Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 107627 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 107627

Odpowiedzi 322

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
2010-02-17, 16:54(Ostatnia zmiana: 2011-01-25, 16:15)
mógłby mi ktoś podać racjonalne powody wobec kurczowego trzymania się jednej i tej samej gry do usranego?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Zły dział. Pasjonaci i zapaleńcy i tak tu nie zaglądają.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
słuszna uwaga, przenosimy.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Ponieważ jak już zacząłem robić te 3 lata temu patha, to chce go w końcu skończyć, bym mógł potem z czystrym sumieniem latać nago po mieście, wrzeszcząc jak opętany: "Skończyłem!! Nareszcie!!"

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Admin woga zadał mi pytanie, dlaczego w Polsce wszyscy modują Gothic I. Nie potrafiłem mu odpowiedzieć :roll:

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Wszyscy?

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
mógłby mi ktoś podać racjonalne powody wobec kurczowego trzymania się jednej i tej samej gry do usranego?

Ten temat był już wałkowany kilka razy w ostatnim czasie. Sam z reszta skrytykowałeś ustera "wowoz" za to, że poruszył temat ponownie.

Główną tematyką tego forum zawsze był modding Gothica, zaś co niektórzy myślą, że od tak z dnia na dzień będzie można przestawić forum o 180 stopni. By zainteresować resztę moddingiem innych gier trzeba najpierw pokazać, że można. Chodzi mi o to, że żadną fuszerką nikt się nie zainteresuje. Potrzebne są materiały, których naprawdę nikt by się nie powstydził.
No i jakiś projekt, który mógłby przyciągnąć tu pasjonatów owej gry.

Jako, że takowych materiałów i projektów do Gothica tu jest multum to te forum jest tak postrzegane jak jest.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#7 2010-02-17, 17:43(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 17:49)
Wszyscy?

Owszem, wszyscy a marginalne wyjątki nie mają znaczenia, z resztą te mody i tak nigdy się nie ukazują.

Jaki jest sens w moddingu gry, w której zrobiono i wymyślono już wszystko pod każdym względem?

poprawiona grafika - w Czas Zapłaty zrobiono już wszystko w tej kwestii i nie mówię tu wyłącznie o teksturach. Więcej się nie da.
technikalia - wszystkie rzeczy, które gdzieś siedziały w plikach gry zostały wielokrotnie wykorzystane i przemielone na wszelkie sposoby. Powstały duale, tarcze, hełmy i wszystkie inne, sensowne rzeczy. Pod tym względem Czas Zapłaty i Wielka Wojna zamyka temat.
fabuła - ile można w końcu robić te same obozy w tych samych oklepanych miejscach? Historii z nekromantą, myśliwymi, orkami itd. itd. była setka także co nowego dodawać? Wszystkie tajniki gry i pominięte wątki zostały już dawno wyeksploatowane.

W obliczu powyższych, jaki jest sens w wiecznym powielnictwie już nie tyle co twórców gry a samych modderów? Wystarczy spojrzeć na losowe tematy z tego działu i pomyśleć, czy któryś z tych projektów przedstawia za sobą jakieś innowacje, niesie polot, tworzy unikalną historię.

Ten temat był już wałkowany kilka razy w ostatnim czasie. Sam z reszta skrytykowałeś ustera "wowoz" za to, że poruszył temat ponownie.

A co miał na celu tamten temat poza wyskakiwaniem jak filip z konopi, z czymś do czego co uważniejsi doszli tu kilka lat temu? Ten temat jest pytaniem i jak zasugerował Kyro, słusznie znalazł się w "twórczości modderskiej" a nie offtopicu. Mój temat jest pytaniem, któe kieruje głównie do dość nowych użytkowników tego forum, zdanie innych znam i mnie oni nie interesuje, włącznie z Twoją opinią.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
bo nikt nie zrobił porządnych tutków na duale (tylko te syfowe które dał mEatrikZ),tarcze,konie,srebrny i stalowy(wiele razy ten temat ruszano)noże do rzucania itp itd

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A co, wymagasz, żeby wszystko zostało podane na tacy? Żeby każdy mógł sobie copy-pastem władować chociażby i mecha? Wybacz, ale to niemożliwe, chociażby z faktu, że do samego wstawienia trzeba już to jako tako rozumieć.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

#10 2010-02-17, 17:57(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 18:01)
ja tam sam robię duale więc też czegoś strzegę ,tarcze mam(ale po powaleniu kolesia tarcza z ręki nie wypada) i noże do rzucania,myślę jak te konie zrobić

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#11 2010-02-17, 18:02(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 18:04)
technikalia - wszystkie rzeczy, które gdzieś siedziały w plikach gry zostały wielokrotnie wykorzystane i przemielone na wszelkie sposoby. Powstały duale, tarcze, hełmy i wszystkie inne, sensowne rzeczy. Pod tym względem Czas Zapłaty i Wielka Wojna zamyka temat.
Nie. Wiele rzeczy o których na forum mówi się że mogłyby być osiągalne tylko poprzez edycję silnika, są wykonalne przy użyciu specyficznych skryptów i nigdzie nie wykorzystanych oryginalnie funkcji i odniesień. Mówię tu choćby o edycji okna ekwipunku czy kompasie. Czasami można też trochę zdziałać badając relikty takie jak pierwotna Księga Czarów, którą dopiero z czasem zastąpił system runów.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
bo nikt nie zrobił porządnych tutków na duale (tylko te syfowe które dał mEatrikZ),tarcze,konie,srebrny i stalowy(wiele razy ten temat ruszano)noże do rzucania itp itd

Bo to jest zbyt proste :)  Każdy nieco ogranięty skrypter który umie troche animacji by to zrobił.Połowa forum zwanych np.skrypterów z byle błędem leci do "Pytań i Problemów"  :)  Nie podam oczywiście nicków  :roll:

@Dziękuję za uwagę,do widzenia. :)

erifbar

erifbar

Użytkownicy
posty44
  • Użytkownicy
Jest mnóstwo "fanów" Gothica którzy po prostu chcą dodać do niego coś od siebie. To że gra ma już 10? lat i nadal przyciąga hordy zapaleńców to dobrze o niej świadczy.

no comment -_-

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
brak szczególnej przyczyny. po prostu ludzie mają ochotę.

ile razy w kółko te same tematy mamy powtarzać? nie ma gdzieś jakiś otwartych żali?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Zoom, Zysk i inni: owszem, było to omawiane wielokrotnie, ale zawsze w większości przez osoby, które dawno z moddingiem Gothica dały sobie spokój, zaś głosów ze strony typowych ludzi z tego działu czy z "Pytań i problemów" zawsze brak. Tym razem zamiast w Offtopie temat jest tutaj, bo tylko tutaj może być przez takie osoby zauważony.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#16 2010-02-17, 18:47(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 18:48)
Jest mnóstwo "fanów" Gothica którzy po prostu chcą dodać do niego coś od siebie. To że gra ma już 10? lat i nadal przyciąga hordy zapaleńców to dobrze o niej świadczy.

co gdy dodano do niej już wszystko a kolejne działania są już jedynie powielaniem pomysłów innych?

zysk, nie do Ciebie kierowany jest ten temat.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
(tylko te syfowe które dał mEatrikZ)
:roll:   :)  

styl srebrny i stalowy(wiele razy ten temat ruszano)noże do rzucania itp itd

Po co Ci coś takiego w Gothicu :)  ?

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
(tylko te syfowe które dał mEatrikZ)
Nie wiesz co gadasz. Gdyby ktoś dał lepsze, to to rozwaliłoby modding Gothica.

Spoiler

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Niektórzy chcieli by najlepiej pełną paczkę na miarę CZ, gdzie jedynie wybieramy jakie innowacje mają zasilić nasz mod a te instalują się automatycznie w skryptach  :roll: . Chcielibyście wszystko mieć podane na tacy.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry