konwent "Inne Sfery" 79695 260

O temacie

Autor

Zaczęty 10.08.2011 roku

Wyświetleń 79695

Odpowiedzi 260

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

konwent "Inne Sfery"
#60 2011-08-12, 19:43(Ostatnia zmiana: 2011-08-12, 19:44)
Ostatnio słyszałem też od mojej dziewczyny o ludziach co na UDK robili i teraz chyba pracują w branży, ale nie pamiętam dokładnie.
No nie, dziewczyna która interesuję się grami i nie są to te z serii The Sims - wielkie propsy, aż chciałbym ją poznać :lol2:

Jak ja modowałem też był szał na Gothica, chociaż ja siedziałem w NWNie (byłem jednym z niewielu skrypterów) pamiętam ze były jakieś podrygi KOTORa, działająca scena TESa...
NWNa i TESa też moddowałem, choć były to krótkie epizody :D

Dlatego też szkoda ze miałbyś takie problemy z przyjazdem - bo ten Crytek wygląda na prawdę fajnie (zajrzałem dość niedawno)
Wiesz co? Może by coś z tego było, ale wejdz na gg.

Aha, i jeszcze coś, co do tego moddingu nie chodziło mi o to, czy twórcy gier moddują, tylko raczej co o tym sądzą, może uważają że prośba o skrypty to nielegalne, szatańskie praktyki czy cuś.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Darkhan

Darkhan

Użytkownicy
posty42
Propsy8
  • Użytkownicy
No nie, dziewczyna która interesuję się grami i nie są to te z serii The Sims - wielkie propsy, aż chciałbym ją poznać

Powiem więcej, jest programistką gier komputerowych w Techlandzie ;) przyjedź to ją poznasz ;)

Będę na GG jutro jak co :)

Co do reszty: po to udostępniają narzędzia, żeby a) gra dłużej żyła b) co jak co, ale wśród modderów ujawniają się osoby utalentowane, które mogą potem dla nich np. pracować, wiec modding to jak najbardziej pozytywne zjawisko :)

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Pozwolicie, że się wtrącę w dyskusję, nie wszyscy developerzy mają takie spojrzenie ja ci o których mówiłeś Darkhan, na przykładzie Piranha Bytes, co prawda udostępnili narzędzia modderskie do Gothica, jest mnóstwo modyfikacji, które jakością przewyższają oryginalną grę, jednak PB nawet się nimi nie zainteresowało, a do Risen nie chcieli już wypuścić narzędzi, bo jak to ujęli w jakimś wywiadzie (byłem redaktorem na jednym serwisie o gothicu i jakoś tak z przyzwyczajenia jestem na bieżąco ze wszystkimi nowinkami od PB) nie chcą aby mody powstawały, póki co tylko to utrudniają, bo fani jakoś sobie radzą z Risenem.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

eto

konwent "Inne Sfery"
#63 2011-08-13, 06:05(Ostatnia zmiana: 2011-08-13, 06:07)
Ale to wina twórców przecież. Crytek opisuje najlepsze mody na crymod.com, co pare dni wrzuca na fb shadery stworzone przez fanów, nawet użyło modelu jednego usera do jakiegoś oficjalnego materiału zachęcającego do moddingu (umieszczonego na crytek.com).

Skoro nie chcą to nie chcą, weź się za inną grę gdzie masz wsparcie twórców, olej to że już nawet modderzy tej jedynej smutnej gry wyprzedzili jej autorów

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

konwent "Inne Sfery"
#64 2011-08-13, 09:43(Ostatnia zmiana: 2011-08-13, 09:48)
Przecież Gothic na dobrą sprawę też nie miał supportu od PB. Spacer to zwyczajny edytor, który był potrzebny twórcom do zrobienia gry (leveli), przygotowanie sdk to normalna sprawa, bo trzeba sobie życie ułatwiać. Nie było sensownej dokumentacji (a ja już to help był w D), szczególnie info co do skryptów dużo później wrzucili. Mimo to bardzo szybko powstał Diccuric, podobnie MT. Na dobrą sprawę taki ork był pionierem moddingu w PL, z resztą reszta ówczesnych modderów także, sporo uczyliśmy się metodą prób i błędów (mieliśmy wtedy chyba największą bazę tutoriali do modowania Gothica na świecie: tiktok zyska, odmrażanie wody siekacza, miecze z pfxami orka, etc.). Dobrym przykładem jest gothic sourcer którego stworzyli rosyjscy modderzy, dzięki czemu można było szybko i łatwo przenieść animacje z G2 do G1 (do tej pory pamiętam jak na wog.de ludziom kopary opadały jak pokazywaliśmy smoki z G2 w G1 :D ). Niedawno ork z icarusem też zrobił sporo dobrej roboty.

Niezależnie od tego czy będą narzędzia czy nie, jeżeli fani gry będą chcieli ją zmodyfikować to zrobią to - to tylko kwestia czasu i wytrwałości. Często robi się to także na "pograniczu prawa" (delikatne grzebanie w silniku), albo po prostu kombinując jak np. w CZ gdzie na maxa wykorzystano skrypty (co jest niestety dużo bardziej niestabilne, generuje więcej bugów, ale to zawsze jakieś rozwiązanie).

Wg mnie to jest właśnie fenomem moddingu, bo z reguły zaczyna się od pasji, później jest ciężka praca i determinacja, może też dlatego nie powstaje zbyt dużo modów, bo to nie jest droga usłana różami. Natrafiając na kolejny problem "nie do przejścia" nawet najwytrwalsi mogą się zniechęcić (podobnie było z MT). Każda modyfikacja to mniejsze, bądź większe wyzwanie, najważniejsze żeby dotrwać do końca. Pamiętam jak moddowałem Baldury, tam też było to dość łopatologiczne, ale satysfakcja ze stworzenia własnej lokacji, zobaczenia w grze własnej opowieści była bezcenna :)

No i ostatnia sprawa, największą nagrodą dla osób tworzących modyfikacje jest uznanie graczy, bo z reguły nie robią moda tylko dla własnej satysfakcji (po pewnym czasie frajda z tworzenia zamienia się w ciężką i często niewdzięczną harówę).

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
No i ostatnia sprawa, największą nagrodą dla osób tworzących modyfikacje jest uznanie graczy

No i laski na to lecą więc panowie trzeba modować : p

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

konwent "Inne Sfery"
#66 2011-08-13, 15:14(Ostatnia zmiana: 2011-08-13, 15:15)
Hwep pisał że mógłby kogoś podwieźć z Krakowa ale nie wiem na ile to było na serio

Jeśli ktoś by chciał się zabrać, dołożył trochę do benzyny i opłat za a4 bo samemu mi się za bardzo jechać nie opłaca. Musiałbyms obie jeszcze jakiś nocleg zorganizować bo prelekcje to ja mógłbym robić co najwyżej o tym jak nic nie robić praktycznie całe zycie i wygrywać.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Są gdzieś jakieś banery/buttony/logosy tM?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Darkhan

Darkhan

Użytkownicy
posty42
Propsy8
  • Użytkownicy
To 2 -gie wygląda spoko - mogę go użyć ?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
nie są aktualne. mam szablon forum w psd i wszelkie inne materiały. zainteresowanej osobie mogę udostępnić, ale zaznaczam, że resztę musicie robić sami. mi już się dawno odechciało.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Chyba się przejadę
I tak miałem się wybrać w tamte rejony

Darkhan

Darkhan

Użytkownicy
posty42
Propsy8
  • Użytkownicy
zależałoby mi w miarę na czasie, może po prostu to wrzucę a potem podmienię ? :)

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

konwent "Inne Sfery"
#73 2011-08-15, 17:10(Ostatnia zmiana: 2011-08-15, 17:11)
To przygotuje ktoś grafikę czy mam kogoś szukać? Wrzuć thoro to co masz.

Wpadnij siekacz zrobimy sobie mini-zjazd :D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Prawdopodobnietez bede

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy

Siekacz

konwent "Inne Sfery"
#75 2011-08-15, 18:54(Ostatnia zmiana: 2011-08-15, 18:58)
To przygotuje ktoś grafikę czy mam kogoś szukać? Wrzuć thoro to co masz.

Wpadnij siekacz zrobimy sobie mini-zjazd :D

Wpadam pociągiem, taszczę skrzynie samogonu i parę butelek wina dla ciebie ;)

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Prawdopodobnietez bede
....koniec swiata...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

konwent "Inne Sfery"
#77 2011-08-15, 19:01(Ostatnia zmiana: 2011-08-15, 19:14)
Prawdopodobnietez bede

No to teraz już wiem żeby nie przyjeżdżać...

Ogółem może była by opcja nagrania tych prezentacji? Nie mówię tu koniecznie o filmikach ale np sam dźwięk.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

konwent "Inne Sfery"
#78 2011-08-15, 19:08(Ostatnia zmiana: 2011-08-15, 19:23)
Mnie raczej nie bedzie. W sumie niby rok szkolny zaczynam prawdopodobnie dopiero od lutego, ale szczerze watpie zeby mnie wypuszczono samego do Wroclawia. :lol2:  No i to be honest jakos nie ogarniam idee warsztatów, jak by to mialo wygladac.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry