Anime 229841 762

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 15.12.2009 roku

Wyświetleń 229841

Odpowiedzi 762

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Dragon Ball wszystkie serie to najlepsze anime :lol:
Chyba zbyt wielu anime nie oglądałeś co?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

davish

davish

Użytkownicy
posty16
Propsy15
  • Użytkownicy
Jak dla mnie wystarczy Bleach i Ghost in the Shell

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Golden Boy dobre z Anime.

davish

davish

Użytkownicy
posty16
Propsy15
  • Użytkownicy
Czeba papróbować..

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem jak można to oglądać :D
Proste, przecież nigdy nie próbowałeś :ok:  Jak przejrzysz temat zauważysz, że na początku też byłem przeciw anime :ok:  Rzecz w tym, że japońce mają niesamowity talent do tworzenia całkowicie nowatorskich historii (zapomnij o schematach narzucanych przez hollywood, czy inne gówno) oraz klimatu. Ma to przejaw w filmach (azjatyckie horrory), grach (ot dla przykładu wyśmienita seria Metal Gear Solid), ale skrzydła rozwija dopiero w anime/visual novel :ok:  
Swoją drogą żelazko już ma zamiar zmienić nastawienie - zapytał mnie w nocy o coś godnego polecenia. Tylko trochę się boję, że może wynieść negatywne zdanie, bo chce jakiejś komedii z cyckami :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ja znam dobrą, ale nie przyznam się.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Anime
#66 2012-07-16, 20:46(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 20:47)
Próbowałem oglądać te najbardziej znane anime, ale mnie jakoś nie wciągało zbytnio( pewnie dlatego, że wychowałem się na Marvelu i DC i podświadomie nie mogę spróbować niczego innego )
Lubię Shaman Kinga, ale mówiłeś, że to kreskówka a nie anime

Z kolei co do gier to przyznaję rację, tutaj jazda po bandzie z historiami

Fraser
  • Gość
Steins Gate  :ok:

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Shaman king to kreskówka? Ja wszędzie widziałem go sklasyfikowanego jako anime, jest to też oparte na mandze, co jest pewnym wyznacznikiem, chociaż są anime bez mangi, spotkałem się kiedyś nawet z przypadkiem w którym manga była wzorowana na anime.

Cedric, uderz w te mniej znane, krótkie 12 odcinkowe anime często okazuje się mieć lepszą, bardziej rozbudowaną historię niż jakieś gówienko na sto parę odcinków.

Bleach się rozkręca? Zacząłem dziś oglądać, ale jakoś nieciekawi mnie za bardzo, jak na razie.

Żelazko, poprzeglądaj kategorię ecchi, powinieneś znaleźć coś dla siebie.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy

Luke_Flamesword

Anime
#69 2012-07-16, 22:38(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 22:46)
Steins Gate :ok:  

Dokładnie.

El. Psy. Congroo. :D

Jak dla mnie to spora część anime to chłam, ale tak jest ze wszystkim innym - zwykłymi serialami, filmami, grami. Jednak wśród tego chłamu znajdują się dobre, bardzo dobre i genialne tytuły.

Do anime przekonałem się dopiero ostatniej jesieni i od tego czasu trafiłem na kilka świetnych serii. Prócz wspomnianego Steins; Gate bardzo podobała mi się Durarara!!, klasyk jakim jest Cowboy Bebop czy też groteskowe i nieco artystyczne, przepełenione symboliką dzieło jakim był Mawaru Penguindrum.

W anime podoba mi się jak wspomniał już Aztek, odejście od schematów i od tego do czego przyzwyczaiła nas amerykańska szkoła filmowa. Przy anime nigdy nie możesz być pewien tego czy zakończenie będzie szczęśliwe, smutne czy może też słodko-gorzkie. Japończycy się nie boją eksperymentowania i wywalania wszystkiego do góry nogami. Raz oglądałem pewną dosyć lekką komedie obyczajową - przynajmniej taka była przez pierwsze półtora serii. Końcówkę tego tytuły, całą drugą połowę drugiej serii zamieniono nagle w ciężki dramat. Tan nagle, po ponad 30 odcinkach.

EDIT:
Na zachęte jeszcze kilka utowórów z epickiego, emocjonalnego i niepowtarzalnego soundtracku MAwaru Pneguindrum:
https://www.youtube.com/watch?v=MYEYD35ef6M

https://www.youtube.com/watch?v=qcCF3dfxtT0

https://www.youtube.com/watch?v=XmZzcbGl9IA

https://www.youtube.com/watch?v=ImEmob-VVD4

Fraser
  • Gość
Podbijam, Durarara też mi się spodobało, szczególnie ten koleś (nie pamiętam jak miał na imię, Shiz chyba). Oprócz tego ostatnio oglądałem Dogs: Bullets & Carnage i w sumie było to jedno z lepszych anime jakie ostatnio oglądałem.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Anime
#71 2012-07-17, 06:21(Ostatnia zmiana: 2012-07-17, 06:26)
ja znam dobrą, ale nie przyznam się.
pi piru piru pi piru piru pi pi

Shaman king to kreskówka? Ja wszędzie widziałem go sklasyfikowanego jako anime
Nie ma co się oszukiwać. To bajka, podobnie jak dragon ball, yugioh, rycerze zodiaku, pokemony, naruto czy inny bleach. Ich target to szeroka grupa nastolatków :ok:  

Ogółem anime sam dla siebie dzielę na 3 kategorie.
1. "bajka" - opowiada historię najczęściej o grupce przyjaciół, którzy z pomocą nadprzyrodzonych mocy, jeśli nie ratują świata, to dążą do innego szlachetnego celu. Liczba odcinków zawstydza nawet takiego tasiemca jak Call of Duty.
2. "komediowe" - tu w schemacie chłopak otoczony haremem dziewczyn wpadający w różne dwuznaczne sytuacje. Ofc od tych dziewczyn z różnych, dziwnych powodów stroni (lub one od niego).

...i te, które najbardziej mnie interesuje.
3. "fabularne" - anime nastawione na historię. Nie skupia się na epickich walkach toczących się przez parę odcinków, ani jak najlepszym ukazaniem dorodnych piersi kocich kobiet, lecz opowiada naprawdę niezapomnianą historię. Właśnie takich dzieł jestem zwolennikiem :ok:  

Dla przykładu:
Higurashi wystawiło na próbę moją psychikę - nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś tak mocnym i psychodelicznym. Miałem po nim naprawdę dziwne sny. Steins;gate jest jednym z przypadków o których mówił Luke. Po czasie wszystko zaczyna się wywracać (nie będę zdradzał szczegółów, ale motyw był naprawdę dobitny). Shiki jest z kolei doskonałym przykładem na to, że nasze przekonania oparte na ludzkiej naturze, wcale nie muszą być jedynymi właściwymi. Ogółem sporo w nim filozofii. A co powiecie na 'grę o przetrwanie' ludzi, którzy znają przyszłość? Przykładów jest naprawdę sporo i nie znajdziecie tego w kinach.

Na zachętę do spędzenia wakacyjnego czasu przy Higurashi:
https://www.youtube.com/watch?v=3hHKmiRwyBU

A jeżeli miałbym czegoś odradzać to Umineko, bo gwałci umysł :lol2:

Zębacz

Zębacz

Użytkownicy
posty101
Propsy54
  • Użytkownicy

Zębacz

Anime
#72 2012-07-17, 07:40(Ostatnia zmiana: 2012-07-17, 07:43)
Najlepsze są te anime 12-24 odcinkowe,Elfen lied ,Zetman(tu zjebali bo mogli spokojnie do 24 dociągnąć),Ao no exorcist,Angel Beats,Shiki itd.

A jak żelazko chce to polecam komedio-akcjo-cycko anime Seikon no Qwaser :lol:

Zębacz pasiasty, zębacz smugowy (Anarhichas lupus) – gatunek słonowodnej ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych.

Osiąga do 150 cm długości, maksymalna odnotowana masa ciała wynosi 23,6 kg.  Ubarwienie zmienne, szarozielone, czarne lub rdzawobrązowe. W poprzek  ciała przebiega 10-15 ciemnych pasów zachodzących na płetwę grzbietową.

Ryba o bardzo mocnych szczękach i zębach. Nie jest agresywna. Groźnie wyglądające zęby służą zębaczom do rozłupywania jeżowców, skorup twardych ślimaków, krabów i innych podobnych składników ich pożywienia.

Po wewnętrznym zapłodnieniu samica składa ikrę na dnie. Samiec broni złożonej ikry do wylęgu larw. Poza okresem rozrodu przebywają samotnie.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Anime
#73 2012-07-19, 22:58(Ostatnia zmiana: 2012-07-19, 22:59)
Swoją drogą żelazko już ma zamiar zmienić nastawienie - zapytał mnie w nocy o coś godnego polecenia. Tylko trochę się boję, że może wynieść negatywne zdanie, bo chce jakiejś komedii z cyckami   :lol2:  

Hę, ktoś pisał coś o mnie? Ja szukam coś komediowego raczej ala sitcom. I o cyckach mi specjalnie nie zależało.  :ok:  

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Anime
#74 2012-07-19, 23:17(Ostatnia zmiana: 2012-07-20, 13:03)
Ja jakiś czas temu obejrzałem Ergo Proxy, zakończenie trochę mnie rozczarowało, wielu wątków nie zrozumiałem do końca:
Spoiler
[list=1]
  • Z jednej strony jest powiedziane że Ergo kochał Monad Proxy i powierzył jej swoje wspomnienia, a z drugiej w pierwszych odcinkach ona próbuje zabić jego jako Vincenta, a w końcu on znowu jako Proxy zabija ją. Te implanty jakoś na nią działały? Jak? Dlaczego atakowała akurat jego, skoro nikt nie wiedział że jest on Proxy, nawet on sam?
  • Sztuczna Real w jakimś stopniu zachowała uczucia i wspomnienia Monad Proxy i Re-I. Jak, skoro była tylko ich genetyczną hybrydą? Dlaczego nadal nie próbowała zabić Vincenta?
  • Miasto opuszczone przez Proxy stopniowo umierało. Dlaczego? Przecież proxy nie byli prawdziwymi bogami, jedynie opracowanymi przez inżynierię genetyczną potężnymi humanoidami.
  • Jest powiedziane że to Proxy są największą przeszkodą na drodze odrodzenia się ludzkości i dlatego muszą zginąć kiedy będzie się ono zbliżać. Dlaczego, skoro to oni mieli zarazem do tego doprowadzić? Dlaczego w końcu Ergo przeżył wystawienie na światło słoneczne?
  • Dlaczego wirus Cogito zaczął się rozprzestrzeniać kiedy ludzkość ciągle miała duże szanse na odrodzenie się? "Prawdziwi" ludzie, ci którzy opuścili zniszczoną Ziemię opracowali dwa plany mające ją w przyszłości ponownie zaludnić: Projekt Proxy i Projekt Przebudzenie. Pierwszy zakładał wysłanie na Ziemię sztucznie stworzonych, potężnych istot mających stworzyć na niej chronione miasta-kopuły, a w nich rozwijać za pomocą inżynierii genetycznej nową ludzkość i opiekować się nią aż stanie się samodzielna. Projekt Przebudzenie miał być wyjściem awaryjnym, gdyby ten poprzedni zawiódł - gdyby ludzkość nie była w stanie powrócić, zastąpić by ją miały przebudzone androidy. Jednak ponieważ Cogito zaczął się rozprzestrzeniać za wcześnie, wbrew zamierzeniom twórców jeszcze sprowadził ludzkość na krawędź zagłady. Dlaczego to się stało?
  • Dlaczego wirus Cogito zdawał się być rozprzestrzeniany przez same Proxy, chociaż jego działanie było sprzeczne z ich aktualnym celem?
  • Jaki był związek między Ergo Proxy a Proxy One? Kim w końcu był ten Proxy One?
  • W jakim sensie Ergo Proxy był wysłannikiem śmierci? Przecież ogólnie Proxy miały odradzać rasę ludzką. Teraz na wiki z kolei czytam że został on stworzony przez Proxy One w celu zniszczenia ludzkości :|

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Aztek pamiętasz kiedyś pokazywałeś mi anime o jakimś naukowcu co się przedstawiał jako 'mad scientist'. Te by oglądnął...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
steins;gate.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Do Steins; Gate jest fajny trailer, trochę przydługi, ale fajnie wprowadzający w klimat i bez większych spoilerów (szczególnie końcówka świetna):
https://www.youtube.com/watch?v=caCTJocNTLY

Po za tym jeszcze kilka pierwszych z brzegu tytułów, które mi się podobały:
https://www.youtube.com/watch?v=4d4cNSOJ_L8

https://www.youtube.com/watch?v=-pijgRaqe-Q

https://www.youtube.com/watch?v=0YVNwzhaR78

https://www.youtube.com/watch?v=kshRUZzo1gQ

https://www.youtube.com/watch?v=TiKfn6cFD78

https://www.youtube.com/watch?v=rW_xhKY5vwc

I teraz niech mi ktoś powie, że anime to tylko dragon balle, pokemony i inne naruto szajsy. :P

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Z tego co podał Luke_Flamesword oglądałem tylko Angel Beats (swoją drogą. ponoć niedługo w Anglii na DVD będzie), anime mi się podobało. Nie będę pisał dokładniej co mi się podobało, a co nie, bo jestem w tym do dupy i zaraz spoileruję, ale krótko mówiąc anime polecam. Ma ono chyba z trzynaście odcinków + 2 krótkie ova, może krótkie, ale z całą pewnością wystarczy by zaspokoić większość waszych możliwych pytań, w sumie ja znalazłem odpowiedź na wszystkie z wyjątkiem jednego, ale to tylko moja głupia dociekliwość, po prostu pewna rzecz nie została zbyt jasno przedstawiona.
Spoiler
Choć możliwe że to błąd w logice tegoż to anime był

Oprócz mnie meata i Azteka prowadzi ktoś MAL(My Anime List)? Ostatnio przejrzałem listę Azteka (i chyba Meata) i teraz mam małą listę do obejrzenia na przyszłość, ale lista jest na tyle krótka że możliwe że obejrzę wszystko z niej w niedzielę (chyba że Bleach będę oglądał), więc przedłużenie jej by się przydało :ok:

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Anime
#79 2012-07-21, 00:17(Ostatnia zmiana: 2012-07-21, 00:19)
Aztek pamiętasz kiedyś pokazywałeś mi anime o jakimś naukowcu co się przedstawiał jako 'mad scientist'. Te by oglądnął...
Toż Ci baranie polecałem i nawet jeden odcinek obejrzałeś, ale powiedziałeś, że to nie dla Ciebie :lol2:

Do Steins; Gate jest fajny trailer, trochę przydługi, ale fajnie wprowadzający w klimat i bez większych spoilerów (szczególnie końcówka świetna)
Mam fajniejszy AMV :D  Tylko napakowany spoilerami do bólu, więc nie nadaje się na zachętę, ale służy raczej jako ciekawostka dla tych, którzy steinsa już ukończyli.
Spoiler
tak, są duże spoilery. nie oglądałeś steinsa, nie oglądaj tego :ok:  
Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=rlsVgk-B05w
w ogóle motyw śmierci mayurii był naprawdę dobry i chwytliwy tak samo jak i ten trailer :ok:

W ogóle Luke... wiem, ze to może być na pierwszy rzut oka bardzo dziwna propozycja... ale polecam Ci Puella Magi Madoka Magica. Naprawdę świetny tytuł z KAPITALNĄ historią :ok:
W dodatku podczas oglądania emocje potęguje doskonała muzyka:
https://www.youtube.com/watch?v=asZoaiSV3Hg

https://www.youtube.com/watch?v=lDrb3lX1--o

W ogóle posiadasz może coś tak nerdowskiego jak MyAnimeList? Jeśli tak, daj znać. Link do mojego profilu jest w sygnie :ok:

No i 5min dla Avallacha.
Spoiler
1. Mówione było, ze przy spotkaniu dwóch Proxy prędzej czy później dojdzie do walki. Wg mnie Vincent wyzbył się wspomnień i postaci Proxy właśnie po to by ratować ukochaną. Podobnie jak z parą Proxy z wieży - żyli oni w odosobnieniu.
2. Być może do walki miało dojść z czasem. Ew. walka była do uniknięcia dzięki temu, że nie był to 100% proxy.
3. Tu mogę się tylko domyślać, że byli potrzebni do rozmnażania (czyt. produkcji nowych ludzi)
4. Teoretycznie Proxy mieli za zadanie odtworzyć ludzkość, jednak narzucało to na nią ograniczenia - kopuły. Wiadomo, ludzka natura zawsze dąży do wolności, więc z czasem Proxy stali się przeszkodą, którą należy pokonać. Ergo nigdy nie wystawił się na działanie promieni słonecznych. Zrobiła to Monad wzbijając się ponad chmury.
5. - 8. Proxy One nie wierzył już w ludzkość i chciał zniszczenia rodzaju ludzkiego. Stąd m.in. wirus Cogito w Romdeau. Na pytanie 7. już sam sobie odpowiedziałeś :ok:

Apropo Steins;Gate jeszcze...

Dostałem od Dzikiego : D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry