OTO KATOLIZM 107448 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 107448

Odpowiedzi 393

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75634#msg75634 date=Dec 28 2009, 12:26 AM\'
Dlaczego?
Wolałbyś nie wiedzieć a ja wolałbym nie mówić :lol2:
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75634#msg75634 date=Dec 28 2009, 12:26 AM\'
Ale coś nie tak, jeśli my tu schodzimy na ateizm, gdzie w tym samym dziale jest temat przeznaczony do tego.
Skoro materiału jest na dwa, to po co mieszać dwa wątki dyskusji w jednym temacie? Nazwy obu mogłyby być inne.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Biblia to księga pełna kłamstw i niedorzeczeństw.
Twoje słowa są bardziej kłamliwe i niedorzeczne.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Cytat: Adanos link=topic=8192.msg75650#msg75650 date=Dec 28 2009, 09:20 AM\'
Twoje słowa są bardziej kłamliwe i niedorzeczne.

Wskaż o, które ci chodzi.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Najpierw ty wskaż kłamliwość Biblii.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Może nie tyle kłamliwa, co durna jak diabli :lol2:  Bajka o Samsonie, Elizeusz i dzieciaki, wypadek nieznanego mordercy (Pwt 21), cała Genesis... Jeśli ktoś twierdzi, że w Biblii są same życiowe mądrości, to sam musi być głupszy od niej, a normalnej książki w życiu w ręce nie trzymał. Aha, i jeszcze jedno:
Cytat: Pwt 23, 2\'
Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana.
Mam nadzieję, że nikomu z Was się to nie przytrafiło!

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75631#msg75631 date=Dec 28 2009, 12:12 AM\'
Biblia to księga pełna kłamstw i niedorzeczeństw.
Uważam że Biblia nie jest zbiorem kłamstw i nie należy jej tak traktować. Kłamstwo to celowe podawanie fałszywych informacji w celu wprowadzenia kogoś w błąd, tymczasem jest ona po prostu zbiorem pisanych na przestrzeni wielu lat luźno powiązanych tekstów o treści zahaczającej o religijną. Autorzy nie znali siebie nawzajem, i mieli różne intencje, często też źle rozumieli poprzedników. Na dodatek kiedy przez te tysiąclecia była przepisywana i tłumaczona, niewątpliwie doszło drobne przeróbki, z reguły dokonywane w dobrej wierze.
Stopniowo jest to rozumiane nawet przez Kościół, i teraz już chyba nikt nie twierdzi że np historia Hioba jest reportażem z autentycznych wydarzeń a nie tylko pouczającą przypowieścią. Tak samo z autorstwem wielu ksiąg, tu też jest już przyznawane że prawdopodobnie to nie legendarne postaci o których jest w nich mowa są autorami, nawet jeśli ten kto je spisywał starał się sprawić takie wrażenie.

Obiektywnie patrząc, większa część Biblii, przynajmniej ta dotycząca kwestii świeckich i częściowo tych w które wmieszano mistykę, jest jak najbardziej autentyczna i opisuje wydarzenia potwierdzane przez szereg niezależnych źródeł historycznych.
To co możesz traktować jako "niedorzeczność" bardzo często, choć być może nie zawsze, było pisane jako metafora, przypowieść mająca pomóc w zrozumieniu głębszych prawd, czy jako poezja której celem samym w sobie było wzbudzanie uczuć estetycznych.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Najlepsza jest ta wybiórczość teologów i dysputy kiedy to przekaz biblii należy interpretować dosłownie, kiedy metaforycznie a kiedy uniwersalnie bądź jako prawdy przedawnione mimo jej rzekomej "ponadczasowości".

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#67 2009-12-28, 12:43(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 12:47)
Nie bronię żadnej z interpretacji Biblii, po prostu staram się obiektywnie ocenić ją jako dokument historyczny zawierający treści które można zakwalifikować do różnych gatunków literackich, tworzone często niezależnie od siebie bądź tylko luźno powiązane i pisane z różnymi intencjami przez autorów o nie zawsze zgodnych poglądach.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Ja bym dodał, że Biblia została zmieniana dowolnie podczas średniowiecza kiesy kościół miał totalną samowolę. Przykład to chociażby 10 przykazań (może to nie jest zmiana w samej Biblii, ale skrócona wersja utrzymała się do dziś). Chodzi mi o wycięcie 2 przykazania i podzielenie 10 na 9 i 10, by ilość się zgadzała.(http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog)  Wyobraźcie sobie teraz kościół bez krzyży, obrazów i rzeźb.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#69 2009-12-28, 14:07(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 14:09)
Podbijam, część grup religijnych jednak wzięła to pod uwagę i stosują pełną, oryginalną wersję dekalogu, a potem katolicy twierdzą że to oni fałszują tłumaczenia i dopasowują do własnych interpretacji. Nie będę reklamował o kogo mi tu chodzi, jednak to jedno z nielicznych wyznań chrześcijańskich które nie uznaje zanoszenia modłów do krucyfiksów, rzeźb czy obrazów.

Jednak z drugiej strony nawet w przypadku kościoła prawdopodobnie było to czynione w dobrej wierze, chciano stopniowo stapiać katolicyzm z religiami pogańskimi tak aby ułatwiać nawracanie (jest to czynione do dziś) i w ten sposób powstała większość świąt i motywów z symboli religijnych. Jedynym świętem ustanowionym przez Jezusa i udokumentowanym w Biblii jest ostatnia wieczerza, taka Pascha v2.0. Cała reszta to zakamuflowane obyczaje pogańskie. Nawet wielu "świętych" to przerobieni na chrześcijańską modłę dawni pomniejsi bożkowie których ludność nie chciała porzucić.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO KATOLIZM
#70 2009-12-28, 14:40(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 14:41)
Chrześcijaństwo to w zasadzie ułagodzona wersja politeizmu tyle, że 3 bogów mamy w formie jednego boga (proste i logiczne :D ) a do tego ogromny kult świętych, który służy jedynie do zyskiwania poparcia danych grup społecznych oraz zwiększania morale. Nikt mi nie powie, że nie istnieje coś takiego jak kult jana pawła 2; ludzie się do niego modlą, budują pomniki, kapliczki i Buk wie co jeszcze. Co prawda w ostatnich latach to trochę przycichło, ale to dopiero cisza przed burzą, która nastąpi po beatyfikacji. Największe okresy świetności ten "święty" ma jeszcze grubo przed sobą nie wspominając o innych w kolejce jak np popiełuszko.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Obiektywnie patrząc, większa część Biblii, przynajmniej ta dotycząca kwestii świeckich i częściowo tych w które wmieszano mistykę, jest jak najbardziej autentyczna i opisuje wydarzenia potwierdzane przez szereg niezależnych źródeł historycznych.
To oczywiste, że Biblia zawiera sporo faktów historycznych, sporo wydarzeń z życia prawdziwych postaci, ale trzeba naprawdę twardo i bezkompromisowo odsiewać bujdy od faktów. Nie odmówisz mi jednak racji w kwestii tego, że większość rzeczy to po prostu bzdury, jak wspomniana wcześniej historia Samsona. Czytałem to ostatnio i żadnej mądrości w tym nie znalazłem. Tak samo jak Elizeusz i jego niedźwiedzie. Jaka w tym jest mądrość? Że co, dowiedziałem się że jeśli będę wyzywał katoli od "łysków" to wyskoczą niedźwiedzie i mnie rozszarpią? Czy może że Bóg Ojciec ześle na ludzi którzy mnie przezywają niedźwiedzie, kiedy tylko go o to poproszę? A może powiesz sędziom w najbliższym Rejonowym, żeby połamali kark w rzece jałówce, jeśli następnym razem znajdą gdzieś zwłoki poza miastem? To jest zwyczajnie durne, infantylne i głupie i żadna mądrość z tego nie płynie.

Tak samo można powiedzieć że baśnie braci Grimm są piękne i płynie z nich życiowa mądrość. Jeszcze parę tygodni temu sam bym mógł tak powiedzieć. A potem wziąłem do ręki książkę, przeczytałem jedną bajkę i byłem przerażony - nie tylko tym, jakie to jest bzdurne i debilne, ale także tym, że kiedyś wydawało mi się to fajne. Niech dzieci lepiej oglądają Teletubisie - tam jest więcej mądrości niż u braci Grimm i w Biblii. Przynajmniej nikt nikogo nie zabija, nikt nikomu nie obcina paznokci, nikt nikomu nie łamie nóg i tak dalej.

A jak ktoś chce poczytać mądre, stare pisma, to niech sobie poczyta greckich filozofów. Żydzi jakoś nigdy nie mieli smykałki do ciekawych tekstów, chyba że Tuwim.

Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

OTO KATOLIZM
#72 2009-12-28, 17:33(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 17:37)
Kyro właśnie najważniejsza jest interpretacja Biblii. To język symboliczny i nie można go jednoznacznie zinterpretować, a jeżeli już to raczej trzeba się na tym co nieco wyznawać. W sumie to uniwersalne rozwiązanie, każdy widzi w Biblii to co chce zobaczyć, Kościołowi to na pewno jest na rękę, a i jednoznacznie nie można napisać, ze coś ewidentnie jest naciągane, bo ktoś z doktoratem symboliki zaraz przedstawi jedną z możliwych interpretacji.

Nie mam nic do katoli, ani ateistów. W końcu co mnie obchodzi kto w co wierzy. Ja od kilku lat wierzę w Boga i nie żałuję. Z resztą każdy ma do tego jakiegoś powody. A racjonalizowanie wszystkiego co zostało napisane w Biblii trochę moja się z celem, właśnie przez symbolikę.

A co do samych świąt, bo zdaje się, ze to jest temat tego wątku, to dla mnie przede wszystkim rodzinne święto, od jakiegoś czasu przeżywam je też z myślą o Bogu i nawet mi z tym dobrze. Poza tym jak dla mnie w wierze katolickiej jest sporo wartościowych dogmatów, które warto w życiu wyznawać. Równie dobrze można być po prostu porządnym człowiekiem, postępować wg zasad i niekoniecznie być przy tym katolikiem, jak i ze mną było.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kyro właśnie najważniejsza jest interpretacja Biblii. To język symboliczny i nie można go jednoznacznie zinterpretować, a jeżeli już to raczej trzeba się na tym co nieco wyznawać.
Pieprzenie! Wszystko jest jasne. Łap Księgę Sędziów od 13. rozdziału, niezła historia, mam nadzieję że czytałeś :lol2:
http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1149
No nie wyobrażasz sobie! Autor tej księgi przepowiedział istnienie Firefoxa! I to 300 Firefoxów! Taka jest moja interpretacja :D
Cytat: Sdz 15, 4-5\'
Samson odszedł, schwytał trzysta lisów, a wziąwszy pochodnie przywiązał ogon do ogona, a pośrodku między dwoma ogonami poprzyczepiał po jednej pochodni. Następnie podpalił pochodnie, a rozpuściwszy lisy między zboża filistyńskie spalił sterty i zboża na pniu oraz winnice wraz z oliwkami.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Samson odszedł, schwytał trzysta lisów, a wziąwszy pochodnie przywiązał ogon do ogona, a pośrodku między dwoma ogonami poprzyczepiał po jednej pochodni. Następnie podpalił pochodnie, a rozpuściwszy lisy między zboża filistyńskie spalił sterty i zboża na pniu oraz winnice wraz z oliwkami.

Samson spał aż do północy, a kiedy wstał, ujął wrota miejskiej bramy wraz z jej podwojami i wyrwał je z zaworą, następnie włożył na swe barki i zaniósł na wierzch góry, znajdującej się naprzeciw Hebronu.

zaiste ciekawe było życie w czasach biblijnych...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
jak wspomniana wcześniej historia Samsona. Czytałem to ostatnio i żadnej mądrości w tym nie znalazłem.
Oj, nie znasz powiedzenia: "gdzie diabeł nie może tam babę pośle" :lol2:  W sumie chodzi oto, że Samson dzięki pomocy Boga miał pokonać Filistynów, ale zmarnotrawił swoje talenty przez lekkomyślność i przez kobiety :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
E tam. Ta Dalila to była zwykła dziwka. No bo jak tak można - pyta trzy razy faceta jak go zabić, a potem ma pretensje, że on ją oszukuje. Typowa baba. To tak jakby teraz powiedziała: "Mój rumaczku, panowie policjanci pytali mnie czy będziesz po południu w domu bo antyterroryści chcą ci zrobić wjazd na chatę".

EDIT:
Aha, jeszcze jedno. Powiedzcie mi jak to jest: władcy filistyńscy oferują Dalili po 1000 srebrników każdy za wyjawienie im sekretów Samsona, a głupi Judasz za takiego VIPa jak Jezus dostaje głupie 30 srebrników. Ja widzę dwa rozwiązania. Albo była porządna deflacja i wartość waluty sporo skoczyła, albo ktoś bezczelnie wyruchał Judasza.

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No właśnie zamiast ją odrzucić, to przez swoją lekkomyślność został z nią.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO KATOLIZM
#78 2009-12-28, 18:16(Ostatnia zmiana: 2009-12-28, 18:18)
Aha, jeszcze jedno. Powiedzcie mi jak to jest: władcy filistyńscy oferują Dalili po 1000 srebrników każdy za wyjawienie im sekretów Samsona, a głupi Judasz za takiego VIPa jak Jezus dostaje głupie 30 srebrników. Ja widzę dwa rozwiązania. Albo była porządna deflacja i wartość waluty sporo skoczyła, albo ktoś bezczelnie wyruchał Judasza.
:lol2:  
No cóż, kwestia faktycznie warta dłuższego zastanowienia. Nie wiem kiedy mógłby żyć taki Samson, ale na pewno było to conajmniej kilkaset lat przed Jezusem, więc teoria z deflacją mogła by być prawdziwa.

Po drugie (i najbardziej przekonujące), Samson to tylko legenda, mogli tam szafować dowolnymi sumami, byle robiło większe wrażenie. Jezus istniał i został zdradzony, pojmany i zabity naprawdę, tutaj już żydzi musieli się na serio targować, w realu forsy nigdy za wiele, nie to co w legendach :D

Po trzecie, można jeszcze założyć że Dalia z początku kochała Samsona, co odpowiednio podniosło jej próg przekupywalności, zaś Judasz był za to wyjątkowo łasy na pieniądze i pewnie jeszcze miał osobiste powody żeby Jezusa nie lubić.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Ale Jezus przekazał solucję apostołom i Judasz wiedział, że musi go sprzedać, więc nie łasił się już na kasę.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry