Cenzura, liczenie postów etc 10552 24

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 22.06.2011 roku

Wyświetleń 10552

Odpowiedzi 24

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Niektórzy nie są zadowoleni z pewnych zmian.

Cenzura - po co ona? Na forum dość często dochodzi do użycia różnych słów, które są uważane za wulgarne. Mam negatywny stosunek do wulgaryzmów. Coraz więcej osób nie potrafi się obejść bez ich użycia, co uważam za wadę. Czemu nie można podyskutować w kulturalnej atmosferze, tylko używać wulgaryzmu w co drugim wyrazie? Później takie zachowanie przenosi się dalej, na ulicy można posłuchać jak to ludzie "rozmawiają". Już kilkuletnie dzieci przeklinają. Nie chcę żyć w waszej Kloace z samymi chamami. Mogę ją zdjąć, ale czy dalibyście mi gwarancję, że ograniczyliście liczbę inwektyw do minimum?

Zliczanie postów - uważam, że posty powinny być naliczane tylko w działach widocznych dla wszystkich użytkowników.

Zaraz wyłączę blokadę antyfloodową, jak tak bardzo wam przeszkadza na SB.

Jak macie mi jeszcze coś do zarzucenie do piszcie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Cenzura, liczenie postów etc
#1 2011-06-22, 14:33(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 14:35)
Nie jestem pewien czy właśnie to rozumiesz przez "uważam, że posty powinny być naliczane tylko w działach widocznych dla wszystkich użytkowników", ale IMO dość dobrze by było gdyby posty były naliczane także w Offtopicu. Merytorycznie tamtejsze tematy stoją nierzadko o wiele wyżej niż te z moddingu Gothica.

Co do floodu na sb, nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek zaistniała potrzebna takiej blokady, zwykle o wiele mniejsze utrapienia skutkowały banem. Chociaż trzeba przyznać że odkąd sb jest ogólnodostępny jego charakter się mocno zmienił...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie jestem pewien czy właśnie to rozumiesz przez "uważam, że posty powinny być naliczane tylko w działach widocznych dla wszystkich użytkowników", ale IMO dość dobrze by było gdyby posty były naliczane także w Offtopicu. Merytorycznie tamtejsze tematy stoją nierzadko o wiele wyżej niż te z moddingu Gothica.
Jak będzie więcej głosów za tym, to przemyślę.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No to i ja jestem za. Avallach to szuja, ale mimo wszystko ma rację :D  Duża część z nas już od (bardzo) dawna nie udziela się na jawnych forach. A offtopic czy kantyna to owszem, miejsce jakiegoś spamu, ale przede wszystkich dosyć ciekawych dyskusji które nadają życie naszemu forumowi. Gdyby nie one, już dawno by mnie tu nie było.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

#4 2011-06-22, 14:58(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 15:06)
Cenzura może sobie być, w sumie jest ona całkiem zabawna, a kto na prawdę chce sobie przekląć ten i tak da sobie radę XD. Rozwiązanie to przynajmniej odseparowuje te przekleństwa które są zbędne bo nie odzwierciedlają faktycznej złości tudzież irytacji itp-nego nasycenia emocjonalnego wypowiedzi XD. Nie mniej z całego serduszka antypropsuję warnowanie użytkowników za przekleństwa, bo choć przeklinanie to sprawa faktycznie naganna i w ogóle, to jednak nie robi nikomu krzywdy. No chyba, że ktoś w swoich postach faktycznie ma zbliżony odsetek wulgaryzmów jak w słynnej pieśni
https://www.youtube.com/watch?v=REmapYvtKdM

Natomiast nie podoba mi się pomysł wyłączenia zliczania z offtopu. Jako jawny dział powinien rządzić się tymi samymi prawami co inne działy, tym bardziej, że jest to mimo wszytko chyba najbardziej merytoryczny ze wszech działów.

@Down: możliwe, nie mniej sens przywrócenia offtopu do łask wydaje mi się bardzo na miejscu.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Natomiast nie podoba mi się pomysł wyłączenia zliczania z offtopu. Jako jawny dział powinien rządzić się tymi samymi prawami co inne działy, tym bardziej, że jest to mimo wszytko chyba najbardziej merytoryczny ze wszech działów.
Offtopic jest od dawna wyłączony, jeśli się nie mylę.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#6 2011-06-22, 16:05(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 16:08)
Nie zauważyłem, aby ilość wulgaryzmów była jakaś nadzwyczajna. Oczywiście, zdarzają się odstępstwa, zwykle w wykonaniu osób nowych, które jeszcze nie do końca wiedzą co wolno i w jakiej ilości ale to incydenty, które zawsze można usunąć czy w pewnym stopniu poddać piętnowaniu. Cenzura jako taka to idiotyzm, zwłaszcza że poza wymienionymi przypadkami nikt nie piszę postów na wzór "co ty mi tu córka rybaka będziesz pierdolił jebany córka rybaka zjebie zakuty chuju chuja wiesz".

Zliczanie postów we wszystkich tajnych działach jak najbardziej, bo niby po co innego miałby być ten licznik?

Jakieś cośtam antyfloodowe w sb to jakaś głupota. Wszystko napisał Avallach.

W ogóle dajcie sobie na wstrzymanie z takimi zmianami "kosmetycznymi", bo one tu nigdy nie prowadziły do niczego dobrego. I bez nich forum zniżyło się dostatecznie. Kiedyś sb był miejscem ciekawych dyskusji, teraz to lanie wody na młyn przez grono osób, których nie kojarzę nawet z nicka. O offtopie nie warto już nawet wspominać, bo o ile w porównaniu do innych for nigdy nie był miejscem szerokich i wielotematycznych dyskusji, to obecnie nawet do takowych w najmniejszym stopniu nie prowokuje. Ciągle jakieś pierdoły "zgadywanie gier na podstawie screenów", jakieś piractwo, napisy w filmikach, pulpity, wiedźmin kontra gothic i inne z dupy gówno. Co to krwa jest? Kiedyś po 2 tygodniach nieobecności człowiek nie nadrabiał z ciekawymi, zaległymi dyskusjami. Obecnie wystarczy max 15 min na miesiąc, by być na bieżąco ze wszystkim co istotne.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#7 2011-06-22, 17:07(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 17:07)
Cenzura - po co ona? Na forum dość często dochodzi do użycia różnych słów, które są uważane za wulgarne. Mam negatywny stosunek do wulgaryzmów. Coraz więcej osób nie potrafi się obejść bez ich użycia, co uważam za wadę
A ja tego za wadę nie uważam. Każdy używać powinien takiego języka z jakim jest mu wygodnie. Ty masz negatywny stosunek do wulgaryzmów - ok. Ale nie wszyscy. Dlaczego to właśnie Twoja wola ma być narzucana ogółowi?
Czemu nie można podyskutować w kulturalnej atmosferze, tylko używać wulgaryzmu w co drugim wyrazie?
Oczywiście, że można. Co nie znaczy, że trzeba. Ty uważasz za przejaw kultury nieprzeklinanie, Chińczykom z niektórych regionów ich rozległego państwa nie przeszkadza mówienie i jednoczesne przegryzanie jedzenia, a dla jeszcze innych kultura jest czymś zupełnie odmiennym: oto przykład
https://www.youtube.com/watch?v=mQwosyAUnqU

Możesz ominąć komenty kolesia, nie mam niestety linku do czystej wersji tutoriala.
Później takie zachowanie przenosi się dalej, na ulicy można posłuchać jak to ludzie "rozmawiają".
Raczej na odwrót - to z ulicy bierze się przeklinanie w Internecie. Mój sąsiad nie ma Internetu, a przeklina. Mój dziadek nie miał Internetu, a przeklinał. W szkole słyszałem często bluzgi, jak Internet nie był jeszcze tak łatwo dostępny.
Już kilkuletnie dzieci przeklinają.
Kiedyś też przeklinały. Wychodziłeś z domu, kiedy byłeś dzieckiem? Wybacz, ale muszę zapytać, bo aż dziw mnie bierze, że naprawdę masz takie braki w wiedzy o polskim społeczeństwie.
Nie chcę żyć w waszej Kloace z samymi chamami.
Ktoś przeklina, więc jest chamem. A skąd się bierze wiedza na temat tego, czy ktoś jest chamem? Dlaczego Twoje wartości mają być lepsze od wartości kogoś innego? Bo ktoś tak kiedyś powiedział? Czuję się zupełnie jak na mszy albo katechezie.
Mogę ją zdjąć, ale czy dalibyście mi gwarancję, że ograniczyliście liczbę inwektyw do minimum?
Nie. Ludzi są wolni, mają swoje zdanie. Nie możemy wypowiedzieć się w imieniu wszystkich użytkowników forum.
Zliczanie postów - uważam, że posty powinny być naliczane tylko w działach widocznych dla wszystkich użytkowników.
Prawie się zgadzam. Moim zdaniem Kantyna powinna być odstępstwem od tej reguły. Często zdarzały się tam dyskusje zdecydowanie przewyższające te, które odbywały się w górnym forum.
Zaraz wyłączę blokadę antyfloodową, jak tak bardzo wam przeszkadza na SB.
Komu przeszkadza?
Jak macie mi jeszcze coś do zarzucenie do piszcie.
Nic.

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
@Darth Mlekor: jakbym słyszał Korwina  :lol2:  
Co do samego tematu: nie wypowiadam się tutaj za dużo, a jeżeli już, to zazwyczaj niezbyt sensownie ;) aczkolwiek uważam, że wprowadzenie cenzury jest/było po prostu penisowym pomysłem. Zacytuję pewną wypowiedź z innego forum - niech mówi za mnie:
co za różnica, czy wulgaryzmy będą zagwiazdkowane, czy nie? I tak wiadomo, że ku**a jest k**wą, a nie koniem, który Adminowi się nie spodobał, więc ten go zagwiazdkował. To, że nasra się w kącie, a nie na środku, nie spowoduje, że gówno przestanie śmierdzieć.

Tyle ode mnie. Dziękuje.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Również jestem za.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Kiedyś też przeklinały. Wychodziłeś z domu, kiedy byłeś dzieckiem? Wybacz, ale muszę zapytać, bo aż dziw mnie bierze, że naprawdę masz takie braki w wiedzy o polskim społeczeństwie.
Możliwe że to tylko moja subiektywna ocena. Być może żyłem w lepszym środowisku.
Ktoś przeklina, więc jest chamem. A skąd się bierze wiedza na temat tego, czy ktoś jest chamem? Dlaczego Twoje wartości mają być lepsze od wartości kogoś innego? Bo ktoś tak kiedyś powiedział?
Ze słownika języka polskiego:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2553265/cham
Przy okazji dam ci odnośnik do słowa ordynarny:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2569918
Uczęszczałeś, uczęszczasz na lekcje języka polskiego? Wybacz, ale muszę zapytać, bo aż dziw mnie bierze, że naprawdę masz takie braki z zakresu słownictwa. Może to przez te wulgaryzmy?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#11 2011-06-22, 19:30(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 19:40)
Możliwe że to tylko moja subiektywna ocena. Być może żyłem w lepszym środowisku.
Potwierdzasz tylko to co napisałem. "Być może lepsze" wyraźnie związane jest z Twoją subiektywną oceną.
Ze słownika języka polskiego:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2553265/cham
Przy okazji dam ci odnośnik do słowa ordynarny:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2569918
Uczęszczałeś, uczęszczasz na lekcje języka polskiego? Wybacz, ale muszę zapytać, bo aż dziw mnie bierze, że naprawdę masz takie braki z zakresu słownictwa. Może to przez te wulgaryzmy?
1. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że istnieje również coś takiego jak język potoczny. Potocznie słowo cham uważane jest za obraźliwe i traktowane z większym oburzeniem niż chociażby "córka rybaka"
2. Nawet jeśli mam braki z zakresu słownictwa, to co z tego? W przeciwieństwie do wiedzy na temat tego jak funkcjonuje społeczeństwo, nawet prosty poziom komunikatywny wystarczy mi do swobodnego życia.
3. Nie widzę związku z uczęszczaniem na lekcje języka polskiego, podczas których co najwyżej dwie lekcje rocznie poświęca się samemu językowi, zaś resztę na to, co też poeta chciał przekazać w wierszu.
4. Mam nadzieję, że język polski nie będzie mi w przyszłości potrzebny, a jako że lubię żyć marzeniami, problemy z nim związane mogą być przejawem uniesienia emocjonalnego wywołanego myślą o opuszczeniu padołu łez zwanego na tym forum powszechnie Kloaką.

Edit. Tak poza tym, to chyba na nic mi nie odpowiedziałeś? Dlaczego więc domagasz się odpowiedzi? Czy to czasem nie zgodne z zasadami Twojej kultury?

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
odstawcie flaszki juz

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

#13 2011-06-22, 19:47(Ostatnia zmiana: 2011-06-22, 19:48)
Spinacie dupki nie wiadomo o co. Ci, którzy przeklinali i tak obejdą system cenzurowania i będą przeklinać, czasem może nawet whuj soczystsze na złość genialnemu twórcy ów systemu. Doprawdy, poziom tego rozwiązania jest na równi z polską, epicką walką z marihuaniną.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#14 2011-06-23, 09:48(Ostatnia zmiana: 2011-06-23, 09:52)
Naprawdę współczuję ludziom, którzy najwyraźniej dostają jakichś wewnętrznych tików ze względu choćby na duże stężenie "chamstwa" na ulicy. Słowa jak każde inne i nie widzę racjonalnych podstaw do piętnowania, jeśli tylko używane są we właściwym kontekście i ilości. Nadużywanie kurfy czy whuja jest tak samo głupie jak te wszystkie "yyyy", czy choćby notoryczne wtrącanie wyrażenia "generalnie". Nie wiem co za idiota uznał, że pewien zakres polszczyzny jest "niegodny". A reszta poszła w ślady, bo tak została wychowana, tak zasłyszała i ślepo wyznaje to w zasadzie samemu nie potrafiąc uzasadnić czemu tak a nie inaczej. Zamiast tego pełno przytyków wobec wychowania, pjerdolenia o "lepszym środowisku", czy odniesień do słownika i wyrażeń, które mają wielorakie znaczenie.

sauron
  • Gość
Spinacie dupki nie wiadomo o co. Ci, którzy przeklinali i tak obejdą system cenzurowania i będą przeklinać, czasem może nawet whuj soczystsze na złość genialnemu twórcy ów systemu. Doprawdy, poziom tego rozwiązania jest na równi z polską, epicką walką z marihuaniną.

wspomnę byłą dawno temu cenzurę, wprowadzoną dla jaj tak naprawdę, kupa śmiechu była gdy ktoś kogoś zamiast kurwą traktował to kochał itp. skończyło się na odmienianiu przekleństw, wstawianiu kropek i innych metodach żeby pokazać o co chodzi w efekcie ja siedziałem w acp i modyfikowałem listę słów aż ją w końcu wywaliłem bo nie miało to dalej sensu.

ja sam nie widzę niczego złego w cenzurze o ile nie prowadzi do wynaturzeń, tym razem znowu się nie uda więc ciągnięcie tego na siłę nie ma najmniejszego sensu.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#16 2011-06-23, 10:56(Ostatnia zmiana: 2011-06-23, 10:56)
Cenzura może sobie być, w sumie jest ona całkiem zabawna, a kto na prawdę chce sobie przekląć ten i tak da sobie radę XD.

Cytat: kazzmir
wspomnę byłą dawno temu cenzurę, wprowadzoną dla jaj tak naprawdę, kupa śmiechu była gdy ktoś kogoś zamiast kurwą traktował to kochał itp. skończyło się na odmienianiu przekleństw, wstawianiu kropek i innych metodach żeby pokazać o co chodzi w efekcie ja siedziałem w acp i modyfikowałem listę słów aż ją w końcu wywaliłem bo nie miało to dalej sensu.
Jak widzę to tylko pp. kazzmir i KZW zrozumieli o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi :D

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
te wulgaryzmy to w ogóle ciekawa sprawa - skąd to się bierze, że niektóre wyrazy powodują u części ludzi taką niechęć?

cenzura - naprawdę sądzisz, że to może być efektywne? moja liberalna natura nie akceptuje. no i co do automatu: jak traktuje słowa w stylu 'wymachuje'? mam nadzieję, że jest przynajmniej zabawny

sauron
  • Gość
...#msg152880wymachuje#msg152880...

kontekst jest ciekawy  :lol2:

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
Jak widzę to tylko pp. kazzmir i KZW zrozumieli o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi :D
Twoje elokwentne pierdolenie o chamstwie operowania wulgarnym słownictwem zmyliło mnie.

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry