Powód?
Bezczelne wpierdalanie się w tematy, pisanie, żeby tylko cokolwiek napisać, rażący brak znajomości jakichkolwiek zasad pisowni i co najgorsze - idiotyzm.
Tyle ludzi chce jego bana, czemu jeszcze jesteś temu przeciwny?
To że dużo osób chce czyjegoś bana to jeszcze nie powód żeby go banować. Zwłaszcza jeśli wnosi dużo dobrego w życie forum swoją pracą na rzecz działających tutaj grup i wiedzą z dziedziny... Oh, wait. Właściwie to gdzie ja niby pisałem że jestem przeciwny banowaniu go? Sam nie uważam żeby grzeszył nadmierną inteligencją.
Możemy wprowadzić na forum nowy zwyczaj. Jeśli ktoś chce czyjegoś bana, to niech założy ankietę "versus", gdzie będzie do wyboru on i ta osoba. Po X dniach (np tygodniu) ankieta jest zamykana. Jeśli jedna z osób otrzyma zdążyła otrzymać Y (na przykład 10) razy głosów więcej niż druga, to zostaje zbanowana. W przeciwnym razie nie dzieje się nic (a może dostawałaby warna za sianie zamętu?). Trzeba by pomyśleć jeszcze nad rozsądnymi X i Y. No i biorąc pod uwagę że demokracja często prowadzi do dużo głupszych decyzji niż autorytaryzm, takie bany musiałyby być ograniczone do Z dni (np miesiąca). Co wy na to?
Można dodać ewentualnie kolejny parametr "W", z założenia mniejszy od Y - wystarczy że osoba zakładająca temat otrzyma tyle razy głosów więcej, żeby to ona została zbanowana (1 razy głosów więcej == tyle samo głosów). Chodzi o to żeby robiły to tylko osoby bardzo pewne tego że to tamten drugi zasługuje na bana, a nie on.
Przykład: Freddy zakłada ankietę "Ban dla Freddy'ego czy Glacy". Wcześniej ustaliliśmy Y=5, W=1. Przykładowe rezultaty:
- Freddy 5 głosów, Glaca 2 głosy : Freddy dostaje bana
- Freddy 5 głosów, Glaca 5 głosów : Freddy dostaje bana
- Freddy 5 głosów, Glaca 6 głosów : nikt nie dostaje bana
- Freddy 5 głosów, Glaca 24 głosy : nikt nie dostaje bana
- Freddy 5 głosów, Glaca 25 głosów : Glaca dostaje bana
- Freddy 5 głosów, Glaca 125 głosów : Glaca dostaje bana
TL;DR: "... niech pierwszy rzuci kamieniem"