Prace 3D 1141874 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1141874

Odpowiedzi 3194

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W przypadku rozmiaru tekstury patrzałbym zdecydowanie bardziej nie na optymalizację, ale taką banalną kwestię jak rozmiar pliku. Przykładowo kiedy ściągałem LotRO, miałem możliwość ściągnięcia tekstur w normalnej jakości zamiast cieszenia się standardowymi porównywalnymi z Gothicowymi. Dlaczego tego nie zrobiłem? Bo zajmowałyby następne 10 GB.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
The Force Unleashed zajmuje 20 kilka gb, chyba 28. Ale technika idzie do przodu! Nikt nie zakazuje kupienia sobie dysku 2tb w cenie takiej, ile kilka lat temu dałem za dysk 80gb

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dlaczego tego nie zrobiłem? Bo zajmowałyby następne 10 GB.
Dobry pomysł na blokadę antypiracką - zrobić tak ciężkie tekstury, by nikt tego nie ściągnął :D

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Dobry pomysł na blokadę antypiracką - zrobić tak ciężkie tekstury, by nikt tego nie ściągnął :D
Nie problem z obecnym internetem. No chyba że dla Zamościa

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Prace 3D
#1584 2011-02-21, 20:11(Ostatnia zmiana: 2011-02-21, 20:16)
A mnie wkurwia jak ktoś przedstawia swoją pracę jako game art, a nie pisze do czego miałoby to być użyte. A możliwości jest bardzo dużo i do każdej są inne kryteria. Więc również pierdolnie jest, że jest ok, bo równie dobrze może nie być ok. Wszystko zależy od tego do czego ma to być użyte.

LOL

Do czego? Przede wszystkim do szuflady albo inaczej, do niczego. Zamiast wymyślać bzdury proponuje przestać oceniać pracę pod strasznie idiotycznymi względami typu za duża tekstura/za mała tekstura itp. Jest ładnie to jest ładnie a jak źle to należy to tym napisać a nie kurva, że będzie o kilka px za dużo i się gra wypierdoli, komp spali a internet wybuchnie. Jeśli tak to się zmniejszy, żaden problem. Po co się rozwodzić nad takimi pierdołami, zwłaszcza dziś, kiedy nikt przy tworzeniu takimi głupotami dawno się nie zajmuje? Przypomina mi to jakiś pedalski puryzm czy inną sztukę dla sztuki. Tak się pierdolicie z tą "optymalizacją" a popatrzcie sobie co i jak wygląda w obecnej grze. Często są to bzdury i jakoś nikt  z tego powodu nie płacze.

Prace robimy dla treningu więc po co się pierdolić? Doświadczenie i umiejętności to lata pracy. Przyswojenie pewnych wytycznych, w tym przypadku rozmiar tekstur, typu map, limity poly to kwestia jednego wieczoru. Niech i robi te zeszyty w 2048 a i tak lepiej na tym wyjdzie niż wielcy optymalizatorzy walczący o każdy piksel, każdą wolną przestrzeń na uvce i poligon.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Przyswojenie pewnych wytycznych, w tym przypadku rozmiar tekstur, typu map, limity poly to kwestia jednego wieczoru.
LOL

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
A co to niby za problem? Przykładowo jest założenie, aby robić zeszyty w bardzo dobrej jakości bo gra polega, nie wiem, na pisaniu i w tym momencie całe wasze teorie i ustalenia jak wielka "powinna" być tekstura tego zeszytu idzie się jebać.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zajmujesz się grafiką od kilku lat. Podaj mi wytyczne których nauczyłeś się w jeden wieczór.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przyswojenie pewnych wytycznych, w tym przypadku rozmiar tekstur, typu map, limity poly to kwestia jednego wieczoru.
Myślę, że byłoby to kwestią przypadku, gdyby ktoś jednego wieczoru wszystko na raz wytłumaczył, ewentualnie masa tutoriali, jeśli się wie, czego i gdzie szukać ;)
Teoretycznie możliwe.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
IMO racja jest gdzieś po środku. Gdyby znaleźć w 100% rzetelne i dokładnie opisane zalecenia spisane na podstawie szczegółowej wiedzy technicznej, pewnie byłoby to możliwe (nie mówię o przyzwyczajeniu się do sprawnego według nich tworzenia). Jednak z drugiej nie tak łatwo je znaleźć. Ostatnio dowiedziałem się że ponoć dla nowoczesnych enginów jak Unity różnice w triscouncie rzędu kilkuset czy nawet kilku tysięcy nie mają znaczenia, a o największym wysiłku decyduje sam fakt tworzenia nowego obiektu. Wynikałoby z tego że co się da trzeba łączyć w grupy (aha, i materiałów też jak najmniej powinno się używać więc najlepiej tekstury łączonych obiektów też robić razem) a czego się nie da to nie martwić się o oszczędność. Niby informacje poznałem, ale pogodzić się z tym czy przyzwyczaić nijak nie mogę.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chodzi tu głównie o to, że jeśli ktoś pracowałby jako grafik i faktycznie dostał od zleceniodawcy konkretne wytyczne odnośnie kształtu, stylistyki, kolorystyki, gatunku, triscountu, rozmiarów i rodzajów map, skali, sposobu zapisu i tak dalej, to owszem, takie informacje MOŻNA przyswoić w jeden wieczór. Problem jest jednak taki, że po pierwsze - raczej nikt takich konkretów nie poda, po drugie - czasy się zmieniają, pracuje się przy różnych projektach i w każdym wypadku będzie to wyglądało inaczej. Umiejętność doboru odpowiednich parametrów w każdym wypadku będzie więc kwestią praktyki i doświadczenia, a tego nie da się zamknąć w jednym wieczorze.

Mark Twain

Arti

Arti

Użytkownicy
posty37
Propsy29
  • Użytkownicy

Arti

Prace 3D
#1591 2011-02-25, 11:25(Ostatnia zmiana: 2011-02-25, 11:26)
wy tu gadu gadu a ja chciałbym przedstawić swój projekt :)  
Domek robiłem go około 30 minut jeszcze nie jest oteksturowany. 357 poly:

http://i52.tinypic.com/icju6r.png

http://i51.tinypic.com/veslfk.png

Tymoteusz96

Tymoteusz96

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
ładny dom szacun

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Inaczej bym to zrobił ale dobrze Ci idzie. Gadu gadu bla bla bla.

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Prace 3D
#1594 2011-02-25, 15:19(Ostatnia zmiana: 2011-02-25, 15:21)
A co to niby za problem? Przykładowo jest założenie, aby robić zeszyty w bardzo dobrej jakości bo gra polega, nie wiem, na pisaniu i w tym momencie całe wasze teorie i ustalenia jak wielka "powinna" być tekstura tego zeszytu idzie się jebać.
A mnie wkurwia jak ktoś przedstawia swoją pracę jako game art, a nie pisze do czego miałoby to być użyte. A możliwości jest bardzo dużo i do każdej są inne kryteria.

Umiejętność doboru odpowiednich parametrów w każdym wypadku będzie więc kwestią praktyki i doświadczenia, a tego nie da się zamknąć w jednym wieczorze.
100% racji. Takie rzeczy się wyrabia z czasem. Tego się NIE DA wyuczyć w #msg138215teorii#msg138215. Po zrobieniu iluś modeli zaczyna się kapować, gdzie można oszczędzić na trisach, tak żeby nie było widać różnicy. Po prostu na początku trzeba przede wszystkim robić dużo modeli, pytać kogoś mądrzejszego czy jest ok i tyle. Do tego dochodzi regularne śledzenie nowych gier, bo przecież takie limity z czasem się zmieniają.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Mniejszego sie juz nie da?
Po za tym te edge powinny tak wygladac?

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Z edge faktycznie namieszał, ale na początek może być.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Prace 3D
#1597 2011-02-25, 23:48(Ostatnia zmiana: 2011-02-25, 23:51)
Zajmujesz się grafiką od kilku lat.

No i? Jak ktoś jest dostatecznie pracowity oraz ma ambicje to osiągnie to wszystko, nawet i więcej w rok albo i pół. To nie jest jakaś kurva wiedza tajemna tylko rzemiosło takie same jak każde inne.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chyba trochę przesadziłeś w dochodzeniu do wszystkiego w pół roku, no chyba że podłączysz się kroplówką z red bullem czy innym zamojskim dopalaczem

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Chyba trochę przesadziłeś w dochodzeniu do wszystkiego w pół roku, no chyba że podłączysz się kroplówką z red bullem czy innym zamojskim dopalaczem

Jeśli masz 16-18 lat to żaden problem.

0 użytkowników
Do góry