Epickie intro do gry: ankieta 21284 46

Ankieta

Epickie intro do gry: ankieta

Głosów w sumie: 50

O temacie

Autor Dreamerion

Zaczęty 3.11.2012 roku

Wyświetleń 21284

Odpowiedzi 46

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
moim zdaniem ta sonda nie jest sprawiedliwa. Zdaje mi sie że forumowicze głosowali obiektywnie. Wszyscy dobrze wiemy że Dreamerion zajmuje się tym zawodowo, wiec dziwne to by bylo gdyby nie zdbył pierwszego miejsca. Ale to tylko moje zdanie
oO

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
moim zdaniem ta sonda nie jest sprawiedliwa. Zdaje mi sie że forumowicze głosowali obiektywnie. Wszyscy dobrze wiemy że Dreamerion zajmuje się tym zawodowo, wiec dziwne to by bylo gdyby nie zdbył pierwszego miejsca. Ale to tylko moje zdanie

Mimo to kazdy z uczestnikow wykonal kawal dobrej roboty :ok:
Uważaj z tym, zaraz zostaniesz odebrany jako poplecznik moich wykładów na temat uczciwości bitew na tM :lol:  

Dream sam przyznał że pracę zrobił poniżej swoich umiejętności by dać się wykazać innym ( :ok:  ), jednak przez sam dostęp to sprzętu jego nagranie wypada lepiej, nie mówiac już o doświadczeniu którego wymazać nie mógł.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

#22 2012-11-05, 21:29(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 21:29)
Uważaj z tym, zaraz zostaniesz odebrany jako poplecznik moich wykładów na temat uczciwości bitew na tM

ja to wiedzialem ze zaraz sie zleca i zaczna mnie hejtowac. dziwne co nie? ;d

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Spoko ziomku z woja skoro tak to wziąłem do serca twą opinię i kilku innych wyżej też, następnym razem spróbuje lepiej to ogarnąć
Tzn. nie chcę żebyś myślał, że mi się to zupełnie nie podobało czy coś. Wszyscy uczestnicy imo spisali się na prawdę dobrze, sam nie zrobiłbym pewnie nic lepszego, ale mimo wszystko słychać przy każdym z tych kawałków, że brakuje im jeszcze trochę do profesjonalizmu.

A mi się to twoje na prawdę kojarzy z tymi rzeczami:

https://www.youtube.com/watch?v=cixW6rogZ48

https://www.youtube.com/watch?v=vfwaLm2Tl9s

https://www.youtube.com/watch?v=gY4qZE6bXCE

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Kelten- czasami trochę chaotyczne ale najlepiej wczułem się w klimat.
toworish - jakoś mi się nie podoba i chyba niezbyt pasuje do tematu.
Smoli- ogółem ok się tego słucha. Chociaż jak niektórzy zauważyli to raczej "epickie" nie jest.
Dreamerion - wykonanie ok, ale mnie osobiście znudziło, możliwe że nie moje klimaty.
Ezzam - ciężko ocenić, po prostu mi się nie podoba, tak jakby było nie do końca przemyślane.
yetoknight - czegoś brakuje.

Głos na Kelten'a, mimo wszystko najlepszy track.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

#25 2012-11-05, 21:59(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 21:59)
1. Keltern - Utwór bardzo prościutki, zagrany nie idealnie, jednak przepuszczony przez delay razem z deszczem tworzy przyjemny, "gładki" klimacik. Fajnie jakbyś go rozbudował dalej, dodał jakieś klawirki. Ogólnie oceniam na plus za fajny sentymentalny nastrój i  to, że mimo prostoty nie myśli się o tej prostocie. Jednak nie jest on w ogóle epicki. Utwór cholernie dobrze mi się kojarzy, bo jest podobny do wstępu utworu, który uwielbiam
https://www.youtube.com/watch?v=1yx7BeIMLYE

2. toworish - dość syntetycznie brzmiący kawałek, choć zdaje mi się, że w utworze hip-hopowym takie brzmienie by w ogóle nie przeszkadzało. Słychać jeszcze brak doświadczenia, bo ten jeden motyw, który przez cały utwór słychać, aż domaga  się by urozmaicić go o jakieś nowe dźwięki. Myślę, że mimo wszystko dałoby się gdzieś taki kawałek wykorzystać. Trochę czasu, a będziesz tworzył coraz lepsze rzeczy. Epickości na siłę dałoby się dopatrzeć, ale gdybyś dodał więcej "instrumentów" brzmiałoby o wiele wiele lepiej.

3. Smoli - Hmm, z tym utworem mam problem. Nagranie mogło być lepiej zmasterowane. Nagrywałeś każdy głos na osobnej ścieżce, czy wszystkie na jednej? Jeśli ta pierwsza opcja, to brzmienie dałoby się bardziej poprawić, uprzestrzennić. Ale i tak jest dosyć dobrze. Na początku słyszałem w tym kawałku przede wszystkim amelodyczność, ale po wsłuchaniu się w słuchawkach, ma to taki luzacki charakter. Dałoby się ten kawałek zrobić bardziej melodyjny, ale tak też jest spoko. Problemem jest jednak to, że nijak nie pasuje mi do tematu bitwy

4. Dreamerion - tu muszę się przyznać, że mogłem przyłożyć się bardziej, choć nagranie chórków to kilkanaście nagranych wokali, więc bez kilku godz. pracy się nie obyło. Jednak brzmienie mi się podoba. Obiecuję na następną bitwę bardziej się postarać.

5. Ezzam - Utwór robi wrażenie składającego się z przypadkowych dźwięków, bez namysłu. Gdybyś się postarał i dodał więcej niższych dźwięków, bez tego wesołego plumkania, wyszedłby kawałek podobny do tego z kopalni w Gothic. Myślę, że potrafisz więcej niż pokazałeś. Epickości też tu nie ma.

6. YetoKnight - Utworek również bardzo prościutki, choć o dużym potencjale. Jest to typowy dark ambient. tym talerzom dałbym jeszcze pogłos i dodał też później jakiś klawisz o wyższych dźwiękach, który by fajnie współgrał. Wiem, że dopiero zaczynasz z muzą więc nie rezygnuj. Utwór również mało podniosły, jednak mam sentyment do dark ambientu. Z tego utworu dałoby się wycisnąć o wiele więcej. Mogłby być jeszcze dłuższy z większą ilością przeszkadzajek i klawiszy.

Wybór jest bardzo trudny. Głosuję na YetoKnight za mroczny kawałek z potencjałem.
Mam nadzieję, że wszyscy będziecie dalej tworzyć.

Nie miałem pojęcia jaki jest poziom muzyczny na forum, a i, jak sądzę, wielu z użytkowników, którzy tworzą, nie wzięło udziału. Nie zajmuję się muzyką zawodowo. W całym życiu zarobiłem za muzykę 30 zł, kiełbasę i piwo za koncert z black metalowym zespołem, gdzie i tak pod sceną kotłowało się od łysych narodowościowców, którzy nie przyszli raczej dla muzy.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
E tam to tylko dodatkowa motywacja do tego, aby stworzyć coś co chociaż w pewnym stopniu będzie przypominało profesjonalne nagranie Dreama.I dążenie do tego żeby z każdą następną bitwą być bliżej jego tworów.Kogo obchodzi jakiś pucharek ?

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
KolegoZwojska spoko tylko napisałem że mam motyw by stworzyć coś lepszego i urósł on jak przeczytałem opinię dremeriona, ogólnie to na usprawiedliwienie powiem że mam słabe słuchawki, spalone głośniki, zintegrowaną kartę Dźwiękową i to dość słabą, brak talentu muzycznego (Nawet nie znam się na nutach ale to chyba nie tylko ja), lipne sample, ogólnie to chyba część pierwsza mojego intra była lepsza a, na epickości to się w sumie nie znam, a i tak zebrałem więcej głosów niż się spodziewałem, czekam tylko na następną bitwę  :ok:

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
Nawet nie znam się na nutach ale to chyba nie tylko ja
Pytanie kto się na nich zna ? Pewnie tylko Dream. przyznam ,ze ostatnio zaintersowałem sie trochę teorią i spróbuje cofnąć się do podstawówki.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Też opisze swoje wrażenia odnośnie wszystkich utworów:
1. Kelten - podoba mi się. Ciekawy pomysł z deszczem i burzą, mogłoby być nawet więcej grzmotów. Wiadomo, możnaby podokładać różnych rzeczy, ale tak jak jest - jest dobrze i ma fajny klimat. Mi z kolei melodia przypomina jeden z moich ulubionych kawałków z mojej najlepszej, ulubionej płyty:
https://www.youtube.com/watch?v=HXXBu2n2DZU

2. Toworish - no brzmi to średnio, ale sama kompozycja wydaje mi się wporządku. Gdyby tak zastąpić to mniej syntetycznymi(MIDowatymi :) ) dźwiękami to mogłoby to wyjść naprawdę dobrze.
4. Dreamerion - nie jestem jakimś znawcą, ale coś tam mi nie pasuje, jeśli chodzi o to wejście na 01:02-01:05. Być może też troszeczke całość za długa, bo jak już ktoś tam napisał wcześniej, po ileśkrotnym przesłuchaniu trochę nudzi. Tak czy inaczej najlepsze intro pod względem technicznym, tematycznym i pomysłu. Mój głos na Dreama...
5. Ezzam - szczerze mówiąc najsłabsze nagranie. Zbyt wesolutkie. Nie podoba mi się, ale coś czuję, że następnym razem Ezzam zaskoczy...
6. Yetoknight - podoba mi się, lubię mroczne klimaty i takie niskie dźwięki. Jak napisał Dreamerion kawałek ma duży potencjał, no ale jednak czegoś brakuje. Możnaby rozbudować tą szczątkową perkusje i dodać jeszcze parę motywów. Bunkrów nie ma, ale też jest zajebiście ;p .

3. Smoli - tu się trochę rozpisze ;p . Zaczne od tego, że tematem bitwy było skomponowanie i nagranie epickiego intra do gry o wyniosłym, patetycznym charakterze. Wiem, do epickości mi daleko, do charakteru troszeczkę bliżej, ale naprawdę na beatboxie trudno jest to zrobić. Sam myślałem, że to jest dużo łatwiejsze... Wiem, że przekombinowałem i mogłem mniej dźwięków dać, a z pomysłem i lepiej zrobionych(lepsza jakość niż ilość), jednak sprawdzając możliwości programu już niektóre zostały. Byłem wyjątkowo zajawiony i zdeterminowany - łącznie chyba 12 dni nad tym pracowałem. 4 dni ściągałem programy i różne wtyczki i z 5 dni testowałem i sprawdzałem efekty z najlepszych pakietów wtyczek, czytałem i uczyłem się o mixie i masteringu. Pozostałe dni już komponowałem i nagrywałem osobno wszystkie ścieżki(oprócz stopy i werbla - następnym razem też zrobię oddzielnie). No i mix i master, jak na 1 raz chyba nie wyszedł tak źle, ale spróbuje poprawić na przyszłość. Sprzęt hujoza, ale jakoś udało się i ogromnie się ciesze za pochlebne opinie i konstruktywną krytykę. Dziękuję za głosy i gratuluje wszystkim, którzy wzieli udział w bitwie zajawki do tworzenia muzy.

Według mnie jako intro do gry pasowałyby 1,4,6 i ewentualnie 2 do jakiejś starej gierki, ale to 1 bitwa, więc wszyscy i tak wykonali dobrą robote.
Suma sumarum podziękowania dla Dreameriona za pomysł i działania, by zrealizować tę bitwę.

Elo

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
Mi z kolei melodia przypomina jeden z moich ulubionych kawałków z mojej najlepszej, ulubionej płyty:
Musze powiedzieć ,że żadnej z tych płyt nie słuchałem, przynajmniej świadomie , może kiedyś słyszałem to w jakimś filmie(istnieje taka możliwość?) i po części to odtworzyłem ,chociaż mój sposób tworzenia muzyki jest dość dziwny; siadam przy gitarze i próbuje najdziwniejszych kombinacji na gryfie aż w końcu coś ma sens(jeszcze nie potrafie odtworzyć świadomie melodi którą mam w głowie).

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

#32 2012-11-08, 14:43(Ostatnia zmiana: 2012-11-08, 14:43)
Przypominam, że dziś ostatni dzień głosowania. Zachęcam jeszcze niezdecydowanych na oddanie głosu.

siadam przy gitarze i próbuje najdziwniejszych kombinacji na gryfie aż w końcu coś ma sens(jeszcze nie potrafie odtworzyć świadomie melodi którą mam w głowie).

To jest bardzo fajny sposób komponowania, też tak często robię.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Nie żebym miał jakieś słuchy absolutne czy coś, ale w prawie wszystkich utworach mi coś tam trochę nie grało ze sobą. Głos na dreameriona. Kelten - niezły pomysł, ale ta gitara taka... jak dla mnie nieciekawa. U Smoliego mi coś nie grało właśnie, Toworish - już nie pamiętam, ale chyba też :D . Ezzam zjebał zakończeniem i zbytnią zabawą dźwiękami, a Yeto - to raczej mógłby być fragment soundtracka z wewnątrz gry, gdyby nie te z dupy wzięte talerze.

makin' bacon

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Smoli, zajebiste! :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Mój głos otrzymuje Kelten z racji najlepszej melodyjki. Taka trochę smutna, emocjonalna, 'tęskna', te sprawy.

Większość reszty była strasznie ośmiobitowa/syntezowana/coś w te słowa, chyba rozumiecie o czym mówię.

(Aha, ogółem żadna z melodyjek nie przyległa do końca do mojej definicji epickości, detal)

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
szczerze mówiąc nie wiem na co głosować. Dwie ostatnie opcje najmniej do mnie przemawiają w każdym razie.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

#37 2012-11-08, 20:32(Ostatnia zmiana: 2012-11-08, 20:51)
Głosowanie zakończone! Wszystkie głosy po godz. 20:00 nie są liczone.

Kelten, gratuluję zwycięstwa! W niedługim czasie na Twoim profilu pojawi się pucharek. Mam nadzieję, że wygrana natchnie Cię do tworzenia nowych, coraz lepszych utworów!

Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział i poświęcony czas, oraz wszystkim głosującym. Bitwa, ku mojemu zaskoczeniu, okazała się sukcesem. Dla niektórych stała się pretekstem do stworzenia swojego pierwszego utworu. Jedyne moje zastrzeżenie jest takie, że temat bitwy mało przełożył się na utwory.
Już nieługo kolejna bitwa, w której będą mogli wykazać się wszyscy, którzy posiadają mikrofon, bo liczyć się będzie tekst. Szczegóły w krótce. Mam nadzieję, że wtedy frekwencja będzie jeszcze większa!
[/font]

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
Wielkie dzięki jestem strasznie zaskoczony od początku myślałem ,że to ty wygrasz (najwidoczniej dałeś nam fory)
Chciałem podziękować wszystkim którzy na mnie głosowali, to dla mnie pozytywny kop który zmobilizuje mnie do dalszej nauki.Brawa dla wszystkich którzy brali udział wbrew pozorom to nie jest takie łatwe.No i na koniec podziękowania dla Dreameriona który to wszystko zorganizował , mam nadzieje ,że to początek czegoś nowego na TM.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Pucharek przyznany, gratuluję :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry