konwent "Inne Sfery" 75979 260

O temacie

Autor

Zaczęty 10.08.2011 roku

Wyświetleń 75979

Odpowiedzi 260

sauron
  • Gość
taką wiadomość dostałem niedawno:

Witam! nie za bardzo wiem czy zwracam się do dobrej osoby. Jestem Organizatorem bloku gier komputerowych na wrocławskim konwencie "Inne Sfery". Co roku staramy się w tym bloku zamieścić coś co bardziej podpada pod tworzenie gier, niż tylko proste granie. Swego czasu sam sporo bawiłem się w LD i skryptownie i w sumie teraz do tego wracam. chciałem też zrazić do tego fajnego i przyszłościowego moim zdaniem hobby innych - tym samym bardzo się ucieszyłem wyszukując w internetach prężnie dziamkającą społeczność modderską. Tym samym chciałem zaprosić we współpracy w przedsięwzięciu czy themodders.org jako grupę, czy też poprosić o możliwość namówienia na tym forum osób do pomocy. O co chodzi - chciałbym zorganizować warsztaty/prelekcje na temat moddingu, tak by pomóc ludziom stawiać pierwsze kroki w tych zadnieniach- z tego co zauważyłem to forum jest obfite w osoby doświadczone w rożne aspekty moddingu jak i obeznane z różnymi narzędziami. Data konwentu to 24-26 września - w zeszłym roku udało nam się zgromadzić 600 osób, nie tylko związanych z fantastyką czy RPG, ale chcemy co roku otwierać się na szerszego odbiorcę. Odwiedzili nas przedstawiciele Techlnadu, Polygamii i Cant Stop Games. W tym roku, chce zaprosić więcej firm z branży jak i mam już dogadaną wstępnie współpracę (patronat medialny) u Polygamii, będę też rozmawiał z CDA (w zeszłym roku nie mogli przyjść mimo ze bardzo chcieli) - wierzę że uda nam się zgromadzić sporo osób zainteresowanych i chcących rozpocząć przygodę z moddingiem i GameDevem

Oczywiście wszystko jest otwarte na dyskusje etc.

Pozdrawiam serdecznie
 Michał "darkhan" Rudziński

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

konwent "Inne Sfery"
#1 2011-08-10, 21:13(Ostatnia zmiana: 2011-08-10, 21:16)
Obawiam się że nie bardzo możemy im pomóc. Jedyne co nasze forum może zaoferować to nauka (jeśli można to w ogóle tak nazwać) tworzenia oklepanych modów do dziesięcioletniej gry.
Z tym co forum i grupa tutejszych modderów reprezentuje na dzień dzisiejszy lepiej się nie pchać w świat. Są oczywiście wyjątki, ale czy znajdą czas i czy to w ogóle ma sens?

Temat może warto by przenieść do publicznego działu, żeby wypowiedziało się więcej niż kilka osób (adminów)?

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Jest ktoś chętny?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Frekwencja na dniu screena jest niestety dostateczną odpowiedzią co do takich inicjatyw...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

konwent "Inne Sfery"
#4 2011-08-11, 15:53(Ostatnia zmiana: 2011-08-11, 16:05)
Ja jadę. Adanos mieszka we Wrocławiu, to może też się pojawi. Darkhan wspominał że dla organizatorów, a więc w tym przedstawicieli tM którzy poporowadziliby panel udział jest darmowy, z załatwionym lepszym lub gorszym noclegiem/zapleczem kuchennym.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
ja bym z chęcią pojechał. niestety mieszkam daleko i pewnie nie bede miał czasu

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
fajnie...@avallach moze potem zrobisz zdjenca  :lol:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ja jadę. Adanos mieszka we Wrocławiu, to może też się pojawi. Darkhan wspominał że dla organizatorów, a więc w tym przedstawicieli tM którzy poporowadziliby panel udział jest darmowy, z załatwionym lepszym lub gorszym noclegiem/zapleczem kuchennym.

chcesz działać na własną rękę, czy bardziej jako przedstawiciel forum prezentujący pewien zakres tego co się tu dzieje?*

* (swoją drogą w obliczu ostatnich wydarzeń końcówka tego zdania brzmi dziwnie :lol2: )

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Hmm, w sumie na jakiegoś oficjalnego delegatora nie zostałem przez administrację mianowany. Darkhan chce żeby ktoś pokazał podstawy moddingu, to mogę to zrobić choćby na przykładzie Gothica. Jak sam zaznaczył engine nie ma znaczenia. Wyjaśnię jakie są elementy składowe gier, powiązania pomiędzy engine a assetami i warunki techniczne mówiące o jakości tych drugich, pokażę podstawy lowpoly 3d itp. A w wolnym czasie sam pozwiedzam, część paneli zapowiada się bardzo ciekawie.

sauron
  • Gość
* (swoją drogą w obliczu ostatnich wydarzeń końcówka tego zdania brzmi dziwnie :lol2: )

może to dobry powód do tego żeby zmienić coś na tm?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
JA mam pomysł co zmienić ale uznacie to za zbyt niepasujące do forum więc nie mówie.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Darkhan

Darkhan

Użytkownicy
posty42
Propsy8
  • Użytkownicy
Witam! to może i ja się tu wypowiem :)

Przede wszystkim, w całej idei tej akcji chodzi mi o własnie pokazanie podstaw, pomoc w starcie, niż zaawansowane porady. Kto wie, może i na to znajdzie się miejsce, ale podejrzewam, że większy pożytek przyniesie bardziej wstęp niż skomplikowane tutoriale na starcie :)  Oczywiście jeśli ktoś będzie chciał się czymś pochwalić czy też zaprezentować mod/ grupę/ swoją osobę będzie tam jak najbardziej miejsce.

Na czym mi zależy:

Prezentacje podstaw i wprowadzenie do Gamedevu, ogólnych podziałów w tworzeniu gier, przykładowych programów, edytorów etc. Generalnie chodzi o to żeby pokazać ze diabeł nie jest aż tak straszy jak go malują. Ja ze swojej strony znam głównie silnik Aurora (skeypty i level design) i Chrome Engine 4(level design), a chciałbym zaprezentować jednak więcej.

Tak jak Avallach pisał dla twórców programu zwykle są zniżki(nawet do 0zł), w wypadku grup pomagających przy organizacji w większym stopniu, jest po prostu lista osób z darmową wejściówką, w tym zapewniony jest nocleg (w tzw sleep roomach , jeśli ktoś uważa że jest za stary na tego typu przygody to zawsze są akademiki w miarę tanio a i przy odpowiednich ustaleniach może udało by się coś pokombinować inaczej :)  ). Co do jedzenia, zwykle mamy dostępne jakieś możliwości przygotowania sobie podstawowego jedzenia, a i w zeszłym roku była zniżka na pizze czy cuś.

W razie gdyby jakiś Concept Artist/ Grafik chciał, mamy możliwości wystawowe, ale to trzeba by było ustalić, jeśli by ktoś chciał coś wystawiać :)

Zaprosiliśmy również firmy które produkują gry, w zeszłym roku był Techland, na który też w tym roku liczę, to zawsze okazja do zaczerpnięcia jakiś kontaktów (no może nie aż taka jak GameDev Conference), ale chciałbym mocno również od strony moddingu zaprezentować to firmom, którym na dobrą sprawę zależy na tym by ludzie się tym interesowali - ze względu na to że branża gier cierpi na brak w miarę doświadczonych ludzi, a modding to dobry początek.

Poza tym we Wrocławiu mamy przepyszne piwo w mini-browarze spiż na rynku i warto odwiedzić to miasto, a ze mną nie zginiecie ;)

Oczywiście w trakcie konwentu będzie się działo sporo innych, niezwiązanych z grami rzeczy, ale o tym więcej informacji pojawi się wkrótce.

Gdyby TheModders, zgodziło się wesprzeć całą inicjatywę jako forum, chciałbym puścić wici dalej i zaprezentować cała inicjatywę na polygamii i jak się uda w branżowej prasie co myślę przyniesie sporo chętnych :)  Oczywiście prócz tego wymiana bannerów, czy promocja etc. :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
może to dobry powód do tego żeby zmienić coś na tm?

Tzn? Z resztą nieważne. Wszyscy dobrze, zgodnie wiemy, że to forum to niezależny organizm :lol2:

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

konwent "Inne Sfery"
#13 2011-08-11, 18:14(Ostatnia zmiana: 2011-08-11, 18:14)
Jestem bardzo zainteresowany. Co z tego, że jechałbym pół dnia, jak jest piwo w mini-browarze?

Miał być zlot TM, który niestety nie wypalił. Tutaj widzę świetną okazję do spotkania. Nie dość, że sami możemy coś pokazać, to i wiele się zobaczy.

Jakby wszystko fajnie się ułożyło, to mógłbym pokazać podstawy grafiki.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Adanos mieszka we Wrocławiu, to może też się pojawi.
Doprecyzuję, że w roku akademickim mieszkam we Wrocławiu :D  Ale mogę się wybrać :P

Gdyby TheModders, zgodziło się wesprzeć całą inicjatywę jako forum, chciałbym puścić wici dalej i zaprezentować cała inicjatywę na polygamii i jak się uda w branżowej prasie co myślę przyniesie sporo chętnych :)  Oczywiście prócz tego wymiana bannerów, czy promocja etc. :)
Masz mój głos :)  Nie wiem, jak inni.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ja tylko chcę przypomnieć, że na takim pokazie raczej nie wypadałoby używać kopii zapasowych oprogramowania

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Gadałem z nim na ten temat. Do pokazania podstaw moddingu wystarczą darmowe narzędzia z których zwykle korzystam - Wings, GIMP i notatnik. A płytkę z Gothicem gdzieś miałem, zresztą to wydatek rzędu 5zł.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
W sumie źle to nie wygląda, tylko co do spiża - tam mają raczej drogie piwsko, chyba, że coś się zmieniło w przeciągu ostatnich 6 lat bo wtedy byłem tam po raz ostatni :D

Co do prelekcji to te podstawy na dobrą sprawę są bardzo ogólne. Warto przede wszystkim doprecyzować jak najlepiej zabrać się za "robienie" gier, zwrócić uwagę na wybór technologii, rodzaj dystrybucji i samej gry, etc. Może też bym dał rady bo inicjatywa jest bardzo ok.

Kazz ruszyłbyś brodate dupsko, z Krakowa nie masz daleko opowiesz coś o ajfonach :D  Może warto pozbierać kilka sensownych osób, które opowiedziałyby coś więcej o konkretnych dziedzinach: design, 2d, 3d, animacje, produkcja, etc.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

sauron
  • Gość
...Kazz ruszyłbyś brodate dupsko...

no nie wiem, 21 mam urodziny to może wpadne :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry