I jest! Udało mi się zrobić kolejny asset do małego enviro: PRO nie jest, ale po 4 razie tworzenia drzewa od nowa mam dość. Wymaga lekkiej poprawki kształtu korony, ale to 5 minn pracy, więc krzyku nie ma. Tyle, że wyszło w cholerę tris: aż 5 138 na jedno drzewo. To dużo, patrząc na takiego Skyrima czy Wiedźmaka 2, czy jeszcze mieszczę się w jakichś granicach tris?
Tekstury jeszcze muszę zoptymalizować trochę: na pnie jest seamlessowa 512x1024, normalka tak samo. Na liście diffuse 512x512, alpha i normalka 1024x1024, zapomniałem zeskalować, później zrobię. Specular pewnie dorobię.
Kolory będą poprawione na bardziej żywe: teraz jest cholernie zdesaturowany render.
Udało mi się naprawić błąd z tym półprzezroczystym obszarem wokół plane'ów: wynikało to z tego, że do Mental Ray'a uzywałem standardowego materiału. Stąd też błędy z oświetlaniem drugiej strony plane'u. Ale używam Arch&Design i jest wszystko dobrze.
Normalne vertexów były edytowne. jest ogromna różnica między nieedytowanymi a edytowanymi normalnymi: na trawie może aż tak bardzo nie widać, ale na drzewach jest ogromna różnica. ŻGS once again
A teraz rendery:

Może nie wyszło tak jak to zrobił D. Lazarski z 3Dmotive, ale i tak jestem zadowolony z efektu. Poza tym czuję, że skill rośnie, przynajmniej od czasu zrobienia PRO brzozy
Będzie z tego jakieś małe enviro: wyrenderuję na Mentalu, a potem przeniose na Unity (jak mnie szlag nie trafi

)
Się rozpisałem