Odwzorowanie współrzędnych 3D na mapach 2D (do przygotowania map) 7491 4

O temacie

Autor Quasch

Zaczęty 23.01.2016 roku

Wyświetleń 7491

Odpowiedzi 4

Quasch

Quasch

Bractwo Spolszczenia
posty264
Propsy840
ProfesjaTłumacz
  • Bractwo Spolszczenia
Autorem tutoriala jest niejaki TheEternal.

http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1451791-Tutorial-3D-Koordinaten-auf-2D-Karte-mappen-%28f%C3%BCr-Landkartenerstellung%29

"Chciałem wam pokazać, jak ostatnio wykonuję odwzorowanie (Mapping) współrzędnych map.
Niby są już instrukcje, gdzie można te współrzędne obliczyć, ale od nich idzie bólu głowy dostać.

Potrzebny nam będzie do tego jakiś program do 3D. Tutaj akurat posłużę się 3dsMaxem.

1. Zaczynamy od załadowania mapy.
2. Umieśćcie wasze nowe tekstury 2D na prostokątnym obiekcie mapy (nie używajcie żadnych UVW map, bo inaczej współrzędne mogą nie pasować do mapy z gry).
3. Umieśćcie mapę pod siatką 3D. [patrz obrazek]

Spoiler

4. Wyrównajcie odpowiednio mapę, tak żeby te wyraźne punkty się zgadzały.
5. Włączcie selekcję wierzchołków (Vertex-Auswahl?) i zaznaczcie jeden z najbardziej oddalonych punktów mapy.
6. Teraz możecie odczytać współrzędne do map 2D na podstawie współrzędnych wierzchołka(-ów). W powyższym przykładzie można odczytać dolną krawędź mapy z Y: -95995,83, i prawą krawędź z X: 1950,063.
7. Wpiszcie współrzędne wierzchołków w skrypcie w zaokrągleniu:

func void use_ItWr_Map_Hafen()
{
    var int Document;
    if (Npc_IsPlayer (self))
    {
        B_SetPlayerMap (ItWr_Map_Hafen);
    };
    Document = Doc_CreateMap ();
    Doc_SetPages (Document, 1);
    Doc_SetPage (Document, 0, "LoA_Map_Hafen.tga", FALSE);
    Doc_SetLevel (Document, "LOA\WORLD.ZEN");
                                                                  //left     top    right   bottom
    Doc_SetLevelCoords (Document, -31522, -67969, 1950, -95995);
    Doc_Show (Document);
};

8. Powtórzcie analogicznie dla lewej i górnej krawędzi zgodnie z punktami 5-7 dla lewego górnego wierzchołka.
9. I gotowe."

Przetłumaczone przeze mnie z WoGa na życzenie kolegi Darka. Pragnę jednak zaznaczyć, że nie jestem wszystkiego pewien, gdyż jest tu trochę słownictwa typowo skryptowego, a w tej sprawie niestety jestem zielony i jest to dość luźne tłumaczenie. Mam mimo to nadzieję, że komuś się to przyda.

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Bardzo dziękuję za tłumaczenie, naprawdę brakowało takiego poradnika po polsku.
W kwestii profesjonalnego języka poproszę jeszcze Adanosa żeby luknął na oryginał i w razie czego dokonał korekty

@KolegaZWojska
Obczaj przyda Ci sie

Quasch

Quasch

Bractwo Spolszczenia
posty264
Propsy840
ProfesjaTłumacz
  • Bractwo Spolszczenia
Ok, dzięki za uwagę :)

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry