OTO KATOLIZM 101681 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 101681

Odpowiedzi 393

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
Kto to mówi  :lol2:

Ja, a bo co? :D

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Może Kyro ma coś ciekawego do powiedzenia?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Co byś chciał usłyszeć?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Opowiedz nam o sobie  :lol2:   :D   :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co sądzicie o zakładzie Pascala? Chodzi mi w zasadzie o rozpatrzenie przypadku, gdy założymy lub nie istnienie chrześcijańskiego Boga.

Czy osoby, które nie uważają się za katolików/chrześcijan nie wierzą w Boga kreowanego przez chrześcijan czy w żadną istotę boską?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co sądzicie o zakładzie Pascala? Chodzi mi w zasadzie o rozpatrzenie przypadku, gdy założymy lub nie istnienie chrześcijańskiego Boga.
Zakłada Pascala opiera się na błędnym założeniu, że oba przypadki są równie prawdopodobne oraz że istnieją tylko dwa przypadki.

Po pierwsze, wcale nie jest tak że prawdopodobieństwo istnienia boga wynosi 50% i prawdopodobieństwo jego nieistnienia również 50%. Różni ludzie mogą określać różne prawdopodobieństwa, i tak ktoś, kto od dzieciństwa był indoktrynowany i kto nie poznał żadnej alternatywy, będzie uważał że szanse na istnienie są większe niż 50%, natomiast chociażby ktoś taki jak ja, po przeanalizowaniu nauki w różnych aspektach (fizyka, biologia, antropologia itd.) zaniży to prawdopodobieństwo praktycznie do 0. Wartość jest tutaj całkowicie arbitralna, dla jednych zakład Pascala może wydać się sensowny, dla innych nie. Prawda (czyli faktycznie prawdopodobieństwo) jest jednak tylko jedna i nie zależy wcale od tego, czy ktoś chce by tak było, czy nie.

No i drugie błędne założenie - Pascal rozpatrzył tylko dwa przypadki. Przypuśćmy, że OK - jest fifty-fifty. "Niewiara" jest tutaj jako całość - żaden bóg nie istnieje i mamy spokój, możemy żyć według własnych, ludzkich zasad. "Boskie" 50% możemy natomiast podzielić na 25% - bóg nie chce, żebyśmy kogokolwiek zabijali, i 25% - bóg chce, żebyśmy zabijali niewiernych. Każde z tych 25% dzielimy znowu na pół: bóg chce, żebyśmy nie jedli mięsa albo bóg chce, żebyśmy je jedli. Za każde nieposłuszeństwo czeka nas kara. Mamy więc 12,5% szans, że bóg chce, abyśmy nie zabijali i nie jedli mięsa, 12,5%, że chce, abyśmy zabijali i nie jedli mięsa, 12,%, że chce, abyśmy nie zabijali i jedli mięso, 12,5%, że chce, abyśmy zabijali i jedli mięso oraz cały czas 50%, że w ogóle nie istnieje. Mamy więc w przypadku wiary zaledwie 12,5% szans, że dostaniemy cokolwiek (zmarnowane życie się nie liczy, to jest jeden z warunków zakładu), a w przypadku niewiary tak czy siak mamy zapewnione swoje własne, "ziemskie", "doczesne" życie. Oczywiście podałem tutaj tylko dwa warunki, a można je mnożyć w nieskończoność, a więc prawdopodobieństwo że trafi się na akurat tego boga nie wynosi już 50%, 25% ani nawet 12,5%, ale spada drastycznie i nieuchronnie zmierza do 0.

Tak czy siak z obu powodów zakład Pascala nie ma racji bytu. Na Wikipedii jest to całkiem dobrze wyjaśnione.

Czy osoby, które nie uważają się za katolików/chrześcijan nie wierzą w Boga kreowanego przez chrześcijan czy w żadną istotę boską?
W Żadną Głupią Istotę.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: Kyroman link=topic=8192.msg76412#msg76412 date=Jan 1 2010, 01:17 AM\'
W Żadną Głupią Istotę.
Niekoniecznie, jak już wspominałem katolikiem nie jestem na pewno, ani w ogóle teistą, a jednak wierzę w to że poza granicami świata egzystuje jakaś istota która zainicjowała to wszystko, i nie ma tu żadnych sprzeczności.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

OTO KATOLIZM
#227 2010-01-01, 13:17(Ostatnia zmiana: 2010-01-01, 13:18)
w żadną istotę boską
vs
W Żadną Głupią Istotę.

Kyro argument to jedno, a obrażenia czyjejś wiary to drugie. No chyba, że to było celowe, albo zawoalowana ironia/cynizm/etc. co i tak nie zmienia faktu, że takie uwagi są niepotrzebne. Można dowieść swoich racji bez obrażania innych.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
kurwa dajcie sobie siana :)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kyro argument to jedno, a obrażenia czyjejś wiary to drugie. No chyba, że to było celowe
No pomyśl. Przez dobry rok byłem Żadną Głupią Iskrą i Żadną Głupią Spółgłoską. To oczywiste, że był to zwykły zabieg "poetycki". A tak poza tym, to Thoro ostatnio, też w tym temacie, użył sformułowania Żadna Głupia Gwiazda (dokładnie w tym samym celu co ja) i jakoś do niego się nie przyczepiłeś:
http://themodders.org/index.php?s=&sho...ost&p=75065

Co nie zmienia faktu, że koncepcja takiej istoty wydaje mi się głupia, niezależnie od tego, ile osób w to wierzy i jak ważne to dla nich jest. Bo co to ma do rzeczy?

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

OTO KATOLIZM
#230 2010-01-01, 16:20(Ostatnia zmiana: 2010-01-01, 16:21)
Hmm... Zauważyłem, że większość ateistów traktuje osoby wierzące jako uboższe intelektualnie.
Według mnie takie stereotypowe myślenie nie jest słuszne. Sporo naprawdę mądrych ludzi, naukowców jest jednocześnie chrześcijanami, muzułmanami itp. Ja nie oceniam intelektu czy mądrości życiowej tylko po tym, czy ktoś uważa się za wierzącego czy nie. Ocenę, wszak niepełną można uzyskać dopiero po tym, jak ktoś argumentuje swoją wiarę/brak wiary.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hmm... Zauważyłem, że większość ateistów traktuje osoby wierzące jako uboższe intelektualnie.
Tak, wiem, że jest to dyplomatyczna aluzja do mojej wypowiedzi, jednakże ja wcale nie stwierdzam z góry, że ktoś jest głupszy tylko dlatego, że wierzy w jakiegoś tam boga. Są mądrzy chrześcijanie i mądrzy ateiści, są głupi chrześcijanie i głupi ateiści. I tu i tu są ludzie, którzy na dany temat mogą powiedzieć dużo, a na inny już nic. Są tacy, którzy mogą tępo się gapić na równanie matematyczne i tacy, którzy równie tępo będą się patrzeć na złożone zdanie. Są ludzie, którzy mogą nie umieć uargumentować swoich poglądów (zarówno religijnych, jak i politycznych itd.), a żeby nie wyjść na tępaka, rzucają tekstami w stylu "mi to wisi", ale w gruncie rzeczy - co to za człowiek, któremu wiszą własne poglądy? Za co szanować takiego szaraka?

Z drugiej strony statystyki jasno pokazują korelacje pomiędzy stopniem sekularyzacji społeczeństwa, a poziomem edukacji. Jednakże raczej nie można tu powiedzieć, że ktoś jest niewyedukowany, bo jest teistą, a jak już: jest teistą, bo jest niewyedukowany.

No, ja też pokusiłem się na parę dyplomatycznych zwrotów.

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Takiego uzupełnienia mi brakowało właśnie w twoich wypowiedziach, teraz mogę się zgodzić.  ;)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
naukowców jest jednocześnie chrześcijanami

przykłady proszę, bez pierdolniętych teologów.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nicola Cabibbo?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a kim on właściwie jest? wikipedia nie mówi na jego temat nic szczególnego, więc raczej nie jest nikim istotnym nie licząc dyndania w charakterze trzeciego jajka u benka jako "prezes papieskiej akademii nauk". podaj mi znanego, współczesnego naukowca bądź intelektualistę który nie jest kroplą w morzu.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

OTO KATOLIZM
#236 2010-01-01, 21:15(Ostatnia zmiana: 2010-01-01, 21:16)
Przykład, który pokazałem, akurat jest znany, poczytaj sobie szerzej niż z wiki.
Sartre, który pogodził się z Bogiem przed śmiercią?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

a jakie to ma znaczenie? to tak jakbyś przez całe życie walczył z narkotykami a przed śmiercią strzelił kreskę kokainy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wikipedia:
Osiem lat później, w wieku 75 lat Sartre zmarł na obrzęk płuc. Przed śmiercią stał się bliski swemu ostatniemu sekretarzowi, wierzącemu i praktykującemu Żydowi Benny#msgote author=koziek link=topic=8192.msg76536#msg76536 date=1262381101]Sartre, który pogodził się z Bogiem przed śmiercią?
Wikipedia:
Osiem lat później, w wieku 75 lat Sartre zmarł na obrzęk płuc. Przed śmiercią stał się bliski swemu ostatniemu sekretarzowi, wierzącemu i praktykującemu Żydowi Bennyemu Lévy; pojawił się w związku z tym sugestie dotyczące zbliżenia się Sartre#msgote author=koziek link=topic=8192.msg76536#msg76536 date=1262381101]Sartre, który pogodził się z Bogiem przed śmiercią?
Wikipedia:
Osiem lat później, w wieku 75 lat Sartre zmarł na obrzęk płuc. Przed śmiercią stał się bliski swemu ostatniemu sekretarzowi, wierzącemu i praktykującemu Żydowi Bennya do judaizmu, mimo że całe życie był ateistą. W jednej z pierwszych jego biografii pośmiertnych pojawiła się informacja o przystąpieniu przez niego tuż przed śmiercią do sakramentu pokuty i pojednania. W kolejnym jej wydaniu informacji tej już nie zamieszczono.
oraz:
Sugestie te pojawiły się przy okazji zapisów rozmów między Sartrem a Bennym Lévy opublikowanych w 1980 r. w tygodniku Nouvel Observateur, wydanych następnie osobno pt. L#msgote author=koziek link=topic=8192.msg76536#msg76536 date=1262381101]Sartre, który pogodził się z Bogiem przed śmiercią?
Wikipedia:
Osiem lat później, w wieku 75 lat Sartre zmarł na obrzęk płuc. Przed śmiercią stał się bliski swemu ostatniemu sekretarzowi, wierzącemu i praktykującemu Żydowi BennyEspoir maintenant (Verdier, 1991). Przyjaciele i znawcy Sartre#msgote author=koziek link=topic=8192.msg76536#msg76536 date=1262381101]Sartre, który pogodził się z Bogiem przed śmiercią?
Wikipedia:
Osiem lat później, w wieku 75 lat Sartre zmarł na obrzęk płuc. Przed śmiercią stał się bliski swemu ostatniemu sekretarzowi, wierzącemu i praktykującemu Żydowi Bennya podważają jednak wiarygodność zawartych tam deklaracji.
Może mi jeszcze powiesz, że Darwin i Da Vinci również się nawrócili? Zakładam, że znowu powtarzasz informacje po polonistce.

Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

OTO KATOLIZM
#239 2010-01-01, 22:40(Ostatnia zmiana: 2010-01-01, 22:47)
Kyro, cytaty z wikipedii przytoczone przez ciebie nie obalają mojej tezy, że Sartre się nawrócił. Znowu chcesz dyskutować o interpretacji słowa pisanego, tak jak wtedy, kiedy próbowałeś wmówić, że Sokrates był ateistą w dzisiejszym tego słowa znaczeniu?  ;)  
Zakładam, że ty powtarzasz informacje odbijające się echem po twoim mózgu, konkretniej pod id.
Btw, niektórzy z moich nauczycieli wydawali książki i wykładali nawet na uniwerku, więc chyba mogę im zaufać, nie, Kyro?
Z tego nurtu to na pewno doskonale wiemy, że Albert Camus nie wierzył.
Och, ale szkoda ci to mówić, przecież wiemy, że jesteś doskonale obeznany ze wszystkim, a Camusa znasz od Obcego po Dżumę, znasz wszystkie zagadnienia egzystencjalizmu i strukturalizmu, wierz zapewne też, że Sartre był blisko ideologii komunistycznej, odrzucającej wiarę, itd.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry