Dyskusje na temat jakości grafiki 10132 36

O temacie

Autor mgr Fartuess

Zaczęty 6.09.2010 roku

Wyświetleń 10132

Odpowiedzi 36

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
odbiega nawet od WoW'a. W WoWie są dużo lepsze tekstury handpainted. Zresztą po co wzorować się na WoWie, który jest  perfidnie przestarzały :)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110790#msg110790#msg110790#msg110790 date=1283755927
odbiega nawet od WoW#msg110790#msg110790#msg110790#msg110790 date=1283755927]
odbiega nawet od WoWa. W WoWie są dużo lepsze tekstury handpainted. Zresztą po co wzorować się na WoWie, który jest  perfidnie przestarzały :)
Nie do końca bym powiedział że przestarzały, to jest taki typ grafiki i nawet trochę gier MMO się na nim wzoruje...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
to jest taki typ grafiki, że drzewo ma 200 poly ?!? To jest taki typ grafiki, że wszystko wygląda gorzej niż z epoki sprzed next genów?

Dlaczego w WoWie nie zdążają do grafiki takiej jaką mają na cinematicach? Ona jest dużo bardziej klimatyczna niż pień będący lekko wygiętym ośmiokątnym walcem :P. Można zrobić świetnie wystylizowaną grę bez fatalnej utraty na grafice.

Zresztą mówiąc w ten sposób możemy stwierdzić, że Tibia też ma po prostu taki styl graficzny.

sauron
  • Gość
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110800#msg110800#msg110800#msg110800 date=1283765943
Zresztą mówiąc w ten sposób możemy stwierdzić, że Tibia też ma po prostu taki styl graficzny.

to co opluwasz, to się nazywa konwencja. tak sobie wybrali z różnych powodów i nikomu nic do tego, póki mają 11mln klientów takie marudy jak ty mogą najwyżej próbować skakać wyżej dupy a i tak nie dadzą rady.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110800#msg110800#msg110800#msg110800 date=1283765943
to jest taki typ grafiki, że drzewo ma 200 poly ?!? To jest taki typ grafiki, że wszystko wygląda gorzej niż z epoki sprzed next genów?

Dlaczego w WoWie nie zdążają do grafiki takiej jaką mają na cinematicach? Ona jest dużo bardziej klimatyczna niż pień będący lekko wygiętym ośmiokątnym walcem :P. Można zrobić świetnie wystylizowaną grę bez fatalnej utraty na grafice.

Nikt ci nie zrobi MMO na skale wowa z lepsza grafika. Gra musi być grywalna, a co za tym idzie dostępna dla ludzi ze starszymi kompami, których pełno w wowie. Po za tym zrobienie grafiki na naprawde wysokim poziomie spowodowaloby duży uszczerbek na portfelu blizzarda :P takie rzcezy do tanich nie naleza

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
cóż... debili zawsze jest więcej niż osób inteligentnych (krzywa gaussa) więc to czy coś osiągnęło sukces nie zawsze znaczy, że jest dobre. Gry takie jak Tibia i CS to dla mnie totalne odpady. Tak samo jak Hana Montana i Justin Bieber - przykłady z innej branży.

Ja kurka jestem idealistą i dla mnie gra musi być jednak dopracowana. Póki będę mógł będę robił mody/gry które nie będą tworzone pod dzieci neostrady i dresiarzy :) . No i tak przy okazji: jestem przeciwny casualizcji gier ;).

No ale nie sprawię, żeby takie gry zniknęły. Za mały jestem do porywania się na takie rzeczy :)

Cytat: Wowoz link=topic=11383.msg110817#msg110817#msg110817#msg110817 date=1283781203
Nikt ci nie zrobi MMO na skale wowa z lepsza grafika. Gra musi być grywalna, a co za tym idzie dostępna dla ludzi ze starszymi kompami, których pełno w wowie. Po za tym zrobienie grafiki na naprawde wysokim poziomie spowodowaloby duży uszczerbek na portfelu blizzarda :P takie rzcezy do tanich nie naleza

hmm... no dobra tyle, że zawsze można zrobić w opcjach grafiki możliwość zmiany poziomu detali, bo na full grafice to już WoWa by niektóre telefony odpaliły :D . Zresztą dlaczego ludzie o lepszych komputerach mają cierpieć na ten cukierkowy kanciacizm?

A o kwestii pieniędzy nie mów, bo na przykład nasi REDzi nie są jakoś zbytnio bogaci a W2 jest graficznie wypasiony. Blizzard z kolei ma kasy tyle, że może podcierać się jedwabiem i spłukiwać kibel szampanem.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nm,n

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: Avallach link=topic=11383.msg110820#msg110820#msg110820#msg110820 date=1283781970
Nie wiem jak dokładnie mapy w WoWie funkcjonują, ale wydawałoby się że może tu chodzić nie tyle o sprzęt, co też o łącza.

Też nie, ale podejrzewam, że modele i lokacje są na dysku gracza. z serwera ciągnięte jest tylko położenie postaci i inne elementy zmienne.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
JEśli chodzi o MMO z grafiką na poziomie to moim zdaniem zaliczy się tam Age of Conan.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110819#msg110819#msg110819#msg110819 date=1283781946
Ja kurka jestem idealistą i dla mnie gra musi być jednak dopracowana. Póki będę mógł będę robił mody/gry które nie będą tworzone pod dzieci neostrady i dresiarzy :) . No i tak przy okazji: jestem przeciwny casualizcji gier ;).
Nick nie pasuje do wypowiedzi.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110819#msg110819#msg110819#msg110819 date=1283781946
cóż... debili zawsze jest więcej niż osób inteligentnych (krzywa gaussa) więc to czy coś osiągnęło sukces nie zawsze znaczy, że jest dobre. Gry takie jak Tibia i CS to dla mnie totalne odpady. Tak samo jak Hana Montana i Justin Bieber - przykłady z innej branży.
Widać że dzieciak jesteś, CS odniósł taki sukces bo na czas gdy powstał był na prawdę dobry, no i właściwie do teraz jest jedną z niewielu strzelanek w 100% sieciowych w które lubię pograć...
no i Tibia, wyobraź sobie ze to jest PIERWSZE MMO jakie powstało, faktem jest że teraz wali kałem i grają w to zazwyczaj niekochane przez rodziców dzieciaki, ale to pomińmy, w tym przypadku tibia była dobra bo była pierwsza i tyle....

Jesteś debil a nie idealista, wiesz co oznacza dopracowanie?
bo dopracowany był nawet tetris czy pong, działał dokładnie tak jak chcieli jego twórcy
i na przykładzie CS, głupia Tibia czy WoW są dopracowane, są wręcz bardzo dopracowane.
Na przykładzie WoWa, gra jest low poly(jak na te czasy to dosyć znacznie low poly) ale tekstury są dopracowane, nie ma błędów w samej grze i wszystko jest masakrycznie zbalansowane....
A że grafiką wzorują się na tworze o którym pewnie nawet nie słyszałeś(dzieciaku ;) ) czyli Warcraft 3 to już inna sprawa, o dziwo taka grafika jest przyjemniejsza dla oka niż super hi poly grafiki z gothic 3 czy innych ścierw, bo ona właśnie jest DOPRACOWANA....

No ale nie sprawię, żeby takie gry zniknęły. Za mały jestem do porywania się na takie rzeczy :)
No jak będziesz sięgał dupą ponad stół to także nic z tym nie zrobisz....

hmm... no dobra tyle, że zawsze można zrobić w opcjach grafiki możliwość zmiany poziomu detali, bo na full grafice to już WoWa by niektóre telefony odpaliły :D . Zresztą dlaczego ludzie o lepszych komputerach mają cierpieć na ten cukierkowy kanciacizm?
To jest styl grafiki gry i tyle
Dam na przykładzie ze tego typu produkcje, baardzo dopracowane ciągle powstają, czyli gra Torchlight, ma grafikę podobną do tego co przedstawiały filmiki z Diablo III sprzed 2-3 lat, no ale mniejsza, sama gra jest lowpoly, ale ma ładne, dopracowane tekstury i dosyć przyjemnie się gra, mogli zrobić przesranie hipoly grafikę(zobacz sobie jacy ludzie to robili to zrozumiesz), ale wybrali coś co nazywa się niepowtarzalnym STYLEM!!!

A o kwestii pieniędzy nie mów, bo na przykład nasi REDzi nie są jakoś zbytnio bogaci a W2 jest graficznie wypasiony. Blizzard z kolei ma kasy tyle, że może podcierać się jedwabiem i spłukiwać kibel szampanem.
No zobaczysz jak będzie wyglądał Wiedźmak II jak wyjdzie ;) filmiki zawsze DUUUŻO przedstawiają, ale zazwyczaj nazywa się to dobrą ściemą, chociaż patrząc po Wiedźminie I, miała swój niepowtarzalny klimat, ale był to inny typ grafiki niż np. WoW

Podsumowując, jeżeli nie wiesz co oznaczają słowa dopracowane czy klimat to zapraszam do słownika, dodatkowo jeśli chcesz się wypowiadać na temat gier to dorośnij trochę i zagraj sobie w klasyki gier, może wtedy zrozumiesz że często lowpoly, jak to sam określiłeś "cukierkowa" grafika jest lepsza od przejebanych grafik typu nowe wersje Gothic....

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: Zdunek link=topic=11383.msg110860#msg110860#msg110860#msg110860 date=1283807682
Widać że dzieciak jesteś, CS odniósł taki sukces bo na czas gdy powstał był na prawdę dobry, no i właściwie do teraz jest jedną z niewielu strzelanek w 100% sieciowych w które lubię pograć...
no i Tibia, wyobraź sobie ze to jest PIERWSZE MMO jakie powstało, faktem jest że teraz wali kałem i grają w to zazwyczaj niekochane przez rodziców dzieciaki, ale to pomińmy, w tym przypadku tibia była dobra bo była pierwsza i tyle....

Przyznaję CS w momencie gdy wyszedł był grą na prawdę porządną. Tyle, że zaczęły w to grać maniaki będące specami od headshotów, tricków, bugów wiedzący gdzie strzelić przez blok kamienny 2m x 2m x 2m, żeby zabić ukrywającego się za nimi przeciwnika.

No i nie mówię o posranych modyfikacjach.

Co do argumentu, że coś jest dobre dlatego bo było pierwsze, to jest on bezsensowny. Zgodzę się, że skoro pomysł przeszedł to znaczy, że w pomyśle jest coś ciekawego. Ale nadal to nie znaczy, że gra jest dobra. Doom też był fajną grą ale nie chciałbym, żeby gry zostały na jego poziomie ;).

Cytat: Zdunek link=topic=11383.msg110860#msg110860#msg110860#msg110860 date=1283807682
bo dopracowany był nawet tetris czy pong, działał dokładnie tak jak chcieli jego twórcy...

Do Tetris i Ponga nic nie mam, bo pomysł i idea gry została dobrze zrealizowana... Aha i nie nazywaj mnie debilem. To, że mam odmienne zdanie to nie powód żeby mnie obrażać. Wiem, że na tym forum panuje czasem chamstwo, ale skoro narzekacie na kloakę którą jest Polska a sami tak robicie, to chyba pewna hipokryzja

i na przykładzie CS, głupia Tibia czy WoW są dopracowane, są wręcz bardzo dopracowane.

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CS#msg110860#msg110860#msg110860#msg110860 date=1283807682]
[/quote]

Przyznaję CS w momencie gdy wyszedł był grą na prawdę porządną. Tyle, że zaczęły w to grać maniaki będące specami od headshotów, tricków, bugów wiedzący gdzie strzelić przez blok kamienny 2m x 2m x 2m, żeby zabić ukrywającego się za nimi przeciwnika.

Co do argumentu, że coś jest dobre dlatego bo było pierwsze, to jest on bezsensowny. Zgodzę się, że skoro pomysł przeszedł to znaczy, że w pomyśle jest coś ciekawego. Ale nadal to nie znaczy, że gra jest dobra. Doom też był fajną grą ale nie chciałbym, żeby gry zostały na jego poziomie ;).

bo dopracowany był nawet tetris czy pong, działał dokładnie tak jak chcieli jego twórcy...

Do Tetris i Ponga nic nie mam, bo pomysł i idea gry została dobrze zrealizowana... Aha i nie nazywaj mnie debilem. To, że mam odmienne zdanie to nie powód żeby mnie obrażać. Wiem, że na tym forum panuje czasem chamstwo, ale skoro narzekacie na kloakę którą jest Polska a sami tak robicie, to chyba pewna hipokryzja

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CSa, skoro w FPSie, który miał być realistyczny i taktyczny nie ma ani krzty realizmu i taktyki? Żeby przynajmniej nie było strzelania przez wszystkie ściany, gładkiego celowania (w sensie, że nigdy nie buja celownikiem), przewidywalnego odrzutu i zawsze takiego samego rozprysku śrutu z shotgunów...

Tibia też jest świetnie dopracowana. Na serwerach PvP trafia się banda high levelów, który dupią całą resztę a na serwerach nonPvP noobki blokują wszystkie przejścia i żulą golda... No i paladyn nawalający z procy  oO  

Na przykładzie WoWa, gra jest low poly(jak na te czasy to dosyć znacznie low poly) ale tekstury są dopracowane, nie ma błędów w samej grze i wszystko jest masakrycznie zbalansowane....

Grafika była dobra za czasów podstawki. Ale to, że prawie nic nie poprawili w WoTLK#msg110860#msg110860#msg110860#msg110860 date=1283807682]
[/quote]

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CSu to wstyd i hańba.

A że grafiką wzorują się na tworze o którym pewnie nawet nie słyszałeś(dzieciaku ;) ) czyli Warcraft 3 to już inna sprawa, o dziwo taka grafika jest przyjemniejsza dla oka niż super hi poly grafiki z gothic 3 czy innych ścierw, bo ona właśnie jest DOPRACOWANA....

Tak. Grałem w W3. Grałem nawet w W2 zanim pojawiły się jakiekolwiek informację, że W3 wogóle powstaje. W3 faktycznie na dzisiejsze dni nie powala grafiką, ale design wielu (choć też nie wszystkich) elementów jest naprawdę naprawdę dobry. Za to WoW ma fatalną grafikę, której dobry design nie ratuje bo on też jest marny. W moim przekonaniu WoW powinien wogóle nie wyjść, bo zniszczył naprawdę niezłe uniwersum.

Gothic 3 nie grałem, ale zapewne nie podoba ci się raczej z powodu słabego designu niż dopracowanej grafiki. Jeśli chcesz zobaczyć grę z ekstremalnie dopracowaną grafiką i mistrzowskim designem to poszukaj sobie materiałów o grze "Brink". Zwróc uwagę też na ostatnie dev diary, które jest właśnie temu tematowi poświęcone.

To jest styl grafiki gry i tyle
Dam na przykładzie ze tego typu produkcje, baardzo dopracowane ciągle powstają, czyli gra Torchlight, ma grafikę podobną do tego co przedstawiały filmiki z Diablo III sprzed 2-3 lat, no ale mniejsza, sama gra jest lowpoly, ale ma ładne, dopracowane tekstury i dosyć przyjemnie się gra, mogli zrobić przesranie hipoly grafikę(zobacz sobie jacy ludzie to robili to zrozumiesz), ale wybrali coś co nazywa się niepowtarzalnym STYLEM!!!

Akurat w Torchlightcie i D3 słaba grafika nie wygląda tak fatalnie jak w WoWie (inne ujęcie kamery pozwala trochę sobie zluzować w tej kwestii) aczkolwiek też można by w nich co nieco poprawić a nadal zachować klimat.

I zrozum, że poziom dopracowania grafiki i jej design (który wpływa na klimat) to dwie zuupełnie inne rzeczy. Jako, że jesteś trochę w tej branży, to mógłbyś to wiedzieć :)

No zobaczysz jak będzie wyglądał Wiedźmak II jak wyjdzie ;) filmiki zawsze DUUUŻO przedstawiają, ale zazwyczaj nazywa się to dobrą ściemą, chociaż patrząc po Wiedźminie I, miała swój niepowtarzalny klimat, ale był to inny typ grafiki niż np. WoW

Pierwszy wiedźmin miał bardzo dobry design. O drugiego się już trochę boję.

Podsumowując, jeżeli nie wiesz co oznaczają słowa dopracowane czy klimat to zapraszam do słownika, dodatkowo jeśli chcesz się wypowiadać na temat gier to dorośnij trochę i zagraj sobie w klasyki gier, może wtedy zrozumiesz że często lowpoly, jak to sam określiłeś "cukierkowa" grafika jest lepsza od przejebanych grafik typu nowe wersje Gothic....

W niektóre klasyki gier grałem i wiem, że design + gameplay + scenariusz > czysta hightechowa grafika. Tyle, że co mam powiedzieć gdy 2-3 aspekty wymienione w grze kuleją, a 1-2 są średnie :P

Tak na przyszłość, to odpuść sobie takie zakończenia bo po tym jak zbiłem twoje argumenty to wyszedłeś trochę (bez obrazy) na idiotę  :lol:  

Wracając do tematu: Dlaczego pojechałem po tej skrzyni i beczce? Ponieważ nie są ani zrobione pod względem świetnej grafiki ani pod względem dobrego designu. Brakuje pewnej stylizacji. Na razie jest tylko prosty model ze słabą teksturą. W necie gdzieś są tutki jak robić dobre tekstury "handpainted"

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Dyskusje na temat jakości grafiki
#13 2010-09-07, 00:44(Ostatnia zmiana: 2010-09-07, 00:48)
gupi  :facepalm:
wydaje mi się że od czasu "ktosia" zainteresowani wiedzą o kim mówię, nie było tutaj tak ciężkiego przypadku.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110866#msg110866#msg110866#msg110866 date=1283812870

A wiesz o tym że CS to jest właściwie mod do HL? :D  

Czemu niby bezsensowny? Patrz chociażby na Diablo II, sporo firm próbowało zrobić grę na podobnych zasadach, nikomu się nie udało. A gra stara i jeszcze w grafice 2d. Co dalej, Gothic I czy II, powstało sporo podobnych gier oraz oczywiście kontynuacje, chociaż stare części Gothica mają średnią grafikę to są O NIEBO LEPSZE....
Ale najlepszym przykładem będzie Worms, np. world party :D  gra ma grafikę w 2d taką mocno rysunkową i dla dzieci, no ale jest bardziej grywalna od wersji 3d czy innych klonów tej gry, a była pierwsza....
A żeby nie było, Team 17 wraca właśnie do tego poziomu
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=14591

A ty możesz napisać że większość ludzi to debile? Ja w przeciwieństwie do Ciebie mam jaja i potrafię wprost napisać(wpadnij do Gdańska to także powiem) że jesteś debil, koniec i .

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CS#msg110866#msg110866#msg110866#msg110866 date=1283812870]

Czemu niby bezsensowny? Patrz chociażby na Diablo II, sporo firm próbowało zrobić grę na podobnych zasadach, nikomu się nie udało. A gra stara i jeszcze w grafice 2d. Co dalej, Gothic I czy II, powstało sporo podobnych gier oraz oczywiście kontynuacje, chociaż stare części Gothica mają średnią grafikę to są O NIEBO LEPSZE....
Ale najlepszym przykładem będzie Worms, np. world party :D  gra ma grafikę w 2d taką mocno rysunkową i dla dzieci, no ale jest bardziej grywalna od wersji 3d czy innych klonów tej gry, a była pierwsza....

A ty możesz napisać że większość ludzi to debile? Ja w przeciwieństwie do Ciebie mam jaja i potrafię wprost napisać(wpadnij do Gdańska to także powiem) że jesteś debil, koniec i .

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CSa, skoro w FPSie, który miał być realistyczny i taktyczny nie ma ani krzty realizmu i taktyki? Żeby przynajmniej nie było strzelania przez wszystkie ściany, gładkiego celowania (w sensie, że nigdy nie buja celownikiem), przewidywalnego odrzutu i zawsze takiego samego rozprysku śrutu z shotgunów...
CS nie miał być realistyczny, tak samo jak HL który był typową nawalanką. No jeszcze idąc dalej, Q3, gra ma słabą grafikę, lata się po ścianach i cholera wie co jeszcze, ale jest bardziej grywalna od większości nowych tytułów....
A jak chcesz mieć realizm to odejdź od komputera i zobacz sobie jak świat wygląda ;) a jeśli pierniczysz mi tu o realizmie oraz bujaniu celownikiem, trzymałeś kiedyś prawdziwą broń z ciężką amunicją? Wiesz jak się z tego strzela, czy celuje? Jeśli według Ciebie te nowe strzelanki są realistyczne to gratuluję ....

Tibia też jest świetnie dopracowana. Na serwerach PvP trafia się banda high levelów, który dupią całą resztę a na serwerach nonPvP noobki blokują wszystkie przejścia i żulą golda... No i paladyn nawalający z procy  oO  
Jak pisałem Tibia jest jednym z pierwszych MMO i fakt że do teraz istnieje jest rzeczą prze ogromną, no ale był temat o grafice. Tibia ma taki typ grafiki który nazywa się pixel art(wpisz sobie w Google) i to jest właśnie styl tej gry i tyle, jeśli chcesz pierniczyć że jest niedopracowany to puknij się w łeb(byle mocno!)
Patrz, ten obraz jest krzywy, brzydki i dziwnie pomalowany,  JEST NIEDOPRACOWANY!!!!
http://www.freeart.pl/images/galeria_dziwne_miasta/dm1010max.jpg
(dla mniej kumatych, sarkazm ;)

Grafika była dobra za czasów podstawki. Ale to, że prawie nic nie poprawili w WoTLK#msg110866#msg110866#msg110866#msg110866 date=1283812870]

W tym momencie to po prostu palnąłeś najgłupsze zdanie jakie tylko mogłeś  :facepalm:  ... Jak tu mówić o dopracowaniu CSu to wstyd i hańba.
Rozumiesz że ten typ grafiki podoba się ludziom, nie chce mi się po raz enty tłumaczyć że jest ona jednak dopracowana....

Tak. Grałem w W3. Grałem nawet w W2 zanim pojawiły się jakiekolwiek informację, że W3 wogóle powstaje. W3 faktycznie na dzisiejsze dni nie powala grafiką, ale design wielu (choć też nie wszystkich) elementów jest naprawdę naprawdę dobry. Za to WoW ma fatalną grafikę, której dobry design nie ratuje bo on też jest marny. W moim przekonaniu WoW powinien wogóle nie wyjść, bo zniszczył naprawdę niezłe uniwersum.
Pierwsza sprawa, pisze się "w ogóle" a nie "wogóle", dzieciaku (podstawówka czeka)
Druga sprawa, niemowlaki nie potrafią grać, więc wątpię byś grał w WII przed W3.
No i to że WoW zniszczył uniwersum i klimat i w ogóle jakieś wywody to TYLKO Twoje zdanie. A to że gra jest dobra pokazuje fakt że jest najpopularniejszym MMO NA ŚWIECIE!

Gothic 3 nie grałem, ale zapewne nie podoba ci się raczej z powodu słabego designu niż dopracowanej grafiki. Jeśli chcesz zobaczyć grę z ekstremalnie dopracowaną grafiką i mistrzowskim designem to poszukaj sobie materiałów o grze "Brink". Zwróc uwagę też na ostatnie dev diary, które jest właśnie temu tematowi poświęcone.
No jaka ekstremalnie dopracowana grafika? Świecące się postacie, jakiś biedny świat, jeśli coś takiego jest dla Ciebie dopracowane to współczuję. Ale fakt że ostatnio jest moda na tego typu kicz gierki....
PS: Screeny są jeszcze poprzerabiane w Photoshopie, podobnie było właśnie z G3, screeny przed premierą wyglądały podobnie, a co wyszło to wyszło... chociaż G3 to niewypał nie tylko przez grafikę

Akurat w Torchlightcie i D3 słaba grafika nie wygląda tak fatalnie jak w WoWie (inne ujęcie kamery pozwala trochę sobie zluzować w tej kwestii) aczkolwiek też można by w nich co nieco poprawić a nadal zachować klimat.
Chyba Cię rodzice opuścili. Jeżeli Torchlight czy D3 ma słabą grafikę to jestem papieżem i mów mi ojcze...
Grafika w obydwóch tytułach jest na masakrycznie wysokim poziomie, żeby uzyskać taki klimat trzeba mieć łeb i talent, no ale ten typ grafiki będzie dla Ciebie słabiutki(no bo sam w paincie robisz ciekawsze, co nie? )

I zrozum, że poziom dopracowania grafiki i jej design (który wpływa na klimat) to dwie zuupełnie inne rzeczy. Jako, że jesteś trochę w tej branży, to mógłbyś to wiedzieć :)
I zrozum że poziom dopracowania grafiki w dużej mierze odpowiada za design, no ale nie chce mi się o tym pisać bo pierdoły tu dajesz...
No ale dobra, załóżmy że grafika w w Torchlight, D3 czy WoW nie jest dopracowana, czyli ma błędy, proszę napisz mi JAKIE ma błędy?

Pierwszy wiedźmin miał bardzo dobry design. O drugiego się już trochę boję.
A przed chwilą pisałeś że drugi wiedźmak będzie super

No ale jeszcze odnośnie wiedźmaka i trochę historii, gra była tworzona strasznie długo i powstawała na starej wersji silnika Aurora, przez co własnie w wiedźmaku grafika jest niedopracowana i (jak na czas kiedy grę wydali) brzydka, no ale co ja tam wiem....

W niektóre klasyki gier grałem i wiem, że design + gameplay + scenariusz > czysta hightechowa grafika. Tyle, że co mam powiedzieć gdy 2-3 aspekty wymienione w grze kuleją, a 1-2 są średnie :P
Nie wiem czemu ale gry z tą super ekstra uber pro grafiką mnie nudzą, z tych nowych tytułów większość wyłączam po kilku godzinach(no jak się nie skończą, bo ostatnio dziwnie krótkie robią, gra która kosztuje 150 zł jest do przejścia w 4 godziny, trochę śmiech).
No i grafika w tych nowych grach, co z tego że jest odbajerowana, jak taki typ grafiki(jakieś dziwnie wrzucane nurmalmapy, świecące się otoczenie, mordy ludzi błyszczą się jak lampki[także w tej twojej gierce co dałeś przykład jako dopracowaną  :lol2:  ]) nie dość że jest brzydki, z realizmem ma tyle wspólnego co moja kupa z lotami na księżyc to jeszcze strasznie meczy wzrok...

Tak na przyszłość, to odpuść sobie takie zakończenia bo po tym jak zbiłem twoje argumenty to wyszedłeś trochę (bez obrazy) na idiotę  :lol:  
Tak na przyszłość, to zanim coś napiszesz to pomyśl, bo po tym jak "zbiłeś" moje argumenty to wyszedłeś trochę(a może bardzo) na oszołoma pokroju ktosia, no ale jesteś za młody stażem na tym forum żeby wiedzieć o jak genialną osobę chodzi, chociaż myślałem że nikt mu nigdy nie dorówna, byłem w błędzie

Wracając do tematu: Dlaczego pojechałem po tej skrzyni i beczce? Ponieważ nie są ani zrobione pod względem świetnej grafiki ani pod względem dobrego designu. Brakuje pewnej stylizacji. Na razie jest tylko prosty model ze słabą teksturą. W necie gdzieś są tutki jak robić dobre tekstury "handpainted"
Nie żebym się czepiał, ale Elvans specjalnie dodał tu to, trochę z sarkazmem xD chociaż i tak wolę taką grafikę niż świecące mordy w grach....

No i życzę miłego dzionka ;)
Zdunek

Cytat: kazzmir link=topic=11383.msg110867#msg110867#msg110866#msg110866 date=1283813084
gupi  :facepalm:
wydaje mi się że od czasu "ktosia" zainteresowani wiedzą o kim mówię, nie było tutaj tak ciężkiego przypadku.
No fakt, ale coś mi mówi że ten delikwent powyżej jest podobnym "super uber specem" który jakby miał powiedzieć to komuś na żywo to by mu się kisiel w gaciach zrobił....

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Możecie pisać krócej? Co? Też chcę się ponabijać, a nie będę tego wszystkiego czytał  :[

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Człowieku.
To jest gra MMO. To  ma działać na większości komputerów, i wytrzymywać duże obciążenia. Co z tego że zrobią grafikę zajebistą, jak wejdzie na plac kilkadziesiąt playerów ze zwoimi #msg110800#msg110800#msg110800#msg110800 date=1283765943]

[/quote]
Człowieku.
To jest gra MMO. To  ma działać na większości komputerów, i wytrzymywać duże obciążenia. Co z tego że zrobią grafikę zajebistą, jak wejdzie na plac kilkadziesiąt playerów ze zwoimi zwierzakami#msg110800#msg110800#msg110800#msg110800 date=1283765943]

[/quote]
Człowieku.
To jest gra MMO. To  ma działać na większości komputerów, i wytrzymywać duże obciążenia. Co z tego że zrobią grafikę zajebistą, jak wejdzie na plac kilkadziesiąt playerów ze zwoimi  czy czym tam albo narzuca itemów na glebę i najlepsze kompy nie wyrobią.
Poza tym po co mają tracić połowę graczy (którzy przecież dają im hajs) którzy mają gorszej klasy komputery?
To wszystko jest robione celowo.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
kilkadziesiąt playerów? Co to jest? Są gry next genowe, które obsługują kilkadziesiąt bardzo ładnych modeli na raz. To kwestia engine'u (kojarzysz serię total war?). A player nie obciąża grafiki i procka bardziej niż postacie sterowane przez komputer.

Wszystko dałoby się zrobić. Tylko po prostu nie ma po co, skoro to co jest to wystarcza by przyciągnąć miliony ;)

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Cytat: Fartuess link=topic=11383.msg110885#msg110885#msg110885#msg110885 date=1283863170
kilkadziesiąt playerów? Co to jest? Są gry next genowe, które obsługują kilkadziesiąt bardzo ładnych modeli na raz. To kwestia engine#msg110885#msg110885#msg110885#msg110885 date=1283863170]
kilkadziesiąt playerów? Co to jest? Są gry next genowe, które obsługują kilkadziesiąt bardzo ładnych modeli na raz. To kwestia engineu (kojarzysz serię total war?). A player nie obciąża grafiki i procka bardziej niż postacie sterowane przez komputer.

Wszystko dałoby się zrobić. Tylko po prostu nie ma po co, skoro to co jest to wystarcza by przyciągnąć miliony ;)
chłopie, śmieszny jesteś
Weź sobie dalej porównuj rts z oddalonym widokiem i połączeniem internetowym z max kilkoma graczami a mmo w którym jednocześnie na jednym serwerze może grać kilkadziesiąt tysięcy osób....

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry