Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 107736 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 107736

Odpowiedzi 322

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Moim zdaniem klucz do takiej zmiany to pokazać efekty pracy nad modem do innej gry, to userów bardziej zachęci niż stękanie i marudzenie.

I na to przyjdzie czas, jednak najpierw trzeba poznać zdanie innych.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Thoro, każdy robi, to co lubi-chcesz zachęcić do moddowania innych gier, to to zrób, a nie zadajesz pytanie: "jaki jest tego sens?; przecież ta gierka już nudna-wszystko wykonano"-większość(w tym ja) nie ma pojęcia zielonego o moddowaniu gier typu Stalker; ja np. nie pomodduję Stalkera lub choćby Wiedźmina, bo mój komp nie pociągnie tych gier-a gothic ma w sobie to coś, skoro od tylu lat zainteresowanie nim nie słabnie; mi przypada do gustu również z powodu niewygórowanych wymagań sprzętowych :)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#42 2010-02-18, 16:49(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 16:49)
To sobie moddujcie, tylko dlaczego robiąc to ciągle powielacie do bólu oklepane wątki i pomysły? Chyba, że dla kogoś szczytem możliwości jest zrobienie jakiegoś zmarniałego obozu (w miejscu, który każdy zna na wylot) i głupiego questa związanego z nekromantą/orkami/paladynami. Jedyne polskie mody, które mnie zaskoczyły pod względem fabuły i koncepcji to Mroczne Tajemnice 2 oraz po częśći Czas Zapłaty i Mroczne tajemnice i nie chodzi tu bynajmniej o wielkość i rozmach tych modyfikacji a sam pomysł, który równie dobrze może występować w modyfikacjach małych, czego przykładem jest choćby Khorana Prolog, Piratenleben czy Wspólnota Świtu (chyba tak się nazywał ten mod z małym miasteczkiem, kanionem i zatopionym zamkiem).

Vader

Vader

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
mógłby mi ktoś podać racjonalne powody wobec kurczowego trzymania się jednej i tej samej gry do usranego?
Warto zaznaczyć, że z każdym dniem na forum pojawia się ktoś nowy... ktoś, kto nie miał jeszcze z tym nic wspólnego, a chce zacząć. To, że niektórym się przejadło nie znaczy, że reszcie. A więc jest sens, przynajmniej dla mnie.

btw. założę się, że jest jeszcze masa rzeczy do odkrycia, tylko wystarczy chcieć.

Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światło w tunelu, realista widzi światła pociągu, maszynista widzi trzech debili na torach.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Raczej umieć a, nie chcieć.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
btw. założę się, że jest jeszcze masa rzeczy do odkrycia, tylko wystarczy chcieć.

Oczywiście, że jest; jeśli ktoś koniecznie lubi zahaczać o pokłady kiczu i groteski droga otwarta! Czekam na słonie, wyścigi na ścierwojadach i hula hopy.

ktoś, kto nie miał jeszcze z tym nic wspólnego, a chce zacząć.

Równie dobrze może zacząć z czym innym. Na dobre mu to wyjdzie.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
To sobie moddujcie, tylko dlaczego robiąc to ciągle powielacie do bólu oklepane wątki i pomysły? Chyba, że dla kogoś szczytem możliwości jest zrobienie jakiegoś zmarniałego obozu (w miejscu, który każdy zna na wylot) i głupiego questa związanego z nekromantą/orkami/paladynami.
każdy od czegoś musi zacząć...dobre mody nie powstają od razu

...Wspólnota Świtu (chyba tak się nazywał ten mod z małym miasteczkiem, kanionem i zatopionym zamkiem).ten mod to Jaktyl :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
każdy od czegoś musi zacząć...dobre mody nie powstają od razu

Jak na razie nie powstało praktycznie nic poza Mrocznymi Tajemnicami i mniejszymi typu Czas Zapłaty: Prolog, ale te nie przykuwają większej uwagi. Wszystko przez słomiany zapał, dziwkarskie podejście i narzędzia tej "wspaniałej" gry, które demotywują po tygodniu.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Nie chodzi o to, by kogoś odciągać na silę do Gothica.

Nie robi się modów dla szpanu. Mody robi się właściwie dla siebie w przeciwieństwie do komercji.

Dlatego, głupio jest wam mówić co i w czym macie robić. Jeżeli macie jakiś własny wspaniały pomysł na Gothica to właśnie go modujcie.
 Jednak według mnie każdy z was miał o wiele bardziej innowacyjne pomysły, skierowane do innych gier.
Nie podążajcie śladami innych, tylko sami wyrąbujcie sobie drogę do sukcesu.

Szkoda, że Shergar za prośbą zwykłych userów ocenzurował mój obóz. Pamiętajcie, nie patrzcie na zdanie innych, a urzeczywistniajcie własne wizje, to jest właśnie najprzyjemniejsze w modowaniu.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
W zasadzie w 100% podpisuje się pod słowami siekacza poza jednym wyjątkiem:

Nie robi się modów dla szpanu.

:)

Szkoda, że Shergar za prośbą zwykłych userów ocenzurował mój obóz.

Słyszałem o tym. O jakie dokładnie zmiany chodzi?

Sam jestem przeciwnikiem robienia modów dla graczy, to jest problem wydawców. Wole robić po swojemu z nadzieją, że będę zadowolony, bez zastanawiania się czy ktoś w to zagra. Jeśli trafię w gusta 20, osób które właśnie na to czekały to jest świetnie i zdecydowanie wole to niż bezbarwną sztampę dla osób 200, z przypadku.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
co do tematu : wielu ludzi zaczyna i chcą zakończyć sukcesem chociaż na takim GS-ie to można paść ze śmiechu patrząc na te pytania (i tu nie chcę obrażać forum GS tylko czemu ci ludzie nie mogą od razu na the modders zapytać plus YT ma tych tutków baardzo wiele)

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
badając relikty takie jak pierwotna Księga Czarów, którą dopiero z czasem zastąpił system runów.
Co to za księga czarów? Mógłbyś napisać o tym coś więcej?

Spoiler

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Chodzi o inwektywy w każdym zdaniu, totalne "luzactwo" BNów, ich imiona czasem i w sumie styl. W zasadzie najbardziej chodziło mi o styl, był podwórkowy :D  Jakoś to tak trochę nie pasowało, a inwektywy pod "presją" tłumów.

W sumie szkoda, że nie ma starych skryptów, można by wydać wersję MT: Adult.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Taki był mój plan. By strażnicy byli ucieleśnieniem chamstwa i brutalnej siły. Miałem plan im nawet własną subkulturę założyć, jednak nie spotkało się to ze zrozumieniem testerów.
Ogółem wyglądało to tak, że jako kopacz czy jakiś szkodnik dostawało się wpierdol za teksty typu "cześć", "kim jesteś"  lub po prostu dla jaj. Może rzeczywiście trochę przesadziłem.
Shergar ocenzurował, ocenzurowaną wersje :D

Jednak Shergara też cenzurowałem. Czasem miał kosmiczne pomysły xd

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#54 2010-02-18, 22:13(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 22:17)
Co to za księga czarów? Mógłbyś napisać o tym coś więcej?
Po pierwsze to nie na temat, po drugie, jakiekolwiek jej pozostałości są niemal niedostępne z poziomu skryptów, po trzecie akurat tego się chyba nie da w żaden sposób użyć, dałem to jako przykład tych "reliktów".

Cała ta księga stanowiła osobną klasę obiektów, oCMagBook, ślady są do znalezienia zarówno w gothic.exe jak i w definicjach klas wykorzystywanych przez silnik.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Diccuric, MT, przyszłe CZ, Die Bedrohung. Jaktyl przy nich był co najwyżej średni.
Die Bedrohung? no bez przesady Czas Zapłaty jeszcze nie wyszedł, więc nie możemy powiedzieć jaki jest, a fakt MT pobija Jaktyl

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bedrohung wyszedł w 2002 tak więc o przesadzie mowy tu nie ma :D

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
no, ale nie trzeba od razu nazywać go modyfikacją lepszą od Jaktyla

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Garret

Garret

Użytkownicy
posty143
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ktoś tam mówił, że w Polsce tylko Gothica modyfikują. Nieprawda, jest też sporo osób modyfikujących gry na silniku source.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Tak? Nie słyszałem aby pirania udostępniła source silnika.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry