Gothic multiplayer 35316 74

O temacie

Autor Hunn

Zaczęty 1.03.2011 roku

Wyświetleń 35316

Odpowiedzi 74

Hunn

Hunn

Użytkownicy
posty194
Propsy5
  • Użytkownicy

Hunn

Gothic multiplayer
2011-03-01, 20:30(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 20:30)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A czego innego się spodziewaliście. Niech Thoro powie jaka była odpowiedź CDP na prośbę o skrypty po polsku.

Jednak miałem nadzieję że po prostu nie będą się dopierdalać i próbować zniszczyć ten projekt.
Ale to mnie rozpierdoliło
Nasza kochana Pirania

Oni próbują robić w chuja fanów sprzedając odgrzewane kotlety a ktoś ich za to kocha.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

davish

davish

Użytkownicy
posty16
Propsy15
  • Użytkownicy
Link zdechł...

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak strona i projekt zdechły, to się nie dziw : P

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Żal mi GMP. Zakończyli działalność permanentalnie(dobrze piszę?)? Ciekawe, czy to przez ACTA. Fakt, miałem często ukochany czerwony napis, sygnalizujący utrate połączenia z serwerem, ale GMP miało klimat. Zachowam instalkę, oraz folder na pamiątke.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
I tak ani razu w to nie zagrałem.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Gothic multiplayer
#6 2012-01-24, 00:18(Ostatnia zmiana: 2012-01-24, 00:19)
Żal mi GMP. 1.Zakończyli działalność permanentalnie(dobrze piszę?)? Ciekawe, czy to przez ACTA. Fakt, miałem często ukochany czerwony napis, sygnalizujący utrate połączenia z serwerem, ale GMP miało klimat.2. Zachowam instalkę, oraz folder na pamiątke.
1.Permanentnie, jeżeli już.
2. Trza zrobić do tego jeszcze ołtarzyk otoczony świecami. Nagraj instalkę na płytkę i obwiąż czarną wstążką :lol:

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu
Ktoś rozjaśni sytuację, bo link nie działa, a ja nie wiem, o co chodzi, poza tym, że projekt upadł.

Moje portfolio

davish

davish

Użytkownicy
posty16
Propsy15
  • Użytkownicy
Zrobię tak jak polecił Cedric

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy

Demonical Monk

Gothic multiplayer
#9 2012-01-30, 16:56(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 23:03)
O tym, że portowanie się na RakNeta gówno da pisałem jeszcze zanim zaczęto prace. Odpowiedzi były bardzo wymijające, ekipa sprawiała wrażenie, jakby nie rozumieli co robią. Widocznie skończyli portować (albo nawet z tym sobie nie poradzili) i doszli do wniosku, że silnik sieciowy zawierający masę ficzerów nie uratuje ich przed wybrakowanym protokołem.

Druga sprawa - uparcie twierdzili, że problemy z synchronizacją wywodzą się również z tego, że korzystają z "wolnych" połączeń TCP. Wylecieli więc z genialnym pomysłem użycia protokołu UDP i sekwencjonowania na poziomie warstwy aplikacji, czyli jak wynaleźć koło na nowo, ale takie bardziej kanciasste i wybrakowane.

Zamiast zająć się faktycznymi problemami, trzech "doświadczonych" "reverse-engineerów" zajmowało się pierdołami pokazując całkowitą ignorancję w kwestii sieci. W innych sprawach podejście było "działa, bo działa, nie ruszać".

Reversowanie tego cudnego tworu wymagałoby bardzo dużych zasobów wódki, piszącym serwer GMP przyświecała idea programowania jednofunkcyjnego, czyli otworzyć IDE, najebać kodu jak leci i skompilować. Czyli standardowo - cała inicjalizacja pierdolnięta w main(), handler połączenia w osobnej, równie ogromnej funkcji (bo niestety w mainie się nie dało). Trudno, żeby taki serwer robił coś więcej niż tylko działał...

Klienta jebnięto połowicznie. Były miejsca przyprawiające o zawał, było kilka sensownych helperów do patchowania pamięci, o dziwo poprawnie i lakonicznie napisanych. W świetle takiej budowy projektu jestem w stanie uwierzyć, że po prostu go komuś zajebali i zrobili z siebie bohaterów. Pewne źródła z themodders mówią, że w oryginale kod należał bodaj do grupy austriaków.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie jestem pewien czy o to chodziło, ale tego co widziałem, zaczęło się od projektu jakiegoś studenta. W filmiku na YT pokazał bazową funkcjonalność i udostępnił źródło
https://www.youtube.com/watch?v=xrjFDAblfqg

Niestety plik już wygasł, jednak kiedyś go ściągałem, może jeszcze gdzieśtam jest na dysku, tobie też linkowałem do obejrzenia.

Libra

Libra

Użytkownicy
posty50
Propsy1
  • Użytkownicy
Jak w temacie co się stało z http://gothic-multiplayer.com/

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak w temacie co się stało z http://gothic-multiplayer.com/

Kurczę żyda zadeptało
Po prostu projekt przestał istnieć. Dziękuję dobranoc.

Libra

Libra

Użytkownicy
posty50
Propsy1
  • Użytkownicy
To przez to ACTA czy co ???

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy924
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
:lol2:  

ACTA na razie została tylko podpisana i jej postanowienia jeszcze nie są wcielane w życie jeszcze długa droga do tego więc nie przez ACTA.

Libra

Libra

Użytkownicy
posty50
Propsy1
  • Użytkownicy
To przez co? przecież tak ładnie to wszystko się rozwijało :(

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Z tego co mi wiadomo, to GMP padło przez jakiś hackerów. Choć mogę się mylić  :D

Mój kanał YouTube ;D

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
FBI zajebalo

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy
To przez co? przecież tak ładnie to wszystko się rozwijało :(

Taa, sztuczne "piarowe" działania bandy dzieciaków to jedyne co faktycznie się od dawna działo.
http://themodders.org/index.php?/topic/13582-niepewna-przyszlosc-gmp/page__p__1018084#entry1018084

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Szkoda, że ni ma, bo lubiłem sobie pograć. Nie był to jakiś szczyt programingu czy coś, ale działało i można było sie przy tym bawić ;)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry