Android 251154 592

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 8.09.2011 roku

Wyświetleń 251154

Odpowiedzi 592

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6478
Propsy3052
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Najlepiej do Plusa zrób sobie nowy numer to będziesz miał tańszy abonament.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

gothic1210
  • Gość
Panowie za 450 zł co się teraz kupi z dobrą baterią?
Kurde, podoba mi się ASUS Zenfone 4, ale dniówka na baterii to trochę mało...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Kumpel ma tego zenfona, nie rozmawialiśmy o tym jakoś za szeroko ale bardzo często widzę go na zajęciach ze słabą baterią/ustawionym na minimum podświetleniem.

Z androidków bodajże xperia M miała dobrą baterię, i chyba (głowy nie dam) była w tym przedziale cenowym.

gothic1210
  • Gość
Dzięki, Meat. Czytałem opinie o tej Xperi M i chyba właśnie ją kupię. Bardzo dobry telefon z tego co piszą. Myślałem też o dwóch innych, mianowicie Lumia 630 (ale ponoć bateria gorsza niż w Xpreii!) i Motorola Moto G bodajże, która jest tańsza.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Gdzie ja kupię digitizer do Ainola 9.7"? 
@Avallach twojej siostrze nie zepsuł się tablet? Nie trzeba sprzedać na części? 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zepsuł raz (przypadkiem jebła nim od strony gniazda microusb o ścianę, kiedy w tym gnieździe była wytczka (co ofc rozjebało gniazdo)). Ale udało się bardzo tanio je wymienić (ale w drugim próbowanym serwisie).

gothic1210
  • Gość
Kupiłem HTC Desire 310 za 520 zł w Media Expercie. Fajny telefon. Teraz mam kilka pytań (może trywialne, ale przerzuciłem się z Noki 2600, więc się nie dziwcie).
Ogółem na dole są trzy przyciski (wstecz, ekran główny, ostatnio zamknięte aplikacji). O pierwszy i ostatni mam pytanie. Mianowicie, jak się cofnę to aplikacja się zamyka całkiem czy przechodzi do działania w tle i męczy mi baterię? Bo jak biorę ten trzeci przycisk to mam po kilku chwilach dość sporą listę. Czy te aplikacje chodzą cały czas czy to po prostu ostatnio używane? Jeśli te appki przechodzą do tła to da się może je jakoś od razu szybko zamknąć?
Druga sprawa to co jeszcze zrobić żeby oszczędzać energię (poza ściemnieniem ekranu i wyłączeniem wifi)? 
I trzecia: Czy to wystarczy żeby mieć w domu WiFi? Bo nie mam modemu, a przydałoby się coś za małe pieniądze. 
Z góry dzięki za odpowiedzi. 

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#427 2015-01-31, 15:44(Ostatnia zmiana: 2015-01-31, 15:49)
Nie ma bezpośredniej korelacji między przełączaniem się między aplikacjami a tym które działają.

Kiedy wychodzisz z aplikacji, przechodzi ona w działanie w tle (jakbyś ją zminimalizował) (jeśli jest dobrze napisana, nie będzie wtedy męczyć ci baterii ani sprawiać podobnych problemów). System zam podejmie decyzję kiedy ją całkowicie usunąć z pamięci - zwykle kiedy zacznie brakować ramu.

Ekran przełączania aplikacji nie pokazuje aplikacji aktywnych. Po prostu te, które były ostatnio używane, bez względu na to czy są włączone czy nie.

Ponadto, od Androida 4, możesz na nim przesunąć aplikację w bok. To ją z niego wyrzuci (dopóki nie włączysz jej ponownie) a zarazem naprawdę ją zamknie i usunie z pamięci. Nie powinno to jednak sprawiać zauważalnej różnicy w działaniu telefonu (dopóki aplikacja jest poprawnie napisana).

To że nie ma znaczenia czy aplikacja jest zamknięta czy nie, wynika m.in. z tego że jeśli jej programista tego chce, to może ona nawet sama się włączać w odpowiedzi na wybrane zdarzenia i działać w sposób dla ciebie niezauważalny (zauważysz ją dopiero kiedy przez panel ustawień sprawdzisz działające procesy / usługi).

Żeby oszczędzać baterię, możesz wyłączyć działanie procesów w tle (jest to w opcjach deweloperskich). Dobrze byłoby w ogóle unikać aplikacji które samoczynnie autostartują i działają ukryte w tle, a jak już musisz ich używać, to możesz chociaż spróbować odebrać im uprawnienie do tego (wymaga to roota i odpowiedniej aplikacji, w najnowszym Cyanogenie chyba jest wbudowane).

Urządzenie które zalinkowałeś to karta sieciowa - podłącza się ją do komputera, aby mógł komunikować się z routerem wifi. A ty potrzebujesz routera: http://allegro.pl/komunikacja-i-lacznosc-routery-wifi-access-pointy-77968?order=d&string=router+wifi&bmatch=s0-e-0113&price_to=50&price_enabled=1&offerTypeBuyNow=1

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
TO, w sensie karta sieciowa na usb jak już allah wspomniał, wystarczy żeby mieć w domu wifi. Ale wtedy będziesz musiał mieć skonfigurowaną sieć w komputerze, i naturalnie po wyłączeniu komputera wifi w domu przestanie działać. Innymi słowy, możesz zrobić z komputera router tym patykiem usb, to możliwe - ale tak, router to znacznie, znacznie lepsza opcja.

Aplikacje w tle: ściągnij dajmy na to advanced task killer, on rzuci Ci listę (i możliwość zamknięcia) aplikacji w tle.

gothic1210
  • Gość
Dzięki panowie. Jest jeszcze jedna drobna sprawa. Automatyczne aktualizacje. Tak się niefortunnie (a może raczej fortunnie) złożyło, że nie mam nic na koncie. Postanowiłem jednak sobie wziąć kredyt 3 złote (w Orange się da) i wysłać próbnego smsa. No, ale nie dało się. Myślę, że gdzieś w tle chodził jakiś transfer, który opróżnił mi konto z tych trzech złotych. Mój błąd że miałem włączone dane pakietowe. Pytanie, czy to mogły być aktualizacje automatyczne systemu? Może trzeba je ustawić żeby pobierały się tylko przy włączonym WiFi? 

A i mam też taki dziwny problem, że czasem telefon sam się podświetli. Leży sobie na stole i nagle włączy się wyświetlacz (tak jakbym godzinę sprawdzał) i zaraz zgaśnie. Miałem tez pokazały się tylko te trzy dolne przyciski. Co to może być?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Automatycznych aktualizacji systemu właściwie nie ma, a nawet jak są to musisz je ręcznie odpalić (i jest to bardzo wyraźny proces z paskiem postępu).

Kasę zżarła ci synchronizacja z chmurą - czy to usług systemowych (np Google Play) czy jakichś aplikacji które poinstalowałes.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Wiem, że trajkoczecie tu póki co o telefonach, ale ostatnio przeglądając informacje o telefonie z Androidem, który posiadam, natknąłem się na ciekawą stronę z książkami czy raczej w wielu przypadkach z BIBLIAMI dotyczącymi programowania m.in w C++. Do sedna.
Cytat: helion.pl
Nietrudno jest znaleźć informacje potrzebne do stworzenia pierwszej aplikacji na Androida. Ale co dalej? Im głębiej zanurzymy się w świat urządzeń mobilnych, tym częściej trafiać będziemy na pułapki i ślepe uliczki. Na ratunek przychodzi książka Android w praktyce. Nie znajdziesz tu jednak żadnych banalnych informacji. Ta książka to bogate źródło wskazówek, sztuczek i najlepszych praktyk z obszaru tworzenia aplikacji na Androida, obejmująca ponad dziewięćdziesiąt pomysłowych i przydatnych technik, dzięki którym staniesz się lepszym programistą.

W trakcie lektury zobaczysz, jak tworzyć precyzyjne (co do piksela) elementy graficzne, zarządzać zadaniami wykonywanymi w tle oraz równoległymi wątkami. Ponadto sprawdzisz, jak współużytkować dane między aplikacjami oraz komunikować się z usługami sieciowymi. To tylko niektóre z tematów poruszonych w tej wyjątkowej książce, poświęconej platformie Android. Przeznaczona zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych użytkowników, pomoże Ci ona zrozumieć, jak budować doskonałe aplikacje, które przez lata będą odnosić sukcesy na platformie Android.
W momencie przeczytania opisu samej książki, bo tym właśnie jest Android w praktyce, zacząłem zastanawiać się, czy jest opłacalne pisać takie aplikacje na androida. Z braku laku od czegoś trzeba zacząć a i po pewnym czasie doświadczenie pozwoli na rozszerzenie wiedzy zdobytej wcześniej, kto wie, może nawet do momentu, w którym wpadnę na zajebiście genialny pomysł stworzenia własnego, bardziej przydatnego programu lub gry, która mogłaby zostać sprzedawana w internetach. Pytanie tylko czy od razu rzucać się na taką wodę, czy może zakupić to, ale zacząć jeszcze od czegoś łatwiejszego, szybszego? Znacie coś dla początkujących programistów?

Helion.pl - Android w pratyce

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Siema. Potrzebuję program do odtwarzania YouTube w tle, ale musi być tam możliwość odsluchiwania playlisty. Miałem kiedyś taki bajer, ale go chyba z marketu nawet wywalili albo zmienilii nazwę i ikonę.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Importans :
background play removed from this app due to Terms service of API .

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
@Fabiosek
To nie działa, przynajmniej u mnie. Jeśli chodzi o playlisty to się w ogóle nie odpalają. Sam film można włączyć, chociaż jakaś katorga z tym jest. Fon mi się ścina, itp. No i po wygaszeniu ekranu film się zatrzymuje/wyłącza. Kurde, jak się zwał ten mój zajebisty programik...Co najlepsze w archiwum moich programów w markecie androida nie ma tej apki, po prostu zniknęła.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Jakbyś znał KONKRETNĄ nazwę, a twórca/twórcy usunęli ją ze sklepu play z powodów XYZ to na pewno jest gdzieś na necie dostępne do pobrania.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Android
#437 2015-03-18, 00:05(Ostatnia zmiana: 2015-03-18, 18:56)
Właśnie nie pamiętam. :( Ale poznałbym po logu/nazwie jakbym to zobaczył. No nic, lipa...w ogóle dziwne, że nie ma aplikacji do słuchania muzy z YT.
/dodam, że tamta aplikacja nie była aż tak popularna. Nie pamiętam kto ją polecał, być może nawet ktoś z themodders :D

@Sawik
Sorry pominąłem twojego posta.

GŁUPIE CHUJE Z GOOGLA
Spotify teraz testuje, jest ok, ale oczywiście będą tylko te najnowsze płytki oraz te popularniejsze ze starych

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
No, ale przecież to co wysłałem w ostatniej wiadomości dobitnie wskazuje że warunki korzystania z API zakazują żeby aplikacja odtwarzała cokolwiek w tle. Dlatego aplikacja polecana przez Fabioska straciła tą możliwość, a Twoja zniknęła z marketu. 

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Niestety(albo stety) moją poczciwą Lumię po ok. dwóch latach szlak trafił i musiałem zmienić telefon. Nie stać mnie chwilowo na coś nowszego od Microsoftu więc postanowiłem,  wybór padł na Androida. Kupiłem Sony Xperia M w dobrej cenie. Mam parę pytań odnośnie Androida, zaczynam:

1. Czy Android może się różnić mimo tej samej wersji na dwóch różnych urządzeniach innych producentów(Sony i Acer)?
2. Czy istnieje jakaś aplikacja, która pozwoli mi w łatwy sposób zarządzać programami działającymi w tle?
3. Dlaczego nie mogę instalować aplikacji na karcie pamięci? Czy pomógłby mi w tym root i wgranie jakiegoś zmodyfikowanego systemu?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry