Ładny szybki kant 9412 12

O temacie

Autor KolegaZWojska

Zaczęty 1.06.2011 roku

Wyświetleń 9412

Odpowiedzi 12

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Ładny szybki kant
2011-06-01, 21:53(Ostatnia zmiana: 2011-06-02, 03:17)
A więc mam pytanie, jak ładnie, szybko i z zachowaniem oszczędności uzyskać taki kant?

Chodzi o to by dwie ściany do których kant przynależy były idealnie płaskie, a między nimi ładnie lśnił taki oto kant. Ten uzyskany tutaj powstał na skutek chamferowania po czym zedytowałem vertex normals powstałej ściany jak widać na screenie. Nie jest to ani szybka metoda ani też zbyt wydajna w wypadku gdyby trzeba było ścinać wiele krawędzi. A więc jak?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Autosmooth? Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym kantem. Wygląda jak normalny kant.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Ładny szybki kant
#2 2011-06-02, 02:01(Ostatnia zmiana: 2011-06-02, 02:16)
No właśnie nie za bardzo, bo normalny kant wygląda tak jak A, a ja mam tak jak B, ze smoothem natomiast wychodzi C bo autosmooth po prostu ustawia normalne vertexów pod najłagodniejszym kątem dla obu ścianek, tym samym zaokrąglając optycznie poligony które miały być płaskie. Uprzedzam też, że chcę ominąć normal mapę. Nie wiem czy może jakiś shader odpowiedni potrafi się tym zająć albo jakaś inna opcja smoothowania.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Autosmooth, ale oddzielnie dla obu ścianek, nie razem :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Ładny szybki kant
#4 2011-06-02, 03:32(Ostatnia zmiana: 2011-06-02, 03:32)
no to otrzymujesz wtedy A

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Rozumiem że chodzi ci tylko i wyłącznie o wpływ na cieniowanie, a nie de-chamferowanie krawędzi?
W Wingsie należy w takim wypadku użyć albo autowygładzania, albo ręcznie zaznaczyć daną krawędź i wybrać "ustaw jako twardą/ostrą". Nie wpływa to na geometrię modelu, na pewno czyta i respektuje to m.in. Marmoset.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Kolega to są smoothgrupy. Na chamfera daj inną na gorne poly inna, na dolne inna i na boki inna.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
BTW Ty posklejałeś jakoś te screeny czy Ci sam Max tak robi, że pół krawędzi wyświetla, a pół nie?

Mark Twain

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Ładny szybki kant
#8 2011-06-02, 12:03(Ostatnia zmiana: 2011-06-02, 14:54)
W Wingsie należy w takim wypadku użyć albo autowygładzania, albo ręcznie zaznaczyć daną krawędź i wybrać "ustaw jako twardą/ostrą".
Czegoś takiego szukam w maxie.

Kolega to są smoothgrupy. Na chamfera daj inną na gorne poly inna, na dolne inna i na boki inna.
ale wtedy między chamferem a bokami będzie wyraźna linia, a nie gładkie przejście. Normalne vertexów w każdym przypadku byłyby ustawione prostopadle do poligonów, a ja chcę by w wypadku chamfera normalne górnej krawędzi ustawione były ku górze, a dolnej w poziomie tworząc między sobą kąt 90 stopni.
Spoiler
Widzisz?

BTW Ty posklejałeś jakoś te screeny czy Ci sam Max tak robi, że pół krawędzi wyświetla, a pół nie?
Posklejałem

@down: Ta, jasne.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
To przy chamferowaniu dodaj więcej segmentów

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zaznacz Pan oddzielnie "boki i chamfer" i oddzielnie "górę" i za każdym razem naduś Autosmooth.

Mark Twain

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Zaznacz Pan oddzielnie "boki i chamfer" i oddzielnie "górę" i za każdym razem naduś Autosmooth.
Nie no, na bank jest jakaś metoda aby nie używać tego typu pół środków.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale to nie są półśrodki.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry