Zagadki 59775 192

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 2.11.2012 roku

Wyświetleń 59775

Odpowiedzi 192

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Dwóch ma dwa lata, jeden ma 9.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
dobrze! :lol:

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Bo zagadka prosta.
W każdym razie teraz ja znów czymś rzucę.

[ramka]
Zwłoki mężczyzny leżały na dywanie. Na prawej skroni denata inspektor Nerak dostrzegł zaschniętą strużkę krwi i spalone drobinki prochu, a w jego prawej dłoni rewolwer. Po obejrzeniu ciała policjant odwrócił się do siedzącej w głębokim fotelu Ireny Z., atrakcyjnej blondynki, i zapytał:

- Czy to pani znalazła zwłoki Andrzeja B.?

-Tak. Byliśmy umówieni na godzinę dziewiętnastą. Kiedy weszłam do mieszkania, powiesiłam klucze na wieszaku i skierowałam się prosto do kuchni, by włożyć do lodówki szampan. Akurat mijał rok, jak się poznaliśmy, i właśnie dzisiaj zamierzaliśmy bąbelkami uczcić tę rocznicę. Chwilę posiedziałam w kuchni, a potem przeszłam do pokoju, by włączyć telewizor. Wówczas zobaczyłam Andrzeja leżącego na podłodze. Natychmiast zorientowałam się, że nie żyje i zadzwoniłam na policję...

Słuchając zeznań blondynki, Nerak dokładnie obejrzał mieszkanie. Był to elegancko urządzony apartament. W przedpokoju, na wieszaku, inspektor dostrzegł dwa pęki kluczy. Do tego wiszącego pod spodem przypięta była niewielka figurka żabki, wykonana ze srebra.

- Andrzeja poznałam na przyjęciu urodzinowym u koleżanki - kontynuowała blondynka. - Od tego momentu spotykaliśmy się bardzo często. Parę tygodni temu Andrzej poderwał niejaką Bożenę, ekspedientkę z galerii „Warkady" i kilka razy się z nią spotkał. Kiedy się o tym dowiedziałam, postawiłam warunek. Albo ja, albo tamta pani. Obiecał z nią zerwać.

Nerak skończył lustrację mieszkania, wrócił do pokoju, usiadł w fotelu i dokładnie przyjrzał się mówiącej. Długie zgrabne nogi, obcisła krótka spódniczka prowokowały wyobraźnię. Policjant szybko jednak odegnał kłębiące się myśli - był przecież na służbie - i zapytał:

- Mieszkanie otworzyła pani swoim kluczem?

- Oczywiście. Mam go od ponad pół roku. Miesiąc temu Andrzej podarował mi do nich piękny breloczek w postaci żabki. Jestem pewna, że Andrzeja zabiła ta ekspedientka. Przyszła przede mną, zastrzeliła go, upozorowała samobójstwo i uciekła. Z pewnością była to zemsta za to, że na moje kategoryczne żądanie postanowił z nią zerwać.

- Panie inspektorze, funkcjonariusze z Wydziału Interwencyjno-Wywiadowczego  Komendy przywieźli Bożenę D. i zaraz ją tu przyprowadzą - oznajmił sierżant Wrzosek. - W daktyloskopii natomiast stwierdzili, że na rękojeści rewolweru są odciski palców denata oraz Ireny Z.

- Nie ma w tym nic dziwnego - oświadczyła m tychmiast blondynka. - Bardzo często wspólnie z Andrzejem strzelaliśmy z tego rewolweru na strzelnicy.

- W takim razie oznacza to, że faktycznie Andrz B. popełnił samobójstwo - zawyrokował Wrzosek. - Najprawdopodobniej chciał...

Sierżant nie dokończył zdania, bo do pokoju weszła Bożena D. i widząc denata oraz rewolwer w jego ręku, krzyknęła:

- To niemożliwe, aby popełnił samobójstwo. Jeszcze wczoraj rozmawialiśmy o wspólnej wyciecze w nadchodzący weekend. Jestem pewna, że został zamordowany i morderczynią jest Irena. Zabiła go ta ździra, bo wybrał mnie.

- To prawda, że Andrzej D. nie popełnił samobobójstwa. Został zamordowany przez jedną z was. Wiem już nawet którą - oświadczył inspektor.

Która z kobiet, zdaniem Neraka, zabiła Andrzeja D. i na jakiej podstawie inspektor doszedł do takiego wniosku?
[/ramka]

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wydaje się to oczywiste że Irena, skoro rzekomo otwierała drzwi swoim kluczem, a był on pod spodem. Znaczy to że właściciel mieszkania - denat wszedł tam po niej, wbrew temu co zeznała.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Zagadki
#44 2012-11-09, 19:44(Ostatnia zmiana: 2012-11-09, 19:49)
Najbardziej oczywiste i dziurawe rozumowanie: Irena miała klucze i z całą pewnością wiedziała o istnieniu rewolweru (bo strzelnica, zakładam że nie kłamała pod tym kątem). I jeśli "pod spodem" w
Do tego wiszącego pod spodem przypięta była niewielka figurka żabki, wykonana ze srebra.
mamy rozumieć jako "jest jakiś trzymacz do kluczy i wiszą one w ten sposób że najpierw musiał zostać powieszony ten z żabką, potem ten bez" to (niemal) oczywistym faktem jest to, że irena była w mieszkaniu zanim przyszedł Andrzej - zatem kłamała z "-Kiedy weszłam do mieszkania, powiesiłam klucze na wieszaku i skierowałam się prosto do kuchni...".

@down
no : |
nie no, przeglądałem resztę tm a potem nie odświeżyłem.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Oczywiście odpowiedź poprawna :D

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak nikt nie zadaje nic, to spróbuje ja. Ta zagadka jest dużo łatwiejsza niż słynne zadanie Einsteina, ale chwileczke trzeba poświęcić na rozwiązanie:
Pięciu przyjaciół(Karolina, Marcin, Bartosz, Maciej, Ilona), mieszkało na tym samym osiedlu, ale w jednym rzędzie szeregowych bloków(34a, 34b, 35, 36a, 36b)na różnych piętrach(parter, 1, 2, 3, 4). Każdy z nich miał inny zawód(fryzjer, stolarz, lekarz, kierowca, przedstawiciel handlowy), mieszkał w innym bloku i na innym piętrze. Na podstawie podanych wskazówek odpowiedz, kto był kierowcą?:
a) Ilona nie miała prawa jazdy i mieszkała w bloku 36b.
b) Na 4 piętrze mieszkał mężczyzna, który był przedstawicielem handlowym, a jego blok nie był środkowym.
c) Fryzjerka mieszkała na 2 piętrze, w jednym ze szczytowych bloków.
d) Marcin mieszkał w bloku 36a i był stolarzem.
e) Mieszkanie na pierwszym piętrze znajdowało się w bloku 36b.
f) Bartosz mieszkał najniżej i w żadnym ze szczytowych bloków.

Elo

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mała errata: te bloki są dokładnie w takiej kolejności obok siebie jak było napisane wcześniej(1-34a, 2-34b, 3-35, 4-36a, 5-36b). 1 i 5 szczytowe, 3 środkowy...

Elo

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Zagadki
#49 2012-11-10, 12:45(Ostatnia zmiana: 2012-11-10, 12:45)
Aztek, Mea, Adanos, wrzucamy zadania z logiki? :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Zagadki
#50 2012-11-10, 13:45(Ostatnia zmiana: 2012-11-10, 15:04)
Każdy z nich miał inny zawód(fryzjer, stolarz, lekarz, kierowca, przedstawiciel handlowy), mieszkał w innym bloku i na innym piętrze.
a) Ilona nie miała prawa jazdy i mieszkała w bloku 36b.
e) Mieszkanie na pierwszym piętrze znajdowało się w bloku 36b.
Nie da się rozwiązać. Sprzeczność z założeniem.[/s]

Chcesz się pochwalić, czego od ciebie wymagają? :D  Te zadania są z teorii mnogości, bardziej dotyczące dowodzeniu twierdzeń niż zagadek.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Żadna Głupia Spółgłoska

Zagadki
#51 2012-11-10, 14:10(Ostatnia zmiana: 2012-11-10, 14:11)
Nie :D

Spoiler
Ilona była lekarzem, a kierował Bartosz :)

Zadanie banalne.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Cholera, rzeczywiście :D  Mój błąd.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Smolo

Zagadki
#53 2012-11-10, 17:04(Ostatnia zmiana: 2012-11-11, 06:48)
Spoiler
Ilona była lekarzem, a kierował Bartosz :)
Zgadza się. ŻGS kolejny raz na propsie...

Elo

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie po to chowam odpowiedź w spoilery, żebyś tak po prostu to cytował :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Kluczowym tu jest że Ty musiałbyś znać rozwiązanie :lol:

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pozamiatane :lol2:

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zarzućcie no jakąś zagadką bo potrzebuję intelektualnego wysiłku.

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Zagadki
#58 2012-11-15, 18:54(Ostatnia zmiana: 2012-11-15, 19:01)
Zarzućcie no jakąś zagadką bo potrzebuję intelektualnego wysiłku.
Ile jest liczb naturalnych w stosunku do liczb całkowitych? :D  Odpowiedź krótko uzasadnij :D

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#59 2012-11-15, 19:27(Ostatnia zmiana: 2012-11-15, 19:28)
Spoiler
Jeśli liczb naturalnych jest n, to liczb całkowitych jest 2n-1 (liczb ujemnych tyle co dodatnich odjąć zero, by nie liczyć go 2 razy).

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry