Zagadki 59375 192

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 2.11.2012 roku

Wyświetleń 59375

Odpowiedzi 192

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
To w takim razie dlaczego nie Smith?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Keats posiadający drugą osobę jako swoje coś co ma?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ekonomia raczej nie jest typowo ścisłą nauką... Nie wiem, nie mam już innych pomysłów.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ekonomia raczej nie jest typowo ścisłą nauką... Nie wiem, nie mam już innych pomysłów.
No właśnie teraz przeczytałem to zadanie i też mi się wydaje, że ekonomia nie pasuje do reszty "Kultury, Sztuki i Nauki"...

Elo

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja wcześniej napisałem, że fizyka nie pasuje do reszty jako przedmiot typowo ścisły.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka

Godefroy93
Rzeka

Zagadki
#85 2012-11-18, 09:55(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 09:56)
Prawidłowa odpowiedź,
Spoiler
Smith i jego ekonomia

Na początku także myślałem, że chodzi o naukę i zastanawiałem się pomiędzy Smithem i Newtonem. Okazało się, że to Smith, odpowiedź dobra Smith i jego ekonomia, ale źle zrozumiana. Chodzi o to: Nazwiska zaczynające się na daną literę znajdują się o dwa miejsca wcześniej niż litera na którą zaczyna się temat ich zainteresowań.

Newton i jego (O) Prawa fizyki
Mozart i jego (N) Opery
Malczewski i jego (N) Obrazy
Schubert i jego (T) Utwory
Smith i jego ekonomia
Keats i jego (L) Muza
Dali i jego (E) Fantazje

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Żadna Głupia Spółgłoska

Zagadki
#86 2012-11-18, 10:15(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 10:18)
Nie powiedziałem, że jest ścisłą nauką, tylko że tak samo ma się do reszty jak fizyka Newtona.

Prawidłowa odpowiedź,
Spoiler
Smith i jego ekonomia

Na początku także myślałem, że chodzi o naukę i zastanawiałem się pomiędzy Smithem i Newtonem. Okazało się, że to Smith, odpowiedź dobra Smith i jego ekonomia, ale źle zrozumiana. Chodzi o to: Nazwiska zaczynające się na daną literę znajdują się o dwa miejsca wcześniej niż litera na którą zaczyna się temat ich zainteresowań.

Newton i jego (O) Prawa fizyki
Mozart i jego (N) Opery
Malczewski i jego (N) Obrazy
Schubert i jego (T) Utwory
Smith i jego ekonomia
Keats i jego (L) Muza
Dali i jego (E) Fantazje
Czyli chujowa zagadka.

EDIT:
To teraz ja. Zagadka bardzo popularna. Pamiętam, że kiedy próbowałem ją rozwiązać pierwszy raz wiele lat temu, to niestety mi się nie udało:

Mamy dwa pomieszczenia połączone dość krętym korytarzem. Oba pomieszczenia są niewielkie - nie można się nawet wyprostować. Znajdujemy się w pierwszym pomieszczeniu, w którym są 3 włączniki. W drugim pomieszczeniu zwisa z sufitu żarówka. Możemy przejść z pierwszego pomieszczenia do drugiego, ale wrócić się nie możemy. W jaki sposób stwierdzić, który z trzech włączników włącza żarówkę, jeśli z pierwszego pomieszczenia nie widać, czy żarówka świeci się w drugim?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Zagadki
#87 2012-11-18, 11:07(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 11:09)
Korytarz jest na tyle kręty że nie widzimy drugiego końca?

Ja bym włączył najpierw obojętnie który włącznik(np 2) na jakiś czas by żarówka mogła się nagrzać jeśli włączyłem dobry. Potem wyłączam i biorę inny(np 1). Wtedy od razu lecę do tego drugiego pomieszczenia i:
-jeśli świeci się to ta przykładowa pierwsza jest dobra.
-jeśli nie świeci, ale jest ciepłe to to pierwsze.
-jeśli nie świeci i jest zimne to trzecia.

Dość długo to rozkminiałem :D

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#88 2012-11-18, 11:16(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 11:17)
Włączyłbym pierwszy i poczekał jakiś czas, tak żeby żarówka się nagrzała.
Następnie zgasiłbym pierwszy, włączył drugi i poszedł do drugiego pomieszczenia.

1. Żarówka zgaszona, gorąca - przełącznik pierwszy.
2. Żarówka włączona - przełącznik drugi.
3. Żarówka zgaszona, zimna - przełącznik trzeci.

//edit: ech, za długo nad tym myślałem :D

//edit2: no chyba że byłaby to energooszczędna, nie nagrzewająca się, to byłby problem :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Sprawdziłem w guglu teraz, mamy rację.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
a. i tak znalem.

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
//edit2: no chyba że byłaby to energooszczędna, nie nagrzewająca się, to byłby problem :D
Nie widziałem nigdy takich żarówek.

Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#92 2012-11-18, 15:26(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 15:28)
Ogólnie energooszczędne przecież praktycznie nie wydzielają gorąca. Dlatego są energooszczędne. Najwyżej po długim czasie używania robią się nieco ciepłe, ale nie da się tego w ogóle porównywać z konwencjonalnymi, które mogą zarazem robić za grzałki.

W ostateczności są też "żarówki" ledowe, złożone z wielu diod, które już nie wydzielają dosłownie żadnej zauważalnej ilości ciepła, ale ich się nie stosuje obecnie w takiej roli.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ledowej Ci nikt na kablu z sufitu nie spuści, a te całe energooszczędne to i tak pic na wodę. Też się robią gorące, może nie tak bardzo jak zwykle, ale też.

Mark Twain

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Przypomniała mi się jedna zagadka, w sumie to bardzo prosta ;p :
Statek ma 10 szczebelków, 3 zanurzone są w wodzie. Odległości między szczebelkami wynoszą 20 cm. Ile będzie wystawać szczebelków, gdy poziom wody podniesie się o 1 metr?

Elo

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Zagadki
#95 2012-11-19, 19:18(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 19:21)
Ledowej Ci nikt na kablu z sufitu nie spuści
Ja takich z 10 u siebie w pokoju pod kable z sufitu podpinalem, ale co ja tam wiem

Edit. 2. Zaraz zapodam coś fajnego.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Statek ma 10 szczebelków, 3 zanurzone są w wodzie. Odległości między szczebelkami wynoszą 20 cm. Ile będzie wystawać szczebelków, gdy poziom wody podniesie się o 1 metr?
Spoiler
7, bo statek nadal będzie zanurzony na tej samej głębokości.

Wiktor Suworow, Akwarium

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spoiler
A co jeśli statek jest dziurawy i osiadł na mieliźnie? :lol2:

Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Zagadki
#98 2012-11-19, 19:31(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 19:33)
Edit. Zjebalem, ale nic nie było o tym, że się unosi na wodzie :D . Tak czy siak chciałem po prostu zapodac to co jest poniżej :D

Proszę o nie trollowanie tych, którym podawalem prawidłową odpowiedź już jakiś czaś temu. Sam jej nawet nie znam, musiałby przy tym usiąść.

Państwo Kowalscy zostali zaproszeni na kolację, na której było również pięc innych par. Poniewaz nie wszyscy sie znali, osoby które się nie znały zostały sobie przedstawione i wymieniły uścisk dłoni. Osoby znające się nie wymienialy usciskow. Pod koniec przyjęcia pan Kowalski zapytał wszystkich pozostalych, w tym swoją małżonkę, ile usciskow dłoni wymienili. Jako odpowiedzi uzyskał jedenaście różnych liczb. Ile dłoni uscisnela pani Kowalska? Oczywiście zakładamy, że każdy znał swojego partnera.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Smolo

Zagadki
#99 2012-11-19, 19:43(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 19:45)
Spoiler
7, bo statek nadal będzie zanurzony na tej samej głębokości.
Zgadza się ;)

Elo

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry