Dyskusja wewnętrzna 58844 188

O temacie

Autor zOrc

Zaczęty 24.07.2010 roku

Wyświetleń 58844

Odpowiedzi 188

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Czy nie chodzi przypadkiem o to co było w czasie pierwszego DS? Czy czegoś nie rozumiem.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dyskusja wewnętrzna
#161 2010-08-19, 14:21(Ostatnia zmiana: 2010-08-19, 14:25)
W dniu screena #1 były 4 osobne subfora. Ja chciałbym wszystko umieścić w jednym, wszystko co dotyczy jednego teamu będzie w jednym temacie, łącznie z ankietą oceniającą go.

Trzeba by się też zastanowić nad sposobem ankietowania lub łączenia róznych:[list=1]
  • osobna ankieta każdego teamu gdzie można wybrać ocenę 1-10, podliczana jest średnia
  • ankieta z listą grup gdzie można wybrać swoich faworytów (także więcej niż 1)
  • ankieta z listą grup gdzie każdy może zaznaczyć tą jedną, która jego zdaniem jest najlepsza.
Osobiście jestem za wersją drugą, ona też wydaje się być najbardziej miarodajna. W tym przypadku ankieta była by jedna, w osobnym temacie. Głosy wyrażone postami proponowałbym liczyć dodatkowo (dodawać do wyniku z sondy) - trudniej wtedy o manipulacje, widać też że użytkownicy rzeczywiście przyjrzeli się danej modyfikacji. Metodę liczenia tylko i wyłącznie postów a nie głosów z ankiet (jak w Bitwach) uważam za przesadzoną.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Dwójka, chociaż wtedy "przegrani" mogą czuć się urażeni. A może zrobić w każdym temacie ocenę modyfikacji i osobno zastosować opcję numer dwa? Myślę, że tak byłoby najlepiej.

Serail, czemu nie widzę żadnego info na tawernie M&B?

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu
Propozycję drugą wolałbym odrzucić. Wybieranie faworytów jest trochę niebezpieczne. Może zdarzyć się tak, że ktoś zagłosuje na wszystkich uczestników albo na większość. Ja jestem za wersją trzecią, gdzie wybiera się tylko jednego kandydata.
V3Q, z tego powodu, że admin jest na wakacjach, a jego redaktor napisał mi tak:
19:21 5488507  
witaj, mógłbym cię prosić o to, byś napisał news o tym, że odbywa się Dzień Screena? Na waszym forum wspominałem o tym. To świetna okazja na to, by wiele projektów zostało pokazanych szerszej publiczności.
20:39 Proud  
mam pisac cos dla kogos
20:40:04 nie znam Cie
20:40:09 nie chce mi sie
20:40:18 nie wiem o czym do mnie rozmawiasz
20:41 5488507  
jesteś newsmanem, a twojemu szefowi - adminowi sajtu spodobała się moja idea promowania modyfikacji.
20:42:04Nie piszesz więc tego dla mnie, a modderów, którzy udzielają się na waszym portalu
20:42:42ja zatem dostarczam ci materiały, a ty jako newsman je kopiujesz i wszyscy są zadowoleni. Nie musisz nic pisać, bo materiały dla mediów przygotowali organizatorzy
20:43 Proud  
nie wiem skad te newsy, a poza tym to chyba jakis oficjalny email powinien nadejsc a nie gg na temat o ktorym nie mam pojecia
20:46 5488507  
boże, nie jesteśmy dwiema ogromnymi redakcjami, zeby zwracać się do siebie per pan, a rozmowy odbywać telefonicznie

Od tej pory się nie odezwał. Admin jest za promowaniem modyfikacji, ale ma z deczka zjebanych ludzi.

Moje portfolio

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Dyskusja wewnętrzna
#164 2010-08-20, 18:18(Ostatnia zmiana: 2010-08-20, 18:20)
Kto tam zatrudnia takich idiotów?

Cytat: V3Q link=topic=10890.msg107749#msg107749#msg107749#msg107749 date=1282240222
A może zrobić w każdym temacie ocenę modyfikacji i osobno zastosować opcję numer dwa? Myślę, że tak byłoby najlepiej.
Dobry plan.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Też (o ile mam tu głos :D ) przychylałbym się do opcji drugiej. Aczkolwiek w lekko zmodyfikowane wersji. Z tego co pamiętam, na Polconie, uczestnicy decydowali o przyznawaniu nagrody im. Zajdla, dostając kartki na których mogli wpisać 3 książki i opowiadania, które ich zdaniem zasługiwały na nagrodę:

1...
2...
3...

Na uwagę w tym systemie zasługiwał fakt, że te utwory, które były wpisane na pozycji pierwszej, były liczone tak jak by dostały nie 1 a bodajże 3 głosy. Z drugiem miejscem podobnie, nie 1 a 2 głosy. Za trzecią pozycję głos liczył się jako jeden. Chociaż nie pamiętam czy podałem odpowiednie liczby, jednak idea takiego głosowania, jest moim zdaniem całkiem uczciwa, bo daje szansę wybrania kilku modyfikacji, które ich zdaniem są dobre, w tym jednej która jest najlepsza. Co wy na to?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
świetne, nix

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy

Luke_Flamesword

Dyskusja wewnętrzna
#167 2010-08-20, 20:12(Ostatnia zmiana: 2010-08-20, 20:21)
To ja bym się posunął nawet dalej i zaproponował coś co myślę, że dosyć mocno by odzwierciedlało atrakcyjność modyfikacji. Generalnie chodzi o to, że w momencie kiedy wybieramy ograniczoną ilość modyfikacji wtedy wyniki oddają dobrze rzeczywistość tylko w przypadku tych górnych pozycji np. jeśli startuje 10 modów, a ja mogę wybrać tylko 3 najlepsze to nie ukaże to mojego stosunku do pozostałych pozycji(gdzie 4 mogłem uznawać za przeciętne, a 3 za totalne gówno a mimo to punktacja potraktowała je tak jakbym ocenił je na równi).

Dlatego jeżeli chcecie mieć dosyć sprawiedliwą listę rankingową WSZYSTKICH modyfikacji to proponuje następujący system. Uczestnicy wybierają w kolejności od najlepszej do najgorszej modyfikacji i dają pełną listę - zakładając że jest 10 do wyboru, pierwsza pozycja dostaje 10 pktów, kolejna 9, itd. Ważne jest jednak, ze istnieje możliwość pominięcia modyfikacji, które uznaliśmy za niewarte uwagi i możemy dać listę np. tylko 2 modyfikacji - wtedy pierwsza też dostaje 10 pktów, druga 9 a cała reszta 0. Jeżeli dany mod nie zainteresował uczestnika na tyle żeby go w ogóle umieścił na swojej liście to widocznie zasłużone jest to 0.

Problemem mogą być zwykłe nooby, które kochają tylko jedną grę i oleją mody z pozostałych mimo, że np. zasługują na uwagę. Wtedy by trzeba jednak nakazać zawsze zrobienie pełnej listy z czym byłoby więcej bawienia się i koniecznością wybierania między mniej złym gównem, a trochę lepszym gównem.

Idealnego systemu nie ma, ale to już Wasz wybór :P

EDIT:
A, shit - nie zauważyłem wcześniejszych propozycji - chyba opcja numer 1 byłaby najlepsza bo pozwala ocenić wszystkich tak jak się ich czuje, bez przymusu ustalania jakieś kolejności(bo jak mi się dwa mody równo podobają to obu mogę wystawić np. po 9)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
wybiorą góra 3 mody i resztę pierdolić będą, wybiorą losowo :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dyskusja wewnętrzna
#169 2010-08-20, 21:27(Ostatnia zmiana: 2010-08-20, 21:29)
Hmm, ja bym obstawał za wersją Fenixa, niestety niewykonalne - w ankiecie albo można zaznaczać jedną pozycję, albo dowolną ilość (można by zrobić trzy ankiety ale to według mnie zdecydowanie przesadne kombinowanie). O tym co V3Q też myślałem, ale trzeba by jakoś rozsądzić które głosowanie jest "wiążące" - a tu by pojawiły się zdecydowane problemy.

Dlatego podtrzymuję moją propozycję nr 2: ankieta z możliwością zagłosowania na te mody które uznało się za godne uwagi (także więcej niż 1). Wątpię żeby komuś chciało się spamować głosując na wszystkie na raz (wtf?), i tak nie zaburzyłoby to w żaden sposób głosowania - po prostu nie wpłynie to na wynik w ogóle. Taki system zarazem zapewni możliwość zagłosowania na wszystkie mody które przypadły do gustu, a od razu automatycznie będzie to czego chciał Fenix - na im mniej modów się zagłosuje, tym dany głos będzie miał większą siłę przebicia (bo nie będzie zwiększał szans innych modów i "średniej").

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Dyskusja wewnętrzna
#170 2010-08-20, 21:55(Ostatnia zmiana: 2010-08-20, 22:05)
Zastanawiałem się dłuższą chwilę nad tym jak powinno to wyglądać aby oceny były jak najbardziej obiektywne, tak by dać szansę również "nie gothicą" na przyzwoity wynik i tylko metoda pierwsza daje taką możliwość z tym że głos powinien być ważny dopiero po zagłosowaniu na wszystkie mody biorące udział, ale jednocześnie powinien też zostać zachowany przejrzysty układ - ocena w temacie projektu. Po zagłosowaniu na wszystkich powinien być jeszcze dostęp do własnej informacji zbiórczej z możliwością korekty. To da warunki najbardziej zbliżone do obiektywnych.
Oczywiście jeśli da radę w ogóle tak zrobić.

Metoda druga sponiewiera mniejsze mody oraz w szczególności GTA.

Co do kwestii technicznych prosiłbym aby do każdego zdjęcia znalazł się też link. Ułatwi to przeglądanie wolniejszym łączą.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dyskusja wewnętrzna
#171 2010-08-21, 11:15(Ostatnia zmiana: 2010-08-21, 11:17)
Nie rozumiem dlaczego głosowanie z dowolną ilością głosów miałoby kogokolwiek sponiewierać. Ponieważ modów do Gothica zgłosiło się dużo więcej niż z innych platform (60% całości) proponuję zrobić zwyczajnie Gothica jako osobną kategorię (także po prostu dlatego że dotąd zarówno forum jak i DS były zorientowane Gothicowo). Co do sponiewierania, już prędzej można powiedzieć że większe szanse na dyskryminację ma już mod do Diablo, nie dość że samotny to jeszcze do dość wiekowej gry.

Uważam, że osobne ocenianie w każdym temacie projektu (a jest ich 20!) jest właśnie NIE przejrzyste i wielu osobom zwyczajnie NIE będzie się chciało skakać kolejo po 20 tematach i w każdym oceniać. Patrzcie choćby na przykład starego systemu oceniania z YT - tam gdzie im się spodoba, walną po 10 (max) a u konkurencji 0/1.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Dyskusja wewnętrzna
#172 2010-08-21, 13:33(Ostatnia zmiana: 2010-08-21, 13:36)
Qrwa! Kto by pomyślał, że to może być takie zagmatwane.
Ja się przychylam. I tak nie uratujemy się przed Ogrodnikiem i jego multi armią :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Spoko. Jako że ktoś inny zajął się organizacją, Penisus nie weźmie udziału w dniu screena.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Uważam, że osobne ocenianie w każdym temacie projektu (a jest ich 20!) jest właśnie NIE przejrzyste i wielu osobom zwyczajnie NIE będzie się chciało skakać kolejo po 20 tematach i w każdym oceniać.

Przecież nie każdy musi głosować na wszystko.
Ja bym to widział tak, że w spólnej ankiecie wybiera się najlepsze wg. któregoś z wyżej wymienionych systemów. Jednakże poza tym żeby każda modyfikacja miała swój temat, gdzie można o niej dyskutować i oceniać, ale to już poza konkursem. Po prostu każdy kto chce może wejść do tematu danej modyfikacji, dowiedzieć się więcej, ocenić, skomentować.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Dyskusja wewnętrzna
#176 2010-08-21, 16:06(Ostatnia zmiana: 2010-08-21, 16:07)
Cytat: V3Q link=topic=10890.msg107926#msg107926#msg107926#msg107926 date=1282399028
Przecież nie każdy musi głosować na wszystko.
Ja bym to widział tak, że w spólnej ankiecie wybiera się najlepsze wg. któregoś z wyżej wymienionych systemów. Jednakże poza tym żeby każda modyfikacja miała swój temat, gdzie można o niej dyskutować i oceniać, ale to już poza konkursem. Po prostu każdy kto chce może wejść do tematu danej modyfikacji, dowiedzieć się więcej, ocenić, skomentować.

O o o! To dobre! Metoda #2 jako podstawa i #1 dla chętnych.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Po to, żeby każda modyfikacja miała "swój kącik", a nie namieszane wszystko w jednym temacie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A może by użyć jakiegoś formularza od Google: http://www.google.com/google-d-s/intl/pl/forms/? Zrobiło by się porządną ankietę, w której by były wszystkie modyfikacje i skalę od 1-5. Co wy na to?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W czym ankieta z możliwością oceny 1-10 będzie lepsza od ankiety z wyborem podoba się-nie podoba?

Będzie sprzyjała tylko "uśrednieniu" i ogólnemu rozmyciu wyników, a uważam że pozwala określić swoje niewiele lepiej od tamtego systemu. Polecam przyjrzeć się przykładowi YouTube. Wcześniej był system oceny ilością gwiazdek, ale nie bez powodu wprowadzono na jego miejsce "Podoba się"/"Nie podoba" :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry