OTO POLSKA 1728464 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1728464

Odpowiedzi 5881

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

OTO POLSKA
#1900 2013-03-01, 15:24(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 15:37)
Z jakiegoś powodu w ogóle wydaje mi się, że ludzie żyjący na wsi są z reguły bardziej wykształceni i ogarnięci od tułających się po centrach handlowych wielkomiejskich hipsterów i tych wszystkich elitarnych dupeczek-inteligentek z wygórowanym mniemaniem na swój temat, które w headerze na fejsbuczku wstawiają sobie mądre maksymy dr Housa, a które, będąc zapytane o zupełnie podstawowe kwestie, zaczynają skomleć i śmiać się jak głupie do sera, bo przecież "cierpie na prokrastynacje, z historii to ja jestem noga, a nawet Einstein miał dwóje z matmy hehehehe".

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z jakiegoś powodu w ogóle wydaje mi się, że ludzie żyjący na wsi są z reguły bardziej wykształceni i ogarnięci od tułających się po centrach handlowych wielkomiejskich hipsterów i tych wszystkich elitarnych dupeczek-inteligentek, które w headerze na fejsbuczku wstawiają sobie mądre maksymy dr Housa, a które, będąc zapytane o zupełnie podstawowe rzeczy, zaczynają śmiać się jak głupie do sera.
Mieszkałem parę lat na wsi i jestem zdecydowanie odmiennego zdania :D

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

OTO POLSKA
#1902 2013-03-01, 15:29(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 15:30)
Pamiętam jak szedłem do techbazy, to kumple z gimnazjum się śmiali że mam samych wieśniaków w klasie i że wszystkim będzie wystawać słoma z butów i będzie jebało obornikiem. Po pierwszym dniu się okazało, że są bardziej ogarnięci niż wszyscy kumple z miasta. Ale to nie reguła, tutaj odfiltrowano debili solidnym progiem punktowym, większość dekli ze wsi poszła do zawodówki a tam już jest patologia obecnie.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ty chyba dawno w mieście nie byłeś. Wieśniak w wielu miastach i "miastach" to najczęstszy sposób na wyrażenie jak nadawca wypowiedzi góruje intelektualnie nad odbiorcą.:ok: (pomijając fakt że najgłupszy)

Jesteś jakimś idiotą, czy to tylko marna prowokacja? Wieśniak nie jest równoznaczne z pojęciem mieszkaniec wsi, które wyraźnie zostało użyte.

Z jakiegoś powodu w ogóle wydaje mi się, że ludzie żyjący na wsi są z reguły bardziej wykształceni i ogarnięci od tułających się po centrach handlowych wielkomiejskich hipsterów i tych wszystkich elitarnych dupeczek-inteligentek z wygórowanym mniemaniem na swój temat, które w headerze na fejsbuczku wstawiają sobie mądre maksymy dr Housa, a które, będąc zapytane o zupełnie podstawowe kwestie, zaczynają skomleć i śmiać się jak głupie do sera, bo przecież "cierpie na prokrastynacje, z historii to ja jestem noga, a nawet Einstein miał dwóje z matmy hehehehe".

Tyle, że bananowa młodzież latająca po centrach handlowych to jest średnio reprezentatywna grupa dla ogółu mieszkańców miast. Natomiast żule z pod wiejskich sklepów, czy mirki zapierdalające do Clubu Arka swoimi golfami 3 już jak najbardziej.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Dyskusja o tym, czy ludzie na wsi są intelektualnie na wyższym, czy niższym poziomie jest tak sensowna, jak dyskusje między atestami i wierzącymi.

Sam jestem ze wsi i osobiście wolę towarzystwo prostego i dobrego chłopka od przeintelektualizowanego buca z uniwerku.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO POLSKA
#1905 2013-03-01, 15:57(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 15:58)
Tyle, że bananowa młodzież latająca po centrach handlowych to jest średnio reprezentatywna grupa dla ogółu mieszkańców miast. Natomiast żule z pod wiejskich sklepów, czy mirki zapierdalające do Clubu Arka swoimi golfami 3 już jak najbardziej.

Postaram się usystematyzować temat.

Jakaś przepaść intelektualna między ludźmi ze wsi i miasta to w dzisiejszych czasach już raczej mit. Zarówno tu i tu zdarzają się idioci. Bardziej bym stawiał na horyzonty intelektualne i obycie. Sam z żadnego wielkiego "miasta" nie pochodzę, jednak chodziłem do męskiej szkoły, gdzie większość osób była ze wsi i ta różnica była widoczna. Wcale nie musieli być oni głupi, ale faktem jest że większość ich zainteresowań, rozrywek i tematów do rozmów koncentrowała się wokół tanich samochodów, motorynek, dożynek, wiejskich zabaw, ruchania dziewczyn po krzakach nad zalewem, zawodach w strzelaniu z czeskiej wiatrówki do porcelanowego chuja, przemytach, życiu remizy i jeżdżenia "terenowym" polonezem zbyszka po lesie. Nie mówię, że mieście mieszkają sami kurwa koneserzy opery i teatru, ale jednak łatwiej trafić na bardziej różnorodne osoby.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

OTO POLSKA
#1906 2013-03-01, 15:59(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 16:00)
Dyskusja o tym, czy ludzie na wsi są intelektualnie na wyższym, czy niższym poziomie jest tak sensowna, jak dyskusje między atestami i wierzącymi.

Sam jestem ze wsi i osobiście wolę towarzystwo prostego i dobrego chłopka od przeintelektualizowanego buca z uniwerku.

Przestań po raz kolejny zganiać kolejną dyskusje do poziomu: "uważam tak i srak, a wasze debaty są bezsensowne". :facepalm:  Gdyby stawką w dyskusji była dla Ciebie prawda, a nie udowodnienie swoich mądrości, zrozumiałbyś, że nawet rozmowy pomiędzy wierzącymi a niewierzącymi mogą być sensowne i obfite w argumenty. Takie gadanie po prostu nie przystoi osobie studiującej filozofie.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przestań po raz kolejny zganiać kolejną dyskusje do poziomu: "uważam tak i srak, a wasze debaty są bezsensowne". :facepalm:  Gdyby stawką w dyskusji była dla Ciebie prawda, a nie udowodnienie swoich mądrości, zrozumiałbyś, że nawet rozmowy pomiędzy wierzącymi a niewierzącymi mogą być sensowne i obfite w argumenty. Takie gadanie po prostu nie przystoi osobie studiującej filozofie.
Dziki, człowiek z małego miasta. Zdaje się jest ono złotym środkiem między wsią a miastem :lol2:  :lol2:

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Małe miasto to największe gówno. Czyściec. Tak naprawdę nic tam nie ma, jednak mimo to istnieje dość spore grono próbujące aspirować do chuj wie czego. Na wsi ludzie, mimo że są mirasami to mają wyjebane. Nikt nie widzi problemu w tym, aby się najebać alkoholem z dętki i pojechać do Clubu Arka zardzewiałym golfem, czy też nigdy nie zabraknie chętnych na ognisko nad Dębowym. Mimo chujni ludzie korzystają z tego co jest i się bawią, mają wyjebane. Małe miasto, mimo, że jest "miastem" w przeciwieństwie do dużego ośrodka oferuje podobnie niewiele jak i wieś, jednak ludzie już czują się do czegoś zobowiązani. Szkoda tylko, że sami nie wiedzą właściwie do czego. Dają jebanie o największe gówno, wybrzydzają mimo braku alternatyw i aspirują wobec czegoś co zwyczajnie nie istnieje.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#1909 2013-03-01, 16:32(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 17:25)
Właśnie małe miasteczko ftw.
W wieku 10-14 lat przeprowadziłem się z zabitej dechami wsi do takiego małego miasteczka i różnicę dało się odczuć. O ile w mojej klasie na wsi ponad połowa uczniów miała jeszcze problemy z czytaniem (6 klasa podst) w Niepołomicach już wszyscy czytali płynnie i z pro-ucznia zmieniłem się od razu w przeciętniaka. To jedno a poza tym dużo trudniej niż na wsi lub w miastach typu nowej huty jest tu się spotkać z jakąś przejebaną patologią.

Edit: a jeśli chodzi o możliwości to akurat w moim małym miasteczku są dosyc wysokie ze względu na relatywnie dużą liczbę zakładów pracy, no i to że za Wisłą jest juz Kraków z jeszcze większą liczbą możliwości. W związku z tym również dosyć małe bezrobocie.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

OTO POLSKA
#1910 2013-03-01, 16:33(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 16:35)
Przestań po raz kolejny zganiać kolejną dyskusje do poziomu: "uważam tak i srak, a wasze debaty są bezsensowne".  Gdyby stawką w dyskusji była dla Ciebie prawda, a nie udowodnienie swoich mądrości, zrozumiałbyś, że nawet rozmowy pomiędzy wierzącymi a niewierzącymi mogą być sensowne i obfite w argumenty. Takie gadanie po prostu nie przystoi osobie studiującej filozofie.

Nigdzie nie powiedziałem, że takie debaty są bezsensowne, więc nie wyciągaj czegoś, czego nie powiedziałem i nie przypisuj mi złej woli. To, że do niczego wg. mnie nie prowadzą nie znaczy, że nie chcę, żeby ich nie było. Nigdzie też nie forsuję swojego zdania na siłę, tylko je wyrażam - rozumiem, że w tej dyskusji można wyrazić się tylko po jednej, lub drugiej stronie. Nie wiem też, co ma znaczyć zdanie, że takie gadanie nie przystoi osobie studiującej filozofię. Nie czuję się zobligowany do żadnych konkretnych zachowań w związku z tym, że ją studiowałem.
Aha i jaka prawda? Nie mam pojęcia o jakiej prawdzie mówisz. Z takich dyskusji można owszem wynieść jakieś świeże spojrzenie, nawet przekonać się do czegoś, ale nie mów mi o żadnej prawdzie, bo zupełnie nic mi to słowo nie mówi.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

OTO POLSKA
#1911 2013-03-01, 17:42(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 17:47)
Mieszkam na wsi, ale uczę się w niezbyt dużym mieście (Bełchatów). Mogę powiedzieć, że moi kumple ze wsi, mimo że często nie są zbyt lotni intelektualnie, często są dużo uczciwsi niż moi koledzy z miasta. W większości są bardzo szczerzy i tolerancyjni. Faktycznie, zwykle tematyka rozmów zwykle zamyka się na autach, głośnikach, rolnictwie, pracy, OSP i alkoholu (zapewne przez mniej alternatyw), ale jakoś lepiej, luźniej czuję się w tym gronie.
I co najważniejsze: na wsi zawsze ci pomogą. Nigdy nie miałem problemów z załatwieniem sobie kogoś do pomocy przy robocie. Przykładowo: wiele razy któryś z sąsiadów całkiem za darmo pomagał mi przy wyciąganiu choćby zakopanego ciągnika i nigdy nie był to zbyt duży problem.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

OTO POLSKA
#1912 2013-03-01, 18:06(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 19:43)
Nigdzie nie powiedziałem, że takie debaty są bezsensowne, więc nie wyciągaj czegoś, czego nie powiedziałem i nie przypisuj mi złej woli.
Oparłem się na bezpośrednio na Twoim stwierdzeniu, że:

Nie wiem też, co ma znaczyć zdanie, że takie gadanie nie przystoi osobie studiującej filozofię. Nie czuję się zobligowany do żadnych konkretnych zachowań w związku z tym, że ją studiowałem.
W takim razie nie będziesz miał nic przeciwko lekarzowi, który zabije Ci córkę, ponieważ nie zdiagnozował u niej śmiertelnej choroby, której można byłoby przeciwdziałać, gdyby tylko był trochę bardziej kompetentny? Przecież to, że studiował medycynę nie obliguje go do żadnych konkretnych zachowań. Bądźmy poważni i nie róbmy z siebie idiotów - jeśli się czymś zajmujesz (decydując się na studia - więcej - wiążesz z tym swoją przyszłość) nic dziwnego, że wymaga się od Ciebie odrobiny profesjonalizmu. Jak wyobrażasz sobie Kyromana niewiedzącego czym jest podwójna helisa albo stolarza niepotrafiącego obsługiwać młotka? Chyba że poszedłeś studiować filozofie bez żadnych aspiracji, kompletnie się nią nie interesując, byle tylko "coś sobie wybrać" - w takim razie gratuluje pomysłu na życie i życzę dalszych sukcesów w byciu zaropiałym wrzodem na dupie narodu.

Aha i jaka prawda? Nie mam pojęcia o jakiej prawdzie mówisz. Z takich dyskusji można owszem wynieść jakieś świeże spojrzenie, nawet przekonać się do czegoś, ale nie mów mi o żadnej prawdzie, bo zupełnie nic mi to słowo nie mówi.
Błagam, albo rozmawiamy normalnie albo przy pierwszej lepszej okazji (i w obliczu braku argumentów), uciekamy się do jakiegoś paskudnego i niczemu nie służącemu relatywizmu. Dla mnie prawdą jest np. teoria grawitacji - można ją zmierzyć opierając się na naukowej metodologii i zwykłej obserwacji. Jeśli dla Ciebie teoria grawitacji jest tylko teorią i nie niesie za sobą żadnych obiektywnych prawd, a dyskusje na jej temat można porównać do dyskusji pomiędzy ateistami a wierzącymi, faktycznie nie mamy ze sobą o czym rozmawiać. Po co w ogóle dyskutować na jakikolwiek temat, skoro wszelkie prawdy są niemierzalne i można zredukować je do żenującego stwierdzenia, że każdy ma swoje zdanie.

Po raz kolejny wcinasz się w dyskusje kompletnie nic do niej nie wnosząc - jeśli większość debat na forumie zamierzasz sprowadzać do poziomu zaprezentowanego powyżej, nie dziw się, że użytkownicy reagują w taki sposób. Nic nie drażni mnie bardziej niż osoby robiące cnotę z tego, że nie mają do powiedzenia nic sensownego. Jeden użytkownik forum powiedział kiedyś: zamiast podpierać ścianę na dyskotece i z uczuciem wyższości krytykować jak tańczą inni, dołącz do imprezy i sam pokaż, co potrafisz.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jak wyobrażasz sobie Kyromana niewiedzącego czym jest podwójna helisa
Wszystkiego najlepszego z okazji 60-tych urodzin podwójnej helisy! :D
Chyba że poszedłeś studiować filozofie bez żadnych aspiracji, kompletnie się nią nie interesując, byle tylko "coś sobie wybrać" - w takim razie gratuluje pomysłu na życie i życzę dalszych sukcesów w byciu zaropiałym wrzodem na dupie narodu.
Przecież on już nieraz udowodnił, że się do tego zupełnie nie nadaje.
Jeśli dla Ciebie teoria grawitacji jest tylko teorią
Gwoli ścisłości, w nauce "teoria" jest już mniej więcej równoznaczna z prawdą, więc "tylko teoria" to wciąż to samo :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

OTO POLSKA
#1914 2013-03-01, 20:42(Ostatnia zmiana: 2013-03-01, 20:53)
@Diki
W zasadzie to pomijając niektóre Twoje argumenty, z których wyciągasz niestworzone rzeczy na mój temat, oraz obraźliwy ton, który raczej nie najlepiej o Tobie świadczy, to zgadzam się, wpadłem w skrajny relatywizm, z którym walczę od jakiegoś czasu.

Przecież on już nieraz udowodnił, że się do tego zupełnie nie nadaje.
No i? ;)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
No i uważam, że Dziki nie powinien oczekiwać po Tobie jakiegoś szczególnie wysublimowanego dyskursu.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
No i uważam, że Dziki nie powinien oczekiwać po Tobie jakiegoś szczególnie wysublimowanego dyskursu.
I bardzo dobrze uważasz.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/der-spiegel-berlin-odwolal-niemiecko-rosyjskie-man,1,5446522,wiadomosc.html

Kooperacja między Bundeswehrą i rosyjskimi siłami zbrojnymi trwa od 2006 roku. W Mulinie nad Wołgą niemiecki koncern zbrojeniowy Rheinmetall buduje centrum szkoleniowe z symulatorem przeznaczone do szkolenia w warunkach pola walki. Po oddaniu centrum do użytku będzie się mogło w nim szkolić 30 tys. żołnierzy rocznie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_w_Rapallo
Po podpisaniu oficjalnego układu rozpoczęły się również tajne rozmowy przedstawicieli Reichswehry z przedstawicielami Armii Czerwonej, które doprowadziły do podpisania dnia 11 sierpnia 1922 roku porozumienia o współpracy wojskowej. Jej przedmiotem było zaopatrzenie Armii Czerwonej przez Reichswehrę w broń i amunicję oraz pomoc niemieckich specjalistów i inżynierów wojskowych w rozbudowie przemysłu zbrojeniowego ZSRR[1]. W układzie wojskowym Niemcy zobowiązały się do zaopatrzenia Rosjan w broń, amunicję, rozbudowanie radzieckiego przemysłu zbrojeniowego przez specjalistów niemieckich oraz udzielenie wysokich kredytów na zbrojenia w zamian za udostępnienie Niemcom radzieckich poligonów zlokalizowanych nad rzeką Wołgą i Kamą dla zakazanych traktatem wersalskim rodzajów broni pancernych, lotniczych i gazowych

Czyżby historia chciała się powtórzyć?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A 6 godzin temu to samo pomyślałem czytając to: http://mysl24.pl/spoleczenstwo/536-niemiecka-krzywda.html

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tak abstrahując troszkę od powyższych postów, może założyć jakiś nowy temat, np. "Wiadomości ze świata" czy coś w tym stylu? Zawarte tu treści czasem tylko delikatnie ocierają się o temat Polski.

Elo

0 użytkowników
Do góry