Ogólna dyskusja o modyfikacji 438152 1170

O temacie

Autor Gruppenfuehrer Kereth

Zaczęty 21.01.2008 roku

Wyświetleń 438152

Odpowiedzi 1170

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jest napisane że spalił miasto portowe czyli Górne, a nawet średnie miasto (pierwsze ma całkiem osobne fortyfikacje, drugie ma w tylko w jednym miejscu przerwany mur) mogły bez problemu się obronić i to tam przybył bezimienny. Zresztą, zabudowania takie jak w mieście portowym mogły być bardzo szybko odbudowane (co w wielu przypadkach i bez Hannibala byłoby potrzebne ;))

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
:blink:  Ja to zrozumiałem bez problemu, miasto zostało spalone, Bezi do niego przybywa, zastaje ruinę i wyrusza do Jarkhendaru.

No, to drugie zdanie. Powiedzćie mi jaki człowiek przy zdrowym rozsądku chciał by wrócić gdzieś gdzie nie koniecznie mu było dobrze? Jeśli uważacie, że chodzenie dzień i noc od kolesia do kolesia, bycie od brudnej roboty zawsze i wszędzie i przedzieranie się przez zastępy Orków są "dobrymi, dawnymi czasami przygód" to oczywiście fabuła mogła by być nie zmieniona."
To po chuj grasz w grę w której chodzisz dzień i noc od kolesia do kolesia i przedzierasz się przez zastępy orków. Może jeszcze powiesz, że to Ci przyjemność sprawia?

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Mic

Mic

Użytkownicy
posty12
Propsy1
  • Użytkownicy
Cytat: LordSmarkula link=topic=177.msg103125#msg103125#msg103125#msg103125 date=1278848905
:blink:  Ja to zrozumiałem bez problemu, miasto zostało spalone, Bezi do niego przybywa, zastaje ruinę i wyrusza do Jarkhendaru.

O ile dobrze przeczytałem fabułę, Bezimienny DOWIADUJE się o całej zaistniałej sytuacji. Skąd ma się o tym dowiedzieć? od siebie? skoro się DOWIADUJE, to chyba mu ktoś to powiedział, bo trudno by było wywnioskować z ruin spalonego miasta, że w Jarkendarze, przybywają to coraz liczniejsze hordy Beliara, piraci mają innego przywódcę, bandyci marzą o odkupieniu a orkowie stali się dobrymi istotami...

Cytat: LordSmarkula link=topic=177.msg103125#msg103125#msg103125#msg103125 date=1278848905
To po chuj grasz w grę w której chodzisz dzień i noc od kolesia do kolesia i przedzierasz się przez zastępy orków. Może jeszcze powiesz, że to Ci przyjemność sprawia?

Człowieku, spokojnie. Wyobraź sobie, że świat Gothica jest realny a ty jesteś Bezimiennym bohaterem. Musisz chodzić dzień i noc od kolesia do kolesia i przedzierać się przez zastępy orków. Nie męczyło by cię to?

Nie myślmy tylko pod kątem, jak MY w realnym świecie odczuwamy tą całą przygodę i historię Gothica, ale tak jak ONI -mieszkańcy świata Gothic - odczuwają ten nie realny świat Gothica na sobie. Poprostu wczujcie się w ten świat, tak jakbyście tam byli.

Pozdrawiam.

Audi, vide, sile.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
O ile dobrze przeczytałem fabułę, Bezimienny DOWIADUJE się o całej zaistniałej sytuacji. Skąd ma się o tym dowiedzieć? od siebie? skoro się DOWIADUJE, to chyba mu ktoś to powiedział, bo trudno by było wywnioskować z ruin spalonego miasta, że w Jarkendarze, przybywają to coraz liczniejsze hordy Beliara, piraci mają innego przywódcę, bandyci marzą o odkupieniu a orkowie stali się dobrymi istotami...
W Jarkendarze dopiero dowiaduje się o pladze Beliara, o nowym przywódcy piratów, bandytach i orkach. Możliwe że jest to trochę nie do końca dokładnie napisane, zbyt ogólnie, ale jest to akurat zarys fabuły i nie ma niedopatrzeń. Bohater po przybyciu do Khorinis dowiaduje się o sytuacji, która oznacza tu sytuację Khorinis (spalenie) i wyruszenie ekspedycji paladynów do Jarkendaru. Kto powiedział o tym Bezimiennemu? Nie wiem. Możesz przyjąć nawet, że był to Bury Zenek lub Janko Muzykant albo ktokolwiek inny ;) Raczej nie będziemy wyjaśniać tego zbyt szczegółowo, bo nie ma sensu, to tylko wprowadzenie do właściwej gry.

angarus

angarus

Użytkownicy
posty90
Propsy26
  • Użytkownicy
Ja mam propozycję odnośnie dwóch spraw fabularnych. Wiem, że historia starych piratów i zakończenie gothic 3 to tylko wstęp do fabuły moda i jak ktoś ma ochotę to sobie przyjmie swoje zakończenie gothic 3, ale klimatycznie byłoby gdyby:

1. Nie dałoby rady troszkę zmienić losów starych piratów? Grając w piratenleben piraci Grega przenoszą się na nową wyspę. Może więc zrobić tak, żeby na plaży jarkendarskiej byli nowi piraci a starzy nie zostali powieszeni tylko przenieśli się na nową wyspę. Np. Hannibal znalazł dziennik Grega i wyczytał, że poprzedni mieszkańcy tego miejca przenieśli się na obszar pełen starożytnych skarbów (mowa tu o Pithorm, Ci którzy grali w piratenleben będą wiedzieli o co chodzi). Takie nawiązanie do innego, dużego, popularnego moda byłoby mile widziane, a nie żeby fabuły poszczególnych modów się wykluczały.

2. Znów fabuła. Nie możnaby jakoś zedytować powiązań złotych wrót z gothic 3, tak żeby gracz niezależnie czy przeszedł grę stroną Beliara, Adanosa czy Innosa mógł traktować modyfikację jak oficjalną kontynuację? Bo zakonczenia gothic 3 jakie przyjmują złote wrota nie da się osiągnąć. W ten sposób mod może być traktowany mniej poważnie.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dużo wymagam i zrozumiem jeśli proponowanych przeze mnie zmian nie wprowadzicie.

PS. mam nawet pomysł jak te powiązania zmienić, np. pierwszy napotkany npc (nowy) zapyta nas o naszą przeszłość i tu będą trzy opcje do wyboru:
1. Nie znasz mnie?! Jam był i jest wojownikiem świętego ognia, uwolniłem Myrtanę z pod orkowej okupacji! Na tą wyspę przybyłem by i na niej zapanował ład.
2. Ha ha ha, nigdy o mnie nie słyszałeś? Jam został wybrańcem Beliara, jestem przywódcą asasynów, przybyłem na tą zaplutą wysepkę by zaprowadzić tu swoje porządki.
3. Ostatnio byłem orkowym najemnikiem w Myrtanie. Razem ze starym, potężnym magiem spędziłem sporo czasu w pewnej prastarej krainie, chciałem tam dokonać żywota, jednak (i tu moja propozycja wyjaśnienia jak Bezimienny bohater wydostał się z zapomnianych krain) coś sę stało.... jakieś wyładowanie, czyżby wola Adanosa? W każdym razie teleportowało mnie do Myrtany. Następnie postanowiłem przypłynąć na wyspę Khorinis, przyprowadziły mnie tu sentyment i przeczucie.... przeczucie, że dzieje się coś niedobrego.....

Opcja z Adanosem może trochę naciągana, ale chodzi o to, że Adanos stwierdził iż równowaga jest znów zagrożona i postanowił wysłać swego wybrańca by skontrolował sytuację. To kryje się za słowami o wyładowaniu i złym przeczuciu.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
3. Ostatnio byłem orkowym najemnikiem w Myrtanie. Razem ze starym, potężnym magiem spędziłem sporo czasu w pewnej prastarej krainie, chciałem tam dokonać żywota, jednak (i tu moja propozycja wyjaśnienia jak Bezimienny bohater wydostał się z zapomnianych krain) coś sę stało.... jakieś wyładowanie, czyżby wola Adanosa? W każdym razie teleportowało mnie do Myrtany. Następnie postanowiłem przypłynąć na wyspę Khorinis, przyprowadziły mnie tu sentyment i przeczucie.... przeczucie, że dzieje się coś niedobrego.....
Zgodnie z dodatkiem do g3 bezimienny przybył po prostu przez portal po napierdalańsku z Xardasem.

angarus

angarus

Użytkownicy
posty90
Propsy26
  • Użytkownicy
Cytat: Sikacz link=topic=177.msg105594#msg105594#msg105594#msg105594 date=1280920019
Zgodnie z dodatkiem do g3 bezimienny przybył po prostu przez portal po napierdalańsku z Xardasem.

Tak, ale Złote Wrota to samodzielna kontynuacja Gothic 3, nie ma nic wspólnego ze Zmierzchem Bogów.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Nie da się powiązać wszystkiego co ma związek z Gothicem.
Zostało już ustalone, większość jest zrobiona, więc w sumie nie ma szans na zmianę połowy fabuły.

angarus

angarus

Użytkownicy
posty90
Propsy26
  • Użytkownicy
Ok, rozumiem, zresztą powiązania z gothic 3 to tylko wstęp, reszta to zupełnie nowa fabuła ze starym bohaterem i jedną starą krainą (choć też nieco przemienioną). Z chęcią zagram, a na niezgodności z moim gothic 3 i moim drugim ulubionym modem przymknę oko, w końcu chodzi o to żeby mieć przyjemność z gry więc już sobie ustalę jak będę chciał :) .

Nasunęło mi się jeszcze parę pytań:

1.Czy będzie magia runiczna? Moim zdaniem nie powinno jej być, ponieważ została zniszczona w gothic 3. No chyba, że będzie wytłumaczone jak odzyskano magię run. Jeśli nie, to powinna istnieć magia kosturów (mówiono o niej wcześniej) i zaklęcia rzucane z... siebie, tak jak w gothic 3.

2. Czy będą następujące postacie: Monty, Garvell, Elvrich, Lucia, Lennar. Pytanie to zadaję z mi tylko znanych powodów

3. O Khorinis będzie wzmianka, o losach Jarkendaru decydujemy, a co z Górniczą Doliną? Będzie coś o niej wspomniane, czy mod kwestię GD pozostawia otwartą?

Sentarion

Sentarion

Moderator działu
Szef zespołu
posty817
Propsy1157
NagrodyV
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Szef zespołu

Sentarion
Moderator działu

Ogólna dyskusja o modyfikacji
#149 2010-08-06, 08:53(Ostatnia zmiana: 2010-08-06, 08:54)
@angarus
1. Magia runiczna będzie, unaliśmy, że wraz z zakończeniem Gothic 3 magia runiczna znowu funkcjonuje, ale nie jest to jakoś szczególnie wyjaśnione, magia run po prostu jest.

2. Raczej będzie tylko Lucia.

3. O Górniczej Dolinie są wzmianki tylko w kontekście przeszłości bohatera.

angarus

angarus

Użytkownicy
posty90
Propsy26
  • Użytkownicy
Cytat: Sentarion link=topic=177.msg106083#msg106083#msg106083#msg106083 date=1281077603
@angarus
1. Magia runiczna będzie, unaliśmy, że wraz z zakończeniem Gothic 3 magia runiczna znowu funkcjonuje, ale nie jest to jakoś szczególnie wyjaśnione, magia run po prostu jest.

2. Raczej będzie tylko Lucia.

3. O Górniczej Dolinie są wzmianki tylko w kontekście przeszłości bohatera.

Ok, dzięki za odpowiedzi :)

LordAndre

LordAndre

Użytkownicy
posty9
  • Użytkownicy
Ile procent modu zostało mniej więcej wykonane? Mod zapowiada się ciekawie a ja chce wreszcie stać się magiem wody :)

MR Diego

MR Diego

Użytkownicy
posty21
Propsy2
  • Użytkownicy
kiedy będzie mod złote wrota i w ilu procetach jest zrobiona

xSzymciox

xSzymciox

Użytkownicy
posty28
  • Użytkownicy
Cytat: LordAndre link=topic=177.msg107290#msg107290#msg107290#msg107290 date=1281813321
Ile procent modu zostało mniej więcej wykonane?
Cytat: MR Diego link=topic=177.msg109514#msg109514#msg107290#msg107290 date=1283001063
kiedy będzie mod złote wrota i w ilu procetach jest zrobiona

Takie pytania naprawdę nie są na miejscu, bo kurwa:
1. To nie przyspieszy daty premiery.
2. Drażnią autorów moda.

https://www.youtube.com/watch?v=e9bfCxtDNvA

Eldo-Powinnaś?

"W lustrze widzę nas nie siebie"

Panko

Panko

Użytkownicy
posty3
  • Użytkownicy
Fakt  takie  pytania  mogą  drażnić ale każdy  kto  śledzi  moda  od  długiego  czasu  nie  może  się  już doczekać  i  chciałby wiedzieć  z resztą  jak  każdy  w  ilu procentach  czy  tam w   jakim  stopniu mod jest ukończony ;]

Ja jestem  Fanem  G1 jeszcze ewentualnie G2 może być ale  sama 2 . Ale to moje  zdanie. I wracając  do mojego hhmm  pomysłu  a  raczej  marzenia. XD ;d . Fajnie  by  było  gdyby znów było coś  związanego z Górniczą Doliną ;]
Chyba  na  jednym  z   scenerów  widziałem  barierę xd. Ale  juz  na  100%  nie  jestem  pewnie ;d . Ale  moim zdaniem  fajne  było  by  rozwiązanie  jak z   barierą w G3 czyli  można  wejść i  wyjść z amuletem xd

Daffcio

Daffcio

Użytkownicy
posty3
  • Użytkownicy
Hejka ! Od kilku dni obserwuje ten dział i cisza... Nikt o nic nie pyta ,żadnych informacji o modzie. Czy są jakieś problemy podczas produkcji? Czy wyjdzie do połowy roku 2011???(O 2010 nie ma co pomarzyć bo i tak niedługo nowy rok)

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Właśnie testujemy nową wersję, za jakieś 2 tygodnie powinno być jasne co dalej z modem.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Shergar nie wiedziałem, że jesteś w naszym zespole :D

A wracając do ZW... Sentarion miał ostatnio problemy techniczne. Mod w żadnym razie nie jest zagrożony, kopia plików jest m.in. u mnie.

Sentarion

Sentarion

Moderator działu
Szef zespołu
posty817
Propsy1157
NagrodyV
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Szef zespołu
Cytat: Daffcio link=topic=177.msg118474#msg118474#msg118474#msg118474 date=1289509286
Hejka ! Od kilku dni obserwuje ten dział i cisza... Nikt o nic nie pyta ,żadnych informacji o modzie. Czy są jakieś problemy podczas produkcji? Czy wyjdzie do połowy roku 2011???(O 2010 nie ma co pomarzyć bo i tak niedługo nowy rok)
Prace cały czas trwają, ale z powodu wielkości moda/ilości questów/długości dialogów tworzenie moda się przeciąga. Chcemy wydać dopracowaną grę, więc jeszcze trochę trzeba poczekać  ^^  

Cytat: Adanos link=topic=177.msg118505#msg118505#msg118474#msg118474 date=1289559636
Shergar nie wiedziałem, że jesteś w naszym zespole :D
Też tego nie wiedziałem ;p  
A kłopoty teczniczne już za mną, tzn. pracuję na swoim starym komputerze (nowy w serwisie), który ledwo zipie, ale zawsze coś na nim zrobię;)

0 użytkowników
Do góry