OTO KATOLIZM 99101 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 99101

Odpowiedzi 393

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Kyro a jakiej odpowiedzi chcesz na pytanie dlaczego ktoś wierzy?
OK, Ty czy Dark twierdzicie, że wierzycie, bo daje Wam to poczucie bezpieczeństwa, nadzieję nagrody, przyjaciela który Was wysłucha i tak dalej. OK. Nie tłumaczy to jednak nadal tego, dlaczego Buła się o wszystko obraża, a sam nic konkretnego nie mówi :[

Cytat: shergar link=topic=8192.msg76135#msg76128 date=Dec 30 2009, 01:57 PM\'
1. Szacunek.
No ja również szanuję ludzi którzy mają swoje poglądy i ich bronią, którzy robią coś i wiedzą dlaczego i po co to robią, którzy mają swoje cele, marzenia, pasje, osiągnięcia i tak dalej. Szanuję Ciebie za to, w jaki sposób Ty podchodzisz do tematu (chociażby na przykładzie tego posta), szanuję Fenixa za to w jaki sposób on podchodzi. Szanuję Ciebie za to, że starasz się działać tu i tam (BIT, różnorakie projekty, organizacja o której wspomniałeś), szanuję Fenixa za to co robi chociażby w moddingu, za to że studiuje, za to że da się z nim pogadać. Szanuję Bułę za to, co robi dla tego forum, ale nie szanuję go za jego poglądy, które są tak jakby ich nie było.
Dlatego niedawno założyłem stowarzyszenie pozarządowe w naszej gminie.
I bardzo dobrze. Również staram się udzielać społecznie. W tamtym roku szkolnym pracowałem jako wolontariusz z dziećmi, próbowałem w szkole organizować różne akcje, rozwijać zainteresowania wśród kumpli (w drugim semestrze przeprowadziłem kilkanaście lekcji, głównie na fizyce). W tym roku poświęciłem sporo nerwów i czasu na przywrócenie nieużywanych od wielu lat mikroskopów do codziennego użytku, niestety przez biurokrację i zwykłą zawiść między nauczycielami niektóre sprawy załatwia się miesiącami. Ale, kurna, warto.
Sorry za tą małą dygresję.
Nie sorruj bo to akurat mnie interesuje i chętnie o tym pogadam :/
Każdy w coś tam wierzy jakby tego nie nazwał
Faktycznie. W gruncie rzeczy jedną z niewielu rzeczy, w jakie wierzę bez konkretnego dowodu (ale z wieloma konkretnymi przesłankami) jest życie pozaziemskie. Sam przyznasz, że biorąc pod uwagę rozmiary Wszechświata, jest praktycznie pewne, że rozwinęło się w wielu miejscach, ale... ale co jeśli jednak nie? Byłoby mi po prostu przykro żyć w przeświadczeniu, że żyjemy całkowicie sami i nigdy nie spotkamy nikogo "odmiennego". Tak więc faktycznie, w tej kwestii wkrada się zwykła nadzieja, nadzieja, której nie sposób odrzucić.
Poszedłem do niego do piwnicy na pieniek i pech chciał, że akurat miał dwóch pacjentów. Okazało się, że to matka z nastoletnim synem była. Nie miałem pojęcia, że Orzech jest tez egzorcystą i właśnie po to matka przywlokła synalka.
Możliwe że już o tym kiedyś mówiłem, ale również byłem kiedyś u egzorcysty, niby nawet o międzynarodowej sławie, na jakichś tam rekolekcjach. Gdy rozmawialiśmy w cztery oczy, powiedziałem mu wprost, że prowadzi to "do dupy". Powiedział że faktycznie i że będzie musiał to zmienić. Chyba się tam znowu przejadę żeby zobaczyć czy cokolwiek się zmieniło. Byłem u niego w listopadzie 2007, a więc jeszcze w czasie, gdy byłem "nie wiadomo czym" i nawet nie miałem żadnych naukowych podstaw do ateizmu, byłem raczej agnostykiem.
I jakoś nie odczuwam potrzeby, żeby sprawdzać czy może to był błąd lekarski, jakieś tajemne mikstury, czy księżyc akurat stał w nowiu. Mi to wystarcza, życie jest za krótkie, żeby dociekać swoich racji, prawdy, wiedzy, w każdym jego aspekcie.
A co, jeśli zbadanie takiego zagadnienia pozwoliłoby uleczyć także inne osoby? Czy nie byłoby to dobre moralnie? Czy nie byłoby satysfakcjonujące? Ja chcę to robić w życiu, a nuż komuś pomogę, kogoś uratuję, a nuż uczynię świat odrobinkę lepszym i przyjaźniejszym dla życia. Negowanie potrzeby dociekania prawdy i badań rzeczywistości jest zbrodnią przeciwko ludzkości! :/

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#201 2009-12-30, 14:44(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 14:48)
Ja osobiście wierzę w istotę boską, tylko podobnie jak Shergar odrzucam wszelkie formy kultu, czy "święte prawdy" które opracowali starożytni geniusze jakże przewyższający nas wiedzą o czymkolwiek (nie twierdzę przy tym że wszystkie są bezwartościowe). Nie wierzę w to, że Bóg ingeruje w życie świata czy wymaga od nas konkretnego zachowania. Co do życia pośmiertnego nie widzę żadnych przesłanek aby takowe miało istnieć, jednak jako jeden z tych tematów które same w sobie są niemożliwe do przedyskutowania za pomocą racjonalnych argumentów, odsuwam to po prostu na bok. Jasne że chciałbym aby istniało, ale wątpię w to.

Nie wierzę w to wszystko, bo jedyną przesłanką że rzeczywistość jest taka jak opisuje ją religia, są twierdzenia samych wierzących.

A przyjrzyjcie się skąd się wzięły, przynajmniej jeśli chodzi o katolicyzm - wywodzą się z tego co wymyśliła grupa nomadów wędrująca wiele tysięcy lat temu po Palestynie, która rozrosła się w pokaźny lud i stopniowo wchłaniała elementy religii narodów wśród których żyła (tak jak to się działo z chrześcijaństwem i ma miejsce w łagodniejszej formie do dziś, choć teraz w się to nazywa ekumenizm). Rozwijała się przez tysiąclecia, budowana przez charyzmatyczne osobowości, które miały różne cele i poglądy, czasem wierzyły czasem dążyły do własnych celów, a wszyscy starali się to na siłę zbić w całość (no i teraz Żydzi mają dziesiątki czy nawet setki ścisłych przepisów religijnych dotyczących najbardziej trywialnych aspektów życia). Raz byli na wozie, raz pod wozem, zawsze znajdował się ktoś kto objął nad nimi przywództwo i wyciągał z kłopotów. Kiedy dostali się pod rzymskie panowanie, wszyscy nie zastanawiali się czy przyjdzie wybawca, tylko kiedy wreszcie się zjawi. Było wielu którzy byli łasi na władzę, wielu próbowało przekonać lud do swoich zamierzeń. Warto zauważyć że wtedy jeszcze nikt nie utożsamiał Mesjasza z synem bożym, a jedynie bożym, natchnionym wysłannikiem który obejmie nad narodem przywództwo i wybawi go jak niegdyś Mojżesz i inni. W końcu pojawił się Jezus, syn cieśli, sam kształcony w tym zawodzie. Początkowo był gorliwym uczniem Jana Chrzciciela, ale nie podobała mu się surowość życia i asceza przez niego głoszona, wiedział że lud też na to nie pójdzie. Ogłosił więc własną bardziej liberalną, a zarazem opartą na wzajemnym miłowaniu i wspieraniu się wersję nauk, zaś w przemyślany sposób nie odrzucił Jana Chrzciciela, a jedynie delikatnie, po cichu zdegradował go do jedynie roli "herolda" ogłaszającego jego nadejście. Nie wiadomo co właściwie chciał osiągnąć w sprawie rzymskiej okupacji, zanim zgromadził wokół siebie wystarczająco dużą liczbę ludzi został skazany na śmierć, przy czym zarówno kapłani żydowscy jak i rzymianie bali się że zagarnie on władzę którą sprawowali - i świecką i duchową. Po jego śmierci pojawiło się wiele osób których urzekły jego poglądy, zaczęły dopasowywać je do własnych wizji i szerzyć po świecie. Kiedy władze Imperium dostrzegły że zyskują naprawdę duże poparcie, postanowiły że nie będą z tym walczyć, ale dadzą się ponieść fali i jeszcze spróbują podporządkować ją swoim celom politycznym. Chrześcijaństwo zostało religią panującą, Konstantyn który przecież nie był osobą duchowną (no właściwie był kapłanem boga Słońca, ale z tym skończył) miał decydujące zdanie w procesie kompletowania politycznie poprawnego kanonu świętych ksiąg. To był już koniec większej części kształtowania się chrześcijaństwa, można by jeszcze wspomnieć o co niektórych papieżach, którzy... Zresztą, kto chce, niech się dokształca we własnym zakresie, i tak już za dużo napisałem żeby komuś się chciało czytać :[

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie. Jeśli i tak niczego nie umiesz udowodnić, nie umiesz powiedzieć dlaczego wierzysz i po co, a jednocześnie cały czas wzbraniasz się od jakiejkolwiek zmiany w myśleniu i uważasz, że lepiej żyć oszukując siebie samego, to po prostu nie dziw się że dla mnie, jako dla człowieka ze światopoglądem typowo naukowym, wydaje się to zwyczajnie śmieszne i niepoważne i że w żaden sposób nic nie obliguje mnie bym to szanował. Gdyby Twój światopogląd był w jakiś sposób ugruntowany, to owszem, mógłbym to szanować, ale jeśli Ty się zachowujesz jak obrażone dziecko w przedszkolu, to niestety - nie ma tu czego tolerować.
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Pytam, czego oczekujesz. Bo czegoś musisz oczekiwać, skoro masz do mnie żal że uciekam od dyskusji. A decyzję czy oszukuję siebie, pozostaw mnie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Oczekuję, że albo się ode mnie odczepisz i przestaniesz nazywać mnie idiotą (co mam nadzieję już zrobiłeś), albo udowodnisz mi, że faktycznie masz w tej kwestii rację. Drugiego nie jesteś w stanie wykonać? No to pozostaje Ci pierwsze.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
Ej wiecie, że można sobie znaleźć dziewczynę?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Kto to mówi  :[

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Ja uznaje teorię ewolucji, z tą różnicą że uważam że ponad wszystkim stoi Bóg. Historia o stworzeniu świata w 7 dni jest przenośnią, tak jak to że pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa. Ale moim zdaniem myślenie że pochodzi się właśnie od Ewusi i Adasia, jest ciekawsze niż to że pochodzimy od jakiejś bezkształtnej Ameby :[
I jeśli miałbym stworzyć drzewo genealogiczne swojej rodziny od samego początku, to wolałbym na samej górze umieścić Ewe której nie było, niż praprapraprapraprapraprapra babcie Amebową czy innego orangutana :/

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#207 2009-12-30, 15:33(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 15:35)
Zimno, w domu siedzi, a mi się nie chce zapieprzać.  :[

le moim zdaniem myślenie że pochodzi się właśnie od Ewusi i Adasia, jest ciekawsze niż to że pochodzimy od jakiejś bezkształtnej Ameby
Ciekawsze nie znaczy prawdziwsze.

Gothix

Gothix

Użytkownicy
posty55
Propsy1
  • Użytkownicy
Kyro, nawet ja mam swoje zdanie?

Nie mam chęci po prostu prowadzić tej bezsensownej dyskusji, bo ciebie i tak chyba nic nie przekona.

Ja po prostu widziałem i czułem tyle rzeczy, że byłbym idiotą jeśli bym twierdził że Boga nie ma.

I koniec mojego udzielania sie w tym temacie.

Team: Level Desinger

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale moim zdaniem myślenie że pochodzi się właśnie od Ewusi i Adasia, jest ciekawsze niż to że pochodzimy od jakiejś bezkształtnej Ameby :[
Jak powiedział Duo, przedkładanie ciekawości/fajności nad prawdziwość jest bezsensowne. Jak to powiedział Asimov o mistycyzmie: "Kiedy ktoś dostaje fałszywy towar, patrzy na niego - jest ładny, lśniący i opisany złotymi literami, i dopóki nie musi nic z nim robić, czuje się bogaty posiadając go i patrząc na niego. Ale to żadna wymówka - nadal posiada fałszywy towar."

Cytat: Gothix link=topic=8192.msg76165#msg76163 date=Dec 30 2009, 03:34 PM\'
Ja po prostu widziałem i czułem tyle rzeczy, że byłbym idiotą jeśli bym twierdził że Boga nie ma.
Jeśli widziałeś cokolwiek takiego, to nam to udowodnij, a nie powtarzaj w kółko że to istnieje. Mówiłem: zdjęcia, nagrania, historie choroby, referencje, nazwiska, świadkowie. Masz coś takiego? Nie masz.

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#210 2009-12-30, 16:49(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 16:50)
Oczekuję, że albo się ode mnie odczepisz i przestaniesz nazywać mnie idiotą (co mam nadzieję już zrobiłeś), albo udowodnisz mi, że faktycznie masz w tej kwestii rację. Drugiego nie jesteś w stanie wykonać? No to pozostaje Ci pierwsze.
Nie przestanę. I po raz setny powtarzam ci, że nie nazywam cię idiotą ze względu na poglądy jakie uznajesz.
Poza tym, sam powiedziałeś że szacunek jest zbędny. Zaprzeczysz?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No to i ja nie przestanę pisać swoich prawd objawionych we wszystkich tematach na tym forum, jak to robiłem do tej pory. Możemy się tak umówić? :[

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#212 2009-12-30, 17:42(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 17:49)
Wszystkich, powiadasz?
Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić. Nie chcę żeby forum ucierpiało przez twoją chęć poczucia się wyższym.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
A nie można się dogadać? Nie ma sensu się przekonywać, lepiej obiektywnie przedstawić swoje argumenty i nie drążyć tematu, szczególnie przekonywanie się "na siłę" jest pozbawione sensu, bo najczęściej wywołuje przeciwny efekt.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wszystkich, powiadasz?
Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić. Nie chcę żeby forum ucierpiało przez twoją chęć poczucia się wyższym.
Czuję, że nie załapałeś ironii :D  Wcześniej pisałeś, że ja wtykam swoje racje wszędzie na forum, podczas gdy tematy związane z ateizmem są dwa i tylko w nich piszę :lol2:

Cytat: shergar link=topic=8192.msg76183#msg76181 date=Dec 30 2009, 05:53 PM\'
A nie można się dogadać? Nie ma sensu się przekonywać, lepiej obiektywnie przedstawić swoje argumenty i nie drążyć tematu, szczególnie przekonywanie się "na siłę" jest pozbawione sensu, bo najczęściej wywołuje przeciwny efekt.
Sher, my o przedstawianiu argumentów rozmawiamy od dłuższego czasu, Buła już stwierdził że nie będzie przedstawiał argumentów bo wiara nie wymaga dowodów a jemu ta dyskusja wisi.

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak. No to za kończmy ten temat.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#216 2009-12-30, 18:08(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 18:10)
No to go zamknij i zakończmy na tym "dyskusję".
@DOWN :
Właściwie to racja.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No to go zamknij i zakończmy na tym "dyskusję".
Nie, czemu? "Zakończony temat" to zakończony temat między mną a Bułą. A tutaj możemy sobie nadal dyskutować. Bo co, Buła nie miał argumentów, nie chciało mu się rzeczowo odpowiedzieć, to teraz ja, Ty, Thoro, Avallach, Fenix, Adanos i parę innych osób już sobie nie może porozmawiać?

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#218 2009-12-30, 18:15(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 18:16)
No, ok.
Gadajcie sobie. Elo.
Życzę powodzenia i dalszych sukcesów.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry