Postuluję o wyjaśnienie sprawy z działami Grafika 3D/2D oraz GameArt, doceniam próbę Buły i cieszę się że jakieś próby są w ogóle widoczne, ale teraz można się łatwo pogubić. Prosiłbym o dokładne wypisanie czym wedłóg was jest game art, a raczej co jest klasyfikowane jako game art przez was, ponieważ z tego co zobaczyłem przed chwilą czytając posty moderatora działu "Game Art" wynika że tak zwany Gothic-Art nie jest klasyfikowany jako game art, pomimo faktu że powinien być jako taki akceptowany, ponieważ tak naprawdę to nawet postacie do Mugena są game artem.
Przy okazji prosiłbym o rozpatrzenie tworzenia poddziału w "Grafice 3D" dla osób dopiero zaczynających przygody z grafiką, gdzie mogliby pokazywać swoje pierwsze modele. Wiem że jest już poddział "Prace 3D" ale poziom tam jest zbyt wysoki dla początkujących. Ewentualnie powinien wystarczyć temat "Prace 3D - Początkujący".
Wowoz trochę przesadził każąc temu typowi od tekstury z gothica wypierdzielać. Takie rzeczy mogą być, kasowane będą tylko sklejki. Osobnego tematu/działu nie będziemy tworzyć, bo to potem wyjdzie tak że każdy będzie rzucał do działu #msg1021489początkujących#msg1021489 i na każdą krytykę będą odpowiadać "popatrz jaki to dział a potem krytykuj".
Tak więc jeśli tekstura została zrobiona przez nas, a nie w 80% przez piranię, to śmiało można dawać do zbiorczego tematu.
Tamte posty już wywaliłem.
Tak więc game art jest od prac zrobionych na potrzeby gry/moda, oraz obsługi programów których używa się głównie do game artu: do wypalania normalek, do renderowania real-time np. w silnikach graficznych, oraz do problemów natury game artowej, np rozmiary tekstur, ilość trisów, optymalizacja, mapowanie modelu i inne takie.
3D jest od wizualizacji (jak np pojazdy Królika), animacji, oraz obsługi programów do modelowania.
2D jest od projektów layoutów, rysunków, jakichś napisów (coś jak VEQ pokazywał ostatnio).