1.
Keltern - Utwór bardzo prościutki, zagrany nie idealnie, jednak przepuszczony przez delay razem z deszczem tworzy przyjemny, "gładki" klimacik. Fajnie jakbyś go rozbudował dalej, dodał jakieś klawirki. Ogólnie oceniam na plus za fajny sentymentalny nastrój i to, że mimo prostoty nie myśli się o tej prostocie. Jednak nie jest on w ogóle epicki. Utwór cholernie dobrze mi się kojarzy, bo jest podobny do wstępu utworu, który uwielbiam
https://www.youtube.com/watch?v=1yx7BeIMLYE
2.
toworish - dość syntetycznie brzmiący kawałek, choć zdaje mi się, że w utworze hip-hopowym takie brzmienie by w ogóle nie przeszkadzało. Słychać jeszcze brak doświadczenia, bo ten jeden motyw, który przez cały utwór słychać, aż domaga się by urozmaicić go o jakieś nowe dźwięki. Myślę, że mimo wszystko dałoby się gdzieś taki kawałek wykorzystać. Trochę czasu, a będziesz tworzył coraz lepsze rzeczy. Epickości na siłę dałoby się dopatrzeć, ale gdybyś dodał więcej "instrumentów" brzmiałoby o wiele wiele lepiej.
3.
Smoli - Hmm, z tym utworem mam problem. Nagranie mogło być lepiej zmasterowane. Nagrywałeś każdy głos na osobnej ścieżce, czy wszystkie na jednej? Jeśli ta pierwsza opcja, to brzmienie dałoby się bardziej poprawić, uprzestrzennić. Ale i tak jest dosyć dobrze. Na początku słyszałem w tym kawałku przede wszystkim amelodyczność, ale po wsłuchaniu się w słuchawkach, ma to taki luzacki charakter. Dałoby się ten kawałek zrobić bardziej melodyjny, ale tak też jest spoko. Problemem jest jednak to, że nijak nie pasuje mi do tematu bitwy
4.
Dreamerion - tu muszę się przyznać, że mogłem przyłożyć się bardziej, choć nagranie chórków to kilkanaście nagranych wokali, więc bez kilku godz. pracy się nie obyło. Jednak brzmienie mi się podoba. Obiecuję na następną bitwę bardziej się postarać.
5.
Ezzam - Utwór robi wrażenie składającego się z przypadkowych dźwięków, bez namysłu. Gdybyś się postarał i dodał więcej niższych dźwięków, bez tego wesołego plumkania, wyszedłby kawałek podobny do tego z kopalni w Gothic. Myślę, że potrafisz więcej niż pokazałeś. Epickości też tu nie ma.
6.
YetoKnight - Utworek również bardzo prościutki, choć o dużym potencjale. Jest to typowy dark ambient. tym talerzom dałbym jeszcze pogłos i dodał też później jakiś klawisz o wyższych dźwiękach, który by fajnie współgrał. Wiem, że dopiero zaczynasz z muzą więc nie rezygnuj. Utwór również mało podniosły, jednak mam sentyment do dark ambientu. Z tego utworu dałoby się wycisnąć o wiele więcej. Mogłby być jeszcze dłuższy z większą ilością przeszkadzajek i klawiszy.
Wybór jest bardzo trudny. Głosuję na YetoKnight za mroczny kawałek z potencjałem.
Mam nadzieję, że wszyscy będziecie dalej tworzyć.
moim zdaniem ta sonda nie jest sprawiedliwa. Zdaje mi sie że forumowicze głosowali obiektywnie. Wszyscy dobrze wiemy że Dreamerion zajmuje się tym zawodowo, wiec dziwne to by bylo gdyby nie zdbył pierwszego miejsca. Ale to tylko moje zdanie
Nie miałem pojęcia jaki jest poziom muzyczny na forum, a i, jak sądzę, wielu z użytkowników, którzy tworzą, nie wzięło udziału. Nie zajmuję się muzyką zawodowo. W całym życiu zarobiłem za muzykę 30 zł, kiełbasę i piwo za koncert z black metalowym zespołem, gdzie i tak pod sceną kotłowało się od łysych narodowościowców, którzy nie przyszli raczej dla muzy.