzo się boisz, że się nie zmieści, to w takim razie zmniejsz sidebar z lewej, który też zresztą gówno potrzebny jest.
To motto jest na zasadzie komentarza do kodu.
Wiem, co nie zmienia faktu, że jest brzydkie.

Pagan - W sumie znacznie lepsze niż to, z czym wyskoczył Allach, ale kolorystyka chujowa, naprawdę. Ten czarno pomarańczowy okropnie oczojebny jest.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Nowe forum
#496 2013-09-08, 11:26(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 11:34)
Bo użytkownicy czasami są dość tępi i nie potrafią zrozumieć że pewne ich nawyki są absurdalne. Przewinięcie na samą górę strony żeby dostać
się do belki nawigacyjnej jest o wiele mniej wydajne niż najechanie
myszą na brzeg ekranu gdzie te same opcje będą już czekać (domyślnie
nawet ciągle widoczne).  Nie ma żadnego logicznego powodu żeby dodawać
jeszcze raz to samo, ale w o wiele gorzej dostępnym miejscu, gdzie
zresztą obok i tak ciągle byłby sidebar. To jest totalnie bez sensu.
Na gram.pl menu jest zawsze na górze :P Więc słaby argument :D

Co do użytkowników, najlepszym interfejsem jest ten, który dobrze znają, ludzie nie lubią zmian nawyków, w szczególności jeśli coś działa dla nich dobrze.

Skoro to ma być dostosowane również do tabletów to wąskie zdecydowanie odpada. Popraw i szybkość i płynność, bo na razie u mnie jakoś to powoli chodzi i z opóźnieniem. Jeszcze jak myszką się to przewija to jest w miarę, ale jak używasz kółka myszki to katastrofa.
Przecież pisałem, że jest to robione na tablety :D No chyba że ktoś ma monitor dotykowy i zamiast myszki będzie palcem po monitorze śmigał :lol2:

EDYCJA
Zapomniałem odpowiedzieć Wowozowi :P

Dla mnie kolorystyka jak i styl zostal najlepiej wypracowany przez thora. Po co robicie skiny pod siebie? zrobcie jeden dla ogółu.
Nie my, tylko Avallach, który robi to na szóstkę z informatyki xD

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na gram.pl menu jest zawsze na górze Więc słaby argument

Co do użytkowników, najlepszym interfejsem jest ten, który dobrze znają, ludzie nie lubią zmian nawyków, w szczególności jeśli coś działa dla nich dobrze.
I tu leży cała prawda. Nie bez powodu przez tyle lat zachował się stary układ na forach. Jest on wygodny, łatwy, czytelny. Ludzie wcale tak często nie korzystają z tego, co jest na górze strony, dlatego też jest to NA GÓRZE STRONY. Na cholerę komu mieć ciągle dostęp do shoutboxa czy skrzynki wiadomości, to nie fejsbuczek. Allach, starasz się za bardzo dodać nowe, "przełomowe" efekty, ale wciskasz je jak Microsoft kafelki. Albo xbone. "Jeśli ktoś nie chce grać na xbone, ma alternatywę w postaci x360". Tylko x360 to generacja wstecz, dziffko.

Moja propozycja układu forum: :lol2:
http://screenshots.en.sftcdn.net/en/scrn/26000/26266/invision-power-board-2.jpg
Ale nie no, ja srsly uważam IPB1-2 czy vBulletin w wersji 3 za najlepsze jeśli chodzi o układ.

pagan - imo kolorystyka powinna być bardziej jak w propozycji Thora, albo takie połączenie odcieni niebieskiego jak u Avallacha. Oczywiście mowa tu gdyby to miało być dla tm.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
@caes No i o tym mowie :ok:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowe forum
#499 2013-09-08, 12:14(Ostatnia zmiana: 2013-09-08, 12:26)
Moja propozycja układu forum:
http://screenshots.en.sftcdn.net/en/scrn/26000/26266/invision-power-board-2.jpg
Ale nie no, ja srsly uważam IPB1-2 czy vBulletin w wersji 3 za najlepsze jeśli chodzi o układ.
Daj konkretny adres forum o którym uważasz że ma dobry układ. Co nie zmienia faktu, że jak tak sprawy wyglądają, to odechciewa mi się tego tworzyć dla tm. Siedźcie sobie choćby i na ultra tradycyjnym Core (skin SMF 1) jeśli tak bardzo nie lubicie zmian względem pomysłów sprzed dekady. Na oko jest całkiem podobny do tego co podlinkowałeś, koniecznie obczaj.

Cytat: Adanos
Na gram.pl menu jest zawsze na górze Więc słaby argument
Na portalu, nie na forum. http://forum.gram.pl/forum_post.asp?tid=86323&u=58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry