Matematyka 66666 284

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 15.03.2011 roku

Wyświetleń 66666

Odpowiedzi 284

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

Matematyka
#200 2012-01-04, 22:46(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 23:41)
o ile dobrz pamietam hehe

widac wyraznie ze tangensy cos kombinuja, 15 + 75 = 90 i 17 + 73 = 90. 90 to niebezpieczna liczba. jeszcze wszystkie to tangensy. nie ma jakiegos nieroba co by sie sinusem czy kotangensem zwał. dziady muszą coś ukrywac. korzystajac z magicznej sztuczki i zaklecia pełnej magii o jakiej xardas sni podczas nocnych wojazy w swojej wiezy, zamieniasz tangensa na kofunkcje, czyli cotangensa i wtedy magiczny tangens z 75 staje sie cotangensem z 15. spisek funkcji mamy wykryty, chamy jedne.

teraz:

tg15 x ctg15   1
------------ = -
tg17 x ctg17   1

dalej nawet sniacy i reszta przyjaciol z gorniczej doliny nie pomoga, abytnio sie boja trygonometrii.

ale z uporem tg i ctg stocza batalie, a my mozemy pojsc do bukmachera obstawiac wynik, gdyz wiemy ze iloczyn tg i jej kofunkcji ctg dla tego samego stopnia wynosi... tralaalala... jeden!

tgx x ctgx = 1

za wygrana na zakladach kup se piwo kubusia

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
tg(90 - a) = ctg a

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Dzięki wam moje życie znów stało się piękne.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
ale z uporem tg i ctg stocza batalie, a my mozemy pojsc do bukmachera obstawiac wynik, gdyz wiemy ze iloczyn funkcji i jej kofunkcji dla tego samego stopnia wynosi... tralaalala... jeden!
Zaiste fałszu pełne jest to twierdzenie, jako że nigdy prawdą nie było, że sin x = cos x. Zachodzi ten fakt jedynie gdy tg x = 0.

Istotnie, jedynie tangens z kotangensem wynik 1 w iloczynie zawsze daje.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

Matematyka
#204 2012-01-04, 23:40(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 23:45)
a niech to gęś kopnie, cholibka, motyla noga! wiedział żem ja że tajniki sztuki matematykowania niebardzo przekazywac sie powinno w przypadku, gdy sie pewnym kazdego swojego zdania nie jest.

niechajże brac pod uwage Buła powinien post waćpana Zyska, wtenczas ja bezzwłocznie odpowiednie korekty w swojej wypowiedzi poczynię

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam kochani matematycy.
Tym razem mam pytanie nie dotyczące konkretnego zadania, a co najlepsze nie łączące się w żaden sposób z legendarnym zbiorem zadań Buły.

Wkraczam aktualnie w strefę planimetrii - oblicz miary kątów itp.
Wiadomo, wykorzystuje się tam wszystkie te twierdzenia o miarach kątów. No i zwykłem wszystkie rozwiązania zadań zapisywać w moim magicznym zeszycie, który przyda mi się do powtórki.
No i mam takie pytanie, czy na maturze przy zadaniach tego typu muszę wypisywać jakieś "komentarze"?
W sensie kąt alfa ma 40 stopni, bo cośtam cośtam ma miarę 80 stopni?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie jestem pewien czy o to ci chodzi, ale u mnie zwykle wymaga się żeby pisząc jakieś wnioski które nie wypływają bezpośrednio z treści zadania powinno pisać się na podstawie jakich twierdzeń są wyciągane (podawanie suchych danych liczbowych jako wyjaśnień w zasadzie jest bez znaczenia).

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Wydaje mi się, że musisz napisać jakieś uzasadnienie, aby było wiadome, że nie wziąłeś tego z kosmosu. Najlepiej spytaj się nauczyciela :D

Arminas

Arminas

RaveN Studio
posty5
Propsy24
  • RaveN Studio
A nie wystarczy powiedzieć na podstawie jakiego twierdzenia doszedłeś do takiego a nie innego wniosku? Uzasadnienie zawsze wydaje się trudne, ale chyba jak napiszesz że jest to na podstawie, nie wiem, twierdzenia pitagorasa to zadanie zostanie zaliczone. :)

Nygus

Nygus

Użytkownicy
posty132
Propsy14
  • Użytkownicy
Jezeli w zadaniu jest wyraz 'wykaz', albo 'udowodnij', to oprocz odpowiednich obliczen, musisz napisac slownie uzasadnienie, nawet jesli brak miejsca na 'Odp.'.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Buła, trzymamy kciuki że nakwrvisz maturę na 100%.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Matematyka
#211 2012-01-18, 20:56(Ostatnia zmiana: 2012-01-18, 20:56)

Wie ktoś jak to zrobić? Mam |OD|=3 z twierdzenia pitagorasa.
We wskazówkach pisze że |AC|^2=|OD|*|DC| ale nie wiem skąd to się wzięło :D

A i u mnie cięciwa AB ma 8cm, tutaj jest z innego źródła. Reszta zadania ta sama.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
To łatwe jest. OD już policzyłeś = 3. Promień AO tworzy ze styczną AC kąt prosty, możesz więc policzyć kąt CAD odejmując od 90 stopni kąt OAD (ten możesz policzyć znając wszystkie boki trójkąta ADO). Potem wystarczy policzyć dane trójkąta ACD mając znane dwa kąty (CAD i ADC) oraz bok do nich przyległy (AD = 4).

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Matematyka
#213 2012-01-18, 22:47(Ostatnia zmiana: 2012-01-18, 22:50)
Więc jak już to zaczniesz sobie liczyć to zauważysz że trójkąty ADO i ACD są do siebie podobne jak 3/4 do 4/CD, zatem CD = 16/3, czyli pole ABC to 2 x 1/2 x 16/3 x 4 czyli 21 i 1/3.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Spryciarz rozłożył to na 2 posty żeby dostać 2 propsy

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
W sumie za pierwszy nie powinienem dostać bo liczenie (choćby z Tgensów) tych kątów jest całkowicie niepotrzebne jeśli się uświadomi już, że przecież te trójkąty (ACD i ADO) są podobne. Potem wszystko sprowadza się do kilku obliczeń, które z powodzeniem można wykonać w pamięci. Nie chce nic mówić ale to chyba najbanalniejszy przykład zadania z matury podstawowej...

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Matematyka
#216 2012-01-19, 15:34(Ostatnia zmiana: 2012-01-19, 15:35)
A i u mnie cięciwa AB ma 8cm, tutaj jest z innego źródła. Reszta zadania ta sama.
A ta zmiana w treści jak domyślam się została wprowadzona przez nauczyciela aby dodatkowo ułatwić wam zadanie... Kurczę, typ musi mieć was za niezłych jełopów XDDD

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, tak było w Wielkim Zbiorze Zadań Buły.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Matematyka
#218 2012-02-11, 11:48(Ostatnia zmiana: 2012-02-11, 11:50)
Witam :D

Mam takie zadanie:
W trójkącie ABC poprowadzono środkowe AD, BE i CF przecinających sie w punkcie S. Odcinki AD i EF przecinają się w punkcie M. Oblicz stosunek odcinków MS do AD.

I takie rozwiązanie znalazłem:

Z czego to wynika że EF = 1/2 CB?
Bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, niby pisze że tw. Talesa ale nie zgadza mi się to (w twierdzeniu jest o ramionach kąta przeciętych równoległymi, a tutaj chodzi o wymiary tych równoległych...). Resztę już wiem, tylko tego EF = 1/2 CB nie wiem :D

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
To akurat jest proste - zauważ, że trójkąt AEF to taki dwa razy mniejszy ABC.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry