Bitwa 5a - Instrument muzyczny 81261 191

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 9.09.2010 roku

Wyświetleń 81261

Odpowiedzi 191

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg113338#msg113338#msg113338#msg113338 date=1285852839
Macie tutaj filmika, oceniajta.
Przy tworzeniu takiego filmiku radzilbym dodawac jakiekolwiek nieruchome ambientowe swiatlo, wtedy nie ma sytuacji, ze czesc modelu jest calkowicie czarna i niewidoczna. Ale to tylko uwaga na przyszlosc.

Cytat: Wowoz link=topic=11396.msg113373#msg113373#msg113338#msg113338 date=1285864304
Ubrudź to :D
Spierdalaj pan z brudzeniem wszystkiego. Wiele rzeczy, ktore robimy "w branzy", robimy stare, pordzewiale i popsute, ale to nie znaczy, ze tak jest ze wszystkim. Instrumenty muzyczne to raczej cos, o co sie dba, co sie poleruje, lakieruje itd.

Cytat: KolegaZWojska link=topic=11396.msg113374#msg113374#msg113338#msg113338 date=1285864623
a te żłobienia ozdobne tragicznie krzywe (źle zmapowane chyba). Membrana okropna z nieudaną normalką, sznurki... są tu w ogóle jakieś?
Podsumowując - nie.
Zlobienia faktycznie krzywe, ale nie wiem czy w przypadku mapy scietego stozka, jakim jest ta nozka, da sie zrobic cokolwiek lepiej.
Membrana faktycznie nie wyglada naturalnie. Czy w ogole powinna miec silna normalke?
Sznurki faktycznie na diffuse nie wygladaja najlepiej, natomiast na normalce widac, ze jest to calkowicie inny "typ" normalmapy niz te zlobienia na nozce. Ja bym sprobowal wymodelowac ten sznurek w maxie bardzo dokladnie (jeden), z niego wypalic normalke i AO, a wtedy nie byloby problemow z rozmazaniem. Prawdopodobnie.
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg113375#msg113375#msg113338#msg113338 date=1285864834
wydaję mi się, że to wy dajecie tutaj takie straszne ograniczenia techniczne... jak za Gothica...
Czy to jakis zydomasonski sarkazm? Nie rozumiem.

Cytat: Avallach link=topic=11396.msg113384#msg113384#msg113338#msg113338 date=1285868426
Nie ma szans, zmapowałem model do połowy (pierwsze, niezadowalające mnie mapowanie zlikwidowałem) a tekstury nie mam w ogóle.
Jesli moglbys to skonczyc, to nie ma problemu zeby znowu przedluzyc. Nic nas nie goni, bitwa ma uczyc, a nie mozna nauczyc sie niczego na bitwie, ktora jest juz zakonczona :D  Fartuess w takim przypadku rowniez mialby chwile na poprawki.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Tą wiadomość możecie uznać za spam, bo niczego nie obiecuję, ale od dłuższego czasu chciałem się przyłączyć do bitwy i wyskoczyć nagle ze swoim banjo, ale jak dotąd tego nie zrobiłem bo straszną stresówę miałem w ostatnim czasie. Jeśli termin zostanie przedłużony to jest szansa, że się przyłączę.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
ok. już wróciłem. Wszystkie posty (zaczynając od linków z YT) zostały napisane przez piocha. Ogólnie się z nim zgadzam, ale jak napisał coś nie tak, to nie biorę na siebie żadnej odpowiedzialności :D .

@Kyroman
Oświetlenie ambientowe jest, tyle, że na filmiku jest niewidoczne ze względu na słabą jakość (tak samo tekstura sznurków wygląda dość marnie na filmikach, a tak naprawdę nie są takie złe (patrz ostatni screen)

Edit:

Cytat: Kyroman link=topic=11396.msg113447#msg113447#msg113447#msg113447 date=1285954313
Dzialaj pan.

Znaczy co? Termin przedłużony??

Popisuje się ciągle menda jedna...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Termin przedluzony do czasu az zobacze Twoja i Avallacha prace w zadowalajacym stanie :D  Do tego czasu kazdy ma czas zrobic cokolwiek i wystartowac.

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
Fartuess popraw diffuse i specular. Na diffusie na pewno przydałoby się wyostrzenie i jakiś subtelny detal.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
hmm... to co z tą bitwą w końcu? Ja od razu mówię, że poprawek do modelu raczej nie będzie (nie chce mi się, bo to nie jest aż tak konieczne. Ponadto w tej chwili mam inne zajęcia jeśli chodzi o modding)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Można to skończyć, faktycznie nie ma to sensu. Czy Avallach nadal podtrzymuje swoje słowa o końcu października?

Mark Twain

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
ja może osobiście już nagram porządne video do końca października, jeśli bitwa jeszcze będzie trwała :P

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Bitwa 5a - Instrument muzyczny
#130 2010-10-23, 09:53(Ostatnia zmiana: 2010-10-23, 11:54)
Skończyłem już prawie mapowanie i mam w związku z tym pytanie do Kyromana. Otóż jakie wymiary powinna mieć tekstura w proporcjach 1:2 tak aby nie przekroczyć zadanego przez ciebie limitu 0,25 MPix? 256x512 - wykorzystałbym tylko połowę limitu. 512x1024 - dwukrotnie bym go przekroczył :/
W 256x1024 (1:4) wolałbym się nie bawić.

BTW, Marmoset nie widzi na moim modelu kilku tris, a Wings nie posiada opcji odwracania pojedynczych (tylko cały obiekt, zresztą w nim wygląda akurat ok). Ktoś wie co można by z tym zrobić?

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Bitwa miała trwać do końca wrześnie, a trwa do końca Października o ile się nie przedłuży... WTF?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#132 2010-10-23, 17:16(Ostatnia zmiana: 2010-10-23, 17:18)
Na razie jednolite drewno + struny:

/edit: mogłem nie kompresować screenów do jpg używając Painta, teraz to trochę niepodobne :/

Marmoset pokazuje w kilku miejscach ultra dziwne załamania światła nieraz w poprzek krawędzi, mimo że na modelu ani UV nic tam nie ma 0.o

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
nie podoba mi sie to drewno :D

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak zwykle Wojtuś się doczepia do czegoś :D
Ale racja, drewno dziwne.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

#135 2010-10-23, 19:09(Ostatnia zmiana: 2010-10-23, 19:20)
Stradivarius to raczej nie będzie bo drewno takie jakby zbyt sękate. Do takich skrzypiec raczej dobiera się odpowiednie dechy. Te natomiast wyglądają jakby były wyrwane ze schodów jednej z wielu takich wrocławskich kamienic, które pamiętają jeszcze czasy jak po nich hitler żydów pędził.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Fakt, drewno okropne i coś Ci mapowanie na bokach nie wyszło

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
podpisuję się pod wami w sprawie drewna :) . Drewno pod takie tekstury zrobiłbym w PSie w taki sposób: Warstwa czystego koloru i na to overlay tekstury źródłowej drewna na jakieś 10-20%. Tak, żeby to drewno nie było zbyt wyraźne.

No i potem jakiś specular i cubemapa (odbicia od lakieru)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#138 2010-10-24, 14:07(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 15:51)
Drewno będę robił w takim razie całkiem od nowa, postawię bardziej na "syntetyczne" niż ze zdjęć. Cubemapy niestety nie zrobię bo Marmoset nie obsłuży, jedynie bardzo wyraźny specular.

//edit: nowe drewno:

Mix kilku różnych gatunków z nałożonym szumem rozciągniętym w pionie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#139 2010-10-24, 15:51(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 15:53)

Dodam iż z wymienionego wcześniej powodu korzystam tylko z połowu limitu rozmiaru tekstury.

Struny na pierwszym screenie wyglądają jak sznurówki gdyż zapomniałem włączyć kanału alfa w rendererze.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry