Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 107229 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 107229

Odpowiedzi 322

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#20 2010-02-17, 20:13(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 20:14)
Nie wiesz co gadasz. Gdyby ktoś dał lepsze, to to rozwaliłoby modding Gothica.

ja tego syfu nie mam.ja robię na zasadzię nowego ZS-a i tam paru pierodoł w pliku constants.d

Cytat: Dark link=topic=8970.msg83220#msg83222 date=Feb 17 2010, 07:53 PM\'
Po co Ci coś takiego w Gothicu :roll:  ?
do filmów?

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

luszczak

luszczak

Użytkownicy
posty122
Propsy9
  • Użytkownicy
ja tego syfu nie mam.ja robię na zasadzię nowego ZS-a i tam paru pierodoł w pliku constants.d
Święta racja
http://themodders.org/index.php?showtopic=8645

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
luszczak ja to znalazłem w koszu przed opróżnianiem

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Thoro, wczoraj napisałeś na SB, że nie będziesz nikogo "udoroślał", tylko dawał przykład. Wspominałeś kiedyś, że wspólnie z meatrikzem wyprodukowaliście kilka (kilkanaście?) minimodów do Stalkera. Pytanie brzmi: dlaczego nie chcecie pokazać, że coś się dzieje w kierunku moddingu Stalkera? Pokażcie, że SĄ osoby na tym forum, co moddują inną grę, a nie moddowanie kończy się na mówieniu, że moddujemy Stalkera. Jak chcecie zainteresować innych moddingiem np. Stalkera? Dlaczego mieli by tu zacząć modding Stalkera, jak tu nie ma w zasadzie NIC dotyczącego moddingu Stalkera?

Swoim pytaniem nie uzyskasz odpowiedzi od "nowych", albo uzyskasz mało satysfakcjonującą. Może od słów przejdziesz do czynów i pokażesz innym, że warto moddować Stalkera? Może porównasz modding Gothica do moddingu Stalkera?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Admin woga zadał mi pytanie, dlaczego w Polsce wszyscy modują Gothic I. Nie potrafiłem mu odpowiedzieć :D
właśnie to też jest ciekawa rzecz dlaczego wszyscy tak kurczowo trzymają się pierwszej części. Przecież dwójka ma stabilniejszy silnik, ma mniej bugów i innych dupereli. Zresztą zauważyliście, że lepsze mody wychodzą do Gothic 2 niż Jedynki np. Jaktyl?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
do filmów?

:D   :lol2:  

sorry, to wystarczy dodać nowe animacje do mieczy a nie dodawać do gry styl srebrny i stalowy z wiedźmina.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
właśnie to też jest ciekawa rzecz dlaczego wszyscy tak kurczowo trzymają się pierwszej części. Przecież dwójka ma stabilniejszy silnik, ma mniej bugów i innych dupereli. Zresztą zauważyliście, że lepsze mody wychodzą do Gothic 2 niż Jedynki np. Jaktyl?
Ale tu chyba chodzi też o drugą część, która również jest w tyle z technologią.

Ale chyba zapomnieliście o projektach modderów, którzy chcieli dodać do gothica modele hi-poly i stworzyć mapę z dwudziestoma miastami :D

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#27 2010-02-17, 22:29(Ostatnia zmiana: 2010-02-17, 22:35)
Pytanie brzmi: dlaczego nie chcecie pokazać, że coś się dzieje w kierunku moddingu Stalkera?

A co ma za sobą nieść pokazywanie jakichś luźnych strzępków? Z pewnością nikogo to nie zmotywuje ani też nie będzie dość imponujące. Na chwile obecną dysponuje paczką screenów roboczych z gry i edytora, oraz kilkoma renderami ale ich nie pokaże. Zrobimy to, gdy powstanie ogólny zarys moda albo chociaż podwaliny a nie kilka mało spójnych ze sobą innowacji. Nie przywykłem do pokazywania śmieci, jak większość osób z tego forum.

Dlaczego mieli by tu zacząć modding Stalkera, jak tu nie ma w zasadzie NIC dotyczącego moddingu Stalkera?

A dlaczego i odkąd modding polega na podawaniu innym wszystkiego na tacy? Uwierz, że gdyby kogoś to interesowało albo przynajmniej wyrażał dobrą wolę to by temat poruszył sam.
Jak na razie od zeszłego roku wisi na forum mini-opis moda totalnej konwersji z nową fabułą i wielu innowacji - każdy może sobie przeczytać, pobrać i zobaczyć jaki ta gra ma potencjał. Nikt tamtego artykułu nawet nie skomentował, poza kerethem który jest fanem gry i którego już z resztą nie ma z nami od dawna.
Meatrikz napisał mały tutorial objaśniający podstawowe czynności, tak na dobry początek - nie widzę zainteresowania.
Powstał na forum temat o moddingu stalkera - pojawiło się bicie piany i nikłe zainteresowanie, z którego z resztą i tak nic nie wynikło.
Zachęcałem ludzi do współpracy i zaoferowałem każdemu objaśnienie podstaw oraz podanie wszystkich stosownych źródeł wiedzy w zamian za oświadczenie mi tej woli na PW - zgłosił się jedynie Ogrodnik.

Co jeszcze według Ciebie ma być spełnione? To forum jest betonem i ludzie chcą tkwić w kloace "robiąc" mody, z których 98% NIGDY nie wyjdzie mimo że autorzy jeszcze nie zdają sobie z tego sprawy. Dlaczego mamy usilnie zabiegać o zainteresowanie ludzi, którzy grupy modderskie jak i same projekty traktują jak dziwki?

Może porównasz modding Gothica do moddingu Stalkera?

To tak jakby porównywać garbusa do ferrari, z resztą było już przeprowadzane takie porównanie względem wiedźmina i niczego ono nie przyniosło ale skoro tak bardzo chcesz to proszę bardzo. To co oferuje gothic każdy wie, więc napisze o stalkerze:

Plusy:
- Gra ma jeden z najbardziej zaawansowanych systemów pogodowych w historii
- Gdy stworzymy stalkera nie przypisując mu żadnych rutyn, ten zacznie wędrować pomiędzy poziomami, rozmawiać z innymi, grać na gitarze, spać, przebywać w obozach, szukać artefaktów, awansować, handlować z innymi, zdobywać lepsze wyposażenie i broń itd. O zaawansowaniu alife może świadczyć fakt, że we wczesnych wersjach gry to komputer mógł przejść grę za nas - sterując postaciami wykonującymi zadania fabularne przewidziane dla gracza.
- Najlepszy klimat gry i napięcie w historii przemysłu :D .
- Gra jest dość prosta w moddingu o czym świadczy spora ilość ogromnych modów z wieloma innowacjami.
- Bardzo dobre oświetlenie dynamiczne, które dosłownie działa na naszych oczach
- Świetna fizyka, która działa na wszystkie przedmioty jak i nawet źródła światła typu żarówki na kablach itd.
- Z gry zostało wycięte ponad 50% począwszy od tekstur, modeli kończąc na całych lokacjach, skryptach, funkcjach, zadaniach fabularnych, pojazdach i wielu innowacjach. Wszystko to w bardzo prosty sposób da się przywrócić.
- Do gry można przenieść albo nawet napisać własne shadery
- O możliwościach może świadczyć fakt, że możemy w grze zrobić nawet tetrisa czy sapera (jako dodatki do pda)
- Bardzo dobry engine, który wbrew pozorom jest dość przyszłościowy
- Banalne skrypty dialogów pisane w xml
- Aby nasz mod zadziałał wystarczy stworzyć folder "gamedata" i tam wszystko lokować. Nie musimy się bawić w żadne kompilacje i tego typu sprawy.
- Bezawaryjne i szybkie narzędzia do edycji gry.
- Przeniesienie shaderów z 3 do 1 części gry daje NIESAMOWITE efekty. Skok graficzny rzędu 5 lat.
- Realistyczne działanie broni, rozbudowany system modyfikacji.
- Duża i bardzo prosta wymienność plików między innymi modami czy nawet grami - np. hl2, counter strike itd.
- Gra posiada bardzo dużo elementów rpg i jest całkowicie nieliniowa.
- Dostęp do poprzednich wersji gry (alpha) począwszy od początku projektu, z których możemy czerpać niewykorzystane poziomy, mutanty, rozwiązania skryptowe, bronie, innowacje itp.
- Jeden z ładniejszych designów świata gry w historii branży. Amerykańskie, cukierkowe gówno się umywa.
- Poprawnie użytkowana gra i mod jest raczej bezawaryjny a gdy przydarzy nam się błąd mamy logi z błędami.

Minusy:
- Większość tutoriali jest dostępna po rosyjsku i angielsku, jednak przypominam że to samo było na początku z gothicem.
- Mało tutoriali dotyczących konkretnych rzeczy.
- Społeczność gry i scena modderska koncentruje się wokół RusNetu
- Bardzo wąskie grono modderów w naszym kraju.
- Domyślne ai przeciwników w walce kuleje, oczywiście jest to do poprawy
- Skomplikowane wrzucanie nowych modeli (musimy dodać kości, bawić się w edytorach itd)
- Komplikacje związane z modelami 3d, ich import i export jest dość skomplikowany.

Zapewne bym napisał więcej, zapewne samych minusów jest więcej ale nie znam tej gry jeszcze na tyle dobrze aby to stwierdzić. Najlepiej pooglądać filmiki z innych modów, choć to i tak dobrze nie odda skali dla osób które nie znają podstawowej wersji gry:

http://www.youtube.com/watch?v=VAYGK4cUEVU - jest to mod będący kompilacją wszystkich większych. nie jest to zbyt dobry pomysł ale doskonale przedstawia to co w tej grze jest możliwe do zrobienia
http://www.youtube.com/watch?v=RwlxpNKjQu4...re=channel_page - mały pokaz dynamicznego oświetlenia
http://www.youtube.com/watch?v=xOZaffUWeKo...player_embedded - pokaz działania alife
http://www.youtube.com/watch?v=pnoRmpVIWeA...player_embedded - mod będący swoistym "Czasem Zapłaty" tyle że dla stalkera. przywraca on to co zostało wycięte i rozwija potencjał gry
http://www.youtube.com/watch?v=75fwxYXwk-A...re=channel_page - klimat gry na jednym z wyciętych poziomów

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
sorry, to wystarczy dodać nowe animacje do mieczy a nie dodawać do gry styl srebrny i stalowy z wiedźmina.

tu chodzi o drugi miecz na plecach wyciągany przez klawisz 2

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Diccuric, MT, przyszłe CZ, Die Bedrohung. Jaktyl przy nich był co najwyżej średni.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co jeszcze według Ciebie ma być spełnione? To forum jest betonem i ludzie chcą tkwić w kloace "robiąc" mody, z których 98% NIGDY nie wyjdzie mimo że autorzy jeszcze nie zdają sobie z tego sprawy. Dlaczego mamy usilnie zabiegać o zainteresowanie ludzi, którzy grupy modderskie jak i same projekty traktują jak dziwki?
To po co ten temat, skoro znasz odpowiedź? Żeby bić pianę? Siekacz dobrze napisał, dlaczego ludzie tu moddują Gothica. I nic się nie zmieni, jeśli inna gra nie zacznie rywalizować z Gothiciem o prym na forum.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#31 2010-02-18, 12:49(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 12:52)
To po co ten temat, skoro znasz odpowiedź?

Znam waszą odpowiedź i już po raz trzeci zaznaczam, że mnie ona nie interesuje - wcale nie musi być jedynie słuszna i równoznaczna ze zdaniem innych. Nie każdy ma taki sam punkt widzenia co ty czy siekacz (którego wypowiedzi nigdzie nie widzę), szczególnie cielce zapatrzone w tą grę jak w boga  :D . Prosiłbym abyś się nie wypowiadał w tematach, które nie są do Ciebie kierowane ani też w żadnym stopniu Ciebie nie dotyczą bo jedną z osób, które biją piane jesteś właśnie Ty.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Znam waszą odpowiedź

Naszą? Skąd :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a ile było takich tematów w historii forum? ten kieruje akurat do nowych użytkowników czego widocznie niektórzy jeszcze nie zdołali zauważyć.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Thoro ja się nie wypowiadam, bo popieram wszelkie akcje propagandowe, mające na celu zainteresowanie moderów modowaniem innych gier niż gothic.
Jadnak nie wiem na ile ta metoda okaże się skuteczna.

Nie mieszaj mnie do swojej polityki.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
To i tak nic nie da, ja tylko chciałem poznać punkt widzenia młodszych użytkowników :D
Mam nadzieje, że na dniach zostanie przedstawiony nasz projekt do Stalkera. Nie sądzę, aby to coś zmieniło, podobnie jak inicjatywa Square Crusaders i wielu innych grup, które zaprezentowały tu coś 100 razy ciekawszego niż "obóz myśliwych w kolonii". Ludzie i tak wolą tkwić we własnym korytku.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Po prostu wyjebmy wszystkie tematy związane z gothiciem i problem z głowy zostaną tylko Ci których interesuje coś więcej

Gamer

Gamer

Użytkownicy
posty245
Propsy20
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po prostu wyjebmy wszystkie tematy związane z gothiciem i problem z głowy zostaną tylko Ci których interesuje coś więcej
Czyli jakiś 1 % tego forum .

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu!

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z moddingiem Gothica to sprawa wygląda troche jak z moddowaniem Dooma, który mimo, że starszy niż gothic nadal cieszy się duża popularnością - chodzi o sentyment. Choć w przypadku Dooma sprawa wygląda trochę inaczej ze względu na udostępnione źródła, przez co jest możliwa bardzo głęboka integracja w silnik gry (mimo to jednak zmiany z reguły dotyczą tylko napisania nowego renderera).

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Dajcie sobie siana. A co wam to przeszkadza, że ktoś modduje Gothica czy innego tetrisa? Jedni robią to z sentymentu do tej gry, inni z braku pomysłu, jeszcze inni bo są tutki, z których się przerżnie praktycznie wszystko.

Jedyne co mnie razi to to, że ludzie często na łatwiznę idą. Jak zaczynaliśmy z MT to tutków nie było wcale, ork i zysk jedynie coś napisali wtedy. Staraliśmy się sami dochodzić do wszystkiego i szło całkiem nieźle. Fajnie, że są tutoriale to pracę ułatwia i przyspiesza. Ale jak coś nie jest wyjaśnione to niech modderzy zadadzą sobie chociaż trud, żeby spróbować, a nie tylko teksty w stylu: ten tutek jest zjebany bo muszę wysilić wszystkie 3 szare komórki. No bez przesady...

Fajnie byłoby jakby userzy tego forum zaczęli modować także inne gry. Moim zdaniem klucz do takiej zmiany to pokazać efekty pracy nad modem do innej gry, to userów bardziej zachęci niż stękanie i marudzenie. Identycznie było z MT, boom na Gothica zaczął się w trakcie tworzenia moda, wrzucania wipów, tutków, pomocy i po premierze.

I co ważne - nie krytykować na każdym kroku co często jest w zwyczaju userów tego forum. Konstruktywna krytyka tak, ale bez szukania dziury w całym. To co robią inni niekoniecznie musi przypaść do gustu nam, ale na różnorodności zyskuje także scena bo odbiorcy mają różne oczekiwania i upodobania.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry