Dzień Screena 2010 - Wnioski 45963 78

O temacie

Autor

Zaczęty 31.08.2010 roku

Wyświetleń 45963

Odpowiedzi 78

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Dzień Screena 2010 - Wnioski
#20 2010-09-01, 16:15(Ostatnia zmiana: 2010-09-01, 16:43)
Ok, mam nieoficjalne wyniki :P

Z moich obliczeń wynika, że:
- najlepszym modem do Gothica jest Rzeka (5.47), a na podium są jeszcze Sieć (5.20) i Złote Wrota (5.13)
- najlepszym "nie gothicowym" modem jest The Awakening (5.38), a na podium Rozdroża (5.35) i Miłość Wystarczy Że Jest (4.94)

Mam nadzieję, że się zbytnio nie pomyliłem, a jeśli się pomyliłem, to przepraszam.

Jeśli ktoś lubi tabelki i chce wiedzieć, jak kto głosował i jak wypadła reszta, oto wyniki:
Dzień Screena 2010 - wyniki.pdf

Edycja
Tak, nudziło mi się :D

Edycja 2
Poprawiłem odnośnik do nowej wersji. Poprzednia miała pewne wady. I sorry za czytelność :P

Edycja 3
Poprawiłem już czytelność. Link zaaktualizowany.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
propsy

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Poprawiłem czytelność: http://www.sendspace.com/file/36zzxn Teraz ładnie można pooglądać.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#23 2010-09-01, 17:17(Ostatnia zmiana: 2010-09-01, 17:20)
Szacunek dla ciebie :D
Narobiłeś się przy tym :]

Czyli wygląda na to że mamy zwycięzców.
Avallach, ogłoś wyniki xD

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#24 2010-09-01, 18:10(Ostatnia zmiana: 2010-09-03, 06:19)
Po pierwsze, trzeba odliczyć głosy 1 i 6 które nie zostały w żaden sposób potwierdzone ani uzasadnione w postach. Powody pisałem już wielokrotnie. Po drugie, trzeba bardzo dokładnie zwalidować wyniki moda Rozdroża, z góry proponowałbym całkowicie odliczyć głosy:
Mooris, Laufes, PiterPB, Sebii, Srogyy, Tryb, Tuszu.
Jeśli ktoś jest ciekaw dlaczego, proszę spojrzeć na jakie mody głosowali (TYLKO na Rozdroża) i jakie oceny dawali (TYLKO 6). Co do niektórych z nich miałem z różnych powodów podejrzenia że są to osoby ściągnięte specjalnie do zagłosowania na tą grupę/multikonta przedstawicieli pewnych teamów związanych z Wiedźminem (nie będę pisał jakich żeby nikogo nie oskarżać bez dowodów ;p ) a o dowody ciężko bo mają zmienne IP i mam tylko wspólne zakresy.

Sytuacje że jakaś osoba głosuje TYLKO na jeden team, daje mu 6 i nic nie uzasadnia, zdarzały się tez i w innych grupach, ale w przypadkach prawie wszystkich modów były to po jedna - góra 3 osoby (można założyć jako przypadek. Wyraźne różnice są tylko w przypadku modów Rozdroża (tu były też inne głosy na temat nieuczciwości głosowania):
Mooris, Laufes, PiterPB, Sebii, Srogyy, Tryb, Tuszu
i Wielka Wojna:
damdan, darlenit, Gamer, GoferGeass, JaszczurPotegi, Radius
(Radiusa częściowo rozumiem, chociaż szkoda że zagłosował tylko na swój mod. Rozumiem że jak się głosuje na wszystkie to nie ma powodu nie głosować na własny, ale TYLKO na niego?).

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Po pierwsze, trzeba odliczyć głosy 1 i 6 które nie zostały w żaden sposób potwierdzone ani uzasadnione w postach.
Wiesz, że tego trochę jest. Będziesz sprawdzał czy każdy skrajny głos ma uzasadnienie? Kilka godzin temu zamknąłem tematy, aby nie przybywało głosów w ankietach, więc potwierdzeń, a raczej uzasadnień głosów nie dostaniesz. Czy te nie potwierdzone po prostu usuniesz? Czy masz zamiar się bawić w detektywa i każdego pytać dlaczego tak głosował, a nie inaczej?

Poza tym jeśli będziesz rozpatrzał ważność głosów, to mam nadzieję, że osobno głosy na mody do Gothica, a osobno na pozostałe mody.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zwyczajnie sprawdzę każdy głos na 1 i 6 w modach z "podium", w innych chyba nie warto. Od razu policzę ile ich w ogóle jest w stosunku do innych głosów żeby potwierdzić/obalić moją teorię o bezsensie tego typu głosowania.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
'Laufes' dał uczciwy głos na Rozdroża. Wiem, bo go znam, to solista.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Będzie oficjalne ogłoszenie wyników? Pytam bo już sobie przygotowałem avatar na tą okazję.

Tuszu

Tuszu

Użytkownicy
posty1
  • Użytkownicy
Obiecuję poprawić się na kolejnym evencie. :pokerface:

I zgadzam się z postulatami Thoro na pierwszej stronie.

"Sprytna osoba rozwiązuje problem. Mądra ich unika." - Albert Einstein

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Po pierwsze mam nadzieję, że dawne kłótnie zostały zapomniane, i mnie nie opierdolicie, że się wtrącam.

Cytat: Avallach link=topic=11328.msg110049#msg110049#msg110049#msg110049 date=1283269068
Jeśli system oceny rzeczywiście był wyważony i obiektywny, powinna być to około 1/6. Jednak jestem niemal pewien że było to dużo więcej.

Tak naprawdę to powinny wynosić dużo mniej. Głosy na środkowe oceny (3,4) powinny wynosić ok. 40%. Jakby coś to http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny :)

Po drugie:
Cytat: Avallach#msg110049#msg110049#msg110049#msg110049 date=1283269068
Jeśli system oceny rzeczywiście był wyważony i obiektywny, powinna być to około 1/6. Jednak jestem niemal pewien że było to dużo więcej.

Tak naprawdę to powinny wynosić dużo mniej. Głosy na środkowe oceny (3,4) powinny wynosić ok. 40%. Jakby coś to http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny :)

Po drugie:
Cytat: Avallach
(Radiusa częściowo rozumiem, chociaż szkoda że zagłosował tylko na swój mod. Rozumiem że jak się głosuje na wszystkie to nie ma powodu nie głosować na własny, ale TYLKO na niego?).
Za to akurat przepraszam, robiłem coś innego i przyszedłem tu z linka na naszym forum, zagłosowałem, i obiecałem sobie wrócić i obejrzeć inne mody i również zagłosować, niestety zapomniałem  :( xP

Ogólnie to uważam, że Dzień Screena jest dobry, mimo, że w zeszłym roku w ogóle o nim nie słyszałem lol. No, niestety, akurat Maximusowi się spierdolił Gothic w fatalnym momencie, no i nie mieliśmy poprzednich doświadczeń, nie wiedzieliśmy, jaki typ screenów powinno się dawać. No cóż, będziemy wiedzieli za rok :) . Ja nie mogłem zrobić żadnych, bo od paru miesięcy nie mam moda na kompie, na razie pracuję nad czymś innym w teamie :P. A Xardas, jak to Xardas, albo nie miał czasu, internetu, albo by zrobił na podobnym poziomie i w podobnym stylu jak te co zostały opieprzone.

Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze co do systemu głosowania, to myślę, że jedynym (chyba, że IPB ma taki mod do ankiet, w co jednak wątpię) sposobem na uzyskanie wyników które są zbalansowane i obejmują wszystkie mody, to osobny skrpt (np. PHP) który oczywiście wykorzystuje login z forum (w phpBB jest to kwestia paru linii, myślę, że z IPB jest podobnie) który wyglądałby mniej więcej tak:
http://thedragonmasters.net/dzienscreenatest.html

Oczywiście byłby w kolorach TM, cały ładny, pasujący, z bajerami jak np losowa kolejność modów dla sprawiedliwości itp. Ale generalny sposób działania taki sam. To co dałem to oczywiście w 2 minuty napisane, nie ma żadnej funkcjonalości, jest tylko po to, żeby zilustrować pomysł.

Jedna wada takiego rozwiązania to to, że nie ma wtedy dyskusji w tym samym temacie, ale jest to też zaleta, po pierwsze jest czyściej i sprawniej, po drugie opinie innych użytkowników w mniejszym stopniu oddziałują na głos danego.

Formularz nie wysyłałby się, gdy wszystkie mody nie otrzymały oceny. Jak coś to mógłbym pomóc takie coś zrobić, no chyba że Radius ze złego TDM jest zły, nie do zaufania itp żeby coś dla TM robić xD

Tak BTW, to jeśli ktoś by chciał wiedzieć, to nie jestem już smarkatym gówniarzem jak w moich dawnych dniach na TM, wtedy miałem 11 lat no :P :L Także moje "kłótnie" np ze Zdunkiem mam nadzieję, że zostaną zapomniane. Co do usuwania krytyki i banowania TM, to przyznaję, że bardzo mi się to nie podoba. Jakby ktoś chciał, to chętnie odbanuję na tdm.net ludzi z TM. Jednak żałuję, że dlatego, że owszem parę lat temu uważaliśmy się za najlepszą grupę, a naprawdę ignorowaliśmy komentarze i i tak robiliśmy, co chcieliśmy (a nie o to chodzi btw? ;)), to terazdalej duża większość (bo nie całość) krytyki ogranicza się do to jest do dupy, to wygląda po prostu dziwnie, etc. Czy naprawdę w naszych screenach nie ma ANI JEDNEJ rzeczy, która się wam podoba? Co do krytyki to negatywna też się przydaje, ale jest duża różnica pomiędzy
To drzewo wygląda nierealistycznie. Tekstury gówniane na zbroi. Co to kurwa miecz czy łyżko-widelec?
a
To drzewo tak dziwnie się wyróżnia, ma jakiś specyficzny kolor. Może powninno być ciemniejsze? Tak naprawdę to ta zbroja by potrzebowała nowych tekstur, szczególnie z tyłu ten kawałek skóry zwierza naprawdę nie pasuje, może na przykład zastąpić go jakimś zwykłym materiałem? Ten miecz to albo potrzebuje gruntowniej przemiany albo być easter eggiem. Takie miecze byłyby po prostu nieefektywne i niepraktyczne.

Tak więc mam nadzieję, że kłótnia pomiędzy TM a TDM jest zakończona, tym razem naprawdę.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#31 2010-09-03, 20:09(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:25)
fdgdfgdf

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Tak było niestety na początku, przez co niestety zmniejszona była frekwencje, ponieważ sporej części osób zwyczajnie nie chciało oglądać się wszystkich tematów. Dodatkowo osoby chcące ocenić te tematy, które obejrzały, dawały screenom, które obejrzane nie zostały, oceny z dupy wzięte, bo zwyczajnie chcą po prostu przejść formularz.
Z obecną mentalnością nie ma idealnego systemu.

A co gdyby oceny były od -2 do 2, a tylko przy 0, które tak jakby nie wpływało na wyniki, nie trzeba by było uzasadniać odpowiedzi? A np po kliknięciu nazwy moda wyskakiwało by okienko ze screenami, tak by nie trzeba było latać po stronie i pamiętać które screeny do którego moda były xP No niestety, trzeba mieć kompromis pomiędzy frekwencją, a dokładnością wyników.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#33 2010-09-03, 20:32(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:26)
.,.

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Myślę, że po prostu trzeba przetestować różne opcje, nie ma innego wyjścia :( Może np robić DS 2 razy w roku? Czy to już byłoby za dużo?

BTW wszyscy ci, których Xardas zbanował na tdm.net są odbanowani, to chyba byli Thoro Zdunek Wierzba i Angar o ile dobrze pamiętam. I przepraszam za to również.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#35 2010-09-03, 20:59(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:26)
./,

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Jeszcze taka kwestia, że Dzień Screena jest o dowolnej tematyce, temu jak ktoś pokaże screenm, gdzie akurat jest zachód słońca, to wypadnie znacznie lepiej niż ten sam screen w środku dnia. Podobnie mają się screeny z mrocznym klimatem. Gdzie jest mgła, ciemność, tajemnica itp. Takie screeny wygrywają przez klimat, uchwycenie jednej chwili w danym momencie, niż przez wygląd świata. Niby to też OK, ale powinna być także kategoria, w której brane by były inne aspekty niż wykadrowana sytuacja.

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Tak, mogłyby być kategorie xP ale rzeczywiście, chyba jakieś nagrody by musiały być żeby się  ludzie mobilizowali :L

Maximus

Maximus

Użytkownicy
posty27
Propsy7
  • Użytkownicy
Nagrody? Nie wiem niby skąd kasę mieli by na to wziąć, chyba, że każda grupa co by chciała wystartować musiała by przelew wysłać 10 zł chociaż, to 20 grup było by 200 zł i można by pierwsze 3 miejsca jakoś nagrodzić (kubek z logiem teamu, miejsca na podium i czego tam jeszcze :) , jakiś materiał do moda czy cokolwiek co nie wymaga dużej kasy, a jest w pewien sposób nagrodą), ale w sumie to też bez sensu, bo cała zabawa to jest raczej zrobienie kilku screenach "przy okazji", a nie szybkie vobowanie, zmienianie tekstur, ustawianie potworów, dodawanie mgły itp. tylko po to by wygrać.

Radius

Radius

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
To był akurat żart z tymi nagrodami lol. Ale może coś w stylu banner na TM czy coś?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry