Android 212713 592

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 8.09.2011 roku

Wyświetleń 212713

Odpowiedzi 592

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
2011-09-08, 17:27(Ostatnia zmiana: 2013-05-07, 14:34)
Dotarł do mnie mój pierwszy smartphone z Androidem, Motorola Milestone. Jako że jestem w tej dziedzinie dość zielony, polecacie może jakieś konkretne aplikacje? Nie muszą być bezpłatne, bo zaraz będę próbował telefon zrootować. Na razie, buszując po markecie zrobiłem sobie taką listę do ewentualnego pobierania:
Spoiler
Mapy Google
Gadu-Gadu
Adobe Reader
Barcode Scanner
Opera Mini
Adobe Flash Player 10.3
ASTRO File Manager
Encyklopedia Wiki
Gmail
Tłumacz Google
QR Droid
Dokumenty Google
RealCalc
Firefox
Dropbox
Dolphin HD
Paint Joy
IVONA
Terminal
MP3 Downloader
SwiFTP
tTorrent lite

Mouse Trap
Tank hero
Medieval Castle Defence
Kindle
Pocked Legends

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
zainstaluj sobie Tomb Raidera

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#2 2011-09-08, 18:13(Ostatnia zmiana: 2011-09-08, 18:18)
Świetnym odtwarzaczem jest PowerAMP, ciekawą alternatywą jest "³", inaczej cubed media player (bodajże). Aldiko do książek, BSPlayer do filmów, AK Notepad (jak można zrobić system bez czegokolwiek do szybkich notek?), APNDroid do odłączania internetu z GSM, świetna jest galeria... no, Galeria. Taka ładniejsza, wyrżnięta z nexusa one, może szukaj pod nazwą gallery3d, 3dgallery?

Emulatory gembojów, N64 i innych psxów (psx mooocno żre baterię), gierka speedx3d jest świetna do zabicia czasu, czasem przydaje sie Root Explorer, ale to po zrootowaniu. vCommunicator, na moje lepszy od oficjalnego androidowego firefoxa, flash do standardowej przeglądarki (w android market nie ma, ale da się znaleźć APK) i chyba tyle...

...na początek.

Aha, trochę szukałem i firefox wymaga 512 ramu. Może na milestone działać, cóż, niestabilnie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#3 2011-10-23, 15:17(Ostatnia zmiana: 2011-10-23, 15:20)
Obecnie korzystam z odexowanego CyanogenModa 7.1 z tematem graficznym Ice Cream Sandwich i jakimś MetaMorphowym patchem. Do tego standardowy font zastąpiony przez Sensation (nie dedykowany do Androida, ale IMO świetnie pasuje). Ustawiłem sobie też animację bootowania z ICS/Nexusa Prime.
Parę screenów jeśli chodzi o temat graficzny:
Spoiler

Po wielu okresach korzystania z różnych romów mam już wybraną konkretną grupę sprawdzonych aplikacji z których korzystam. Spośród nich mogę polecić:
GoLauncherEX (launcher/home - aplikacja "pulpitu")
Minimalistic Text (do tworzenia tekstowych widgetów na pulpit, głównie z czasem/datą)
Notepad [Layoe]
Menedżer Plików [Rhytm]
PowerAmp (odtwarzacz muzyczny)
gReader (świetny czytnik RSS wyświetlający artykuły na stronach w formie "czystych" dokumentów wygodnych do czytania)
Shark + Reader (odpowiednik WireSharka)
AdFree (usuwa reklamy z darmowych aplikacji)
Anti zImperium (szwajcarski scyzoryk dla pentestera - albo kogoś kto chce po prostu pogrzebać w czyjejś sieci)
FaceNiff (narzędzie do przejmowania sesji osób które są podłączone do tej samej sieci i zalogowane w jakimś serwisie, jak Facebook)
Email Address Faker (pozwala wysyłać maile z podaniem dowolnego adresu nadawcy, fałszerstwo nie jest wykrywane nawet przez "bezpieczne" usługi jak gmail)
WifiKill (pozwala odłączyć od sieci wybraną osobę albo nawet wszystkich oprócz ciebie samego)
Network Spoofer i ArpSpoof (oba głównie do przekierowywania całego ruchu z sieci przez telefon, a potem analizy za pomocą osobnych narzędzi, można też podkładać fałszywe dane)
Asphalt (wyścigi samochodowe sterowane akcelerometrem, ze świetną grafiką)
BackStab HD (kolejna gra ze świetną grafiką)
RoboDefense (estetyczne, proste TowerDefense)
ColorDict - słownik offline
Dokumenty Google
Dropbox (przechowywanie plików w chmurze i synchronizacja)
ezPDF (czytnik pdf)
MX Video Player

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jeśli chcesz się troszku pobawić w automatyzacje telefonu to Tasker - tj odpalanie wifi jak odpalasz przegląarke, nie znajdzie wifi - odpala transmisje pakietową danych, wyłączysz przyglądarke - wyłącza to. Albo np taktowania zależne od aplikacji itp itd.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Oj tam, wgraj sobie V6 SuperCharger i potestuj różne profile, u mnie swifcie też z małą liczbą ram i tak daję rade. Zresztą na systemie linux / android ram niewykorzystany to ram zmarnowany.

Albo swappera sobie wgraj o ile szybka karta pamieci i zrob swapa(dodatkowy, wolniejszy ram na karcie SD)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#7 2011-10-26, 19:45(Ostatnia zmiana: 2011-10-26, 19:58)
swap na milestone nie jest możliwy.

Zresztą na systemie linux / android ram niewykorzystany to ram zmarnowany.
nie ogarniam tego zdania, kompletnie. O co w nim chodzi? : |

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chodzi o to że ram jest po to żeby z niego korzystać, a nie żeby tylko sobie stał wolny. Jednak wolę mieć go ogólnie wolnego, żeby mógł w razie potrzeby zostać przydzielony aplikacjom których naprawdę używam. Szkoda że nie ma czegoś w stylu priorytetów aplikacji, które określałyby kiedy dokładnie jakie aplikacje powinny zostać zabijane a jakie za wszelką cenę utrzymywane.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zresztą na systemie linux / android ram niewykorzystany to ram zmarnowany.
nie ogarniam tego zdania, kompletnie. O co w nim chodzi? : |
Chodzi o to że ram jest po to żeby z niego korzystać, a nie żeby tylko sobie stał wolny. Jednak wolę mieć go ogólnie wolnego, żeby mógł w razie potrzeby zostać przydzielony aplikacjom których naprawdę używam. Szkoda że nie ma czegoś w stylu priorytetów aplikacji, które określałyby kiedy dokładnie jakie aplikacje powinny zostać zabijane a jakie za wszelką cenę utrzymywane.
Android to system uniksowy, więc działa raczej jak Linux niż Windows. Linux wykorzystuje całą dostępną pamięć na programy, i tak więc programy, które były już wcześniej uruchomione, przy następnym uruchomieniu włączają się szybciej, bo biblioteki są już w pamięci.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#10 2011-10-27, 06:43(Ostatnia zmiana: 2011-10-27, 06:45)
Jakie biblioteki? Nie znam się na tym, wydawało mi się po prostu że każda Androidowa aplikacja to plik apk ze spakowanymi zasobami i plikiem wykonywalnym Dalvika (maszyny wirtualnej). Wiem że Android ma przydzielone różne limity na poszczególne "tryby" działania aplikacji, na przykład suma pamięci zajmowanej przez działające w tle nie może być większa niż X, bo zaczną być kolejno zamykane. W związku z tym gdybym trzymał niekoniecznie potrzebną aplikację w tle, mogłyby zostać zamykane przez nią takie których potrzebuję bardziej.
Są nawet ROMy które celowo rezygnują z multitaskungu ustawiając ilość pamięci na aplikacja tła na 0, tak że cała jest dostępna tylko dla apki aktywnej obecnie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Android
#12 2011-10-27, 12:03(Ostatnia zmiana: 2011-10-27, 13:57)
Android nawet jak ma całą pamięć wolną przy odpaleniu aplikacji która potrzebuje więcej pamięci ubije inne mniej potrzebne procesy w tyle więc o to się nie martw, ja aktualnie mam 17m wolnego w ramie :P

Jak to jest niemozliwy ? :P Kernel nie obsluguje ? Imho z cyana powinien działać ;p

Poza tym nawet jak masz te 70mb wolnego ramu i zrobione że co chwila ubija niepotrzebne aplikacje nie działa to dobrze - co chwila się odpalają aby coś tam zrobić(często widżety) i są ubijane, bardzo źle to działa na baterie ;)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
milestone jest poblokowane, nie da sie, po prostu.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#14 2011-10-27, 15:58(Ostatnia zmiana: 2011-10-27, 15:59)
Denerwuje mnie to że na przykład kiedy mam włączoną przeglądarkę albo czytnik rss i na chwilę przełączam się do czego innego, to później czasami nie mogę wrócić, bo proces został zabity, a nie mogę odpalić od nowa bo np jestem już poza zasięgiem sieci (a miałem już załadowane to co chciałem). Dlatego wolę nie trzymać w pamięci dodatkowych aplikacji gdyby miało to być kosztem tych których naprawdę potrzebuję.

Co do bibliotek, wiem czym ogólnie są. Chodzi mi raczej o to, że spodziewałem się że aplikacje Androidowe (a więc Java) są raczej "zwarte", po prostu mają swoje zasoby i kod który jest przetwarzany przez maszynę wirtualną Dalvika bez żadnych współdzielonych bibliotek.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
No bibiloteki są ale raczej w samym systemie pliki .so ;p

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cwzyli jak rozumiem nie w aplikacjach przez co musiałyby być ładowane przy ich starcie, czy jednak? Osobiście nie zauważam różnicy pomiędzy pierwszym odpalaniem apki a kolejnymi. Wolny jest tylko pierwszy w ogóle start systemu i apek, później mimo restartów jest podobnie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
No nie ma różnicy bo są one killowane u ciebie, u mnie np taka przelgadarka tez :p Jakbyś miał karte SD Class 10 możliwość swapa i bys sobie walnal 256 albo 512 mb swapa i 100% wykorzystanie to kazda apka by sie odpalala w kilka ms. Ewentualnie mozesz zmienic zarzadzanie pamiecia, o ile masz jej sporo aby nic nie bylo ubijane.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aperture Science? (╯°□°)╯︵ ┻━┻ Co to za tagi? :|  Jonathan Coulton! Jonathan Coulton!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry