OTO KATOLIZM 100051 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 100051

Odpowiedzi 393

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Aha, jeszcze jedno. Powiedzcie mi jak to jest: władcy filistyńscy oferują Dalili po 1000 srebrników każdy za wyjawienie im sekretów Samsona, a głupi Judasz za takiego VIPa jak Jezus dostaje głupie 30 srebrników. Ja widzę dwa rozwiązania. Albo była porządna deflacja i wartość waluty sporo skoczyła, albo ktoś bezczelnie wyruchał Judasza.

Opcja druga zdaje się :lol2: . Judasz był idiotą i pewnie nie zdawał sobie sprawy ile ten VIP jest wart i opchnął, go za byle jaką forsę. :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Po trzecie, można jeszcze założyć że Dalia z początku kochała Samsona, co odpowiednio podniosło jej próg przekupywalności, zaś Judasz był za to wyjątkowo łasy na pieniądze i pewnie jeszcze miał osobiste powody żeby Jezusa nie lubić.
Z tego co mi zawsze mówiono na religii i w kościele, to Judasz kochał Jezusa, kasę chyba oddał, a nawet powiesił się po jego śmierci. Dziwne więc: jeśli go kochał, to powinien jak najbardziej próbować oskubać jego wrogów. Co więcej, kasa zawsze mogła się przydać apostołom, a z drugiej strony - co to za przyjemność umierać za 30 srebrników? Już za głowę Robin Hooda była większa nagroda, a Robin Hood w Rankingu Bohaterskości pozostaje daleko w tyle za Jezusem. Teoria deflacji także wydaje mi się niezbyt mądra - no ok, chwilowo, do pewnego stopnia, ale żeby aż tak bardzo? Coś tu nie gra. Może były to specjalne srebrniki z wizerunkiem Beckhama?

Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75782#msg75762 date=Dec 28 2009, 07:40 PM\'
Opcja druga zdaje się :D . Judasz był idiotą i pewnie nie zdawał sobie sprawy ile ten VIP jest wart i opchnął, go za byle jaką forsę. :D
Można by powiedzieć: no jak to, przecież Jezus nie wziąłby byle frajera do drużyny, ale po głębszym namyśle... Tak, to bardzo możliwe! :D

Cytat: Avallach link=topic=8192.msg75790#msg75762 date=Dec 28 2009, 07:58 PM\'
Przecież tego ani niczego podobnego w tej opcji nie napisałem :lol2:
W ogóle czegoś takiego nie pisałem.
No bo zacytował mnie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co więcej, kasa zawsze mogła się przydać apostołom, a z drugiej strony - co to za przyjemność umierać za 30 srebrników? Już za głowę Robin Hooda była większa nagroda, a Robin Hood w Rankingu Bohaterskości pozostaje daleko w tyle za Jezusem. Teoria deflacji także wydaje mi się niezbyt mądra - no ok, chwilowo, do pewnego stopnia, ale żeby aż tak bardzo? Coś tu nie gra. Może były to specjalne srebrniki z wizerunkiem Beckhama?
Śmiesz twierdzić, że srebro Filistynów było tyle samo warte, co srebro Imperium Romanum z podobizną Cezara? :lol2:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No ok - najprostsze wyjaśnienie jest zawsze najlepsze. Filistyni musieli mieć kiepawe srebrniki. To inni ludzie, inne czasy, inni władcy i inne kultury. Kiedyś grosz polski też był całkiem inną walutą :P

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dziwne więc: jeśli go kochał, to powinien jak najbardziej próbować oskubać jego wrogów.
O mój Boże.
 :P

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Można by powiedzieć: no jak to, przecież Jezus nie wziąłby byle frajera do drużyny, ale po głębszym namyśle... Tak, to bardzo możliwe!
Ale zaraz. :D . Z tego co pamiętam(mgiełka) Jezus wiedział, o tym, że Judasz go wyda. Czyli ymm.. świadomie wziął do swojej drużyny zdrajcę, tak?. Dziwne.
btw. po wszystkim oczywiście jak przystało na zdrajcę, naszły go wyrzuty sumienia i się powiesił :P .
Nice :D .

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli ymm.. świadomie wziął do swojej drużyny zdrajcę, tak?. Dziwne.
No wziął bo taki był przecież Wielki Plan Pana Boga, który to sam w trójkę obmyślił.

Mark Twain

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#89 2009-12-28, 23:31(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 23:34)
Im dłużej się ciągnie ten temat, tym bardziej się zastanawiam, gdzie ludzie wierzący w Boga, widzą tam sens.
Chociaż wielu od młodości wpajano wiarę w Chrystusa(np. mi :P ), ale postanowiłem, że to ja zadecyduję, o tym w co wierzę. Przez te wychowanie wielu w chwilach krytycznych, składa jakieś nie wiem.. prośby do Boga. Nie mówię tego bez przyczyny. Dziś zapytałem się koleżanki czy wierzy w Boga. Odpowiedź była następująca :
Np to ze kiedys jechalam samochodem w deszczu a raczej w okropnej wichurze (to chyba bylo wszystko razem) i kompletnie nie widzielismy drogi... Wtedy go poprosilam zeby nie pozwolil nam stracic wiary ze dojedziemy do domu...
21:47:35
Wiem ze to co pisze jest smieszne ale to prawda...
21:47:44
Dlatego staram sie wierzyc

Tu już przykład jest. Uwierzcie mi, nie do śmiechu mi z tym, widząc takie coś.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja mam takich przykładów pełno dookoła siebie. Też mi nie do śmiechu. Bliżej mi do: :o  :D  ;(  :(  :|  :D  niż do :P  

:(

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
i tak z biegiem lat wielu z was ulegnie "nawróceniu" jak sher jak i na odwrót, w przypadku osób wierzących.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja to mam już za sobą :P

Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#93 2009-12-29, 10:03(Ostatnia zmiana: 2009-12-29, 10:10)
Jeśli istnieje cokolwiek przypominającego bóstwo, była by to siła sprawcza która zainicjowała powstanie wszechświata. Jako że czas i przestrzeń powstały dopiero razem z materią i są z nią nieodłącznie związane, sama istota boska była by wtedy zupełnie poza nimi. Co za tym idzie, przez ograniczenia naszego umysłu jaki istot podlegających upływowi czasu nie jesteśmy w stanie nawet rozważać jak może funkcjonować. Jedyne co jest pewne, to że nie jest po prostu "wszechmogącym", "eterycznym" odpowiednikiem człowieka, jak to sobie w sumie wyobraża wiele religii.
Chociaż na wymiar czasu patrzy "z zewnątrz" to można by założyć że realizuje (zrealizował? - dzieje się to poza czasem, trudno to nazwać, istnieje tam tylko "teraz") swoje zamierzenie poprzez odpowiedni pierwszy impuls stwórczy - praprzyczyna determinuje wszystkie skutki.
Jeśli chodzi o kwestie takie jak to że religie uważają że boga cechuje narzucanie ludziom konkretnych zachowań, czy wymaganie kultu, uważam że jest to wynikiem skrzywienia samego umysłu ludzkiego, wyobrażają sobie boga takiego, jacy sami by byli gdyby posiadali wszechmoc. A przecież jak już pisałem stwórca prawdopodobnie nie przypomina ani ludzi, ani jakichkolwiek istot żywych, czy w ogóle czegoś materialnego poruszającego się w wymiarze czasu czy przestrzeni, nie musi być nawet samoświadomy.
Są jeszcze takie budzące kontrowersje kwestie jak "wiecznotrwałość" boga. To kolejny przejaw podświadomego wyobrażania sobie istoty boskiej jako przypominającej człowieka, jako że podlegamy upływowi czasu trudno nam pojąć że dla kogoś (czegoś?) nie będącego tworem materialnym, czas nie istnieje W OGÓLE. Nie można się np pytać jak długo istniał bóg zanim zainicjował powstanie świata - nie było żadnego zanim, nie będzie żadnego potem - to jak pytać o kształt koloru. Aha, jeszcze jedna sprawa - jak widać z tych przemyśleń, niestety nie prowadzą one do żadnych praktycznych wniosków a jedynie są próbą pogodzenia teorii teistycznych i racjonalistycznych, całość kwalifikuje się do deizmu. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia czy uwagi na ten temat, z chęcią dowiedziałbym się czegoś nowego.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy

LordSmarkula

OTO KATOLIZM
#95 2009-12-29, 13:17(Ostatnia zmiana: 2009-12-29, 21:27)
Ja mam dość podobny pogląd do tego co napisał Avallach, ale wyobrażam sobie Boga bardziej świadomego. Zawsze mnie ciekawi fakt, że ludzie od samego początku wierzyli w coś na kształt boga, jakby coś im to narzucało.

Down: Błędy poprawione.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Jam
Ja.
Avalanch
Nie znam takiego.

Osobiście, kiedyś wydawało mi się, że po prostu na świecie istnieją dziwne zjawiska, a ludzie przypisywali je Bogu. Dziś trochę inaczej na to patrzę. :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zawsze mnie ciekawi fakt, że ludzie od samego początku wierzyli w coś na kształt boga, jakby coś im to narzucało.
To zwykły antropomorfizm. Ludzie pierwotni widzieli złożone, duże rzeczy, takie jak chociażby drzewa. Zastanawiali się, co mogło te drzewa zrobić, a że znali tylko jeden rodzaj twórców - samych siebie - to zakładali, że drzewa musiało zrobić coś podobnego do nich, ale sporo większego. Tak samo góry, Słońce, Księżyc i cały świat - a że są to rzeczy duże, to i odpowiednio większy musiał być ich twórca. Dzisiaj mamy wyjaśnione lub jesteśmy blisko wyjaśnienia powstania gwiazd, planet, gór, chmur, życia i wszystkiego innego za pomocą prostych praw, dlatego też niepotrzebne jest odwoływanie się do jakiegokolwiek odgórnego kreatora. Innymi słowy, tą koncepcję należy odrzucić jako taką, która się po prostu nie sprawdziła, a nie trzymać się jej kurczowo.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO KATOLIZM
#98 2009-12-29, 14:15(Ostatnia zmiana: 2009-12-29, 14:16)
To zwykły antropomorfizm. [...]

Pozostaje jeszcze kwestia pragnień i lęków, ponieważ będąc w sytuacjach kryzysowych bardzo łatwo liczyć na ingerencje jakichś sił nadnaturalnych, które "spełnią" prośby i ułagodzą naszym problemom. Mechanizm ten istnieje od bardzo dawna, bo przecież wystarczy zobaczyć w jakich krajach, kulturach i grupach społecznych występuję największy procent osób wierzących - "o dziwo" nie są to kraje rozwinięte gospodarczo, kulturowo czy o wysokim współczynniku osób wykształconych.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To jałowe. Przypuszczasz możliwość istnienia bóstwa tylko i wyłącznie dlatego, że w dzieciństwie w nie wierzyłeś.
Jeśli jeszcze tego nie pisałem, przypominam że podchodzę do tego od drugiej strony - po prostu zakładam że skoro nie ma możliwej do opisania prawami fizyki praprzyczyny istnienia wszechświata (i być nie może z samej definicji) to jest jakaś przyczyna nadnaturalna. I to nad nią się zastanawiam, do niej staram się dopasować poglądy teistyczne, nie na odwrót. Jak wspominałem nie przypisuję jej żadnych cech antropomorficznych, można by nazwać to siłą, mocą, energią, czy po prostu przyczyną, choć uważam że żadna z nazw odnoszących się do obiektów w naszym świecie nie będzie do końca adekwatna.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry