(jest jeszcze Katawa Shoujo, ale tego lepiej, żebyście nie znali
)
Akurat tak zabłądziłem w okolice tego posta
Trochę tego nie rozumiem. Twierdzisz że Saya no Uta to piękne love story i wcale nie hentai, a piszesz że lepiej żebyśmy nie znali KS?
Fakt że biorąc pod uwagę pomysł (i to że pochodzi z 4chana), na pierwszy rzut oka może wydawać się że to jakiś perwersyjny hentai, ale porównaj to uczciwie. W porównaniu z Sayą powiedziałbym że w KS nie ma nawet elementów tego gatunku (chociaż może to dlatego że w życiu nie oglądałem hentaia - tutaj zakładam że sam fakt pojawienia się sceny seksu jednak nie czyni od razu hentaia).
Przeszedłem tylko jedną ze ścieżek, ścieżkę Hanako. Historia wywarła na mnie dobre wrażenie, pojawiła się tam tylko jedna, dość uboga scena erotyczna. I co może być zaskakujące... to ta jedna scena mocno zepsuła mi obraz reszty i zdecydowanie nie przypadła do gustu. Bez niej całość mógłbym spokojnie polecić innym. Pozostałaby jedynie niewinna historia obracająca się wokół poznawania siebie, wzajemnego zrozumienia i przyjaźni z rówieśnikami, w jednym z przypadków powoli przeradzającej się w coś więcej.
Poniżej w spoilerze wyjaśnienie co konkretnie mnie odrzuciło, zdradzające istotną część fabuły.
Spoiler
[wstęp dla nie znających historii]
Hanako cierpiała na jakiś rodzaj głębokiej społecznej fobii. Wynikała ona z traumy po tragicznej śmierci rodziców i tego jak z powodu rozległych blizn po oparzeniach była od dziecka prześladowana przez rówieśników. Bohater był drugą z osób przed którą zdołała otworzyć na tyle żeby móc zamienić więcej niż dwa słowa i nie uciec w panice. Pierwszą była niewidoma dziewczyna z równoległej klasy.
Co mi w tej scenie nie pasowało.
Hanoko nie wyraziła w żaden sposób chęci, ani nawet przyzwolenia*. Po prostu nie stawiała oporu, wyglądając momentami niemal na sparaliżowaną strachem. Byli jedynie przyjaciółmi, nigdy nie padło między nimi ani słowo o głębszych uczuciach. Na co zwrócił uwagę nawet sam bohater, z różnych powodów czuła wtedy tak naprawdę jedynie ból. Kiedy rano obudził się w jej łóżku, nie było jej, później przez cały dzień go unikała. Jak później we łzach wyznała, pozwoliła mu to zrobić tylko dlatego że bała się że inaczej będzie dla niego jedynie kimś kim się opiekuje, obciążeniem, a on, szukając partnerki, zostawi ją samą. A tutaj warto zaznaczyć, że druga z osób która pośredniczyła w jej kontaktach ze światem, wspomniana niewidoma dziewczyna, na kilka tygodni poleciała do Szkocji.
Co prawda zakończenie było pozytywne, ale nie dlatego że tak postąpił, ale POMIMO tego. Te ostatnie sceny powinny być zamienione kolejnością, a wszystko byłoby ok. To wtedy był czas na rozmowę o uczuciach, może ten pierwszy pocałunek który w końcu nastąpił dopiero w ostatniej scenie. Później pierwszy raz ich obojga mógłby wyglądać zupełnie inaczej i nie ranić jeszcze bardziej już i tak wyniszczonej psychiki Hanako.
*no dobra, zamknęła się z nim w pokoju i rozebrała do bielizny, fakt. Początkowo była to jednak forma ostatecznego odsłonienia tajemnic jakie między nimi były. On pokazał jej bliznę po operacji serca która odmieniła jego życie, ona pokazała swoje ciało pokryte bliznami które przyczyniły się do stanu psychicznego w jakim była.
Tak czy inaczej nadal uważam że ta VN była dobra, zwłaszcza biorąc pod uwagę że była robiona przez grupę amatorów i wydana za darmo. Sceny erotyczne występują dopiero na koniec, z tego co kojarzę ich ilość / charakter zależy od tego którą ze ścieżek fabularnych się obiera (i można całkowicie je wyłączyć). Zdecydowanie nie są jednak wyidealizowane ani jednoznacznie pozytywne (wiem o przynajmniej jeszcze jednej celowo przedstawionej w złym świetle i mającej negatywne skutki). Nacisk jest postawiony na emocje bohaterów i to jak ich postępowanie odbija się na relacjach z innymi. W dużym stopniu rozważana jest sama "inność" i to jak na nie wpływa. Z każdej ścieżek wynika pewien morał dotyczący prób zrozumienia innych i postępowania wobec nich.
PS. Taki zabawny fakt. Prace nad nowelką (rozpoczęte w 2007), zwłaszcza początkowo, były publiczne. Postaci i ich historie planowano w tematach i ankietach na publicznie dostępnym forum. Pierwszą wersją imienia Hanako była "Homura" (wspomniany temat:
http://z8.invisionfree.com/Zettai_Shojou/index.php?showtopic=139, Jan 17 2007). Dodam że jest to dość tajemnicza dziewczyna z sierocińca, która spędziła wiele miesięcy w szpitalu. Z w związku z tym obgadywana i nie darzona sympatią przez rówieśników, a przez to zamknięta w sobie i bardzo nieśmiała. Otworzyła się na innych dopiero dzięki koleżance ze szkoły do której została wysłana, sympatycznej i troskliwej, będącej przewodniczącą klasy. Aha, nosi długie czarne włosy i ma fioletowe oczy. Zwykle nosi biały mundurek z kokardą lub ciemnofioletową kurtkę.
http://static2.fjcdn.com/comments/anonymous+rolled+a+random+image+posted+in+comment+119+at+_d4b30253272bb675afbc20122d3e8c53.pnghttp://fortyfourfennecs.files.wordpress.com/2012/01/katawa-shoujo_34.pngZ czymś wam się to kojarzy?
(jest jeszcze inna ciekawostka: kolory włosów 5 z 6 bohaterek KS to
rudy, blond, czarny, różowy, niebieski - ale to pewnie akurat dość popularne w anime)
(tak wiem, mam fioła na punkcie pewnego anime)