Ja mam propozycję odnośnie dwóch spraw fabularnych. Wiem, że historia starych piratów i zakończenie gothic 3 to tylko wstęp do fabuły moda i jak ktoś ma ochotę to sobie przyjmie swoje zakończenie gothic 3, ale klimatycznie byłoby gdyby:
1. Nie dałoby rady troszkę zmienić losów starych piratów? Grając w piratenleben piraci Grega przenoszą się na nową wyspę. Może więc zrobić tak, żeby na plaży jarkendarskiej byli nowi piraci a starzy nie zostali powieszeni tylko przenieśli się na nową wyspę. Np. Hannibal znalazł dziennik Grega i wyczytał, że poprzedni mieszkańcy tego miejca przenieśli się na obszar pełen starożytnych skarbów (mowa tu o Pithorm, Ci którzy grali w piratenleben będą wiedzieli o co chodzi). Takie nawiązanie do innego, dużego, popularnego moda byłoby mile widziane, a nie żeby fabuły poszczególnych modów się wykluczały.
2. Znów fabuła. Nie możnaby jakoś zedytować powiązań złotych wrót z gothic 3, tak żeby gracz niezależnie czy przeszedł grę stroną Beliara, Adanosa czy Innosa mógł traktować modyfikację jak oficjalną kontynuację? Bo zakonczenia gothic 3 jakie przyjmują złote wrota nie da się osiągnąć. W ten sposób mod może być traktowany mniej poważnie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dużo wymagam i zrozumiem jeśli proponowanych przeze mnie zmian nie wprowadzicie.
PS. mam nawet pomysł jak te powiązania zmienić, np. pierwszy napotkany npc (nowy) zapyta nas o naszą przeszłość i tu będą trzy opcje do wyboru:
1. Nie znasz mnie?! Jam był i jest wojownikiem świętego ognia, uwolniłem Myrtanę z pod orkowej okupacji! Na tą wyspę przybyłem by i na niej zapanował ład.
2. Ha ha ha, nigdy o mnie nie słyszałeś? Jam został wybrańcem Beliara, jestem przywódcą asasynów, przybyłem na tą zaplutą wysepkę by zaprowadzić tu swoje porządki.
3. Ostatnio byłem orkowym najemnikiem w Myrtanie. Razem ze starym, potężnym magiem spędziłem sporo czasu w pewnej prastarej krainie, chciałem tam dokonać żywota, jednak (i tu moja propozycja wyjaśnienia jak Bezimienny bohater wydostał się z zapomnianych krain) coś sę stało.... jakieś wyładowanie, czyżby wola Adanosa? W każdym razie teleportowało mnie do Myrtany. Następnie postanowiłem przypłynąć na wyspę Khorinis, przyprowadziły mnie tu sentyment i przeczucie.... przeczucie, że dzieje się coś niedobrego.....
Opcja z Adanosem może trochę naciągana, ale chodzi o to, że Adanos stwierdził iż równowaga jest znów zagrożona i postanowił wysłać swego wybrańca by skontrolował sytuację. To kryje się za słowami o wyładowaniu i złym przeczuciu.