Gothic multiplayer 35318 74

O temacie

Autor Hunn

Zaczęty 1.03.2011 roku

Wyświetleń 35318

Odpowiedzi 74

Jaeger

Jaeger

Użytkownicy
posty162
Propsy55
  • Użytkownicy
Projekt dalej istnieje, chociaż został oficjalnie "wy yea bunny". Z tego co wiem jest gdzieś forum na którym można to GMP pobrać i grać na niektórych serwerach.

3. Pamiętaj, kolorek, ranga i ilość postów na forum świadczy o długości penisa!

Towarzysz Karabynier

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

diegomez
Labirynt

Gothic multiplayer
#21 2012-02-01, 19:43(Ostatnia zmiana: 2012-02-01, 19:44)
To przez to ACTA czy co ???
Nie przez ACTA. Team gmp dostał prawa autorskie dla tego projektu.

Z tego co mi wiadomo, to GMP padło przez jakiś hackerów. Choć mogę się mylić  :D
No i mylisz się. Nie podali powodu zamknięcia projektu.
Z tymi hackerami (a dokładnie cheaterami) to tak: Gdy wchodziło się na gmp - było 40 serwerów z czego 37 to puste serwery z RP(Role Play) w nazwie. Ci, którzy lubili się ponapier*alać(nie mieli takiej możliwości, bo wszystkie (ok. 2) serwery DM były puste) zrobili łatke, która miała zniszczyć te serwery i przywrócić DM(Deadmatch ew TDM(Team Deadmatch)). Łatka okazała się tak potęrzna, że już nie dało się grać w gmp.
Powstały przypuszczenia, że przez to zamkneli projekt gmp. Ale oni umieli sobie poradzić z tym cheatem.
Prawdopodobnie znudziło im się tworzenie/udoskonalanie gmp i dzięki hackowi zamkneli projekt (nie podając przyczyny) sądząc, że ludzie gmp zrzucą wszystko na cheaterów.

Projekt dalej istnieje, chociaż został oficjalnie "wy yea bunny". Z tego co wiem jest gdzieś forum na którym można to GMP pobrać i grać na niektórych serwerach.
Tak to prawda.
Obecnie ludzie chcą sami kontynuować projekt gmp.
www.gothic-mp.pl

dezerter

dezerter

Użytkownicy
posty147
Propsy39
  • Użytkownicy
RP to chłam RP samo z siebie zabijało GMP i wreszcie zabiło to było do przewidzenia a klan Espadre do którego należę wypuścił te cheaty by raz na zawsze rozwalić servery RP i GMP za razem by GMP mogło się potem narodzić na nowo tak jak my chcemy a nie jego twórcy którzy nie wiedzieli co jest co .

Żeby nie było to ja Lynx z GMP

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy

Demonical Monk

Gothic multiplayer
#23 2012-02-02, 02:44(Ostatnia zmiana: 2012-02-02, 02:45)
I wracamy do punktu wejścia - cheaty rozwaliły grę, bo serwer klepnięty był jednofunkcyjnie przez bandę bachorów. Na hurra, bez sensownego projektu protokołu i podstawowych checków, które by przynajmniej takie cuda jak tworzenie itemów z dupy wyeliminowały. No ale co ci na to poradzi banda script kiddie podpisujących się pod czyjąś robotą, lepiej zwinąć projekt i udawać że nic się nie stało.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
I wracamy do punktu wejścia - cheaty rozwaliły grę, bo serwer klepnięty był jednofunkcyjnie przez bandę bachorów. Na hurra, bez sensownego projektu protokołu i podstawowych checków, które by przynajmniej takie cuda jak tworzenie itemów z dupy wyeliminowały. No ale co ci na to poradzi banda script kiddie podpisujących się pod czyjąś robotą, lepiej zwinąć projekt i udawać że nic się nie stało.
Nie no, nad wszystkim musisz się tak unosić i podnosić sobie (i pewnie innym) ciśnienie? :D

Ja tam tylko musnąłem temat gmp - nigdy nie grałem - ale czy to nie piranie wyskoczyły do ludzi od projektu z łamaniem praw autorskich?

Jaeger

Jaeger

Użytkownicy
posty162
Propsy55
  • Użytkownicy
RP to chłam RP samo z siebie zabijało GMP i wreszcie zabiło to było do przewidzenia a klan Espadre do którego należę wypuścił te cheaty by raz na zawsze rozwalić servery RP i GMP za razem by GMP mogło się potem narodzić na nowo tak jak my chcemy a nie jego twórcy którzy nie wiedzieli co jest co .
Genialny plan, ale czy niszcząc RP i GMP nie przyczynicie się czasem do samorozjebania? Bo wasza metoda trochę przypomina mi terrorystów którzy podłożyli bombe pod własny budynek. :facepalm:

Towarzysz Karabynier

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

makin' bacon

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Teraz GMP ma nowa grupa co nawet kodu źródłowego niema.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Czyli raczej projekt nie zostanie wskrzeszony ,może to i nawet lepiej(od czasów wprowadzenia GMP poziom inteligencji polaków w wieku od 10-16 lat spadł o jakieś 10 stóp procentowych :D ).W ostatnim czasie wszytko się sypie najpierw GMP teraz EF, strach pomyśleć co będzie następne.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
W ostatnim czasie wszytko się sypie najpierw GMP teraz EF, strach pomyśleć co będzie następne.
Jeszcze CZ, nie zapomnij o CZ!

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
To już oficjalny koniec CZ? Czyżby to początek końca?

davish

davish

Użytkownicy
posty16
Propsy15
  • Użytkownicy
Czyli jeszcze jest szansa na GMP...  :ok:

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy
Czyli jeszcze jest szansa na GMP...  :ok:

Czy na GMP nie wiem, ale biorąc pod uwagę skill ekip, które się tym zajmowały to na pewno jest szansa na dużo śmiechu. Bardzo jestem ciekaw jak chcą bazować na projekcie o zamkniętych źródłach.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
zaufajcie teamowi że gdyby CZ ostatecznie padło, to by wam powiedzieli. Jeśli nie mówią nic na temat tego co w tej chwili robią, to widocznie mają konkretne powody.

I kółeczko się zamyka :D  tak się nakręca hejterów

I żeby nie było offtopu: to co konkretnie spowodowało upadek GMP?

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

Nie wiadomo. Chyba o tym pisałem w poprzednim poście.
Prawdopodobnie Teamowi GMP znudziło się tworzenie GMP.

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy
zaufajcie teamowi że gdyby CZ ostatecznie padło, to by wam powiedzieli. Jeśli nie mówią nic na temat tego co w tej chwili robią, to widocznie mają konkretne powody.

I kółeczko się zamyka :D  tak się nakręca hejterów

Przeczytaj łaskawie pierwszą stronę to się dowiesz?

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Aha czyli nie umieli sobie poradzić z jakimiś cheatami. Trochę dziwne żeby od razu spisywać wszystko na straty, a chciałem sobie kiedyś pograć i zobaczyć jak to mniej więcej wszystko wygląda.

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy

Demonical Monk

Gothic multiplayer
#38 2012-02-05, 02:48(Ostatnia zmiana: 2012-02-05, 04:01)
Z ciekawości dorwałem binarkę serwera GMP na jakimś chomiku. Binarka, lista funkcji i dwa zdisasemblowane cuda:
http://monk.4programmers.net/pub/research/.gothic/gmpserver.zip
Nie wgłębiałem się w szczegóły. Wystarczy zajrzeć do tego, żeby pierdolnąć soczystego facepalma, a że namiętnie używa funkcji z biblioteki standardowej i importów z HawkNLa to kod powinien być zrozumiały dla większości. Użyto najpopularniejszego wśród gimbusów wzorca projektowego, więc programowania jednofunkcyjnego. Sztuka ta polega na otwarciu edytora, najebaniu kodu gdzie popadnie i skompilowaniu tak powstałej w bólach aplikacji.

Cała inicjalizacja sieci, odczyt konfiguracji i obsługa konsoli została sprytnie upakowana do int main(). Na każdego gracza przypada osobny wątek serwera, który w trybie blokującym oczekuje na pakiety od danego osobnika. I tu do akcji wkracza procedura roboczo nazwana _procHandleClient(), która prezentuje się niczym kret z kijem od miotły wsadzonym w dupę. Funkcja ta waży 12KB kodu maszynowego(!), co daje przynajmniej 2 razy tyle kodu. Dla wizualizacji: to tyle, ile by zajmował wyraz "kretyn" napisany około 4100 razy. Odpowiada za odbieranie i odpowiadanie na "pakiety" gracza. Całą komunikację realizuje ta jedna funkcja zawierająca gigantyczny switch. Jeśli dobrze widzę, to użytkownik nie otrzyma *ŻADNYCH* danych od serwera zanim o nie nie poprosi - to mogła być przyczyna zjebanej synchronizacji na płaszczyźnie klient<>serwer, a głupie tłumaczenia teamu GMP i portowanie aplikacji nowy silnik sieciowy (bezcelowo, żaden bajer im nie uratuje tyłka, jeśli go poprawnie nie użyją) po prostu aktem nieporadności.

Oprócz wymienionego wyżej burdelu zauważyłem ledwo trzy małe funkcje (możliwe że jeszcze jakieś niezbyt istotne pominąłem) - ładowanie banów, zapisywanie banów i pobieranie informacji z serwera lobby.gothic-multiplayer.com. Cała reszta to czysta klepanka. Istną plakietką "Polacy tu byli" są bezbłędnie przetłumaczone na angielski komunikaty:
Banned person tryied to join server!
Banned person tryied to join server!
%d joined to battle! Now we have %d players.
Timeout. ID:%d aka %s disconnected. %d players has been in server now.
Someone check our number of players.

Przy takim wyglądzie sprawy ciężko żeby serwer nie był podatny na cheaty, skoro ślepo wierzy informacjom podawanym przez graczy, tym samym brakuje synchronizacji poszczególnych graczy, a teoretycznie martwy gracz (tak jak to gdzieś w komentarzach czytałem) może biegać po mapie i zabijać wszystkich bez konsekwencji - serwer łyknie każdy kit.

Post pisany na szybko, sporo detali brakuje, mam nadzieję, że ogólny kształt tego burdelu został wyraźnie ukazany. Jakieś oficjalne stanowisko teamu GMP aka "wyjebaliśmy własną stronę i udajemy głuchych"?

Jaeger

Jaeger

Użytkownicy
posty162
Propsy55
  • Użytkownicy
Aha czyli nie umieli sobie poradzić z jakimiś cheatami. Trochę dziwne żeby od razu spisywać wszystko na straty, a chciałem sobie kiedyś pograć i zobaczyć jak to mniej więcej wszystko wygląda.
Dalej da się grać, masz napisane na pierwszej stronie co zrobić aby załączyć GMP.

Towarzysz Karabynier

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry