Postulaty 1785073 5186

O temacie

Autor Lavius

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1785073

Odpowiedzi 5186

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Generalnie to ja to traktuję jak satyrę, po prostu wybrał większość faili modderów i wpierdolił do jednego niby-projektu. 
Zresztą, w huj mi się podoba butthurt jaki to wywołało, wy wszyscy serio jesteście tacy poważni? 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
A dział chroni przed usunięciem / zgubieniem tematy takie jak ten oryginalny Varona (o którym nie mam pojęcia gdzie jest).
Ja wiem, ale nie jestem w stanie podać poprzez chorą politykę tego forum gdzie nie mamy dostępu do kosza.
Jeżeli chcesz go znaleźć - armageddon23 to jego pierwsze konto.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Aby zaprzestać rzucanie w siebie mięsem, preferuję skorzystać z magicznej funkcji dostępnej od sporego czasu na tym forum. Ustawienia konta > Modyfikuj profil > Ignoruj fora - ustawienia > zaznacz dział Pseudo zapowiedzi > spierdalajcie :x

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

gothic1210
  • Gość
Postuluję o natychmiastowe zbanowanie użytkownika Glaca. 

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Już wolałbym zbanować tego pajaca od pseudo-zapowiedzi
Nikt nie staje ci na drodze prowadzącej do tego :3

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ee, nie zeby cos, ale memorius i przemek byli duzo gorsi od tego glaci  :ayfkm:

Freddy

Freddy

Użytkownicy
posty232
Propsy64
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Powód?

Bezczelne wpierdalanie się w tematy, pisanie, żeby tylko cokolwiek napisać, rażący brak znajomości jakichkolwiek zasad pisowni i co najgorsze - idiotyzm.

Tyle ludzi chce jego bana, czemu jeszcze jesteś temu przeciwny?

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie żebym go bronił, ale nie narusza regulaminu na tyle, by dostać bana.

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Już chyba nie raz był poruszany temat banowania "bo mnie wkurza".

Szulwik

Szulwik

Użytkownicy
posty781
Propsy92
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
gdyby każdy postulował o bany dla osób których nie lubi to forum zapewne było by puste.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#3531 2015-06-15, 22:58(Ostatnia zmiana: 2015-06-15, 23:09)
Powód?
Bezczelne wpierdalanie się w tematy, pisanie, żeby tylko cokolwiek napisać, rażący brak znajomości jakichkolwiek zasad pisowni i co najgorsze - idiotyzm.

To że dużo osób chce czyjegoś bana to jeszcze nie powód żeby go banować. Zwłaszcza jeśli wnosi dużo dobrego w życie forum swoją pracą na rzecz działających tutaj grup i wiedzą z dziedziny... Oh, wait. Właściwie to gdzie ja niby pisałem że jestem przeciwny banowaniu go? Sam nie uważam żeby grzeszył nadmierną inteligencją.

Możemy wprowadzić na forum nowy zwyczaj. Jeśli ktoś chce czyjegoś bana, to niech założy ankietę "versus", gdzie będzie do wyboru on i ta osoba. Po X dniach (np tygodniu) ankieta jest zamykana. Jeśli jedna z osób otrzyma zdążyła otrzymać Y (na przykład 10) razy głosów więcej niż druga, to zostaje zbanowana. W przeciwnym razie nie dzieje się nic (a może dostawałaby warna za sianie zamętu?). Trzeba by pomyśleć jeszcze nad rozsądnymi X i Y. No i biorąc pod uwagę że demokracja często prowadzi do dużo głupszych decyzji niż autorytaryzm, takie bany musiałyby być ograniczone do Z dni (np miesiąca). Co wy na to?
Można dodać ewentualnie kolejny parametr "W", z założenia mniejszy od Y - wystarczy że osoba zakładająca temat otrzyma tyle razy głosów więcej, żeby to ona została zbanowana (1 razy głosów więcej == tyle samo głosów). Chodzi o to żeby robiły to tylko osoby bardzo pewne tego że to tamten drugi zasługuje na bana, a nie on.

Przykład: Freddy zakłada ankietę "Ban dla Freddy'ego czy Glacy". Wcześniej ustaliliśmy Y=5, W=1. Przykładowe rezultaty:
 - Freddy 5 głosów, Glaca 2 głosy : Freddy dostaje bana
 - Freddy 5 głosów, Glaca 5 głosów : Freddy dostaje bana
 - Freddy 5 głosów, Glaca 6 głosów : nikt nie dostaje bana
 - Freddy 5 głosów, Glaca 24 głosy : nikt nie dostaje bana
 - Freddy 5 głosów, Glaca 25 głosów : Glaca dostaje bana
 - Freddy 5 głosów, Glaca 125 głosów : Glaca dostaje bana

TL;DR: "... niech pierwszy rzuci kamieniem"

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Powód?

Jakby banować tak każdego kto wykazuję tutaj idiotyzm to nie byłoby tutaj sporo osób..

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Możemy wprowadzić na forum nowy zwyczaj. Jeśli ktoś chce czyjegoś bana, to niech założy ankietę "versus", gdzie będzie do wyboru on i ta osoba. Po X dniach (np tygodniu) ankieta jest zamykana. Jeśli jedna z osób otrzyma zdążyła otrzymać Y (na przykład 10) razy głosów więcej niż druga, to zostaje zbanowana. W przeciwnym razie nie dzieje się nic (a może dostawałaby warna za sianie zamętu?). Trzeba by pomyśleć jeszcze nad rozsądnymi X i Y. No i biorąc pod uwagę że demokracja często prowadzi do dużo głupszych decyzji niż autorytaryzm, takie bany musiałyby być ograniczone do Z dni (np miesiąca). Co wy na to?
Można dodać ewentualnie kolejny parametr "W", z założenia mniejszy od Y - wystarczy że osoba zakładająca temat otrzyma tyle razy głosów więcej, żeby to ona została zbanowana (1 razy głosów więcej == tyle samo głosów). Chodzi o to żeby robiły to tylko osoby bardzo pewne tego że to tamten drugi zasługuje na bana, a nie on.
Za dużo pieprzenia się z tym. Większość woli tradycyjne metody - pocisnąć po nim i czekać na efekty. Jak to przetrzyma i dostosuje się do klimatu forum, to zostaje. Jeśli zacznie rzucać mięsem, grozić wszystkim, podważać działanie administratorów, czy uj wi co jeszcze wymyśli, dostanie w nagrodę bana.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
A nie lepiej po prostu zrobić ankiety "Chcesz bana dla Glacy?" i tam ludzie głosowali tak albo nie. Twoje rozwiązanie prowadzi jedynie do tego, że osoba zakładająca temat ponosi ryzyko (a może i nie?), bo może zostać za to zbanowana. Co z trollingiem i multikontami? Rozumiałbym sens czegoś takiego, gdyby chodziło o przepychanki dwóch idiotów, z których każdy uważa się za lepszego. Przypadek Glacy jest inny, bo o ile wiem, masz wyjebane na górne forum, ale on wchodzi też na dolne i sieje ferment. Niezależnie od tego, kto co mu napisał i tak nie słucha, więc dla mnie rozwiązanie jest tylko jedno. 

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
A nie lepiej po prostu zrobić ankiety "Chcesz bana dla Glacy?" i tam ludzie głosowali tak albo nie. Twoje rozwiązanie prowadzi jedynie do tego, że osoba zakładająca temat ponosi ryzyko (a może i nie?), bo może zostać za to zbanowana.
I o to chodzi. Demokratyczne głosowania o bana mają to do siebie że wiele osób potencjalnie ze złośliwości zagłosuje na tak nawet nie znając sprawy. Kiedy mają do wyboru dwie osoby powinno nie być to już takie ważne. Poza tym "kto pierwszy rzuca kamieniem" powinien być dość pewny tego że jest dużo lepszym członkiem społeczności od tamtego.

Co z trollingiem i multikontami?
Trolling nigdy nie był na tm zabroniony. Właściwie to solidny trolling stanowi integralną część naszej subkultury :lol2:
A za multikona banuje administracja, bez żadnych ankiet.

Rozumiałbym sens czegoś takiego, gdyby chodziło o przepychanki dwóch idiotów, z których każdy uważa się za lepszego. Przypadek Glacy jest inny, bo o ile wiem, masz wyjebane na górne forum, ale on wchodzi też na dolne i sieje ferment. Niezależnie od tego, kto co mu napisał i tak nie słucha, więc dla mnie rozwiązanie jest tylko jedno.
Nazwijmy rzecz po imieniu - to czego chcecie, to dokladnie lincz. I skoro tyle osób to popiera, to proponuję narzędzie - mam nadzieję że odpowiednio zniechęcające do sięgania po nie, ale takie którego da się jednak użyć.
Ja tego fermentu Glacy nie widziałem. Jak robi coś nieregulaminowego (a nieregulaminowy jest także spam, pod który podciągamy też bezczelne masowe offtopowanie) to to zgłaszajcie. Jeśli jest taki okropny jak piszecie, to szybko uzbiera pokaźmą sumkę warna i zaraz będzie po problemie.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Dokładnie, popieram.
Zamiast pierdolić się w postulowanie o bana (btw. Outlander, od tego jest specjalny dział) i sianie fermentu dookoła tematu - zgnoić typa że sam nie będzie wchodził, a jeżeli się postaracie to sam o bana będzie prosił.

Avallach, Twoja metoda jest za bardzo skomplikowana. Jeżeli już to lepiej wprowadzić o wiele prostsze zasady:
1. W ankiecie musi zostać oddanych X (np. 20) głosów rozpoznawalnych użytkowników, gdzie rozpoznawalnym użytkownikiem są też osoby z "górnego forum" udzielające się w miarę systematycznie od jakiegoś czasu.
2. Zbanowana zostaje osoba z większością głosów.
3. Zbanowany oprócz bana na X czasu (miesiąc?) dostaje również +30% ostrzeżenia . Tradycyjny miesiąc poprawy za -10% aplikuje się od dnia powrotu.
4. Jeżeli poziom ostrzeżenia po otrzymaniu dodatkowych +30% jest równy lub większy 100% aplikują się standardowe zasady na wypadek takiej sytuacji.
5. Osoba zakładająca temat jest zobowiązania do naświetlenia sytuacji z przytoczeniem odpowiednich linków, na wypadek niezastosowania się - temat jest uznany za nieważny i zakładający otrzymuje +20% warna.

Myślę że te zasady są nie dość że o wiele prostsze, to w dodatku nie będzie zbyt często używane bez pewności wygranej - a w takim wypadku ban i tak by się szybko znalazł.

W sumie po przejrzeniu jeszcze raz Twoich zasad widzę że wiele się nie różnią, tylko Ty zamiast rzucać przykładowymi liczbami rzucałeś WXYZ i zakładający temat był znacznie bezpieczniejszy.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
A może po prostu nie dawać dziś glacy śniadania? Nie zje, nie będzie miał siły pierdolić głupot.

Sracie odbytem na żadko, bo ktoś was lekko trolluje. Jak był tu np ten cały memorius czy głupiutki przemuś to wtedy 3/4 z was siedziało z mordą w kuble i ani słowem się nie odezwało. Glaca może nie grzeszy inteligencją ale imo nie zrobił nic co mogłoby być powodem bana.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Źle się wyraziłem. Mówiąc trolling miałem na myśli, że ktoś dla żartu zagłosuje o osobę, która wznieciła lincz, a jest dobrą (?) osobą w naszej społeczności.

Co do multikont to od razu je wykrywacie czy nie? Bo jak nie, to właśnie o to mi chodzi.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dokładnie, popieram.
Zamiast pierdolić się w postulowanie o bana (btw. Outlander, od tego jest specjalny dział) i sianie fermentu dookoła tematu - zgnoić typa że sam nie będzie wchodził, a jeżeli się postaracie to sam o bana będzie prosił.

Avallach, Twoja metoda jest za bardzo skomplikowana. Jeżeli już to lepiej wprowadzić o wiele prostsze zasady:
1. W ankiecie musi zostać oddanych X (np. 20) głosów rozpoznawalnych użytkowników, gdzie rozpoznawalnym użytkownikiem są też osoby z "górnego forum" udzielające się w miarę systematycznie od jakiegoś czasu.
Już twój pierwszy punkt jest za bardzo skomplikowany, bo wymaga powołania komisji która ręcznie sprawdzi każdy oddany głos czy został oddany przez rozpoznawalną osobę. Do tego "rozpoznawalnosć" jest kryterium bardzo nieścisłym. Czy ten Kageyoshi jest rozpoznawalny? Czy jest rozpoznawalny tajemniczy695 który ma założonych od groma wątków tutorialowych na temat Unity? Czy jest rozpoznawalny Xardas641? Jak sprawdzisz co zrobił co by sprawiało że jest rozpoznawalny albo jak sprawdzisz że nie zrobił niczego takiego?
Moja propozycja po zastąpieniu zmiennych stałymi:

- kto czuje się pewnie, robi ankietę do bana: on vs ten "oskarżany"
 - jeśli "oskarżany" dostanie dwa razy więcej głosów od oskarżyciela, to dostaje bana
 - jeśli oskarżyciel dostanie więcej głosów od oskarżanego, to on dostaje bana
 - ankieta trwa tydzień a bany są na miesiąc

0 użytkowników
Do góry