Postulaty 1797097 5186

O temacie

Autor Lavius

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1797097

Odpowiedzi 5186

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
ten dzial game art jest widoczny tylko dla zalogowanych

Wiem właśnie, jutro to naprawię.

Zrobione.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis

EdekSumo
Wyspa Khorinis

Postulaty
#1441 2012-02-16, 19:49(Ostatnia zmiana: 2012-02-16, 19:54)
Proszę o odebranie praw do wkt gothicowi1210.
@down i dobrze będzie spokój :lol2:

gothic1210
  • Gość
Proszę o odebranie praw do wkt gothicowi1210.
Pfff Byłem pierwszy!  :lol2:

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Postuluje o dodanie użytkownika Veldrash do RaveN

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Dlaczego kiedy jestem zalogowany nie widzę miniaturek przy tematach w teczkach grafików?

Magier

Magier

White&Red
posty112
Propsy240
ProfesjaTłumacz
  • White&Red
Proszę o dostęp do działu White&Red Group dla użytkownika bob..

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Prosze o dodanie praw grupy RaveN użytkownikowi VeroniSsia. Allach, Dark i wszyscy inni admini - VeroniSsia zakładała konto na kompie mojego brata (mamy to samo IP), bo dopiero w kwietniu będzie miała działającego pc swojego, więc jeśli łaska, proszę o nie przyczepianie się do tego. Chyba, że to jakiś problem...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Postulaty
#1450 2012-02-22, 15:17(Ostatnia zmiana: 2012-02-22, 15:18)
gotowe

bo dopiero w kwietniu będzie miała działającego pc swojego, więc jeśli łaska, proszę o nie przyczepianie się do tego. Chyba, że to jakiś problem...

wierzymy na słowo  :ok:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Postulaty
#1451 2012-02-22, 15:21(Ostatnia zmiana: 2012-02-22, 15:25)
Widzę Dark, że wziąłeś sobie do serca dyskusje na sb i nawet wykonałeś jakiś postulat :lol2:

@down: nikt na niego nie wchodzi :D

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Postulaty
#1452 2012-02-22, 15:24(Ostatnia zmiana: 2012-02-22, 15:41)
Zejdźcie z niego
Brum. brum

@UP: Tobie i tak nie wierze ;d
@down: :ok:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Aztek przeproś że wymagasz od Darka żeby jako administrator wykonywał postulaty.
Natychmiast!

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Postuluję o wyjaśnienie sprawy z działami Grafika 3D/2D oraz GameArt, doceniam próbę Buły i cieszę się że jakieś próby są w ogóle widoczne, ale teraz można się łatwo pogubić. Prosiłbym o dokładne wypisanie czym wedłóg was jest game art, a raczej co jest klasyfikowane jako game art przez was, ponieważ z tego co zobaczyłem przed chwilą czytając posty moderatora działu "Game Art" wynika że tak zwany Gothic-Art nie jest klasyfikowany jako game art, pomimo faktu że powinien być jako taki akceptowany, ponieważ tak naprawdę to nawet postacie do Mugena game artem.

Przy okazji prosiłbym o rozpatrzenie tworzenia poddziału w "Grafice 3D" dla osób dopiero zaczynających przygody z grafiką, gdzie mogliby pokazywać swoje pierwsze modele. Wiem że jest już poddział "Prace 3D" ale poziom tam jest zbyt wysoki dla początkujących. Ewentualnie powinien wystarczyć temat "Prace 3D - Początkujący".

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Postulaty
#1456 2012-02-23, 09:07(Ostatnia zmiana: 2012-02-23, 09:18)
Postuluję o wyjaśnienie sprawy z działami Grafika 3D/2D oraz GameArt, doceniam próbę Buły i cieszę się że jakieś próby są w ogóle widoczne, ale teraz można się łatwo pogubić. Prosiłbym o dokładne wypisanie czym wedłóg was jest game art, a raczej co jest klasyfikowane jako game art przez was, ponieważ z tego co zobaczyłem przed chwilą czytając posty moderatora działu "Game Art" wynika że tak zwany Gothic-Art nie jest klasyfikowany jako game art, pomimo faktu że powinien być jako taki akceptowany, ponieważ tak naprawdę to nawet postacie do Mugena game artem.

Przy okazji prosiłbym o rozpatrzenie tworzenia poddziału w "Grafice 3D" dla osób dopiero zaczynających przygody z grafiką, gdzie mogliby pokazywać swoje pierwsze modele. Wiem że jest już poddział "Prace 3D" ale poziom tam jest zbyt wysoki dla początkujących. Ewentualnie powinien wystarczyć temat "Prace 3D - Początkujący".
Wowoz trochę przesadził każąc temu typowi od tekstury z gothica wypierdzielać. Takie rzeczy mogą być, kasowane będą tylko sklejki. Osobnego tematu/działu nie będziemy tworzyć, bo to potem wyjdzie tak że każdy będzie rzucał do działu #msg1021489początkujących#msg1021489 i na każdą krytykę będą odpowiadać "popatrz jaki to dział a potem krytykuj".
Tak więc jeśli tekstura została zrobiona przez nas, a nie w 80% przez piranię, to śmiało można dawać do zbiorczego tematu.
Tamte posty już wywaliłem.

Tak więc game art jest od prac zrobionych na potrzeby gry/moda, oraz obsługi programów których używa się głównie do game artu: do wypalania normalek, do renderowania real-time np. w silnikach graficznych, oraz do problemów natury game artowej, np rozmiary tekstur, ilość trisów, optymalizacja, mapowanie modelu i inne takie.
3D jest od wizualizacji (jak np pojazdy Królika), animacji, oraz obsługi programów do modelowania.
2D jest od projektów layoutów, rysunków, jakichś napisów (coś jak VEQ pokazywał ostatnio).

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Proszę o grupę WKT dla maciejh :D

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Postulaty
#1458 2012-02-25, 00:11(Ostatnia zmiana: 2012-02-25, 10:10)
Znaczy jak można admini to jedynie tajny dział, a chcę zostać w Dream Vader.

0 użytkowników
Do góry