Dzień Screena 2010 - Wnioski 45960 78

O temacie

Autor

Zaczęty 31.08.2010 roku

Wyświetleń 45960

Odpowiedzi 78

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Dzień Screena 2010 - Wnioski
2010-08-31, 17:12(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 17:16)
DN dobiega końca także myślę, że powoli warto zacząć analizować co jest nie do końca takie jak być powinno. Oto co mi się nie podobało:

Ankiety - takie zamieszanie mieć miejsca nie powinno i chyba każdy się z tym zgodzi.

Punktualność - To jest dla mnie jasne. Absolutnie nie może być tak, że jest wyznaczony termin a pewne grupy dołączają w czasie trwającej już ankiety. Skoro ktoś nie zdążył to jest tylko i wyłącznie jego wina bo czasu było dużo.

Idea - O ile wiem wydarzenie nosi Dzień Screena a nie Dzień Rendera, Dzień Rysunku czy jakikolwiek inny "dzień", gdzie można dawać co popadnie bo czemu by nie. Na jakiej niby podstawie mam ocenić wartość estetyczną moda skoro ktoś pod nos podstawia mi taczki, nieotektsturowane miecze i inne rzeczy, które równie dobrze mogą się pojawić przy każdym innym miejscu a i tak nikt nie dostrzeże różnicy.

Uczciwość - Absolutnym failem jest tu także dodawanie w trakcie dnia screena kolejnych materiałów. Co prawda nieoficjalnie, w formie osobnych postów ale każdy wie że takie coś może zaważyć nad końcową oceną. Trzeba było kurwa posiedzieć nad doborem screenów kilka godzin tak jak w tamtym roku ja a nie dawać co popadnie a tym bardziej to co już wszyscy od dawna znają i później jeszcze dodawać kolejne niby w formie usprawiedliwienia na beznadziejność tych poprzedich. Jest to żenujące.

W przyszłym roku proponuje ograniczyć ilość materiałów przysługujących jednej grupie do pięciu a nawet trzech. Przy tak dużej frekwencji unikniemy niepotrzebnego zamieszania związanego z natłokiem materiału, który w tej całej masie staje się bezwartościowy i nieszczególny uwagi. Może ludzie zaczną szanować i cenić czas innych przykładając uwagę do tego co prezentują a my istotnie doczekamy ciekawych, estetcznych i wartych uwagi screenów a nie zlepków przypadkowych obrazków, renderów czy skanów prosto z edytora.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#1 2010-08-31, 17:17(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 17:19)
suma oddanych głosów na każdą grupę powinna być taka sama, wtedy taki dzień screena były obiektywny a nie polegał na zrzucie kolegów i głosowaniu na jeden projekt. wszystkie występują i wszystkie powinny mieć takie same szanse na wygraną. powinno się obligować do głosowania na wszystkie screeny. jeżeli ktoś się podejmuje głosowania na jeden projekt, powinien uszanować inne grupy i obiektywnie ocenić wszystkie screeny a nie tylko zaprzyjaźnione.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Przyznam, że sam to zlałem. To jedynie pokazuje, że ten system nie jest do końca praktyczny.

sauron
  • Gość
Cytat: Thoro link=topic=11328.msg110039#msg110039#msg110039#msg110039 date=1283268015
Przyznam, że sam to zlałem. To jedynie pokazuje, że ten system nie jest do końca praktyczny.

a to promuje kolesiostwo.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#4 2010-08-31, 17:28(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:25)
l.l.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#5 2010-08-31, 17:29(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 17:30)
Kolesiostwo zawsze będzie. Taka już polska mentalność. Nie widziałeś co było przy wiedźminie? Na wszystkich portalach, pisali na temat wiedźmina, aby głosować na "grę targów" itd. Ja mam to w dupie, ale jak komuś sprawia radość i jest celem samym w sobie to spoko. Ja ani nikt inny z TM nie namawiał, by na nas głosować na poprzednich DN nawet na oficjalnej stronie i w obydwu przypadkach była całkowita deklasacja. Jak widać dobry produkt broni się sam ale rozumiem, że tak to jest jak się nastawia nijakich obrazków że ludzie nawet sami nie wiedzą co o tym myśleć nie mówiąc o jednoznacznej ocenie.

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu
Czyli Ty, Ogrodniku, zawsze jesteś tym przegranym? :lol2:

Moje portfolio

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#7 2010-08-31, 17:37(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 21:26)
Cytat: kazzmir link=topic=11328.msg110037#msg110037#msg110037#msg110037 date=1283267839
powinno się obligować do głosowania na wszystkie screeny
Tak właśnie było w pierwszej ankiecie. Efekt - mniej popularne (a wcale nie gorsze) projekty masowo dostawały jedynki. Ludzie musieli zaznaczyć coś w ankiecie, a że tematu nie chciało im się przeglądać uznawali że gra jest niefajna więc projekt także powinien dostać 1. Nie zmusisz ludzi do przyjrzenia się wszystkim modom i obiektywnej oceny każdego z nich. Jak pokazał pierwszy dzień imprezy, próby przynosiły tylko więcej szkód niż pożytku.

Co do punktualności, w drugim systemie ankiet spóźnialscy sami tracili na ilości głosów.

Jeśli chodzi o ilość głosów oddawanych na poszczególne projekty, nie może być tak że jakiś dostanie jedną szóstkę, a inny 999 szóstek i jedynkę i wygra ten pierwszy bo będzie miał lepszą średnią (oczywiście to celowo przykład skrajny). Uważam że ilość oddanych głosów także w pewnym stopniu świadczy o popularności projektu.
System ankiet powinien być z góry ustalony, teraz już prawie po wszystkim uważam że ten który ostatecznie zastosowano był zdecydowanie lepszy od jednej wspólnej ankiety wyboru czy oceny.
Z drugiej jednak strony wydaje mi się że jeszcze lepsza byłaby ankieta wyboru, nie oceny. Zniwelowałoby to problemy skrajnych głosów, a także popularność modów automatycznie ważyłaby na ich ocenie (byłyby w końcu tylko głosy pozytywne). Dwa problemy rozwiązane jednocześnie, dodatkowo byłoby dużo prościej.
Jednak żeby nie było to gdybanie, proponuję przeliczyć jaką część wszystkich oddanych głosów stanowiły głosy na 6. Jeśli system oceny rzeczywiście był wyważony i obiektywny, powinna być to około 1/6. Jednak jestem niemal pewien że było to dużo więcej.

Co do ilości materiałów - uważam że powinna być nieograniczona. Ktoś kto da za dużo, sam straci bo prawdopodobnie większość głosujących nie przejrzy całości, ale jeśli jest dużo materiałów z projektu to po co to ograniczać?

W sprawie dnia SCREENA. Uważam że ograniczanie się tylko i wyłącznie do zwyczajnych screenów ingame jest bezcelowe, zwłaszcza że prezentowane są projekty w fazach rozwojowych. Jednak o tym będzie decydował przyszłoroczny organizator/koordynator.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#8 2010-08-31, 17:43(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 17:44)
ale jeśli jest dużo materiałów z projektu to po co to ograniczać?

Choćby po to, aby nie pokazywać byle gówna.

W sprawie dnia SCREENA. Uważam że ograniczanie się tylko i wyłącznie do zwyczajnych screenów ingame jest bezcelowe, zwłaszcza że prezentowane są projekty w fazach rozwojowych.

No i co z tego? Czy tak trudno wejść do gry, wykadrować, zrobić ładnego screena i ewentualnie obrobić? Skoro są projekty w fazach rozwojowych to może w ogóle wrzucajmy screeny scryptów, notatników, czego popadnie? Minimum przyzwoitości i rzetelności powinno jednak obowiązywać a jeśli jesteś na tym etapie, że zwyczajnie nie masz do pokazania nic ciekawego to miej o to pretensje wyłącznie do siebie. Nikt nikogo do udziału nie zmusza.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W zasadzie podbijam Thora. Dodam że lepiej byłoby chyba ograniczyć się do jednego dnia, czy po prostu do weekendu, a nie do całego tygodnia. Myślę, że to część problemów może rozwiązać.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#10 2010-08-31, 20:34(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:25)
,.km.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Mi tam wszystko się podobało. :D

Noktis

Noktis

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Uważam że ilość oddanych głosów także w pewnym stopniu świadczy o popularności projektu
Albo ilości osób w Teamie.

Diablo 1 Mod - The Awakening

Diablo 1 Hellfire - Kronika

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1728
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#13 2010-08-31, 23:57(Ostatnia zmiana: 2010-08-31, 23:57)
O ile wiem wydarzenie nosi Dzień Screena a nie Dzień Rendera, Dzień Rysunku czy jakikolwiek inny "dzień", gdzie można dawać co popadnie bo czemu by nie.
Podbijam, skoro to się nazywa "Dzień Screena", to powinno się pokazywać same screeny, a nie rendery, artworki czy inne fanaberie, które bynajmniej nie mają wielkiego związku z samym tematem. Jeśli projekt nie jest nawet na tyle sklejony, by pokazać cokolwiek przykuwającego uwagę w grze, to imo nie ma sensu w ogóle go wystawiać.
A przynajmniej nie na Dzień Screena.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Ja myślę, że pozostawienie decyzji co chce się pokazać w rękach uczestników oraz decyzji co się chce oceniać w rękach głosujących nie było wcale takie złe. Nikt w sumie nikomu nie kazał pokazywać renderów. Każdy sam powinien się domyślić, że docelowym materiałem powinny być screeny.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
Ja dupe Avallachowi zatrułem, zgodzę się - spóźniłem się z materiałami. Mimo tego, bardzo cierpliwie mnie obsłużył, będąc przy tym wyraźnie uprzejmym. Chciałem mu się odwdzięczyć, ale podziękował ślicznie. Spoko Admin :)

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#16 2010-09-01, 11:46(Ostatnia zmiana: 2010-09-01, 11:46)
Cytat: kazzmir link=topic=11328.msg110037#msg110037#msg110037#msg110037 date=1283267839
suma oddanych głosów na każdą grupę powinna być taka sama, wtedy taki dzień screena były obiektywny a nie polegał na zrzucie kolegów i głosowaniu na jeden projekt. wszystkie występują i wszystkie powinny mieć takie same szanse na wygraną. powinno się obligować do głosowania na wszystkie screeny. jeżeli ktoś się podejmuje głosowania na jeden projekt, powinien uszanować inne grupy i obiektywnie ocenić wszystkie screeny a nie tylko zaprzyjaźnione.
Niby tak, ale z drugiej strony zmuszanie kogoś żeby ocenił modyfikacje do gry w którą nawet nie grał i nie wie jak wygąda oryginał, jest dziwne.

Goran

Goran

Użytkownicy
posty168
Propsy39
  • Użytkownicy

Goran

#17 2010-09-01, 15:18(Ostatnia zmiana: 2010-09-01, 15:18)
Oczywiście nie podobał mi się ( myślę, że każdemu) chaos z ankietami. Ankiety powinny być gotowe trochę wcześniej, żeby nie było potem jakichś nieporządanych skutków. Mam też nadzieję, iż w przyszłym roku wypadnie to o wiele lepiej. Wypadałoby podziękować organizatorom za pracę - więc dziękuję.  :ok:  BTW. Kiedy będą wyniki i czy zwycięscy zostaną nagrodzeni?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
BTW. Kiedy będą wyniki i czy zwycięscy zostaną nagrodzeni?

Cudowne Medaliki wręczę osobiście, zaraz po otrzymaniu aktu chrztu.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
W gruncie rzeczy Pan Thoro ma racje jesli chodzi o Dzien Screena jako Screena. To byl raczej jakis ogolny "festiwal" - i bardzo dobrze ze byl. Mozna by po prostu to potraktowac jako impreze ogolnie majaca na celu promocje modow, natomiast sam faktyczny Dzien Screena, z samymi screenami, gdzie zwyciezalby jeden, najlepszy screen, mozna by zorganizowac za jakis czas.

Z drugiej strony pomysl Adanosa z ograniczeniem czasu uwazam za calkowicie nietrafiony - w dzien czy trzy dni niewiele by sie zdazylo wydarzyc, a tak przynajmniej pojawiaja sie jakies dyskusje i zainteresowanie wokol imprezy sie rozkreca.

Jak przedstawia sie sytuacja z iloscia odwiedzin w czasie imprezy?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry