Anime 229476 762

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 15.12.2009 roku

Wyświetleń 229476

Odpowiedzi 762

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
sawik
Mnie w angel Beats zachwyciło świetne operowanie komedią i dramatem - nie dość, że tak dobrze wyszły płynne przejścia między tą jedną skrajnością, a drugą, to w dodatku komedia naprawdę śmieszy, a dramat wzrusza.

Aztek
Już chyba kiedyś czytałem recenzje PMMM i rozważałem obejrzenie tego - może się skuszę.

Nie mam MALa, ale prowadzę listę na polskim serwisie Tanuki. Ostrzegam jednak, że dominują tam obyczajówki, romanse, komedie i ogólnie wszelkie możliwe tytuły z kategorii "okruchy życia".

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
A tak mnie naszło, żeby powrzucać po kilka przykładów z dobrych komedii:

Nichijou (ta komedia to czysty geniusz):
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Et0a8fnuw

https://www.youtube.com/watch?v=e7ZNPV4uYYY

https://www.youtube.com/watch?v=a5TfUkRr7Qs

https://www.youtube.com/watch?v=z30Y572EmCk

https://www.youtube.com/watch?v=iSesgpTmODY

Danshi Koukousei no Nichijou:
https://www.youtube.com/watch?v=JO0aYbrO1Zk

https://www.youtube.com/watch?v=g2VtMf89khM

https://www.youtube.com/watch?v=Cy4b1kXb3J4

https://www.youtube.com/watch?v=EzbGpJIaBnU

https://www.youtube.com/watch?v=uhE7CvOfhw4

Azumanga Daioh
https://www.youtube.com/watch?v=TIfARIUQ1KM

https://www.youtube.com/watch?v=37mPoKQijj8

Arakawa Under the Bridge:
https://www.youtube.com/watch?v=OTnmpMYdMZ0

https://www.youtube.com/watch?v=yDF12owZAU0

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Aztek
Właśnie skończyłem oglądać PMMM i jestem pod wrażeniem - świetny tytuł. Tym bardziej polecam Ci Mawaru Penguindrum, które jest równie oryginalne. Tam też zaczyna się niewinnie, aby potem wywalić fabułę do góry nogami z kilka razy i wchodzić w coraz mroczniejsze i poważniejsze klimaty, z odrobiną psychodelii (choć nie tak mocną jak w PMMM). W Mawaru jest też dużo, dużo większy nacisk na wszechobecną symbolikę w grafice - kolorystyka pewnych scen, powtarzające się motywy (jabłko, pingwiny, itd.), nawiązania do prawdziwych zdarzeń (zamachy w tokijskim metrze z '95), kompozycja tła i wiele innych. Ja to obejrzałem raz, potem poczytałem różne analizy odcinków, obejrzałem drugi raz i byłem naprawdę pod wrażeniem jak bardzo ten tytuł jest nasiąknięty tego typu rzeczami.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Anime
#83 2012-07-28, 15:29(Ostatnia zmiana: 2012-07-28, 22:57)
Sprawdzę jak będę miał okazję :D

edit. albo nie, po rzucie okiem wygląda na przesiąknięte zbyt japońskością :I

SuperCheese

SuperCheese

Użytkownicy
posty192
Propsy25
  • Użytkownicy
Ja polecam fullmetal alchemist. Pierwsza seria to fillery ale druga jest już oparta na mandze i zaajebista! Najpierw jednak należy obczaić pierwszą by w drugiej wiedzieć o co biega i znaleźć różnice :)  a biega o to, że Edward Erlick wraz ze swoim młodszym bratem kurde nie będę tutaj sam pisał macie opis drugiej serii

"Anime opowiada o równoległym świecie, w którym zamiast techniki rozwinięto alchemię. Żyje tam dwójka braci, Edward oraz Alphonse Elric ( w skrócie Ed i Al ;]) których ojcem jest jeden z lepszych alchemików w całym państwie.
Chłopaki rosną, a ich tatuś wyjeżdża i perfidnie ich zostawia. Chłopcy zaczynają uczyć się alchemii i są w tym całkiem nieźli jak na takie bobki. Ich mama, Trisha, po kilku latach zapada na tajemnicza chorobę i umiera. Chłopcy zdesperowani i samotni postawiają złamać odwieczna zasadę Alchemii i wskrzesić swoją matkę.
Niestety okazuje się to katastrofalnym błędem, a nasze chłopaki muszą ponieść konsekwencje – Al traci ciało, a Ed prawą rękę i lewą nogę w zamian za duszę brata (lekko zagmatwane). Po tych wydarzeniach Piniako - bliska przyjaciółka rodziny – pomaga naszym bohaterom, a Ed decyduje, że chcę automail'a (mechaniczne kończyny). Gdy wszystko wraca do „normy” chłopaki wyruszają w pełną niebezpieczeństw i tajemnic wyprawę w poszukiwaniu kamienia filozoficznego w celu odzyskania ciał... a reszty dowiecie się w anime !!!"

Tak czy siak mnie bardzo wciągnęło i polecam. Właśnie przed tym anime oglądałem naruto. Ciekawy jest ale te fillery w drugiej serii do mnie dobiły -.- co prawda doszedłem do końca pomijając je ale żebym wyczekiwał kolejnych odcinków nie zauważyłem :\

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#85 2012-08-08, 23:24(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 13:38)
Zaczynam oglądać Sword Art Online, znajomy mi polecił.
https://www.youtube.com/watch?v=Wv8u5bY8Now

Na razie pomysł na fabułę kojarzy mi się nieprzyjemnie z tym z "Małych Agentów 3d", ale cóż, wydaje się pod pewnymi względami potencjalnie całkiem dojrzała.
W skrócie: wraz z rozwojem technologii, powstaje przełomowe mmorpg w wirtualnej rzeczywistości. Po betatestach, w dniu premiery dziesięć tysięcy graczy za pomocą specjalnego sprzętu "neuroelektronicznego" ("NerveGear") podłącza się do serwerów, ale po kilku godzinach twórca gry zamienia ją w pułapkę. Gracze nie kontrolują swoich ciał, jedynym sposobem na przerwanie gry było wylogowanie się, które wyłączył. W aparaturze podłączonej do mózgów graczy włączył ukrytą funkcję powodującą że po utracie kontaktu z serwerem, odłączeniu zasilania, siłowej próbie odpięcia od głowy lub śmierci postaci w grze, za pomocą energii zmagazynowanej w wewnętrznej baterii mózg gracza jest spalany przez potężną dawkę promieni mikrofalowych, co powoduje jego natychmiastową śmierć. Uwolnić się może tylko ten, kto "przejdzie" grę. Dla graczy staje się ona prawdziwym życiem, jedynym jakie mają, a ciągłe realne zagrożenie życia i widok nieodwracalnie ginących przyjaciół wpływa na ich osobowość i kontakty z innymi.

//edit: obejrzałem pierwsze 5 odcinków które znalazłem, anime świetne. Na ogół jestem typem dość depresyjnym, a ono przynajmniej początkowo potęguje skłonność do refleksji nad życiem. Tematyka jest bardzo ciekawa, styczność z mmo miałem bardzo krótką, troszkę pograłem na niemieckich serwerach w LotRO, ale mechanizmy społeczne przedstawione w anime choć nie wiem na ile mają odbicie w rzeczywistych grach, są bardzo interesujące.

SuperCheese

SuperCheese

Użytkownicy
posty192
Propsy25
  • Użytkownicy
@up
Ale to chyba bardzo świeżutkie jest, nie?
Ziomek mi polecił, akcja dzieje się ponoć bardzo szybko - zaczynasz od 1lvl a w 5 odcinku masz już ~70?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#87 2012-08-09, 13:34(Ostatnia zmiana: 2012-08-09, 13:55)
Docelowo o ile wiem mają być 24 odcinki po 25min. Trochę żałuję że dowiedziałem się o nim tak szybko, bo nie mogę go obejrzeć za jednym zamachem jak to mam w zwyczaju. Pomiędzy odcinkami w świecie gry mija nawet po wiele miesięcy, ale główny bohater był betatesterem, więc zna grę i i tak expi bardzo szybko, jest jednym z graczy "na froncie", tych ciągle będących najbliżej znalezienia sposobu na przejście całej gry (dojścia na 100 poziom zamku-świata-"wielomiasta"). Nie widzę jednak bezpośredniego związku między levelem postaci a poziomem do którego dotarła,
Spoiler
w 5 odcinku bohater ma bodajże 78 level, a razem z resztą "frontu" dotarł jak zrozumiałem do około 60 poziomu wieży
Zastanawiam się czy gracze "naprawdę" giną, tak powiedział twórca, ale ci którzy sami ciągle są w grze nie są w stanie tego na pewno stwierdzić (i niektórzy w to nie wierzą), ale z drugiej strony, jeśli gra dzieje się w "real time", bez żadnych sztuczek z poczuciem upływu czasu, to przecież gdyby nie było zagrożenia, wszyscy gracze zostaliby z zewnątrz siłą odłączeni od gry zamiast zapewne sztucznie być podtrzymywaniu przy życiu w jakichś szpitalach jakby byli w śpiączce.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Docelowo o ile wiem mają być 24 odcinki po 25min. Trochę żałuję że dowiedziałem się o nim tak szybko, bo nie mogę go obejrzeć za jednym zamachem jak to mam w zwyczaju.
tak, to boli :lol2:  ale to jeszcze pół biedy, ja na następny odcinek hellsinga ultimate czekam od pół roku, na szczęście pod koniec tego miesiąca już wychodzi :lol2:

SuperCheese

SuperCheese

Użytkownicy
posty192
Propsy25
  • Użytkownicy
Z tego co wiem jak spróbujesz ziomkowi ściągnąć kask zjarają się jakieś obwody i diody i inne gówno w wyniku czego rozpierdzieli Ci łeb

FapStar

FapStar

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
Czy ktoś oglądał Zero no tsukaima???

?Sygnatura?

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Jak anime to tylko Naruto, jest to serial animowany z FABUŁĄ!!! i ma swój mądry przekaz plus jest bardzo zajawkowy :)

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
aż mi przykro :|

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak hotdogi to tylko z dobrykebab, są to hotdogi Z PARÓWKĄ!!!

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Jest gdzieś 7 odcinek Sword Art Online po polsku? Nienawidzę takiego zastoju w fabule  :[

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Link

Tak BTW, jest to już koniec sidestory (będzie jeszcze jeden/dwa odcinki, ale w późniejszym etapie) teraz idzie na main. Tłumacząc inaczej, expienie i przedstawianie postaci się skończyło, teraz nadeszła pora na akcję :D

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
No w końcu - bo ile pierwsze odcinki pokazujące dramat ludzi uwięzionych w grze i mogących z niej na serio zginąć były naprawdę klimatyczne. (chociaż obstawiam, że na końcu się okaże to wszystko to była ściema, w realu minęła tylko godzina i nikt nie zginął, a twórca będzie dumny że dostarczył im tak prawdziwych wrażeń jak żadna inna gra :P) Potem się już zrobiło nieco przeciętnie i oklepanie. Mam nadzieje, że przy main story zrobi się znów ciekawy klimat.

To co mnie mocno zawiodło to Asuna, która w pierwszym odcinku w którym się pokazała była dosyć ciekawa i miała potencjał, ale oczywiście w następnym odcinku, w którym się pojawia - nagle się zamieniła w klasyczną do bólu, pyskatą tsundere. (nie rozumiem w ogóle japońskiego fetyszu na punkcie tego typu kobiet - ja bym taką zarąbał na miejscu) No i oczywiście opening z miejsca spoileruje komu w dramatycznych okolicznościach bohater wyzna "suki desu!", olewając kogoś normalniejszego jak choćby
Spoiler
sympatyczna dziewczyna-kowal z ostatniego odcinka.

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD

Amand

Anime
#97 2012-08-20, 08:40(Ostatnia zmiana: 2012-08-20, 08:44)
Dużo zależy czy się zginie po porażce czy nie od tego czy kamień wskrzeszeń działa. Bo jeśli tak to oznacza, że po porażce w grze się nie ginie (nie sądzę by w 2044 roku ludzie znaleźli sposób na przywracanie do życia zmarłych). btw. fajnie, że większość damskich zbroi składa się z mini-spódniczek :D

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Dużo zależy czy się zginie po porażce czy nie od tego czy kamień wskrzeszeń działa.
Tak działa, przez 10 sekund od śmierci, było to przecież wyjaśnione w odcinku "Czerwononosy renifer", gdy Kirito chciał
Spoiler
wskrzesić Sachi.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#99 2012-08-20, 12:22(Ostatnia zmiana: 2012-08-20, 12:33)
chociaż obstawiam, że na końcu się okaże to wszystko to była ściema, w realu minęła tylko godzina i nikt nie zginął, a twórca będzie dumny że dostarczył im tak prawdziwych wrażeń jak żadna inna gra :P
Obstawiałem dokładnie to samo :D
Spoiler
ale znajomy już mi zaspoilerował że nie, naprawdę poumierali a gracze naprawdę są trzymani latami pod kroplówkami. Dlatego właśnie kamień wskrzeszenia trzeba odpalić natychmiast, zanim mechanizm destrukcji w hełmie zostanie zainicjowany.
Oglądam po angielsku z napisami od Horrible Subs, bo wychodzą bardzo szybko po premierze odcinka i wydają się niezłe (dla porównania w polskich tłumaczeniach są naprawdę masakryczne faile). Siódmy odcinek mi jako pierwszy się nie spodobał, wolę tragiczne i pesymistyczne klimaty (zdecydowanie bardziej życiowe xD).
Zacząłem też czytać nowelkę, jestem na 12 chapterze 1 tomu i też jest fajna, chociaż właściwie nie ma odpowiedników wydarzeń z anime (zapewne pochodzą one z drugiego tomu "side stories"). Tam z kolei jak dla mnie zdecydowanie relacje z Asuną wydają się za lekkie, praktycznie jakby odwrócić te z anime, tylko że ona akurat cały czas jest pewna że osiągnie czego chce xD Zacytuję:
Spoiler
“It#msg1050538s remarkable that you#msg1050538re partying with someone. Even if it#msg1050538s because you fell for Asuna, it#msg1050538s still an extraordinary amount of progress. That#msg1050538s why I-”
“I-I didn#msg1050538t fall for her!”
I argued back. But for some reason, Klein, his party members, and even Asuna all looked at me with a smile on their face. I couldn#msg1050538t do anything except silently turn back around and keep walking.
Then I heard Asuna declare:
“Please leave him to me!”
No i trochę niefajne jest też to że jest ona tam jedną z najsławniejszych osób w grze, głównie ze względu na swoją urodę, i ma całe rzesze fanatycznych wielbicieli.
Spoiler
She was so famous that almost everybody in SAO knew her.
There were a lot of reasons, but the first was that she was one of the very few female players, and that she was the owner of a face that lacked nothing. (...) It#msg1050538s hard to say this in this world, where everyone had their real bodies, but beautiful women were a super rare presence within it. You could most probably count the number of players that were as pretty as Asuna with your fingers. (...) “Some male players confessed to me when they made that expression.”

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry