Optymalizacja 11803 45

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 23.05.2012 roku

Wyświetleń 11803

Odpowiedzi 45

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ostatnimi czasy komp mi strasznie muli, zaczęło się to mniej więcej od formatu, komp mam w większości odwirusowany itd.

Jednak mam kilka pytań:

[list=1]
  • Co można zrobić aby sam Windows szybciej chodził?(zmiana na 7 odpada, zbyt dużo pierdolenia)
  • Jakaś mniej zasobożerna alternatywa dla Chrome? Podczas słuchania muzyki niekiedy gdy przewijam strony to mi zwyczajnie muzyka  laguje. Słyszałem coś o SeaMonkey, dobry czy lepiej coś innego?
  • Najmniej zasobożerny komunikator?
  • Co jeszcze aby przyspieszyć system?
A teraz słowa klucz: Będą propsy!

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Najmniej zasobożerny komunikator?
Mam aqq - u mnie nie spowalnia kompa i chodzi bardzo sprawnie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Optymalizacja
#2 2012-05-23, 21:43(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 21:46)
start, uruchom, msconfig
zakładka uruchamianie
wywalasz to całe zbędne gówno którego zapewne masz na kilogramy.

najmniej zasobożerny jest chyba pidgin/kadu. Acz nie wiem, to to co znam z linuxa i wiem że jest na windę.

...twój komputer laguje kiedy przewijasz stronkę w chrome? albo masz wirusy albo możesz sprzedać komputer do muzeum, kupić i7 i jeszcze mieć forsę na piwo. Jeśli jednak w muzeum go nie chcą to możesz być niemal pewien że to wirusy/dużo gówna w msconfig. Właściwie to i wirusy są w większości właśnie w msconfigu, żeby się ładnie uruchamiały przy starcie.

Co jeszcze aby przyspieszyć system?
powiem ci czego NIE robić. nie instaluj żadnych super computer cleanerów i takich tam gówien. nigdy nie spotkałem się z programem tego typu który by nie SPOWALNIAŁ komputera.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zacząłbym od defragmentacji dysku - zwłaszcza systemowego. Ostatnio jak byłem u sąsiadki robić jej kompa, to okazało się, że jej muli, bo miała niedołączony kabelek do dysku :ok:

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy

Sculler

Optymalizacja
#4 2012-05-23, 21:49(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 21:50)
Ten program usuwa zbędny "syf" z komputera. Mi po roku użytkowania wykrył i skasował 3 GB śmieci.

some things are meant to be

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
CCleaner akurat nie jest zły, choć podobne rezultaty można osiągnąć msconfigiem i systemowym Oczyszczaniem Dysku (btw, same wywalanie zbędnych danych z dysku nie przyspieszy nikomu kompa).

Rybopiotr, jak możesz, to daj screena z zakładki Procesy Menedżera Zadań kiedy nie robisz na kompie nic konkretnego (np zgaś przeglądarkę i programy które masz na pasku zadań). Dużo śmiecia siedzi w bazowym autostarcie który potrafi przeanalizować msconfig, ale niestety jest to znacznie bardziej skomplikowane. Dużo może być też w usługach, harmonogramie zadań, specjalnych kluczach rejestru itd.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
twój komputer laguje kiedy przewijasz stronkę w chrome
To muzyka z foobara "laguje" a nie sam Windows.

Zacząłbym od defragmentacji dysku - zwłaszcza systemowego. Ostatnio jak byłem u sąsiadki robić jej kompa, to okazało się, że jej muli, bo miała niedołączony kabelek do dysku :ok:
Odpada, w sumie jutro wezmę się za czyszczenie samego środka kompa bo dawno tego nie robiłem.

Mam aqq - u mnie nie spowalnia kompa i chodzi bardzo sprawnie
Też mam akuku, jednak sprawność mnie do końca nie zadowala. Pidgin może być dobry, a jak wypada w porównaniu z Mirandą?

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Optymalizacja
#7 2012-05-23, 22:08(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 22:09)
Wyłącz niepotrzebne procesy serwisy.
http://www.askvg.com/windows-vista-services-that-can-be-safely-set-to-manual/

np. Tablet PC Input Service i wiele innych. W tym liku jest lista niepotrzebnych procesów.

Wie ktoś jak pozbyć się wirusów na 99.99999%? Jeden antywir Avira nie wystarczy.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Optymalizacja
#8 2012-05-23, 22:10(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 22:11)
Forum z modyfikacjami windowsa: http://forum.windowsmx.pl/ Polecam WinXP 51 Lite oraz Windows JG. Wbrew wszystkim plotkom, działają normalnie, problemy tyczą się tych modyfikacji, które są robione przez totalnych laików...
Najmniej zasobożerny komunikator(obsługujący gg): http://gglite.com/

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Modyfikacje do Windy? Ten system to chyba nie jest open-source? A bezpieczne są te modyfikacje?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Bezpieczne, poczytaj sobie wątki na tamtym forum, masz tam dział "Wasze modyfikacje Windows XP" Polecam SubDział "Windows JG by SROM-otnik" i także wcześniej wspomniany temat o Windows " 51lite 3.0.1" W sumie jest tam więcej systemów wartych uwagi, ale podałem te, które osobiście polecam i mają najlepsze opinie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Optymalizacja
#11 2012-05-23, 22:41(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 22:42)
jasne. rybopiotr nie zainstaluje sevena bo za duzo pierdolenia, ale z pewnością będzie mu się chciało zainstalować xp! : D

poza tym nigdy nie widziałem przeróbki która jednocześnie działałaby normalnie, nie miała żadnych braków w bibliotekach i nie była zajebana niepotrzebnym syfem.

żelazko, zainstaluj linuxa, jedyna metoda :lol:

rybopiotr, jak się boisz to daj mi screen z okna uruchamianie w msconfig i ci zaznaczę co jest do odznaczenia.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

Optymalizacja
#12 2012-05-23, 22:45(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 22:48)
A właśnie, mam jeszcze wrażenie że system sam mi blokuje prędkość neta do małej ilości, jakieś pomysły czym to może być spowodowane?

Meat@
IMO nie jest to wcale tak dużo

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Optymalizacja
#13 2012-05-23, 23:01(Ostatnia zmiana: 2012-05-23, 23:02)
ano, niewiele. dziwne, w każdym komputerze który robiłem to było największe źrodło gówna do wyczyszczenia. W sumie możesz nie wyłączać nic, nic stąd nie jest jakieś ciężkie ani nie jest wirusem, ale jak chcesz to wyłącz wszystko poza ipluschecker i - jak chcesz - aawtray i aqq. może będzie trochę lepiej.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Odznacz wszystko oprócz antywira, aqq i ewentualnie tego czegoś od iplusa jeśli jest niezbędne. Za resztą tęsknić raczej nie będziesz. Potem możesz dać.tego screena z procesów, najlepiej sortowanych wg zużycia pamięci.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Optymalizacja
#15 2012-05-24, 02:24(Ostatnia zmiana: 2012-05-24, 02:55)

żelazko, zainstaluj linuxa, jedyna metoda :lol:

Musi być coś prostszego. Linux mi nie pociągnie dużo gier(?).

[mod=mea]nie, nie musi :D

możesz mieć linuxa oraz windowsa, przełączasz do gier, ale jak dużo grasz to to nie metoda. Ja grając na pececie mało (coh, mnb, toribash, czasem z nudów stalker) mogę jednak grać spokojnie na linuxie - nie jest tak idealnie jak na windzie, ale da się grać.
chociaż w sumie jest coś prostszego. idź na kurs bezpiecznego korzystania z internetu :lol: [/mod]

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Foto procesów i pytanie:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Optymalizacja
#17 2012-05-24, 16:10(Ostatnia zmiana: 2012-05-24, 17:15)
fdm.exe (Free Download Manager) - sugeruję wyłączyć autostart, a najlepiej całkiem wyjebać
miranda.exe - zajmuje o wiele więcej ramu niż powinna, przy moich 2gb zajmuje 4x mniej, posprawdzaj czy nie masz w niej niepotrzebnego śmiecia
pen_tablet*.exe - nie pamiętam które z nich były niezbędne, ale faktem było że po wyłączaniu ich na siłę, tablet nie działał prawidłowo, mogliby zrobić to tak żeby ładowały się tylko z programem graficznym, nie np przy graniu :/
wuauclt.exe - Windows Update, jak nie używasz, to wyjebałbym albo wyłączył autostart
wscntfy.exe - Centrum Bezpieczeństwa Windows, jak masz antywirusa, wyjebałbym albo wyłączył autostart
alg.exe - sprawdź czy po zabiciu tego będziesz miał neta, jak tak, to wywal autostart
sql*.exe - jak nie korzystasz na kompie z ciągle chodzącego oprogramowania wymagającego lokalnej bazy SQL (np programy księgowe albo DA:O Mod Toolkit), wyjeb lub wytnij z autostartu
NMSaccesu.exe - wywaliłbym z autostartu, może się przydawać tylko jak nie masz uprawnień admina
jqs.exe - Java chodząca w tle, zdecydowanie bym wywalił
wmplayer.exe - w ogóle nie powinien chodzić w tle, coś jest nie tak
wmi*.exe - sprawdź czy po zabiciu nie będzie problemów, jak nie, to wywal z autostartu
ctfmon.exe - spokojnie można wywalić z autostartu

Właśnie odkryłem genialne narzędzie do pobrania za darmo ze strony M$, Autoruns: http://technet.microsoft.com/pl-PL/sysinternals/bb963902.aspx

Wywalam CCleanera.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
CCleaner akurat nie jest zły, choć podobne rezultaty można osiągnąć msconfigiem i systemowym Oczyszczaniem Dysku (btw, same wywalanie zbędnych danych z dysku nie przyspieszy nikomu kompa).
Można. Ale chce to się komu codziennie latać po folderach, kasować, wlaczac jakieś oczysczanie dysku?
W CCleanerze klikasz prawym na kosz: uruchom, czekasz 10 sek i gotowe.

gothic1210
  • Gość
Akurat u mnie Chrome też czasem lami z muzyką. W Firefoxie było  :ok:  
Kilka rad ode mnie:
-Jak masz jakiś motyw do Windows to wyłącz. Takie gówna jak VistaMizer i WindBlinds bardzo spowalniają system. A tak czy inaczej z Xpka siódemki nie zrobisz. Poza tym mogą być z tym związane bugi np. pewien motyw blokował mi menu kontekstowe w aqq, następny kolidował z GothicStarterem itd. Do tego tym pathem do Windows zjebałem sobie coś i nie mam napisu zapraszamy na początku ( ;(  chlip )
-Programy do optymalizacji których używam to zestaw od Piriformu (Deflagler+Speccy (diagnostyczny)+CClaner) Więcej nic ci nie trzeba. Ew. program Odkurzacz, który ma fajny bajer wyszukiwania instrukcji do programów w językach innych niż polski i angielski. Chińskie, niemieckie idt usuwa.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry