Sprawy związane z Forum 900558 2604

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 29.01.2008 roku

Wyświetleń 900558

Odpowiedzi 2604

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

Lansjer
Rzeka

Sprawy związane z Forum
#140 2012-03-19, 20:55(Ostatnia zmiana: 2012-03-19, 20:57)
prowokatorów warnować
Aztek zaczął  :lol:

Przesadzacie z tym wszystkim. Moim zdaniem na forum wszystko jest ok i wcale nie dzieje się tu jakaś samowolka. Wątpię że akurat ktoś z was na tym ucierpiał.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#141 2012-03-19, 21:25(Ostatnia zmiana: 2012-03-19, 21:49)
Jakbyście jeszcze nie zauważyli, wasze posty w tym temacie znikają nie bez powodu. Służy on do omawiania poważnych spraw związanych z forum, a nie czczego spamienia (wywaliłem 15 postów, ale możnaby więcej). Odtąd ukrywaniu postów towarzyszyć będą ostrzeżenia, więc lepiej nie piszcie jeśli nie jesteście przekonani że jest to potrzebne. Warnowanie zaczynam od Gotyka, 5 skasowanych postów i nie zauważył że coś jest nie tak, dodatkowo był raportowany za obrażanie innych użytkowników.

Sugeruję przejrzeć pierwsze posty w temacie.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Można na telefonie włączyć pełną wersję forum?

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
O lol. Zapisywać informacje o banach w cookies? Przecież każdy może je sobie kasować/edytować :lol2:

Dimmel nie napisał że ma bana, tylko że mu się nie ładuje - to prawdopodobnie kwestia serwera. Długo tak miałem z worldofgothic.de, jakieś głupie ograniczenia czasu oczekiwania.

Nie rozumiem o co dokładnie chodzi ci z tymi cookies (uważasz że są tam przechowywane informacje o banie czy chcesz żeby tak było?), ale nikt nie broni ci kasować/używać trybu incognito :D

Jeśli uważasz że jest to kwestia zablokowanego ip, to kiedy na takie trafisz, sprawdź jakie to jest i je podaj, sprawdzę czy jest na naszej czarnej liście.

chodzi o to że informacje o banowaniu w bieżącej implementacji forum przechowywane są zarówno na serwerze i w cookies.
bieżąca implementacja forum nie usuwa informacji o banie w cookies gdy ta zniknie na serwerze. skutkuje to drobnym problemem dla odbanowanych. prawdopodobnie autor skryptu uważał to za feature by dzieci neostrady nie wracały na forum po dostaniu bana na IP. jednak ten "feature" jest wątpliwej jakości i dezorganizuje działanie na forum zwłaszcza w połączeniu z bugami powodującymi chwilowego bana. takowóż napisałem w postulatach POSTULAT o wyłączenie tego "feature" oraz dokłdniej opisałem sprawę z nim związaną.

nie spotkałem się z innymi sytuacjami blokowania dostępu do forum gdy teoretycnie powinno się mieć dostęp, więc przypuszczam że problem dimmella tak jak mój był spowodowany przez "bancookie" podczas gdy ten był pewien że nie został zbanowany. całe szczęście że kultura administracji i moderatorów trzyma pewien poziom. na forum o pewnej pogardzanej grze byłem trzykrotnie zbanowany bezodwołalnie za czyny których nie popełniłem (pomyłka admina/moda tamtego forum) nie chciano mi tam tego odwołać, jednak dowodzący tam nie mieli pojęcia o multi/byciu_renegatem.
takowóż chciałbym serdecznie podziekować tutejszej administracji za serce włożone w utrzymanie tego forum, dzięki czemu mogłem przez kilka lat z niego korzystać pod tym samym nickiem oraz być świadkiem obopólnej korzyści (tutejsze forum jest dla mnie jednym z ważniejszych miejsc związanych z gothiciem, a mam okazję zwrócić korzyści dowodząc grupie DreamVader).

PS: ostatnio jestem troche zbyt gadatliwy. na dodatek bardziej klepiąc w klawiaturę niż ustnie. cóż jestem nerdem.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Sprawy związane z Forum
#145 2012-03-21, 17:06(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 17:07)
Odpisuję ponownie to co dałem w Postulatach:
  • jeśli jakieś IP jest według ciebie niesłusznie zbanowane, koniecznie je podaj - sprawdzimy je i ewentualnie odbanujemy
  • pokaż fragment cookie co do którego udowodniłeś że odpowiada on za przechowanie informacji o banie, a jeśli nie potrafisz samodzielnie dokonać analizy, wklej w pasek przeglądarki javascript:alert(document.cookie) i wyślij mi (nie pokazuj publicznie, mogłoby zostać użyte do zalogowania się na twoje konto!) treść komunikatu która się pojawi
Wiem że Chrome ze względów bezpieczeństwa automatycznie blokuje wklejanie "javascript:". Jeśli twoja przeglądarka tak robi, ten fragment musisz przepisać ręcznie.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Sprawy związane z Forum
#146 2012-03-22, 19:36(Ostatnia zmiana: 2012-03-22, 19:39)
Witam.
Jakie formaty obrazów obsługuje forum w zakładce "[img]...[/img ]"? Gdy próbuję dać jakikolwiek obraz pojawia się komunikat mówiący, że forum nie obsługuje tego formatu. Próbowałem formatu .jpg, .png, .bmp.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Za duży obraz, o to chodzi.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Jeśli to o chodzi o rozmiar to miło by było gdyby forum informowało nas o tym a nie pisało o formacie, da radę coś z tym zrobić?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
A jakie są maksymalne dopuszczalne? Mogę zeskalować.

Spoiler

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Jednak po chwili namysłu coś mi tu nie gra, często dawałem rendery w rozmiarach 1920x1080 i nie było żadnych sapów co do rozdzielczości, może w czym innym leży problem?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
I tylko ja mam problem. Np. Maciej mógł dać obraz, a po sprawdzeniu był tego samego rozmiaru, co mój.

Spoiler

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Dziwne to jest. A gdzie chcesz wstawić ten obraz? Bo chyba na sygnaturę są ograniczenia.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Sprawy związane z Forum
#153 2012-03-22, 20:35(Ostatnia zmiana: 2012-03-22, 20:51)
W poście. W sygnie jest bodajże ograniczenie 200x400p
EDIT:
Nie wiem jak, ale się odblokowało.

@down
Jeżeli sytuacja się powtórzy to sprawdzę

PS sprawdziłem. Masz racje.

Spoiler

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Upewnij się, że na końcu nie ma ukośnika "/".

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
Mnie akurat na tym forum jedna rzec ciagle denervuje a to system PW czili najpierw dostaje bezsensovna wiadomosc o tym ze dostalem wiadomosc poczym ja osobyscie ta wiadomosc o wiadomosci skasuje ... przeciez jak dojdzie mi pw to mam literke przy avatarku to poco pokauje mi jescze 10 starych powiedomien na drugiej stronie avataru . Oczyviscie jak te wiadomosci maja tez inne uzycie jak informovanie wiadomosca o wiadomosci to jestem ciakav jaka.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Sprawy związane z Forum
#157 2012-04-01, 00:17(Ostatnia zmiana: 2012-04-01, 00:30)
кот впровадзил ограничениа на образки в сыгнатурах?

йак цоч дауче минималны розмиар 450 x 150

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Jak dobrze rozumiem to Żelazko pyta się o ograniczenia obrazków w sygnaturach.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

0 użytkowników
Do góry